Bewust vegetarisch of eetgestoord?
Vrouwen met een eetstoornis zijn vier keer zo vaak vegetariër dan vrouwen zonder eetstoornis. Is vegetarisme voor deze vrouwen een sociaal geaccepteerd excuus om anders te eten? Of zijn vrouwen die gevoelig zijn voor eetstoornissen, sowieso gevoeliger voor bewust eten en zijn ze daarom vaker vegetariërs?
Er zijn veel mensen - ook hulpverleners - die vinden of vrezen dat vegetarisme en veganisme een excuus zijn voor een eetstoornis. Maar er was tot nu toe weinig concreet onderzoek gedaan naar de link tussen eetstoornissen en vegetarisme.
In The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics is een nieuw onderzoek gepubliceerd over deze link. Onderzoekers vroegen 93 vrouwen met een eetstoornis naar hun eetgewoonten & motivatie en leeftijd waarop ze vegetarisch gingen eten. Er was ook een controlegroep van 67 vrouwen, zonder eetstoornis.
De kans dat een vrouw een vegetarisch eetpatroon heeft of in het verleden vegetarisch at, is 4,5 keer zo groot, als ze een eetstoornis heeft. Het gaat om 52% van de vrouwen met eetstoornis tegenover 12% van de vrouwen zonder eetstoornis.
Een groot deel van de vegetarische vrouwen, die een eetstoornis heeft, gaf aan geen vlees te eten, omdat ze verwachten hierdoor af te vallen. Voor vega vrouwen zonder eetstoornis, is mogelijk gewichtsverlies geen motivatie om geen vlees te eten. 68% van de vegetarische vrouwen met eetstoornis is pas vegetarisch gaan eten toen de eetstoornis al in beeld was.
De fase van ziekte of herstel waarin iemand met een eetstoornis zich bevindt, speelt een rol. Hoe zieker iemand is, hoe groter de kans is dat zij een vegetarisch dieet volgt. Hoe verder iemand in het herstelproces staat, hoe kleiner de kans wordt dat zij vegetariër is.
De onderzoekers willen laten zien dat de motivatie van vegetarische vrouwen met een eetstoornis nader bekeken moet worden als ze in behandeling is. Er zijn vele redenen om vegetarisch te gaan eten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het gezonder is voor mens, dier en milieu om minder of geen vlees te eten. Maar als het vegetarische dieet onderdeel is van de eetstoornis, is het wellicht nodig te kijken naar de reden van de patiënt om geen vlees te eten.
Van vegetarisch eten krijg je dus geen eetstoornis. Maar als je een eetstoornis hebt, is de kans dat je vegetarisch eet wel groter.
Waarom eet jij (geen) vlees?
Bron: www.examiner.com
Gerelateerde blogposts
Reacties
Nu eet ik nog wel 2 per week ham als beleg en 1 tot 2 keer in de week vlees bij het avondeten, meer niet, omdat ik het zielig vind voor de dieren, alleen volledig geen vlees eten kan ik gewoon niet, ik vind het té lekker daarvoor.
Denk dat hier niet veel tegen kunnen
Dat je dan echt vaak hoort: nee ben vegetarier en dan denk ik: is dat een excuus of wat?
Ik ben geen vegetarier vind kip heerlijk :$
wat totaal los staat van mijn eetstoornis.
p.s je kan niet vegetarisch ZIJN, want je bent van vlees en bloed gemaakt ;)
je eet vegetarisch, je bent vegetarier ;) *taal detail:P*
Later, toen m'n eetstoornis begon, wilde ik weer vegetarisch eten, dit keer omdat ik ervan overtuigd was dat het minder kcals zou bevatten. Daar ben ik overigens na een maand mee gestopt vanwege een tekort aan veel voedingsstoffen.
Nu eet ik max. 3 keer in de week vlees, en dan alleen biologisch vlees. Voor de rest eet ik vegetarisch/vleesvervangers en soms duurzame vis, maar dat is echt super duur :P
Nou ja nood slachterij, geen hygiene, de straten kleurde rood *nee geen blauw bloed in varkens* en je hoorde ze gillen... de adem uit de vrachtwagens, de geluiden, de elektrische stokken waarmee ze geslagen werden, je hoorde eerst die stroomstoot en daarna het gillen van die beesten, echt zo fucking zielig, en het grijpseltakelen van koeien, schapen en varkens door ziektes en ontruimen
HAAT !!!!!!!!!!!
het is nu wel zo dat mijn ouders het toen ik ermee begon niet goed vonden.
en ik dus 2-3 dagen in de week nog wel vlees mee eet.
het liefst biologisch, maar dat vinden mijn ouders ook niet echt goed.(te duur) dus ja ik ben wel parttime-vegetarier uit principe.
en het is ook dat ik vlees steeds minder lekker vindt.
voel me ook gewoon beter als ik vegetarisch eet!
Nu heb ik er een afkeer van gekregen
ik eet geen vlees meer sinds ik mijn eetstoornis heb (niet meteen in het begin).
maar nu heb ik dus een afkeer gekregen van vlees en moet ik er niet aan denken het te eten, ook een wel omdat het gezonder is en ik het erg ind dat men dieren dod om op te eten terwijl men zeker zonder vlees kan.
Dit bewust worden is wel tijdens mijn eetstoornis ontstaan.
In dierlijke producten zit zoooveel troep.
80/10/10 Doug Graham is erg aan te raden :)
Ik schrap het alleen als ik weinig geld heb (arme student) :P
x x x
Maar tijdens mijn eetstoornis kwam het me vaak wel goed uit
Het gaf vaak een goede reden om onopvallend minder of enkel gezond te eten
toen ik 7 was at ik geen vlees omdat ik een vrachtwagen met kleine varkentjes had zien rijden en toen at ik alleen nog maar kip (ook raar want kippen worden ook geslacht maarja kinderen he) sinds mijn es eet ik heel soms gewoon vlees en wel gewoon kip dit moet van me ouders om toch de vitamines binnen te krijgen
Mensen, vegetariër dat ben je uit principe, niet omdat je het niet eet voor je lijn!
Ik denk dat dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen om vegetariër te worden echt wel met het begin van mijn eetstoornis te maken heeft, omdat ik de hoeveelheden olie/vet waar mijn ouders het vlees mee bakten en dat in het vlees zat niet meer kon aanzien (en eten). En ik denk dat dat eigenlijk (onbewust) wel de doorslag heeft gegeven.
Ik eet het gewoon, maar niet echt veel. Wij gebruiken thuis kleine porties vanwege het beleid van dieren.. Ik zou ook wel vegetariër kunnen worden, voor de dieren, niet voor mijn eetstoornis.
van zover ik me kan herinneren at ik weinig vis of vlees, als kind eens een klein stukje kip of een gehaktballetje, daarna at ik gewoon geen vlees of vis meer, later kwam daar ook bij dat ik saus zeefde om de kleine stukjes vlees eruit te halen. Nog wat later at ik ook geen sauzen of soepen gemaakt van vlees of vleesbouillon. Dan is het zo geëvolueerd dat als iemand voor mij kookt ik niet wil dat ze met de vork die ze gebruiken om het vlees te draaien, mijn vleesvervanger draaien of in de aardappelen prikken. Ik eet nu ook geen zaken meer waar bijvoorbeeld opstaat, gemaakt in fabriek waar schaaldieren verwerkt worden, ga niet naar frituren waar de frieten niet in plantaardig vet gebakken worden en heb altijd schrik dat ze bij het inpakken het vlees tegen mijn kaaskroket leggen. De laatste tijd mag ik er niet aan denken dat mijn kaaskroket in het vet gebakken wordt waar al dat vlees in gebakken wordt...maar ik eet het wel nog.
Ik ben verpleegkundige in een rusthuis en moet dus vaak mensen helpen eten, ik wordt dan misselijk van de geur bv. van paling en krijg het soms moeilijk als ik het vlees of de vis moet snijden, daarna heb ik middagpauze en krijg ik meestal geen hap door mijn keel. Op restaurant gaan is ook altijd een drama, het liefst ga ik naar plaatsen waar ik het gewoon ben en ik op voorhand weet dat ik er iets kan bestellen dat ik kan eten. Als ik bij mijn schoonouders op bezoek ga is dit meestal voor enkele dagen (ze wonen nogal ver) met als gevolg dat ze dan elke dag op restaurant willen eten en ik dus mee moet! De gedachte aan dode beesten eten, verschrikkelijk!
Sorry voor mijn lange relaas, maar jullie hebben me echt geconfronteerd met het woord eetstoornis!
NOOIT GEDACHT DAT MIJN 'IK BEN VEGETARISCH' EEN EETSTOORNIS KON ZIJN...
Nu weet ik dat het niet zo is en ben ik dan ook niet zo'n hele strenge vegetarier meer. Bij andere mensen die geen rekening gehouden hebben met dat ik geen vlees eet, eet ik het gewoon, omdat het gewoon ook lekker is en het af en toe eten van vlees goed is voor het lichaam (ik sport veel en in vlees zitten goede bouwstoffen). Dus gelukkig is het schuldgevoel weg! Echter koop ik het zelf niet, maar dat dus met als reden het is beter voor mens, milieu en maatschappij en ja ik blijf er slank van... hmm toch die laatste reden die ook nog mee speelt... want ik eet wel vis...
Ik denk dat het meer voorkomt, omdat veel meiden met een eetstoornis zich meer verdiepen in voedsel. En dat hoeft niet altijd alleen maar negatief te zijn.
Iemand zonder eetstoornis zal minder snel dingen weten over hoe het er in de bio-industrie aan toe gaat, heb ik het vermoeden.
Hoe dan ook, ik was al jaren voor mijn es vegetariër, wat voor mij juist een probleem was tijdens mijn es: dingen als noten ben ik gaan schrappen vanwege de vetten (jammer, die goede vetten had mijn huid bijv graag gehad toen). Ik ben toen juist weer vlees gaan eten om toch maar wat eiwitten binnen te krijgen in de vorm van mager (smakeloos) vlees.
Nadat ik was genezen van mijn es was ik extra blij met mijn vegetarische dieet; zo kon ik stapsgewijs een fijnere relatie met eten krijgen door veel aparte gerechten klaar te maken. En eerlijk is eerlijk, ik voel me lichamelijk zo veel fijner zonder vlees er in.