Anorexia Genetische afwijking

 

Al eerder werd gezegd dat de aanleg voor het krijgen van Anorexia genetisch bepaald zou zijn. Uit DNA-onderzoek van The Scripps Research Institute onder 3000 mensen werd geconstateerd dat er inderdaad een bepaald gen, het zogenaamde EPHX2-gen opvallend is bij mensen met Anorexia Nervosa. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in vakblad Molecular Psychiatry. Dit onderzoek zou hiermee niet alleen aantonen dat Anorexia een genetische afwijking is, maar ook dat er mogelijk medicijnen kunnen worden ontwikkeld om de eetstoornis te bestrijden. 

Tot nu toe wordt er vooral gekeken naar de sociale en psychische redenen van de eetstoornis. Maar al langere tijd wordt er gekeken naar andere oorzaken. Zo wordt er gesproken over een hersenafwijking of dat het hebben van een negatief lichaamsbeeld genetisch bepaald zou zijn. Ook zou een eetstoornis mogelijk erfelijk zijn.

genetisch eetstoornis

Bron

Dat EPHX2-gen is een gen dat een enzym controleert dat verbranding en cholestrol regelt. Sommige varianten van dit gen komen vaker voor bij mensen met Anorexia. Hierdoor bleek dat mensen met Anorexia vaker een hoger cholestrol hebben, terwijl ze ondervoed zijn. 

‘'Tot nu toe werd dit gen in geen enkel onderzoek in verband gebracht met het ontwikkelen van Anorexia'' zegt Professor Nicholas Schork, een van de hoofdonderzoekers. Het hebben van een hoog cholestrol zou tevens van invloed kunnen zijn op het humeur van iemand met Anorexia. Zo zou het ervoor kunnen zorgen dat iemand met Anorexia een beter humeur krijgt door minder te eten.

''Hun normale verwerking van cholesterol raakt verstoord, waardoor hun humeur én hun vermogen om te overleven worden beïnvloed, ondanks een beperkte opname van calorieën'' zegt Professor Schork. 

genetics

Maar wat betekent dit voor mensen met Anorexia Nervosa? Mogelijk kan de uitslag van dit onderzoek leiden tot verder onderzoek naar genen en medicatie voor de eetstoornis. Maar wat denken jullie? Zou een gen echt verantwoordelijk zijn voor deze eetstoornis? Zou medicatie de oplossing zijn of enkel onderdeel van de behandeling?

Bron: HLN.be

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

B - Dinsdag 17 september 2013 19:18
Ik weet het niet.. Denk dat het een combinatie is van het gen, maar ook sociale en psychische dingen. Misschien dat mensen die dat in hun DNA hebben er gevoeliger voor zijn? Wat dat het erfelijk is geloof ik zonder twijfel, mijn moeder, mijn zus en ik hebben allemaal verstoord eetgedrag, om het maar even zacht uit te drukken.
GodsChild - Dinsdag 17 september 2013 19:48
Ik weet het niet, maar zou er zeker niet raar van opkijken. Mijn zus heeft ook een eetstoornis gehad, net als ik nu. Dat zou wel aangeven dat het genetisch is bepaald toch? En natuurlijk spelen omgevingsfactoren ook een rol in het geheel. Niet iedereen die 'erfelijk belast' is krijgt gelijk anorexia. Gelukkig niet..;)

BeStrong - Dinsdag 17 september 2013 19:48
Ik hoop heel erg dat het idd met medicijnen kan worden verholpen!
stroopwafel - Dinsdag 17 september 2013 20:01
niemand in mijn familie heeft ooit eetgestoord gedrag gehad, dus in dat opzicht ben ik er niet zo van overtuigd. aan de andere kant is het waarschijnlijk een recessief gen, dus komt het meestal niet tot uiting.. dan zou het kunnen. het is in ieder geval wel psychisch, het kan ook te maken hebben met dingen die je mee hebt gemaakt.. dat je daardoor dus je es ontwikkelt. dus vind het een beetje moeilijk te zeggen. ik geloof niet zo in die medicatie, kunnen medicijnen je gedachten veranderen? ik denk dat hulp en steun zoeken en vooral veel praten nog altijd het beste medicijn is.
AnaMan - Dinsdag 17 september 2013 21:16
Meerdere genen zijn al in verband gebracht, inclusief een hoop die ook autisme veroorzaken. Vandaar (zegt men) dat er zoveel overeenkomsten zijn tussen autisme en AN.

Eventuele medicijnen zouden ooit wellicht wat kunnen bijdragen, secundair.
Genen kun je niet zomaar eventjes veranderen namelijk.
Laura - Dinsdag 17 september 2013 21:46
Ik had juist een veel te laag cholesterol toen ik ernstig ondergewicht had.. dus ik geloof dat ik volgens die onderzoek niet erfelijk belast ben.
Heidi193 - Dinsdag 17 september 2013 22:14
Ik denk dat er zeker een gevoeligheid in families kan bestaan voor eetstoornissen. Kijkend naar mijn eigen familie: zeven à acht mensen met een eetstoornis en daarnaast ook nog een aantal met een behoorlijk verstoord gewicht (zowel anorexia, nao als boulima), nichten, neefje, nichtje, moeder, oma, zus, ik zelf, enzovoort. Het is natuurlijk erg lastig om daar echt uitspraken over te doen, omdat er ook vaak sprake is van psychische en sociale factoren en van jarenlange patronen die ook in families geslopen zijn, tot patronen die al vanaf de kinderleeftijd zijn ingeprent. Toch staan de betreffende gezinnen bij ons redelijk ver uit elkaar en soms is er vrijwel geen contact, maar ik zie er wel dezelfde patronen. Maar tja, het blijft bij redeneringen, zeker weten doe je het niet zonder duidelijk genetisch onderzoek.
l - Dinsdag 17 september 2013 23:49
Als het aan je genen zou liggen dat je anorexia krijgt, dan kan je toch nooit genezen van anorexia? Ik ben zelf genezen van anorexia en ik ken genoeg mensen die dat ook zijn, dus ik vind het niet logisch als het aan je genen zou liggen.
Freek - Woensdag 18 september 2013 07:38
oma, tante, nichtje, ik (allemaal van één kant familie)
voor mij zegt het genoeg..
sterke_ik - Woensdag 18 september 2013 08:57
Ik zou het eng vinden om een pilletje te slikken tegen anorexia hoor...!
twirler - Woensdag 18 september 2013 10:09
dat zou handig zijn, een pilletje en klaar!
Caro - Woensdag 18 september 2013 10:57
Het is naar mijn idee onwaarschijnlijk dat een enkel gen verantwoordelijk is. Voor zo goed als elke psychische stoornissen zijn er voldoende gronden die aantonen dat het bijna altijd een combinatie van genen EN omgeving is. Artikels als deze geven ons valse hoop en ik vind het persoonlijk best jammer dat deze op proud2bme zonder meer blijven verschijnen. Een medicijn zou een gedeeltelijke oplossing kunnen zijn, maar zal nooit anorexia of een andere eetstoornis op zich VOLLEDIG kunnen genezen. (hoe graag ikzelf ook zou willen geloven da het kon).
Maan - Woensdag 18 september 2013 11:54
Er zou vast een bepaald gen voor gevonden zijn, die de vatbaarheid voor deze ziekte vergroot, maar een pilletje erin stoppen om het op te lossen? Ik denk dat het in sommige gevallen wellicht noodzakelijk kan zijn, maar ik denk ook dat anders in de maatschappij staan - of wellicht de maatschappij veranderen/aanpassen aan de mensen i.p.v. de mensen aanpassen aan onze snelle, supermoderne, utopische maatschappij - een hele grote bijdrage kan leveren aan het oplossen van deze ziekte. In veel gevallen is het een copingmechanisme om met bepaalde dingen om te gaan, dan moet je die dingen aanpakken en niet een pilletje erin stoppen, zodat je dat óók nog onderdrukt.. Btw: 1,1 miljoen mensen slikken hier in Nederland anti-depressiva, is er dan niet iets verkeerd aan onze maatschappij i.p.v. onze mensen? De ggz wordt bijna een eigen massa-economie/industrie op zich.. we verzinnen ziektes, pilletjes en hopsaaa. We leggen de oorzaak bij de mens en ze kopen het wel. Net als dat er nu in Amerika weer een nieuwe 'ziekte' is dat inhoud dat mannen vanaf een bepaalde leeftijd minder testosteron aanmaken + gevolgen. Maar dat hoort toch bij het leven, als je ouder wordt, dan is dat op een gegeven moment zo, dat is toch geen ziekte? Aghja ze hebben er iig ook pilletjes voor op de markt gebracht.
Jillie - Woensdag 18 september 2013 12:02
Er zou inderdaad een genetische kwetsbaarheid van invloed kunnen zijn. Maar die is niet alleen de oorzaak van de eetstoornis. De kwetsbaarheid wordt mijns inziens getriggerd door gebeurtenissen, persoonlijkheid, enz. Dus pillen als onderdeel van de behandeling zouden kunnen werken. Eerst maar eens meer onderzoek voor er zomaar een pilletje ingepompt wordt.
Veer - Woensdag 18 september 2013 15:14
Volgens mij ben ik één grote mutatie.

Oh, en zou dat pilletje ook zorgen dat je aankomt zonder veel strijd, dat je gaat zien dat je mooier bent met een gezonder gewicht? En wat nou met die controlebehoefte die veel van ons hebben?
sindy - Woensdag 18 september 2013 20:19
Ja, maar een hoog cholesterol gehalte kan ook komen omdat de oestrogeenproductie op een lager pitje staat.
m. - Vrijdag 20 september 2013 18:33
het zou toch geweldig zijn als ze een pilletje ontwikkelen die er voor zorgt dat je geen eetstoornis meer hebt!:D
wendiee_ - Maandag 23 september 2013 17:02
te mooi om waar te zijn ..