10 herkenbare eenzame momenten

Hoeveel mensen je ook om je heen hebt, iedereen kent in het leven bepaalde eenzame momenten. Eenzaamheid gaat immers niet om het aantal mensen om je heen, maar meer over een gevoel van verbondenheid met die mensen. Hoe dan ook, je eenzaam voelen kan bijna letterlijk pijn doen en soms is het fijn om te weten dat je hier niet alleen in bent. Iedereen is op bepaalde momenten weleens eenzaam en beleefde momenten die eenzaam aanvoelen, ongeacht of ze dit objectief gezien nu wel of niet zijn.

In deze blog deel ik een aantal van die momenten waarop je je ontzettend eenzaam kunt voelen. Ik hoop dat dit je kan helpen om je juist wat minder eenzaam te voelen. Toen ik erg slecht in mijn vel zat en me hierdoor vaak eenzaam voelde, vond ik het prettig om te weten dat ik hier niet alleen in was en dat er meer mensen waren die zich zo voelde. Het nam dat gevoel niet weg, maar het verzachtte het wel.

1. In een groep met mensen zijn maar geen contact kunnen maken
Iedereen herkent denk ik wel die momenten dat je omringd wordt door mensen maar je alsnog ontzettend alleen voelt. Dit kan komen doordat je net aangekomen bent bij je nieuwe school of een nieuwe werkplek maar het kan ook op een feestje zijn waar je heus wel mensen kent, maar je je niet verbonden voelt met hen. Het lukt je bijvoorbeeld niet om een gesprek aan te knopen of om je aan te sluiten bij een groepje mensen dat al ergens staat te praten. Misschien vraag je je af of het iemand op zou vallen als je ineens weg zou zijn. Dat kan een heel eenzaam gevoel geven.

2. Wanneer je een dierbare verliest
Wat ons mens maakt, is onder andere dat we te maken krijgen met zowel gezondheid als ziekte, en zowel leven als dood. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans wordt dat er dierbare mensen om ons heen weg gaan vallen. Mensen kunnen immers ziek worden of er kunnen andere dingen gebeuren waardoor mensen overlijden. Het is ontzettend verdrietig om iemand die je zo dierbaar is te moeten laten gaan en nooit meer te kunnen zien. Hoewel iemand altijd nog in je hart zal zijn doet dat natuurlijk niet af aan de enorme leegte die achterblijft. Dit brengt een enorm gevoel van eenzaamheid met zich mee.

3. Wanneer je mensen verliest door allerlei zaken
Zeker in vriendschappen zul je merken dat, naarmate je ouder wordt, iedereen steeds meer zijn eigen weg gaat. Het kan zijn dat je allemaal in andere fases van het leven komt. Zo heb ik vriendinnen die nog steeds op kamers wonen, maar ook vriendinnen die binnenkort gaan trouwen. Toen we allemaal studeerden, gingen we veel met elkaar om maar nu veel van ons werken is dat behoorlijk veranderd. Er is minder tijd en dat zorgt ervoor dat je veel moet investeren als je de vriendschap in stand wil houden. Bij sommige mensen heb ik gemerkt dat dat niet lukt. De vriendschap was er in die gevallen niet sterk genoeg voor, of we hebben niet genoeg ons best gedaan. In alle gevallen kan het pijnlijk zijn om mensen kwijt te raken, simpelweg door ‘’het leven”.

4. Wanneer niemand luistert naar jouw idee
Als je in een groep aan het sparren bent over hoe je iets aan moet pakken of een bepaalde probleem op moet lossen, dan zijn er altijd verschillende mensen die als eerste van alles roepen. Vaak wordt er dan weer op die ideeën ingegaan en zo kom er uiteindelijk een plan. Het is leuk als mensen op jouw idee reageren en daar iets mee doen, of in ieder geval zeggen of het wel of niet iets is. Daarentegen kan het echt een rotgevoel zijn als jij ook iets inbrengt in een groep en daar niet of nauwelijks op gereageerd wordt. Misschien wordt er gewoon overheen gepraat of wordt je niet goed verstaan en dan kun je weleens het gevoel hebben dat je er niet echt bij hoort.

5. Wanneer je grote plannen hebt maar niemand je begrijpt
Dit lijkt een beetje op het vorige punt. Het kan heel frustrerend zijn als je allerlei plannen hebt voor de toekomst en deze graag wil delen met de mensen om je heen maar je je niet begrepen voelt. Je kunt dan het idee hebben dat jullie ineens een andere taal spreken. De ander zegt misschien dat je dromen helemaal niet haalbaar zijn, dat je ook realistisch moet zijn en noemt allerlei redenen op waarom al jouw plannen niet zullen gaan werken. Je droom stort ineens als een kaartenhuis in elkaar en je voelt je ontzettend eenzaam. Begrijpelijk, want iedereen heeft op de een of andere manier behoefte aan bevestiging bij nieuwe plannen of ambitieuze ideeën.

6. Wanneer je je bij het behalen van een succes nog steeds leeg voelt
Dit is iets wat ik ontzettend goed herken van vroeger. De momenten waarop ik dingen behaalde zoals goede cijfers, diploma’s of andere mijlpalen, dan wist ik dat ik me blij moest voelen omdat het zo hoorde, maar mijn gevoel kwam daar absoluut niet in mee. Ik voelde er niks bij omdat ik niet gelukkig was in het leven. Daarentegen waren anderen om me heen wel blij. Blij voor mij of blij omdat zij hetzelfde hadden behaald. Zij waren, naar mijn idee, oprecht blij en hoe hard ik ook werkte om bepaalde resultaten te behalen, als het eenmaal zover was, dan voelde ik me niet blij. Ik voelde me leeg en alleen. Vervolgens werd ik boos op mezelf: waarom was ik niet blij? Ik herinner me nog veel momenten waarop ik me eenzaam voelde omdat ik me niet gewoon, zoals anderen blij kon voelen met een overwinning.

7. Wanneer je het moeilijk hebt en je je niet begrepen voelt
Op de momenten dat je het niet meer ziet zitten, is het fijn om steun te ervaren van de mensen om je heen. Je zult echter ook ervaren dat niet iedereen je begrijpt. Veel mensen hebben een mening klaar of komen met advies waar je niet op zit te wachten. Ook kan het zijn dat mensen je steunen op een manier die jij niet prettig vindt. Jij wil bijvoorbeeld alleen een film kijken als afleiding en de ander wil alleen maar praten of begint een verhaal over zichzelf. Je niet begrepen voelen is soms heel eenzaam en kan je het gevoel geven dat je alleen bent met deze problemen.

8. Wanneer iemand je verlaat voor iets of iemand anders
Er zijn genoeg redenen te bedenken waardoor iemand bij je weggaat. Het kan zijn dat je relatie uitgaat, dat vriendschappen, overgaan maar het kan ook zijn dat je therapeut ergens anders gaat werken en je daarom afscheid moet nemen. Je kunt je dan in de steek gelaten en alleen voelen. Dat roept van alles op: boosheid, angst en verdriet. Toen mijn therapeut mij vertelde dat we afscheid moesten gaan nemen, voelde ik me ontzettend eenzaam. Ik voelde me gekwetst en kon mijn gevoel ook nog eens niet goed met anderen delen omdat ik het idee had dat anderen niet begrepen hoe moeilijk dit voor mij was.

9.Wanneer je iemand moet verlaten voor iets of iemand anders
Andersom kan het net zo pijnlijk en eenzaam zijn als jij degene bent die bij iemand weg moet gaan om wat voor reden dan ook. Bewust de keuze maken om afscheid te nemen, betekent niet altijd dat het leuk is om te doen en dat het geen nare emoties met zich meebrengt. Zelf een relatie beëindigen kan voor jou bijvoorbeeld een goede keuze zijn, maar dat betekent niet dat het makkelijk is of dat je je daarna niet eenzaam kunt voelen, die dingen kunnen ook naast elkaar bestaan.

10. Wanneer je het meest tegen jezelf aanloopt
Je kunt je enorm eenzaam voelen op momenten dat je nadenkt over jezelf en je leven en erachter komt waar nou eigenlijk jouw problemen liggen. Toen ik een aantal jaar geleden nog erg somber was, lag ik gerust nachtenlang te piekeren over mijn leven. Soms ontdekte ik dan hoe ongelukkig ik eigenlijk was met bepaalde dingen en realiseerde ik me dan ineens iets over mezelf. Het was dan moeilijk dat ik dat met niemand kon delen. Ik weet nog dat ik een keer nadacht en toen bedacht dat ik eigenlijk nooit echt gelukkig was. Dat was voor mij best wel confronterend maar ik kon het niet aan iemand vertellen. Het leek me vreemd om uit het niks tegen iemand daarover te beginnen. Ik was bang wat anderen ervan zouden vinden en of ze me dan nog wel zouden mogen. Dit zorgde ervoor dat ik alleen was met mijn gedachten en maakte me eenzaam.

Wat herken jij?

Bron foto’s

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

45 reacties op “10 herkenbare eenzame momenten”

 1. Als je iemand leuk vindt, maar die persoon ziet jou niet staan.

 2. 1, 3 en 9 herken ik heel erg. Je eenzaam voelen is echt naar, ik voel dan vaak ook echt fysieke pijn of zo.

 3. 1,2,4,5,7 en 10 zijn pijnlijk herkenbaar….helaas šŸ™

 4. Ik heb het ook vaak als ik bij/met mensen ben die erg vrolijk en het gezellig hebben.

  Altijd contact blijven zoeken, maak het geen selfulfilling prophecy.

 5. Ja fysieke pijn haast ,dat herken ik ook. Ook bij verdriet.
  Zo helpt ook de fysieke warmte van de zon soms als ik mij verdrietig of eenzaam voel.
  Alleen die is er nu niet zo.

 6. 11. (lijkt op 6.) Wanneer je ongelukkig voelt zelfs als je alle stappen zet en dingen doet waar anderen gelukkig van (lijken) te worden.

  12. Wanneer op momenten van collectieve vieringen/activiteiten (verjaardagen van kennissen, feestdagen, etc.) jij degene bent die alleen thuis zit. Dat voelt extra eenzaam.

  En ik zal deze jaarwisseling alleen thuis zitten …

 7. Herkenbaar!
  Ook wanneer je vaak ziek bent en mensen je in de steek laten omdat je niet mee kan doen.
  Wanneer je niet jezelf kunt zijn bij de mensen waar je mee omgaat omdat ze je dan niet begrijpen of accepteren.

 8. Alleen met kerst en oud en nieuw en vanavond als ik morgen 65 wordt. Kan het niet omkeren

 9. Ik denk dat de eenzame maanden nu aangekomen zijn: januari, februari en maart…

 10. @jelte

  Gefeliciteerd met je verjaardag!!
  Ik wens je heel veel geluk in je nieuwe jaar.
  En dat je liefste wens in vervulling mag gaan!!

  Liefs

 11. met oud en nieuw

 12. herkenbaar vooral 1,3,4 en 10

 13. Herkenbaar, vind het heel naar. Bij mij komt het nare gevoel zo uit het niets en blijft even hangen. Ik kan dan ook elk moment huilen. Als kind voelde ik mij ook eenzaam. Ik begreep het gevoel nooit. Nog steeds niet, waar dit nou eigenlijk vandaan komt. Denk misschien bij perfectionistische en gevoelige mensen die zichzelf geestelijk moe maken met piekeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *