Een eetstoornis op school

 

Het nieuwe schooljaar zorgde bij mij vroeger altijd voor een hoop spanning. Sowieso kon ik niet zo goed met gevoelens omgaan en als de spanning dan opliep tegen het einde van de vakantie, vond ik dat dan ook behoorlijk lastig. Een nieuwe nieuwe klas, misschien zelfs een nieuwe school, nieuwe vakken, nieuwe kansen om te verpesten en nieuwe leraren. Ik zag er als een berg tegenop en zag helemaal niets positiefs meer.

Stress en faalangst
Studeren of naar de middelbare school gaan kan veel stress geven. Een beetje prestatiedrang of spanning is op zich normaal. Het hoort er een beetje bij en zorgt er soms voor dat je juist je best doet. Heb je faalangst, vaker last van angst of een laag zelfbeeld, dan kan die gezonde spanning helaas vaak overslaan in negatieve, slopende stressgevoelens. Iets dat je uitput, bang maakt en niet echt helpend is om realistisch te blijven denken. Lees ook 'Hoe overleef ik dit schooljaar?'.

back to school

Bron

School en een eetstoornis
Als je een eetstoornis hebt komen er vaak nog wat andere problemen bij. Het eten op school, je uiterlijk (na de vakantie), het vergelijken, misschien ook juist de drang om eten over te slaan. Misschien weten je vriendinnen of leraren niet waar jij mee worstelt of leef je met geheimen op school. Allemaal heel lastig. Ik herken dit heel erg van toen ik nog een eetstoornis had. Ik vond school überhaupt al enorm spannend maar met die eetstoornis erbij werd ik overdreven gespannen en bang.

Wennen aan verandering
Na de vakantie is het ook weer even flink wennen. Ineens krijg je weer taken opgelegd, is er een andere dagstructuur, heb je minder vrije tijd, kun je enkel in de pauzes eten en moet je weer huiswerk maken. Je bent veel onder de mensen en minder thuis. Dat kan allemaal echt even wennen zijn. Wennen lijkt soms vanzelf te gaan, maar kan ook flink wat energie kosten. Het duurt even voordat je je draai hebt gevonden en je weer in het ritme zit. Geef jezelf dus ook die tijd.

Sociaal zijn
Als je weer naar school toe gaat, is je dag ineens gevuld met mensen. Je bent in de klas, in de kantine en misschien zelfs al onderweg naar school niet alleen. Je bent voortdurend onder de mensen en dat kan best wat energie kosten. Als je sociale contacten moeilijk vindt om te onderhouden of jezelf niet durft te zijn, kan dat flink wat problemen opleveren. Misschien vind je het juist moeilijk om vrienden te maken of maak je je juist heel erg druk om en voor vriendschappen waardoor je daar teveel spanning door ervaart. Het kan zijn dat je er erg tegenop ziet om weer naar school te gaan hierdoor.

bus school

Bron

Hier onder heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen om wat minder gespannen aan dit nieuwe schooljaar te beginnen en je ook tijdens het nieuwe jaar te helpen om er goed doorheen te komen.

1. Haalbare uitdagingen
Als je het moeilijk vindt om weer naar school te gaan, op school te eten of om met mensen te eten, is het belangrijk dat je haalbare doelen stelt voor jezelf. Verwacht niet dat je meteen een hele nieuwe vriendinnengroep hebt. Verwacht ook niet dat je ineens geen spanning meer ervaart bij het eten van je lunch met nieuwe mensen in de kantine van je school. Het kan allemaal heel nieuw en spannend zijn. Neem daarom eten mee waarvan jij zeker weet dat je het op gaat eten en zorg voor genoeg eten. Wil je de dag goed doorkomen dan is dit belangrijk, maar het moet ook wel iets zijn wat jij durft te eten.

2. Iemand in vertrouwen nemen
Het kan heel erg fijn zijn om de problemen die jij hebt niet voor jezelf te houden. Probeer er met iemand over te praten. Misschien helpt het om met een mentor of vertrouwenspersoon een gesprekje aan te vragen waarin jij over je problemen vertelt. Je kunt ook een vriendin op school vertellen waar jij mee zit. Soms is het fijn om te weten dat je niet helemaal in je eentje bent met de discussie in je hoofd en weet dat iemand doorheeft dat je het moeilijk hebt op sommige momenten. Tevens kan het goed zijn om eerlijk te zijn over wat je bezighoudt, zodat jullie vriendschap verbeterd. Iedereen heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven problemen. Het is goed om daar over te praten in een vriendschap. 

3. Geef aan wat jou kan helpen
Soms weet je misschien nog niet heel goed wat jou zou kunnen helpen om beter te eten op school of om je beter te voelen in de klas. Toch is het wel goed om tegen een vriendin of leraar te zeggen wat jou wel en wat jou niet helpt. Geef aan dat ze je niet de hele tijd koekjes moeten gaan voeren, maar zeg ook dat je het fijn vindt om bijvoorbeeld samen in de hoek van de kantine aan een tafel te eten met je vriendin. Zeg gerust waar zij jou mee kan helpen, vaak voelt je vriendin dan ook wat minder onmacht omdat ze echt iets voor je kan doen. 

4. Het leuk maken voor jezelf
Het klinkt misschien simpel of kinderachtig, maar leuke broodtrommels, drinkflesjes, verzorgde lunches of koektrommeltjes kunnen je helpen om op een positieve manier bezig te zijn met voldoende eten. Sta goed stil bij wat jij lekker vindt en wat je helpt om genoeg te eten of juist geen eetdrang te krijgen. Pak dit in, in leuke items. Scarlet schreef een tijdje terug een blog over reminders om goed te eten. Misschien haal je ook daar wat inspiratie uit. 

Eten op school

5. Docent of mentor inlichten
Als je merkt dat jouw problemen met eten niet over gaan en je niet gelukkig bent op school, kan het fijn zijn om het hier op school over te hebben. Op de universiteit kun je een gesprek aanvragen met een studentenpsycholoog. Op de middelbare school kun je praten met je mentor en is er een vertrouwenspersoon beschikbaar om over dit soort dingen te praten. Op de meeste scholen is er ook een schoolmaatschappelijk werker. Soms kun je samen met deze persoon kijken naar dingen die jou kunnen helpen je studie toch goed te kunnen volgen. Je kunt afspraken maken of gewoon juist even van je af praten. Weten jouw ouders nog niet van je problemen, dan kun je soms ook samen met deze leerkracht of hulpverlener afspreken dit aan hen te vertellen. 

Lees ook 'Eetstoornis op school: Tips voor leerkrachten'.

6. Eten in de kantine
Ik vond het ook altijd erg moeilijk om goed te eten op school. Ik had het idee dat iedereen naar me keek als ik in de kantine aan het eten was. Ik schaamde me voor hoeveel ik at en dacht dat mensen mij dik vonden als ik at. Hele rare, maar vooral eetgestoorde gedachtes. Ze zijn niet goed en je moet er niet naar luisteren, maar toch kunnen ze voorbij komen in je hoofd. Weet in ieder geval dat echt bijna niemand opmerkt dat jij en wat jij aan het eten bent. Het valt juist op als je niet zou eten. Als je gewoon een paar boterhammen eet, is dat iets wat mensen niet eens opmerken. Er wordt vooral gekletst in de pauze. Jij bent dan misschien veel met eten bezig, maar dat zijn de meeste mensen niet of nauwelijks tijdens hun pauze. 

7. Eten is belangrijker dan je denkt
Eten op school kan een enorme drempel vormen om een gezond eetpatroon te behouden of te ontwikkelen. Toch is het enorm belangrijk dat je hier aan werkt als je wilt dat je het leuk kunt hebben op school en zeker wanneer je wilt dat je slaagt voor je diploma en goede cijfers wilt halen. Je kunt je beter concentreren als je niet de hele dag aan eten denkt of te weinig hebt gegeten. Een eetstoornis heeft meer invloed op je schoolcariere dan je denkt. Trek daarom aan de bel als je van jezelf weet dat jij problemen hebt of aan het ontwikkelen bent met eten. Wees er op tijd bij en praat er over als je merkt dat je hier tegenaan loopt. 

Als jij een leuk jaar wilt hebben en optimaal wilt kunnen presteren, is het belangrijk om gezond te zijn. Slecht eten helpt je niet om vrolijk te zijn, kan je zelfs ontzettend somber maken en zorgt voor geheugen- en concentratieproblemen. Je kunt je op school en thuis slecht concentreren of hebt zelfs een slechte nachtrust door je verstoorde eetpatroon. Wil jij er een gezellig jaar van maken, dan is het dus heel erg belangrijk om een gezond eetpatroon op te bouwen en je daar aan te leren houden. 

8. Blijf positief
Het is misschien allemaal super spannend en eng, maar vergeet niet dat er ook leuke dingen zijn aan school. Misschien ontmoet je leuke mensen, je krijgt neiuwe kansen, je kunt er een diploma mee halen, maakt grapjes met klasgenoten en leert veel interessante dingen. Er zijn altijd dingen stom aan school en je haalt heus wel eens een laag cijfer. Dat hoort erbij. Het is niet gek dat je dat als spannend of negatief ervaart. Dat hoort ook bij school, maar vergeet niet dat er ook leuke dingen zijn die je erdoor meemaakt. 

voorbereidingen schooljaar

9. Bereid je op het schooljaar voor
Ga niet eindeloos vooruit denken en piekeren over alles wat mis kan gaan of eng is, maar je kunt ook positief en praktisch bezig gaan met de voorbereidingen. Ga op zoek naar leuke schoolspullen, versier deze zelf of maak je bureau gezellig. Hema en veel andere winkels hebben volop schoolspullen te koop. Trakteer jezelf op een nieuwe agenda en zorg er op die manier voor dat je al wat meer zin krijgt in het nieuwe schooljaar. 

10. Behandeling en studie
Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het zo zijn dat je een tijdje naast je opleiding ook behandeling volgt. Dit kan ervoor zorgen dat je school op een lager pitje komt te staan, je uren mist of dat je enorm veel nergie kwijt bent om het beiden te kunnen volhouden. Dat is niet niks en je mag dan ook trots zijn op deze prestatie, maar let ook een beetje op je grenzen. Rust goed uit en doe ook leuke gezellige dingen voor jezelf. Lees ook de blog 'Kiezen tussen therapie of school' en 'Werken en studeren met een eetstoornis'.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

saar - Maandag 18 augustus 2014 12:32
fijn!
Sheila - Maandag 18 augustus 2014 13:05
Net op tijd weer, morgen terug naar school. Heel erg bedankt voor deze helpende blog Proud! X
LittleJ - Maandag 18 augustus 2014 13:49
Aangezien ik dit jaar geneeskunde ga studeren en ik dit in Duitsland ga doen, is dit voor mij nog niet zo actueel (hoef pas 13 oktober te beginnen haha, chilll). Gelukkig heb ik me qua eten ontzettend verbeterd sinds mijn eindexamen, want tijdens de examens heb ik gewoon de hele dag niets gegeten en dan 's avonds alles inhalen. Niet dat ik er last van had of het aan mijn resultaten heb gemerkt (was zo gewend aan dat eetpatroon), maar voor het komende jaar ben ik toch blij dat ik nu gewoon met mijn hopelijk nieuwe vriendinnen mee kan eten op de universiteit.
Waar ik wel ontzettend tegenop zie, is het feit dat naar de uni gaan betekent dat ik weer uren achter elkaar zal moeten zitten. Dat klinkt misschien raar, maar thuis zit ik nóóit. Ik sta praktisch de hele dag: ik ontbijt staand, ik lunch staand, kijk staand tv, computer staand, als ik de kans krijg eet ik mijn avondeten staand en zelfs voor mijn examens heb ik stáánd geleerd (wat af en toe best lastig was met zo veel boeken, rekenmachine, geodriehoek, binas etc...). Het idee dat ik dan weer de hele dag moet zitten jaagt me de stuipen op het lijf. In ieder geval voor eventjes, want ik ben gelukkig wel al zo ver dat ik die angst gedeeltelijk kan relativeren: ik heb zes jaar lang middelbare school gehad waarbij ik soms dagen had van negen uur. Dan zat ik ook gewoon negen uur lang op mijn gat en dat heeft niets engs met me gedaan. Moeilijk bijft wel dat je tegenwoordig van alle kanten hoort dat zitten afschuwelijk ongezond is etc, maar ja, daar probeer ik dan maar even niet aan te denken.
Hekepekepao - Maandag 18 augustus 2014 14:50
Ik heb altijd moeite met eten, mijn vriendinnen eten nooit en dan moet ik alleen eten en daar door voel ik me altijd super slecht :(
Kaylee - Maandag 18 augustus 2014 15:51
Deze blog komt echt als geroepen, ik heb net nog iets geplaats op mijn recoveryinsta over hoe erg ik opzie tegen school. Voor mij begint het komende week, en vanaf dan moet ik gelijk beginnen met eten op school wat ik in 3 jaar al bijn nooit deed. Ook heb ik heel erg veel (onnodige) stress vooral nu ik het examenjaar in ga en heb ik last van rexelijk erge faalangst. Dus deze blog is wel heel helpend gelukkig!:)
elisabeth - Maandag 18 augustus 2014 19:42
ik ga zeker die stickers maken ik denk (en hoop) dat dit mij heel erg gaat helpen met eten op school