Afghaanse Borani Banjan

 

Ik houd van verschillende culturen en de culturele invloeden in de keuken. Ik ben gek op lekker eten en in veel culturen wordt ook veel aandacht besteed aan lekkere gerechten. Ik heb een vriendin met Afghaanse afkomst. Als ik bij haar eet dan is het altijd een feestje. Ze maken ontzettend lekkere dingen waaronder het vegetarische gerecht Borani Banjan. Mijn vriendin heeft mij inmiddels ook geleerd hoe ik het zelf kan maken.

Het is een gerecht waarbij het hoofdingrediënt aubergine is. Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van aubergine, maar op deze manier herken ik het bijna niet meer terug. Daarnaast ben ik een echte vlees en vis eter en vind ik een gerecht al snel saai als het vegetarisch is. Bij dit gerecht mis ik het helemaal niet. Het is echt een aanrader om eens te proberen. Het is heel gezond en ook makkelijk te maken. Je moet alleen wel van knoflook houden.

Borani banjan

INGREDIËNTEN
♥ Olijfolie
♥ 2 grote aubergines
♥ 1 ui
♥ 2 teentjes knoflook
♥ 4 tomaten
♥ 1 blik tomaatblokjes
♥ Curry poeder
♥ Zwarte peper
♥ Rode peper
♥ Zout
♥ Water

Saus
♥ 3 el Yoghurt
♥ 3 el kwark
♥ Verse munt
♥ 2 teentjes knoflook
♥ Peper, zout, curry poeder

ingredienten borani banjan

BEREIDING

Stap 1:
Snijd de schil van de aubergines en snijd ze in plakjes. Niet te dun, niet te dik, ongeveer een halve centimeter dikte. Leg ze op een plank of bord en strooi er zout over heen. Laat dit ongeveer een half uur staan. Hierdoor komt het vocht uit de aubergines. Haal vervolgens het vocht weg met een stukje keukenrol.

Stap 2: Nu ga je de aubergines bakken / frituren. Je hebt hier best veel olie voor nodig. Doe wat olie in de pan zodat de hele bodem bedekt is. Laat dit warm worden en bak vervolgens de aubergines in de olie. Doe dit totdat ze zacht zijn en een bruin laagje hebben. Pas op dat ze niet aanbranden.

Stap 3: Pak een andere (grote) pan en doe hier een klein beetje olie in. Hier ga je de saus in maken. Snijd de uien in kleine stukjes en bak ze in de olie. Snijd de verse tomaten in stukjes en voeg ze toe, samen met de tomaten in blik. Roer het goed door elkaar.

Stap 4: Pers de knoflook en voeg dit toe, samen met de kruiden: zwarte peper, rode peper, zout en curry poeder. Proef af en toe even en breng het eventueel wat meer op smaak. Voeg een half kopje water toe en laat het ongeveer 10 minuten sudderen.

Stap 5: Als de saus goed gemengd en op smaak is, kun je de aubergines toevoegen. Schep ze voorzichtig door de saus heen zodat alles door elkaar is, maar de aubergines niet in kleine stukjes breken. Laat het nog even op een zacht vuurtje 20 minuten staan. Hou het goed in de gaten.

bereiding

Yoghurt saus
Bij dit gerecht hoort ook een koude yoghurt saus. Ik heb van mijn vriendin geleerd dat je yoghurt en kwark mengt. Zo wordt het iets dikker en is de typische yoghurt smaak minder aanwezig.

Stap 6: Meng drie eetlepers yoghurt en drie eetlepels kwark met elkaar. Pers twee kleine teentjes knoflook en meng ze hier doorheen. Voeg wat peper, zout en eventueel currypoeder toe en meng alles door elkaar. Proef het en voeg eventueel nog wat toe. Snijd vervolgens de blaadjes van twee takjes verse munt fijn en voeg dit toe aan het yoghurt sausje.

sausje

Het gerecht kun je eten als volledig hoofdgerecht. Je kunt het opdienen op een bord waar je eerst wat witte saus op doet en vervolgens de Borani Banjan oplegt. Je kunt hier nog wat yoghurt saus overheen doen. Het gerecht is heel lekker met turks brood of pita. Je kunt het ook als bijgerecht eten met bijvoorbeeld rijst en kip.

Lijkt jou dit een lekker gerecht?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ingrid - Zondag 16 november 2014 19:19
Ziet er heerlijk uit!
Voor hoeveel personen is dit recept?
Black Tiger - Zondag 16 november 2014 19:45
mooi gepresenteerd (L)
Sofie - Zondag 16 november 2014 21:25
Ziet er echt heerlijk uit!
Anne - Maandag 17 november 2014 00:16
Klinkt goed! Ga ik snel eens maken =D
Lisa - Maandag 17 november 2014 10:50
Hallo, ik ben een Belgische en ik heb een vraagje !
Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?
Ik dacht dat dat 2x hetzelfde was :)

Liefs xx
Ingrid - Maandag 17 november 2014 11:59
@ Lisa

Yoghurt is veel dunner dan kwark, en het is vaak iets zuurder.
Kwark is heel dik. :)



anoniem - Dinsdag 18 november 2014 17:17
Heeerlijk, ik ga het vanavond maken, met lekker spelt stokbrood van de ap
Laura - Dinsdag 18 november 2014 17:33
Wat leuk om te lezen anoniem! Succes met koken en ik hoop dat je het lekker vindt :)
Fiona - Zondag 30 november 2014 17:48
Ik heb het vandaag gegeten, superlekker! Een erg leuke manier om aubergine te bereiden. Het restje warm ik morgen graag op :)
Flower - Woensdag 25 mei 2016 14:29
Ik ga dit morgenavond maken! :D
Kelly - Maandag 20 juni 2016 15:42
Klinkt lekker, ik ga het vanavond maken!

Bedankt
Zaman - Vrijdag 23 september 2016 17:07
Beste mensen probeer ook Bolani. het is onwijs lekker.
bedankt Borani Banjan is ook heel lekker.
Judith - Vrijdag 23 november 2018 18:07
Erg lekker recept. Ik had in een Afghaans restaurant gegeten en zocht daarna een recept. Dit smaakte net zo goed . Ik dacht dat ik niet zo hield van aubergines maar zo zijn ze heerlijk.
Eline - Donderdag 17 oktober 2019 21:31
Heerlijk recept!!! Ik heb de aubergine voor het bakken even door eiwit gehaald, dan nemen ze minder olie op.

Ga het beslist vaker maken
Jeanine - Donderdag 20 mei 2021 18:21
Dit was heerlijk! Ga elke week een recept maken van allerlei landen dmv het alfabet, en dit was de eerste!
Deze hou ik zeker in mijn repertoire!