Spierpijn

 

Als je lange tijd niet hebt gesport en je begint weer dan weet je bijna zeker dat je de volgende dag spierpijn hebt. Maar ook als je wel regelmatig sport, maar je spieren hebt gebruikt die je normaal niet gebruikt. Behalve dat je spierpijn kunt krijgen van sporten kun je ook spierpijn krijgen door een infectieziekte. Bij spierpijn wat van sporten komt is het een andere stof die zich in de spieren opslaat dan bij spierpijn die van een infectieziekte komt.

Alle spieren in je lichaam hebben voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen halen je spieren uit koolhydraten zoals suikers.
Bij verbranding van deze stoffen onstaat energie en andere stoffen.
De andere stoffen zijn niet bruikbaar voor je spieren en dat zijn dus afvalstoffen. 1 van deze afvalstoffen is melkzuur.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vroege en late spierpijn. Bij vroege spierpijn wordt de pijn in je spieren bedoeld die je tijdens de inspanning voelt. Maar waar komt dat door?

Als je spierpijn hebt door inspanning dan betekent dat, dat er door een slechte doorbloeding sneller melkzuur wordt aangemaakt dan dat het kan worden afgevoerd door je bloed. Er onstaat dan een ophoping van melkzuur in je spieren. Als het melkzuur vervolgens in aanraking komt met de pijnpunten van je zenuwen, dan gaat er een signaal van je spieren door de zenuwen naar de hersenen en dat is spierpijn.

Met late spierpijn wordt de spierpijn bedoeld die je na 24-48 uur na de inspanning voelt. Dit komt doordat je hele kleine haarscheurtjes hebt in je spiervezels. Deze spiertjes heb je doordat de inspanning groter was dan wat je spiervezels aankonden.

Is dat slecht?

Veel mensen denken dat spierpijn een slecht teken is, omdat pijn vaak een slecht teken is. Maar in dit geval is dat niet zo. Spierpijn is een natuurlijk proces om je sterker te maken. En belangrijk om te weten is dat het geen spierscheuren zijn maar haarscheurtjes in de spiervezels.
Je lichaam herstelt de spiervezels en maakt ter voorbereiding op de volgende inspanning meer spiervezels aan. Je lichaam zorgt er verder voor dat de samenwerking tussen de spiervezels verbetert en er worden meer haarvaatjes rondom de spier gevormd. Dit zorgt er allemaal voor dat je sterker wordt en dat je de volgende keer de oefening kunt doen zonder spierpijn te krijgen.

Infectieziekte

Als je spierpijn hebt door een infectieziekte (als je ziek bent) dan is het hetzelfde principe als bij vroege spierpijn, maar dan is er geen ophoping van melkzuur in de spieren, maar van de signaalstoffen van je eigen afweersysteem.

ziek
(Foto: flickr.com/photos/betsssssy)

Kun je spierpijn voorkomen?

Als je je intensief hebt ingespannen is spierpijn niet helemaal te voorkomen. Wel is het mogelijk om de spierpijn minimaal te houden, hoe doe je dat?

- Warming up. Door een goede warming up te houden bereid je je lichaam en spieren alvast voor op de inspanning die gaat komen. Je hartslag gaat omhoog en de doorbloeding wordt gestimuleerd.

- Cooling down. Door je inspanning af te sluiten met een cooling down krijgt je lichaam de kans om van inspanning naar rust over te schakelen. Als je een cooling down houdt dan bouw je de inspanning geleidelijk af en dat zorgt ervoor dat je spieren de kans krijgen om de afvalstoffen af te voeren.

- Niet overdrijven. Pas de inspanning aan, aan jou niveau.

Wat te doen als je toch spierpijn hebt?

- Blijven bewegen. Als je spierpijn hebt is het belangrijk dat je blijft bewegen. Het is verstandig om je spieren 48 uur rust te geven qua sport, maar je moet je spieren wel blijven gebruiken.

- Massage. Als je spierpijn hebt is een massage erg fijn. Als je last hebt van een verreking mag je niet masseren want dan kan ervoor zorgen dat het erger wordt.

- Warm bad of sauna. Door de warmte ontspannen je spieren en worden afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

C. - Dinsdag 8 februari 2011 11:22
Duidelijk stuk, maar niet echt meer de 'psychologie van..'-verhaal, denk ik. Meer de fysiologie van ;)
E. - Zaterdag 20 april 2013 19:12
Haha, heb ik altijd na het squaten! :p
E. - Woensdag 15 november 2017 15:54
dit stuk helpt me erg bij mijn project voor biologie! erg handig
hoi - Woensdag 15 november 2017 15:56
hey E.,
ik heb ook een bio project en het helpt me ook erg! op welke school zit jij eigenlijk? wie weet zitten we in de zelfde klas en hebben we het niet eens door!
E. - Woensdag 15 november 2017 15:57
ik zit op het stella maris college in Meerssen, is jouw naam toevallig Anna?
S. K. - Woensdag 15 november 2017 15:55
wat een handig stuk, ik ben biologielerares en ik ga dit zeker gebruiken in de les.