Zaterdag vieren we Koningsdag en dat betekent natuurlijk feest. Toch kan het soms lastig zijn om vrolijk mee te doen te zijn, als je eigenlijk best wel ongelukkig bent op dit moment in je leven. Je hebt een eetstoornis, depressie of zit gewoon helemaal niet lekker in je vel. Voor iedereen die een beetje opziet tegen feestdagen, terwijl je er eigenlijk ook best van zou willen genieten, hebben we wat tips op een rijtje gezet.

1. lieve mensen
Op een feestdag gaat het bijna altijd om samenzijn, zo ook op Koningsdag. We vieren eigenlijk niet per se de verjaardag van Koning Willem Alexander, maar we proosten vooral op Nederland en alles wat we goed of leuk vinden aan ons land. Zoek op een dag als Koningsdag dus vooral mensen op waar jij je goed bij voelt. Ga niet met de mensen mee die hele toffe dingen doen, maar niet lief voor je zijn, maar zoek lieve mensen op in jouw omgeving om deze dag mee door te brengen. Het gaat er niet om wat je doet, maar of je je fijn voelt.
2. Iets doen
Je moet niet per se de deur uit op Koningsdag, maar er is wel veel te doen op deze feestdag. Je kunt er voor kiezen om binnen te blijven en in je eentje tv te gaan kijken, terwijl veel mensen feest vieren, maar je kunt ook over de drempel heen stappen. Toen ik een eetstoornis had, voelde ik me ook niet altijd even enthousiast over feestjes en wilde ik liever thuis blijven. Toch is het vaak goed geweest om toch (eventjes) mee te doen en uit mijn eigen vertrouwde eetstoornis-wereldje te stappen. Het gaf afleiding en energie en soms was het zelfs hartstikke leuk.
Beslis wat je gaat doen en blijf niet hangen in twijfels. Er is niets waar je verplicht bij zou moeten zijn of wat je niet mag missen. Bekijk de locale krantjes, internet en social media om te zien wat er in jouw stad of dorp allemaal te doen is. Het hoeft niet per se spectaculair te zijn, als het maar iets is wat jij leuk vindt. Ik ga meestal de avond ervoor iets drinken met vriendinnen. De volgende morgen of middag gaan we eigenlijk altijd naar een grote vrijmarkt in de buurt. Als de zon schijnt pakken we een terrasje of gaan we op een grasveld liggen in de zon. Het hoeft van ons nooit zo’n groot en massaal feest te zijn en dat is helemaal oké.
3. eten en drinken
Ga je naar een groot feest, stappen, alcohol drinken, een middag naar de vrijmarkt of blijf je gewoon thuis; het is altijd belangrijk om voldoende en regelmatig te eten en te drinken. Ook op een dag als Koningsdag. Deze tip klinkt misschien een beetje suf, want je weet best dat je dat zou moeten doen, maar ik wil je toch nog even echt aanmoedigen. Wil je genieten van deze dag, probeer dan zo goed mogelijk te eten en je te richten op het plezier.
4. rust en uitdaging
Dat het Koningsdag is, betekent niet dat je verplicht mee moet doen aan alle feestjes en activiteiten. Zoek daarin een goede balans voor jezelf. Gaat het niet zo goed met je of heb je weinig energie, doe dan iets rustigs of niet te lang. Wil je graag de hele dag op touw zijn, maar weet je van jezelf dat dat eigenlijk te veel is, zorg dan dat je de volgende dag je rust pakt en zoek ook tijdens het feest af en toe de buitenlucht op als je in een café bent of ga even met een vriendin op adem komen op een rustigere plek of het toilet. Let goed op je eigen grenzen, ook met al die drukke feestjes. Let er echter wel op dat je jezelf niet ‘te veilig’ in een hoekje stopt of thuis blijft. Feestjes zijn vermoeiend, maar geven vaak ook positieve energie!
5. lief voor jezelf
Als er één ding is dat je gaat doen op Koningsdag, laat het dan dit zijn: wees lief voor jezelf. Drukte, onbekend eten, sociale gelegenheden, FOMO. Het kan best veel zijn. Probeer daarom echt mild te zijn voor jezelf en te doen wat voor jou op dit moment haalbaar is en goed voelt. Niets moet, alles mag. Oh, en trouwens: als jij Koningsdag geweldig vindt en er juist zin in hebt, dan is dat natuurlijk ook helemaal oké! Ik hoop vooral dat je op deze dag kunt genieten, wat je dan ook gaat doen.
Wat ga jij doen met Koningsdag?
Deze blog kwam oorspronkelijk 2014.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie