Als je erachter komt dat je kind een eetstoornis heeft brengt dit een hoop stress met zich mee. Je wilt je kinderen helpen maar vaak is niet duidelijk hoe je dit nou het beste kunt aanpakken. Als diëtist zie ik ouders en hun kinderen bij de 1e intake. Tijdens dit 1e gesprek vraag ik uit hoe het eten nu gaat en wat de moeilijkheden zijn. Op basis van dit gesprek maak ik een voedingsadvies wat aansluit bij de lichamelijke conditie en gebaseerd op de huidige voedingstoestand.
Ik zal mijn ervaringen delen zodat dit mogelijk meer inzicht geeft in hoe zo’n gesprek verloopt en wat voor adviezen ik de ouders vaak meegeef hoe zij hun kinderen kunnen helpen. Belangrijk om hierbij te noemen is dat het erg afhangt van hoe erg de eetstoornis is en wat voor lichamelijke conditie de jongere heeft.
Laten we uitgaan van een situatie dat een jongere een eetstoornis heeft waarbij zij weinig tot niets eet en een te laag gewicht heeft. Er zijn dan verschillende situaties denkbaar. Indien de lichamelijke conditie zorgelijk is en er bijgegeten moet worden kan het zijn dat we beginnen met een opbouw van een eetpatroon in stappen van een bepaald aantal calorieën. Dit wordt bepaald in overleg met de arts. Het kan voor ouders soms lijken of het opbouwen van de voeding dan te langzaam gaat. We doen deze langzame opbouw in de voeding juist om problemen zoals een refeedings syndroom te voorkomen.
Is er geen gevaar voor hervoedingsproblemen dan proberen we zo snel mogelijk de voeding weer op te bouwen naar een gezond eetpatroon. Dit omdat ondergewicht schadelijk is voor het lichaam en een hoop onzichtbare processen in het lichaam kan onderbreken, zoals bijvoorbeeld de groei. Ook lage bloedsuikers of andere klachten zoals concentratieproblemen en psychische klachten kunnen allemaal samenhangen met een te laag gewicht.
Wat soms verwarrend kan zijn voor zowel de jongere als voor de ouders is, is dat ondanks ze zich goed houden aan de eetlijst het gewicht soms daalt in plaats van stijgt. Dan kan het voor ouders soms lijken dat de jongere zich toch niet goed houdt aan de eetlijst of dat er iets anders gebeurt zoals compensatie door teveel te gaan bewegen of braken. Ik leg tijdens het consult duidelijk uit dat dit kan gebeuren. Dit heeft niet te maken met het niet volgen van een eetlijst maar kan komen doordat de stofwisseling nu weer harder kan gaan werken omdat er letterlijk meer energie beschikbaar is voor het lichaam. Door harder te werken kan het lichaam juist weer energie kwijtraken en val je af. Belangrijk om dit in de gaten te houden en zo snel mogelijk dit verlies te compenseren door de eetlijst uit te breiden.
Soms moeten eetlijsten best vaak opgehoogd worden omdat het lichaam heel veel energie nodig heeft om zijn huidige dagelijkse functies goed te kunnen uitvoeren en daarbij ook nog moet herstellen of reserves moet aanvullen.
Hoe kan je als ouder je kind hierin steunen?
→ Vaak lukt het eten beter als er iemand bij is. Probeer de maaltijden met elkaar te doen, zodat je als ouder zicht hebt op wat je je kind eet en drinkt. Maar ook om zeker te zijn dat je kind alles eet wat op de eetlijst staat.
→ Probeer ook niet te veel te wisselen met producten op de eetlijst, staat er een glas melk op de eetlijst ga dit dan niet omwisselen voor een glas sap omdat juist de eetlijst zo is samengesteld dat alle voedingsstofffen geleverd worden.
→ Ook weten jongere vaak heel goed hoeveel energie een product levert en de eetstoornis wil dan liever een ander product dat minder calorieën levert dan die op de eetlijst staat. Belangrijk om hier dus niet vanaf te wijken.
Hoe zit het bij iemand met een gezond gewicht maar die last heeft van eetbuien en braken?
De jongere heeft vaak als doel dat die wil afvallen of in ieder geval niet wil aankomen in gewicht. Hoe kan je als ouder je kind hierin begeleiden?
→ Tijdens mijn consulten leg ik uit dat het 1ste doel moet zijn om de eetbuien en het eventuele braken te stoppen. Om dit te bereiken moet eerst een gezond en regelmatig eetpatroon worden bereikt. Vaak zie je dat dan ook de eetbuien stoppen of in ieder geval minder worden of dat deze beter beheersbaar zijn. Als reactie op een gezond eetpatroon zie je vaak ook dat het gewicht van nature daalt doordat deze nu voldoende energie krijgt en hierdoor ook de stofwisseling weer beter kan gaan werken.
→ Bij eetbuien voorkomen zijn er soms bepaalde acties nodig. Denk aan het niet in huis halen van bepaalde voedingsmiddelen. Maar als er meerdere gezinsleden in huis zijn kan dit wel lastig zijn. Dan is het misschien een idee om bepaalde etenswaren apart te bewaren. Maar ook het tijdelijk weghalen van bankpasjes als een jongere zijn geld besteedt aan het kopen van eetbuienvoedsel kan helpen.
→ Braakt een jongere na de maaltijd dan kan het helpen om minimaal een half uur na de maaltijd bij je kind te blijven en niet naar haar of zijn kamer of toilet te laten gaan.
Wat helpt niet ?
♥ Tijdens het eten alleen maar praten over het eten of benoemen of het eten wel of niet lekker is. Of complimenten geven van goed gedaan of juist niet goed gedaan. Tijdens de maaltijd is het beter hier niet de aandacht op te vestigen.
♥ Extra veel opscheppen of dik beleggen van een boterham. Houd de hoeveelheden van een eetlijst aan. Juist dit geeft rust en duidelijkheid en geeft de jongere ook het vertrouwen dat zijn ouder niet expres meer opschept.
♥ Zelf gaan lijnen. Door zelf heel erg met voeding bezig te zijn kan dit het voor de jongere heel astig maken om wel bepaalde producten te eten als de ouder dat zelf niet doet omdat deze wil afvallen.
Wat helpt wel?
♥ Er zijn tijdens de maaltijd. Soms kan het opscheppen van de maaltijd door een ouder meer rust geven. Of het besmeren van het brood kan ook fijn zijn als de jongere deze verantwoordelijkheid nog moeilijk vindt om zelf te nemen.
♥ Eten wat de pot schaft. Ga niet alleen maar koken wat de eetstoornis wil eten. In een gezin is dit vaak ook practisch niet te doen. Als uw kind in het begin staat van een behandeling is het wel moeilijk als u dagelijks iets van patat of pizza zou eten en dat is ook niet de bedoeling. Maar spreek af dat uw kind anders wel van ieder gerecht proeft en zoveel scheppen daarvan neemt. Lukt het niet om alles te eten vul het aan met andere voedingsmiddelen om wel aan de juiste hoeveelheid energie te komen.
♥ Probeer de aandacht te leggen op wat wel lukt met het eten en niet alleen op wat niet lukt.
♥ Houd in uw achterhoofd dat de eetstoornis en uw kind niet dezelfde persoon zijn. Probeer uw kind los te zien van de eetstoornis.
♥ En tenslotte: Laat het niet te ver komen, geef je kind de kans om het zelf te proberen. Maar maak duidelijke doelen met een tijdsplanning, indien die niet gehaald worden zorg voor passende maatregelen zoals het verder zoeken van gerichte hulp.
→ Dinsdagavond 21 januari is er een speciale bijeenkomst over eetstoornissen voor ouders en omstanders. Lees hier meer over deze eetstoornis bijeenkomst en meld je aan via ouders@proud2Bme.nl
Geef een reactie