Meisje houdt toespraak over Fatshaming

 

Toen Samantha Peterson laatst over straat liep werd er naar haar gefloten door een man, half hangend uit zijn auto. Ook riep hij naar haar ‘I like a big girl in bed, baby. More room to paint on.' Ze koos ervoor om er niet meteen op te reageren en liep weg. Haar woede over dit incident uitte ze in een toespraak tijdens de College Unions Poetry Slam Invitational 2014. Ze werd geïnspireerd door de man die floot en schreeuwde naar haar en de samenleving die dit soort mannen heeft gecreëerd.

samantha peterson

Samantha praat in de toespraak over haar eigen ervaringen en over de dingen die tegen een volle vrouw gezegd kunnen worden. Ze geeft aan dat er over vrouwen met vollere lichamen wordt gepraat op een manier alsof het niet mogelijk is om hen te waarderen en alsof ze zichzelf moeten bedekken om zichzelf mooi te kunnen vinden.

Bij iedereen zal bekend zijn dat volle vrouwen soms op een niet respectvolle manier bekritiseerd worden. Dit staat ook wel bekend als ‘fatshaming', grapjes en opmerkingen maken over het gewicht van vrouwen. Tegen volle vrouwen wordt dan ook wel eens gezegd dat ze meer bedenkende kleding moeten dragen om op die manier de vormen te verbergen.

Samantha laat het er echter niet bij zitten. Ze geeft aan dat mensen hun lichaam niet moeten aanpassen zodat andere mensen het mooi vinden. Zij is tevreden over haar lichaam omdat het een lichaam is dat werkt. Ze zegt aan het einde van de toespraak: ‘I am right here. I am right here.'

Wat vinden jullie van haar toespraak?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

dees - Vrijdag 27 juni 2014 16:33
thinshaming vind ik ook niet kunnen!
Charlotte - Vrijdag 27 juni 2014 16:58
Fatshaming kan niet, evenmin als thinshaming.
MAAR zowel over- als ondergewicht zijn en blijven ongezond!!
E - Vrijdag 27 juni 2014 19:27
Wauw, inspirerend!
L - Vrijdag 27 juni 2014 22:21
Stoer van haar! We zouden meer van zulke mensen moeten hebben. Met de boodschap acceptatie, hoe iemand ook is!
Haremaje - Vrijdag 27 juni 2014 23:48
@Charlotte: het is niet zo makkelijk als je zegt. Als je een bepaalde bouw hebt en vrij zwaar bent dan wil dat niet direct zeggen dat je ongezond bent. Iemand met een gezond gewicht kan van binnen ongezonder zijn dan iemand die volgens BMI-normen te zwaar is.
Mieke - Vrijdag 27 juni 2014 23:58
@Haremaje
Eens, maar ik denk dat deze vrouw niet een beetje overgewicht heeft. Obesitas is (in ieder geval op de lange termijn) niet goed voor een lichaam. Ondergewicht ook niet, en mensen met een gezond gewicht kunnen ook ongezond zijn. Dat betekend echter niet dat obesitas gepromoot moet worden. Verder vind ik dat het belangrijk is dat mensen worden gewaardeerd en geaccepteerd om wie ze zijn, en niet om hoe ze eruit zien. Dik, dun, supermodel of alledaags.
marleen - Zaterdag 28 juni 2014 00:10
dit gaat niet over gezond of ongezond zijn
maar over mensen die andere mensen het gevoel geven dat ze niet goed zijn zoals ze zijn. Niet 'dat ze ongezond zijn', maar dat ze minder waard zijn, dat ze zich zouden moeten schamen voor zichzelf, dat ze zich beter zouden verstoppen, ...
en als je door slechte eetgewoonten zo veel te zwaar bent geworden, dan is schaamte nu net een van de dingen die je NIET helpen want dat maakt dat het zoveel aanlokkelijker is om te gaan overeten
als je obesitas niet het gevolg is van slechte eetgewoonten, maar van iets medisch oid, dan is het al helemaal onnodig om op schuld en schaamte te gaan inspelen
Natuurlijk mogen deze mensen trots zijn op zichzelf! Net zoals mensen met ondergewicht of een normaal gewicht. Maar laten we voor eens en voor altijd duidelijk stellen dat hun 'zelf' vééééél meer is dan enkel hun gewicht!
L - Zaterdag 28 juni 2014 11:26
Heel mooi gezegd Marleen, daar ben ik het helemaal mee eens!
Anoniemo - Zondag 29 juni 2014 09:37
Ze kan ook gewoon afvallen
M. - Zondag 29 juni 2014 20:32
Eens met Marleen. Dat over- en ondergewicht niet gezond zijn, weet iedereen nu zo onderhand wel een keer, maar dat keer op keer herhalen, helpt naar mijn mening ook niet echt mee. Ook Samantha zal wel weten dat overgewicht niet gezond is, maar helpt het haar dan om daar door (vreemde) mensen er keer op keer op gewezen te worden met rotopmerkingen en te horen dat ze niet goed is zoals ze nu is? Ik ken haar niet en weet niet wat de reden is voor haar overgewicht, maar ik kan me voorstellen dat je rot over jezelf voelen, niet echt bijdraagt aan toewerken naar een gezond(er) gewicht. En @Anoniemo; ik vind "Ze kan ook gewoon afvallen" dan ook een beetje kort door de bocht. Misschien kan ze dat door medische of psychische redenen wel niet en ik vind het ook te gek voor woorden dat ze zou moeten afvallen, zodat mensen geen rotopmerkingen meer maken. Dik, dun, wijnvlek, flaporen... mensen moeten eens ophouden met anderen aanvallen op hun zwakke plekken.