Korte docu ; Depressief

 

Ongeveer een half jaar geleden plaatsen we een korte film over eetstoornissen gemaakt door Mila van Erp. De afgelopen maanden heeft ze niet stil gezeten. Met een vriend maakte ze een variatie op de film, maar nu over depressiviteit. Dit om zoveel mogelijk vooroordelen, onbegrip en stigma's de wereld uit te helpen. Mila hoopt hiermee opnieuw zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken en daarom delen we haar video graag. De pianomuziek heeft ze zelf gecomponeerd.

"Volgens de campagne die minister Schippers lanceerde heeft 1 op de 20 mensen een depressie en 1 op de 15 jongeren. Dat betekent gemiddeld twee jongeren per schoolklas. Er wordt uitgebreid voorlichting gegeven op scholen over sexualiteit en drugsgebruik, wat uiteraard erg positief is. Wat mij een doorn in het oog is, is dat er nauwelijks aandacht wordt besteed op scholen aan depressies. Zolang er niet over gesproken wordt met jongeren, wordt er al helemaal niet over gesproken als deze jongeren volwassen zijn. Zo blijven er veel taboes, onbegrip en misvattingen rondom depressies bestaan.

Om dit alles tegen te gaan hebben Bart van Heerwaarden en ik getracht in ons filmpje mensen een beeld te geven van hoe een depressie er uit kan zien en een stukje onbegrip weg te halen. Want een depressie betekent niet dat je nooit lacht. Een depressie is geen simpel dipje. Een depressie gebeurt niet alleen bij dertigplussers. Een depressie is geen keuze." - Mila

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nien - Vrijdag 14 april 2017 10:50
Veel dingen zijn herkenbaar..
Lies - Vrijdag 14 april 2017 13:34
Mooi dat deze jongeren er eerlijk voor uitkomen!
Ik herken ook heel veel, sinds mijn 16de ben ik van de ene depressie in de andere beland en ook heb ik manische peiodes gehad ( diagnose: bipolaire stoornis)
Ik ben nu al bijna geen twintiger meer en neem nog steeds medicatie. Sinds enkele jaren heb ik ook een eetstoornis ontwikkeld. Momenteel zit ik midden in het genezingsproces, vele ups en downs dus.
Ik merk steeds meer hoe belangrijk het is te kunnen praten ipv je te storten op te veel eten, niet eten of andere zelfdestructieve manieren om te'vluchten'.
Het is een harde strijd en ik wens iedereen die zich daarin bevind heel veel moed!
Zoals mijn oma me altijd op het hart drukte: je kan meer dan je denkt!
Je zal merken dat het ook echt zo is. Hou vol!

Ik wil ook de mensen achter deze site bedanken voor de fantastische hulp, steun en troost die iedereen bieden. Jullie inzet betekent veel meer voor anderen dan jullie misschien kunnen merken. Natuurlijk ben ik ook iedereen die moedig zijn ervaring hier deelt dankbaar, want deze zijn motiverend.
Ga zo verder šŸ˜Š

In onderstaande link vind je een heel fijn artikel terug over depressie bij jongeren.
https://www.jw.org/nl/publicaties/tijdschriften/ontwaakt-nr1-2017-februari/depressiviteit-onder-jongeren-helpen/
Beer - Vrijdag 14 april 2017 22:34
Wat een mooi kort en bondig filmpje waarin zoveel zinnige dingen worden benoemd. Ik heb zelf meegewerkt aan het boek 'Licht over donker'. Een (foto) boek waarin mensen vertellen over hun depressie (jonge mensen, oudere mensen, mannen en vrouwen). Ook zie je in het boek foto's hoe iemand is met masker, zonder masker (waarbij je de depressie letterlijk in de ogen kijkt), hoe je thuis ziet dat iemand depressief is en tenslotte waar diegene z'n kracht uithaalt om door te leven.
Ik vond het een intens project maar ontzettend de moeite waaard. Een depressie is geen keus en er moet meer bekendheid over komen en daarin draag ik graag een steentje bij. X
Nina - Dinsdag 18 april 2017 13:44
Heey meiden:),

Ik ben zo ontzettend trots op jullie!!

Jullie zijn allemaal zo eerlijk en het is echt een heel duidelijk filmpje geworden daardoor. Ik vind het zo knap van jullie om er zo open over te zijn. Ik vond het zelf zo moeilijk om open te zijn in dat andere filmpje dus echt respect