EETGESTOORD

 

Vaak denken mensen bij een eetstoornis aan niet eten en dun willen zijn. Maar een eetstoornis is veel meer dan dat. In 'Eetgestoord'. vertellen Mirte, Janne en Alexa hun verhaal. In de video vertellen ze over de manier waarop ze met hun emoties omgingen voor en tijdens hun eetstoornis en hoe hun herstel eruitzag. In alle openheid en eerlijkheid praten ze over hoe ze nu terugkijken op de tijd van hun eetstoornis.

'Eetgestoord.' Is gemaakt door Michelle Vletter (22 jaar). Voor een schoolproject heeft zij de video gemaakt om de realiteit te laten zien van het hebben van een eetstoornis.

"Ik vind dat eetstoornissen in de media te veel worden gestigmatiseerd. Wanneer het in het nieuws over eetstoornissen gaat, gaat het of over een meisje dat te weinig eet of over iemand die te veel eet. Maar een eetstoornis gaat niet alleen maar over eten. Het gaat over veel meer dan dat. Eetstoornissen gaan over jezelf verliezen doordat je aan niks anders dan eten meer kan denken. Eetstoornissen gaan over je niet meer kunnen herinneren wat het is om blij te zijn omdat je alleen maar zo streng bent voor jezelf. Eetstoornissen zijn zo zwaar omdat je mentaal helemaal van de kaart raakt. Met deze video wilde ik mensen graag laten zien dat er meer schuilgaat achter een eetstoornis dan alleen maar niet eten. Ik hoop dat door het zien van de video mensen daar meer bewust van worden en dat degenen die de verhalen herkennen, zich niet alleen voelen."

"Ik kan mij voor de tijd van mijn eetstoornis geen moment bedenken waarop ik zei wat ik voelde."

"Ik moest tijdens het herstellen hele simpele dingen opnieuw leren."


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MW - Woensdag 15 september 2021 19:36
WoW… wat herkenbaar wat er verteld wordt.. bijna eng gewoon. Ook de angst die meespeelt. Wat dan als ik de controle los moet laten..?
Heel fijn en motiverend (voor herstel!) om gekeken te hebben!
* - Woensdag 15 september 2021 21:53
Heel mooi gedaan!
britneyangel - Woensdag 15 september 2021 22:00
wat goed van je! met een video word het ook duidelijker voor mensen wat het in houd enzo.
Lost girl - Woensdag 15 september 2021 23:13
Dank voor deze mooi vormgegeven video.
Het zette me aan het denken. Misschien zit ik te lang in de eetstoornis wereld en is daardoor mijn beeld gekleurd. Maar wat er hier getoond en verteld wordt is toch juist het standaard verhaal wat in de hedendaagse media ook wordt getoond? Drie mooie, slanke, jonge vrouwen. Het sluipt er langzaam in na een onschuldige lijnpoging. De controledrang en het herstel door de controle los te laten en door de angst heen te gaan. Dit is volgens mij waar elke docu zich tegenwoordig op richt.
Wat ik zeg, zegt helemaal niets over de ernst van de stoornis van deze vrouwen. Hun lijdensweg en gevecht om te herstellen. Herhaling om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van eetstoornissen is absoluut nodig en heel fijn dat jullie dit gemaakt hebben. Wel denk ik dat als je als doel hebt om meer dan het standaard plaatje in de maatschappij en media te portretteren, je denk ik ook echt die variëteit nodig hebt. Maar misschien zijn deze mensen moeilijk te vinden, daar heb ik geen zicht op.
Patroklos10 - Donderdag 16 september 2021 14:18
misschien komt er nog een vervolg met bijv. ook mensen met een langdurige es en dat het niet alleen een meidenziekte is?
Flo - Donderdag 16 september 2021 15:13
Ik vraag me ook af of in deze video de beoogde boodschap wel zo duidelijk naar voren komt. Niet alleen door wat er verteld wordt, maar ook door de vertoonde beelden.
Em - Zondag 19 september 2021 15:13
Iets meer dan de helft gekeken maar kan er echt niet meer naar luisteren. Gaat over persoonlijke dingen en niet over het collectief zeg maar. Deze blog heeft totaal geen aansluiting met het begin tot iets over de helft van het filmpje.
Mariska - Zondag 21 november 2021 20:28
Mooi gedaan en met de juiste intentie. Het komt op mij wel erg 'standaard' over. Ik sluit me aan bij Lost girl. Varieteit; jongens, vollere meisjes, volwassenen... Lijkt me goed om dit ook te laten zien. Het geeft nl. dan nog beter weer dat het een psychische aandoening is en niet een soort trend waar je op mee lift en wat een beetje ontspoort of zo.