Als je niet geloofd wordt

 

Als je kampt met een psychische stoornis, dan heb je heel veel steun en begrip nodig. Toch krijgt niet iedereen dit. Helaas zijn psychische problemen voor veel mensen nog een taboe waardoor lang niet iedereen de juiste zorg krijgt. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat bepaalde klachten een fysieke oorzaak moeten hebben of dat iemand zich simpelweg over zijn of haar klachten heen moet zetten. De reactie van de omgeving zorgt echter voor een nog groter gevoel van schuld en schaamte waardoor de klachten zelfs toe kunnen nemen. 

In andere gevallen wordt een psychische stoornis niet herkend omdat iemand aan de buitenkant nog prima lijkt te functioneren. Iemand die depressief is, kan er immers nog prima uitzien. Iemand met een eetstoornis kan voor de buitenwereld doen alsof alles goed gaat en een gezond gewicht hebben. Iemand met een angststoornis kan allerlei angsten gaan vermijden waardoor het anderen niet opvalt dat diegene zo snel bang is. 

''I know I seemed fine but I didn't feel it. I felt like a monster.''

Bovenstaande video laat zien hoe mensen met verschillende problemen kunnen worstelen met de negatieve reacties van omstanders en zelfs van professionals. Toch is ook te zien hoe zij uiteindelijk doorzetten, blijven vragen om hulp en uiteindelijk ook de juiste steun vinden om vooruit te kunnen komen. 

Herken jij situaties die besproken worden in de video?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole - Maandag 11 december 2017 10:45
Ik had deze video al gezien toen hij net uit kwam, ik heb toen gehuild terwijl ik ernaar keek omdat ik me er zo in herkende.
Natasja - Maandag 11 december 2017 10:53
Ik kan helaas de video niet zien ? šŸ˜„
Breadfish - Maandag 11 december 2017 11:00
Wat ik vooral vervelend vind.. als je een tijdje wat somber bent wordt je misschien gediagnosticeerd met een milde depressie. Maar als je erg depressief bent geweest en je komt op een level waarbij iemand die nieuw is in de psychiatrie de diagnose 'milde depressie' zou krijgen, zeggen ze bij jou: oh fijn, je bent niet depressief meer.
Hetzelfde geldt voor andere stoornissen. Iets naars meegemaakt, wekelijks nachtmerries en triggers vermijden -> PTSS. Iets naars meegemaakt, ernstige PTSS, behandeling, nu alleen nog wekelijks nachtmerries en triggers vermijden: gefeliciteerd, je bent genezen.

Maar dat heb je dus nog wel. Alleen niet meer zo erg als eerst.

Voelt nogal miskennend.