MeerGezinsDagBehandeling

 

Het lijkt langzaam de goede kant op te gaan met Aafke in de kliniek. De medewerkers zijn aardig, streng en professioneel tegelijkertijd. Omdat het om een noodopname gaat, moet Aafke na twee weken weer uit de kliniek. Vanuit de kliniek, wordt ze dichter bij huis, twee keer per week begeleid door psychologe Brigit en Icha. Ik realiseer mij dat wij nog lang niet klaar zijn met mevrouw Eetstoornis. Buiten de kliniek heeft Aafke maar één doel, en dat is “afvallen”.

heide
bron foto

Brigit en Icha zijn buitengewoon aardig en daadkrachtig. Het allereerste dat Icha tegen Aafke zegt is: “Wij gaan je helpen. Je hoeft dit niet alleen te doen.” Het zijn de woorden waar we al maanden lang, naar op zoek zijn; woorden die zich verstopt leken te hebben achter instanties en regeltjes; woorden die we juist zo nodig hebben in deze fase van de strijd. Ondanks de goede inspanningen en bedoelingen van Brigit en Icha gaat het gewicht van Aafke met sprongen omlaag. Er worden duidelijke en harde afspraken met Aafke gemaakt. Als zij zich niet volledig aan haar voedingsadvies houdt, wordt ze langdurig opgenomen. Het kost Aafke ontzettend veel moeite om zich aan de afspraak te houden. Met de dag zien we Aafke depressiever worden. Op een avond zegt ze: “Als ik niet meer mag afvallen, ben ik liever dood. Ik kan dit gewoon niet meer.” Als ouders zijn we radeloos. Is dit een dreigement of een intense noodkreet? Wie het weet mag het zeggen. En als het een dreigement is, is het dan minder erg?

Wij komen in aanmerking voor een MeerGezinsDagBehandeling. Dat betekent dat we met vijf andere gezinnen een behoorlijk aantal dagen op de hei zitten. Het voelt vreemd en vertrouwd om kennis te maken met gezinnen die in exact dezelfde situatie zitten. Het eerste wat mij opvalt is, dat je niets hoeft uit te leggen. Iedereen heeft aan een half woord genoeg. Dat geeft gelijk een enorme verbondenheid. Iedereen worstelt met dezelfde onzekerheden en frustraties. Tegelijkertijd zijn de bijeenkomsten zeer confronterend. Zo eten we bijvoorbeeld met z’n allen en zien we voor het eerst in ons leven - letterlijk borden en bestek door de lucht vliegen, en ouders die even wanhopig en nog wanhopiger zijn dan wij.

Er is een oefening waarbij de meiden zich op een levensgroot vel moeten tekenen, op de manier waarop zij zich voelen en zichzelf in de spiegel zien. Het is bizar en schokkend om te zien wat er dan gebeurt. Stuk voor stuk tekenen de meiden zich onafhankelijk van elkaar als een ernstige obesitaspatiënt. Ineens wordt het in al mijn vezels invoelbaar waarom de meiden niet aan willen komen. Als je jezelf echt als extreem dik ziet, is aankomen absoluut geen optie. Hoe is dit mogelijk? Daarna gaan de meiden op een ander groot vel liggen, en tekenen de moeders de omtrek van hun lichaam, zoals je dat vroeger weleens met je hand deed. Het resultaat is wederom ronduit schokkend. Geen van de meiden herkent zich in haar werkelijke contouren.

familie op de heide
bron foto

Ik merk dat het geconfronteerd worden met die werkelijkheid fundamenteel anders is, dan alleen vanuit een boek weten dat het zo is. Om het nog helderder te krijgen moeten de meiden met één touwtje de omvang van het lichaamsdeel waar zij zich het meest onzeker over voelen, op de grond neerleggen. Vervolgens wordt dat lichaamsdeel met een ander touwtje door één van de ouders gemeten. Het touwtje van de ouder wordt naast het touwtje van de meiden gelegd. De verschillen zijn verbijsterend. Aafke schat haar dunne bovenbeentje in, als de omvang van een volwassen man met een forse bierbuik. De oefeningen zijn voor mij als vader zowel verwarrend als verhelderend. Voor de meiden zijn de oefeningen in eerste instantie alleen maar verwarrend. In de ruimte zie je de lichtflitsen van de kortsluitingen die zich in het hoofd van de meiden afspelen.

Volgende keer: Langdurige opname in kliniek

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marloes - Zaterdag 30 november 2013 19:11
Ik kan wel huilen, want ik vind het zo erg dat we ons allemaal te dik voelen terwijl we dat echt niet zijn!
Heel veel sterkte!

Groetjes Marloes
Jelle - Zaterdag 30 november 2013 19:18
Niet alle anorexiapatienten zien zichzelf te dik, maar die in groep blijkbaar wel...
Mooi geschreven. Ben benieuwd naar het vervolg.
- - Zaterdag 30 november 2013 19:22
Ik heb zelf de mgdb gevolgd..heb gemerkt dat de ouders er veel aan hebben gehad maar de meiden zelf nul comma nul. Ben benieuwd hoe dit voor Aafke is geweest..
Sharon - Zaterdag 30 november 2013 19:30
Ik ben het eens met het laatste berichtje van - - . De meiden snappen er niks van, ze moeten meer begeleiding krijgen in die gedachtes. Als ik dat zo lees is het van: zo ouders dit is een eetstoornis, nu weet je ongeveer wat hun denken. Voor de ouders is dat natuurlijk wel fijn om te weten, ze hebben steun van andere ouders en weten waarom hun dochter of zoon dit doen. Maar de meisjes/jongens hebben hier eigenlijk niks aan. Ik ben benieuwd hoe hun dit hebben ervaren? Aan de ene kant denk ik een wedstrijd. Wie heeft een ergere eetstoornis, zo'n wedstrijd.
Marjolein_ - Zaterdag 30 november 2013 19:44
Ik kan uit ervaring zeggen dat gezinsbehandeling wel kan helpen, niet alleen voor de ouders maar ook voor de meiden/jongens met een eetstoornis. Ik heb me nooit durven uitspreken over mijn eetstoornis, maar daar werd het normaal. Dat alleen al heeft me geholpen. En het feit dat je ouders er meer van gaan begrijpen, helpt JOU ook, om er SAMEN tegen te vechten, want alleen kan je het niet. En het is niet zo dat je daar alleen dingen doet om te laten zien wat er in je hoofd omgaat.
Misschien merkte ik dan wel niet meteen dat deze behandeling hielp (het gaf toch wel flink wat strijd, maar goed, dat heb je toch wel......), maar als ik er nu zo op terug kijk, was het een goede eerste stap. Dus het geldt echt niet voor iedereen met een eetstoornis dat zo'n behandeling niet werkt. Ik wil het trouwens eerder een deel van de behandeling noemen, want meergezinsdagbehandeling is niet genoeg.
doritos - Zaterdag 30 november 2013 21:37
Van hoeveel jaar geleden is dit??
Lusi - Zaterdag 30 november 2013 22:34
Fijn dat het inzichten geeft in de ES. Heftig om dat te zien.
Ik heb zelf nooit een vertekend beeld gehad: maar vond het wel heel moeilijk om dit te zien bij anderen. maar tegelijk ook ergens heel mooi hoe groot de verbazing is en dat dingen opeens binnen komen. (ook al had ik zelf totaal niets aan dit soort oefeningen).

Heb ook MGDB gehad en er niet direct wat aan gehad:
MAAR: voornaamste wat het mij heeft opgeleverd is dat het meer inzicht voor mijn ouders gaf: wat therapie nou echt in hield. Verder: Wederom de herkenning, het hoe gedraag ik me in een andere groep. Dat zijn ook dingen die kunnen helpen in het proces.
m - Zaterdag 30 november 2013 23:20
Dat ('houtje') touwtje experiment is toch al lang achterhaald? en vinden mensen met eetstoornissen 'prachtig'? want dan hoeven ze het niet te hebben over waar het nu werkelijk over gaat?!
Ik vind de woorden mevrouw Eetstoornis overigens ook denigrerend overkomen.
Ik had anorexia, maar ik zag mezelf echt niet als te dik, wat een akelige clichés komen er vanavond voorbij.

Maar met meerdere mensen/gezinnen zijn die hetzelfde doorstaan moet sowieso wel ondersteuning bieden, lijkt mij en ik vind het tof dat er zoiets bestaat! Ik hoop dat het vooruit blijft gaan met Aafke en lees graag hoe het verder gaat lopen, succes en sterkte!
AnaMan - Zondag 1 december 2013 01:12
"In de ruimte zie je de lichtflitsen van de kortsluitingen die zich in het hoofd van de meiden afspelen."

Heb die disconnect ook heel erg. En ga deze oefening waarschijnlijk volgende week krijgen, bij PMT. Zie er niet naar uit, daarna weer naar huis met "kortsluiting" in mijn hoofd...

Fijn dat Aafke en jullie in elk geval nu ergens terecht kunnen/konden, al gaat het duidelijk weer slechter met haar dan vorige week...
One Desire - Zondag 1 december 2013 11:01
@ 'm'
Iedereen met een eetstoornis is anders. Een ieder heeft zijn eigen patroon/rituelen/oorzaken/triggers enz. Wat voor de één zo is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Natuurlijk zijn er 'rode draad' overeenkomsten, maar uitingsvormen en denkbeelden kunnen sterk verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook uitzonderingen bekend van mensen met anorexia die zichzelf juist niet te dik vinden, maar lelijk mager en daarom zichzelf verhullen. Wat haaks staat op wat je meestal tegenkomt; dat ze zichzelf te dik blijven vinden en zien, wat het getal op de weegschaal ook zegt. Jij vond jezelf ook niet te dik, zei je. Zo zie je maar, dat iedereen met een eetstoornis verschillend is, en dat het niet zo is dat de ene vorm ernstiger is dan de ander. Niemand kan kijken in je ziel, en hoeveel wanhoop daar schuilt, ook (of juist) als er niets aan de buitenkant te zien is. Oordelen over de pijn van een ander kan daarom niet.

Het woordje 'mevrouw eetstoornis' is mijns inziens helemaal niet denigrerend bedoeld. Als je alle blogs van 'Simon' zou lezen zou je inzien dat hij een vader is met een enorm hart voor zijn dochter, die mee leeft, mee lijdt, en mee vecht voor de kwaliteit van leven van zijn dochter(s). Vaders zoals 'Simon' die verantwoordelijkheid nemen, hun hart laten zien, en zo betrokken zijn bij het leven van hun dochter(s) zijn zeer schaars als je het mij vraagt.

Met 'mevrouw eetstoornis' spreekt hij, zoals ik het opvat, niet over 'Aafke', maar over de donkere duistere stem van de eetstoornis die zijn dochter in de macht heeft en haar tot vernietiging leidt. Om je dierbare zo te zien lijden, en zoveel onmacht en frustratie te voelen doordat je het voor je ogen ziet gebeuren maar voor je gevoel zo weinig kunt doen, is de boosheid naar die eetstoornis stem heel terecht. 'Aafke' heeft hij zeer lief, dat merk je aan alles in zijn blogs.

Ik heb zelf een eetstoornis, ik weet waar ik over spreek. Ook ik vind vaak in de wereld het onbegrip en de vooroordelen als je niet graatmager bent of niet in een duidelijk hokje past. Het gaat bij mij op en neer. Zoals gezegd; bij niemand is het exact hetzelfde. Ook begrijp ik de frustratie, de onmacht en de woede. Om iets andere redenen. Ik heb een dierbare niet zien vechten tegen een eetstoornis, ik ben het. Maar ik heb wel mijn zus zien vechten en strijden tegen een ziekte die haar lichaam en uiteindelijk haar geest kapot maakte. Ik heb haar jarenlange ondraaglijke lijden aanschouwd, en kon niets doen om haar paniek en haar pijn over te nemen. Ik kon enkel zeggen dat ik van haar hield, en zo stierf zij in haar nood, waar geen redding voor kwam. Ik ken dat gevoel. Hoe zeer ik van haar hou en haar dagelijks mis, voelde ik een soort boosheid tegen de ziekte die haar kapot maakte.

Daarom begrijp ik heel goed het gekozen woord 'mevrouw eetstoornis' van 'Simon'. Neem dat niet te zwaar, en probeer te begrijpen waar het om gaat.

Ook het opmeten van je lichaam en toetsen met de werkelijkheid zijn zeer nuttige oefeningen en therapievormen. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de werkelijke oorzaak van de problematiek. Maar dit zijn, in dat proces, vaak goede oefeningen.

Ik bedoel het niet aanvallend hoor naar je, 'm', ik leef met je mee als lotgenoot, al zijn we verschillend, toch zijn we ergens verbonden vanwege een oorlog van binnen die weinig mensen echt begrijpen. Sterkte in je proces... Ik moest mijn delen even kwijt.

'Simon', bedankt voor je nieuwe blog. Fijn dat er een MeerGezinsDagBehandeling bestaat, en dat jullie daaraan mee konden doen.

Liefs, One Desire
M. - Zondag 1 december 2013 11:40
Het is een herkenbare blog van de soortgelijke behandeling die ik ook kreeg met mijn gezin. Ik voelde me heel akelig. Constant die focus op de ouders dingen leren, geen echte therapie doorzetten maar van alles een beetje "proeven", kijken of ik wel genoeg at, het was echt allemaal vanuit het standaard model, terwijl ik dieper en dieper zakte met mijn gedachten en angsten. Dát was waardoor ik het eten niet meer wilde. Maar hoe ga je je intens depressieve, angstige gedachten uiten in een groep vol ouders die jij niet kent/jou niet kennen, die allemaal hun idee en "oplossing" hebben bij problemen? Dus ook ik zette het letterlijk op een schoppen, slaan, schreeuwen en weigeren.
Ik vind het fijn dat mensen er wel iets aan hebben gehad, maar ik vond het heel naar en ben dan ook (in overleg) eerder gestopt.
doritos - Zondag 1 december 2013 12:09
Ik ben benieuwd over hoelang geleden dit gaat. Dergelihke gezinnen-op-de-hei oplossingen horen bij systeemtheorie en dat werd een jaar of 10 als ideaal gezien
@Doritos - Zondag 1 december 2013 14:04
In een van de vorige blogs gaf Simon als reactie dat dit ongeveer 2-3 jaar geleden was, als ik het mij goed herinner
Nightordaydream - Zondag 1 december 2013 15:59
Mooi verhaal. Wel valt het me op dat ik een van weinigen met een ES ben die zichzelf nooit echt te dik vond. Hmm?
Amber - Zondag 1 december 2013 18:58
@ Nightordaydream
Ik vond mezelf ook nooit te dik, ik had heel goed door dat ik dunner was dan gemiddeld, ik herken me ook niet in dat beeld van eetstoornissen. Ik merkte wel dat ik niet durfde toe te geven dat ik dat wel door had en er daarom maar niets over zei, "want ik had toch een ES?" en "waarom zou ik dan zo graag willen afvallen?" Ik heb ook dat met het touwtje moeten doen en ik legde ongeveer dezelfde omtrek neer als de werkelijke omtrek. Misschien legde ik zelfs een iets kleinere neer.
nnn - Zondag 1 december 2013 21:03
ook ik vond mezelf niet te dik. Ik had heel goed door dat ik ondergewicht had en dunner was dan mijn vriendinnen. Toch legde ik de touwtjes bij PMT ook groter dan ik dacht 'omdat dat zo hoorde als anorexia-patient' dacht ik toen.
De eetstoornis vond het juist fijn om bevestiging te krijgen door die touwtjes dat 'ik echt te dun was'

Verder weer indrukwekkende blog, elke keer sprakeloos na je blog simon!
gjamh1 - Dinsdag 3 december 2013 21:22
.
gjamh1 - Dinsdag 3 december 2013 21:23
Erg onder de indruk van je schrijverskwaliteiten! Leerzaam ,boeiend geschreven!
Simon - Woensdag 4 december 2013 12:11
Dag allemaal,

Dank weer voor jullie reacties. Jullie reacties zijn voor mij ook heel leerzaam.

Jelle, goed dat je opmerkt dat niet alle Anorexia-patiënten zich zo zien. Ook van anderen begrijp ik dat het soms net andersom is. Ik weet niet wat makkelijker is voor een Anorexia-patiënt. Ik ben benieuwd naar ervaringen met anderen.

Sharon en Lusi, ik denk zelf ook dat de MGDB een hogere opbrengst heeft voor de ouders dan voor de kinderen. In ons geval gingen de meiden zich inderdaad erg met elkaar vergelijken op een niet goede manier. Voor Aafke heeft het uiteindelijk niet veel gebracht; maar voor ons als ouders wel.

Marjolein, fijn dat het voor jou geholpen heeft. Ik ben er ook van overtuigd dat het voor iedereen anders is. Wat bij de ene werkt, werkt bij de andere niet; en andersom. Was er maar een duidelijke oplossing. En het inderdaad een deel van een behandeling.

doritos, dit speelt zich ongeveer anderhalf jaar geleden af.

m, ik denk dat je de oefeningen in de MGDB in totale samenhang met elkaar moet beoordelen. In mijn blog ben ik eerlijk over hoe ik het beleefd heb, en wat ik voel. Die gevoelens zijn vaak niet eenduidig en vaak heel erg tegenstrijdig. Je kan en heel erg bezorgd zijn, en heel veel houden van je kind en tegelijkertijd woedend zijn dat je leven en haar leven kapot is. In die context moet je ook “Mevrouw Eetstoornis” lezen. Overigens bedoel ik daar niet Aafke mee, maar de Eetstoornis die zich in haar genesteld heeft. Van gevoelens kun je geen spijt hebben. Hoogstens kun je spijt hebben van wat je met je gevoelens gedaan hebt. Het valt mij ook op dat omdat je hetzelf anders beleefd hebt, de werkelijkheid van de ander als cliché ziet. Ik zou zelf een ervaring van iemand anders geen cliché noemen. Alle ervaringen zijn even waardevol, en niet in zichzelf goed of fout.

One Desire, ook ik denk dus dat iedereen met een eetstoornis anders is. Als ik het over mevrouw Eetstoornis heb, dan heb ik het inderdaad over niet over 'Aafke', maar over de donkere duistere stem van de eetstoornis die haar in de macht heeft. Bij liefde voor je dochter hoort ook boosheid over de krachten die haar vernietigen, en het ontbreken van het verzet om je niet te laten vernietigen. Wat een ongelooflijk triest verhaal over je zus. Het enige dat je dan nog kan zeggen is dat je van haar houdt. Ik weet zeker dat ze dat meegenomen en gevoeld heeft. Dank voor je warme woorden.