Gezonde voeding en een eetstoornis

 

meisje op een weegschaalIk ben een bezorgde moeder die graag mensen wil attenderen op al die projecten over "gezonde voeding" op scholen. Mijn dochter was 11 jaar oud en had een hele zware periode achter de rug, toen op school het project 'gezonde voeding' kwam. (landelijk, met ontbijt en alles erop en eraan). Bij dit project gingen ze het BMI van alle kinderen berekenen.

Hierbij werd eraan voorbij gegaan dat in principe gewone opgroeiende kinderen niet ieder keer op de weegschaal gaan staan. Mijn dochter was nadat ze ziek was geweest, waarbij ze last had van overgeven en diarree wel op de weegschaal gaan staan. Tijdens de BMI berekeningen kon zij een accuraat gewicht meegeven. Zij kwam op normaal gewicht uit, terwijl de rest van haar klasgenoten allemaal onder dit gewicht zaten. Voor mijn dochter was dit een van de triggers die ervoor zorgden dat haar zelfbeeld steeds slechter werd.

Ze startte met lijnen en veel bewegen wat resulteerde in een ernstig ondergewicht, vertraagde hartslag, overmatige lichaamsbeharing, stemmen in haar hoofd, dwanghandelingen, kortom anorexia nervosa. Gelukkig, dankzij hele snelle interventie vanuit het lokale ziekenhuis, een orthopedagoog en later een eetstoorniskliniek, is ze er weer goed bovenop gekomen.

Wel blijft dit altijd een schrikbeeld voor ons en zijn we ondanks nu het weer beter gaat, met elkaar wel alert op de stille killer om de hoek.

Tot mijn grote schrik kreeg mijn dochter (nu enkele jaren later) weer een opdracht mee van school, (Gymnasium) om haar BMI te gaan berekenen en een aantal dagen verplicht caloriëen tellen. Daarna moesten ze ook gaan meten hoeveel beweging ze hebben en hoeveel tijd ze aan sport
besteden om te kunnen berekenen hoeveel beweging je nodig hebt om de energie voortvloeiend uit de caloriëen te kunnen verbranden.

Voor mij een hel op aarde. Want wat gebeurt er weer: meiden die zich met elkaar gaan vergelijken en opmerkingen gaan maken... Het gaat om pubers van 14/15 jaar. Kan er geen andere manier van campagne gevoerd gaan worden om mensen bewust te maken van een gezondere leefstijl, zonder meteen op deze manier de diepte in te gaan? Dit gebeurt trouwens ook op andere
middelbare scholen.

meisje met laptop

Mijn dochter krijgt nu een alternatief voor deze opdracht. Maar daar gaat het mij niet om. Het gaat mij nu meer om ook de andere meiden te behoeden voor deze nachtmerrie. Let wel: als je genoeg zelfvertrouwen hebt hoeft dit geen probleem te zijn, maar het gaat hier om pubers: Jonge mensen die vaak al snel onzeker over zichzelf in relatie tot anderen en omgeving zijn...

Met vriendelijke groet,
Een bezorgde moeder

foto meisje

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MissV - Zondag 14 oktober 2012 20:02
Wat ontzettend goed dat U dit online zet. Hier staat denk ik geen enkele leerkracht of de overheid bij stil, maar gezonde voeding wordt wel heel sterk benadrukt. Ik ben zelf bijna afgestudeerd als leerkracht basisonderwijs en dit is zeker iets wat ik onder de aandacht zal brengen. Heel erg bedankt voor U wake-up call.
mijke - Zondag 14 oktober 2012 20:08
Ik heb zo'n soort verhaal al eens eerder gehoord van een moeder. Bewustwording is goed, maar je kunt ook te ver gaan! Goed dat het eens gezegd wordt!!!
amanda - Zondag 14 oktober 2012 20:10
Als ik op school niet een werkstuk had moeten maken over pro ana was ik misschien ook niet zosnel ontspoort met eten!
pressure - Zondag 14 oktober 2012 20:15
Helemaal mee eens. Ik moest in groep 8 van de basisschool ook mijn BMI berekenen, ik was het enigste meisje dat geen ondergewicht had. (Denk achteraf gezien ook niet dat die anderen eerlijk zijn geweest) Ik kon wel huilen op dat moment..
168421 - Zondag 14 oktober 2012 20:34
Bij mij begon het ook hiermee.
Ik wilde heel graag afvallen, maar wist bij god niet hoe.
Ik probeerde alles wat ik op internet tegenkwam, ook dingen van proana sites, maar niks hield ik vol.

Via school kregen we een programma waarmee je caloriën kon tellen, en toen lukte het mij eindelijk om af te vallen...

Anderhalf jaar van mijn leven verpest, dagelijks calorieën vermijden, de aardbeiensmaak pakken in plaats van peer omdat het 10 calorieën minder bevatte, een half jaar ernstig ondergewicht gehad, en nog steeds dagelijkse gevechten in mijn hoofd. Dankjewel, school.
Daffiee - Zondag 14 oktober 2012 21:01
Een heel goed stuk!
Ook ik heb mijn BMI moeten bereken in groep 8 en had een ''normaal gewicht'', terwijl mijn klasgenootjes allemaal ondergewicht hadden.
Dit was voor mij een enorme trigger
Anoniempje - Zondag 14 oktober 2012 21:54
Gelukkig heb ik dat nooit hoeven doen! Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het een trigger kan zijn, dat was het voor mij zeker ook geweest!

Voorlichting over gezond eten op scholen vind ik zeker goed, maar niet dat het zover gaat met calorieën tellen e.d. dan kun je het beter hebben over de schijf van vijf bijvoorbeeld ben ik van mening.
o - Zondag 14 oktober 2012 22:23
De vergelijking van mijn BMI met anderen heeft mij ook getriggerd tot Anorexia, dus ik weet hoe het is. Ik hoop ook dat ze deze manier van aanpak op scholen gaan veranderen.
Taar - Zondag 14 oktober 2012 22:27
Belachelijke opdracht, verplicht calorieën tellen! Hoe halen ze het in hun hoofd? Sommige meisjes van 14 jaar zijn zo onzeker of gevoelig dat dit echt een trigger kan zijn. Sowieso zou ik soms willen dat ik niet wist hoeveel calorieën overal in zat.. Zo raar dat ze dat moeten leren op 't gymnasium! Heel goed dat u dit online zet.
Lian - Zondag 14 oktober 2012 22:40
Ik ben er ook tegen dat ze op scholen zich er zo op richten. Ja, er zijn veel kinderen met obesitas, maar er zijn meer kinderen die een gewoon mooi gewicht hebben. Maar door het zo op het gewicht te gooien en BMI en de calorieen en bewegen te vergelijken zou iedereen onzeker worden, laat staan een kind van 10 of een kind van 15. Het resultaat hoeft niet altijd te leiden naar ondergewicht, want er zijn zat kinderen met eetstoornis NAO en Boulima. Ik zou zelf ook graag op scholen langs gaan om te vertellen van het gevolg kan zijn van pesten, want ook dat is vaak een aanleiding van een eetstoornis onder kinderen.
Maxine - Zondag 14 oktober 2012 23:53
Zo herkenbaar dit. Ik heb dit ook op mijn middelbare school moeten doen. De biologie leraar kwam bij iedereen op de computer kijken wat de BMI was. bij mij was het ondergewicht, zegt hij super hard: ja dat is ook wel duidelijk te zien hè! Een beetje een slechte aanpak van een volwassen man vind ik..
konijntje - Maandag 15 oktober 2012 07:56
Ook ik heb in het verleden dit soort opdrachten van school moeten doen, zowel voor dat mijn eetstoornis begon als daarna. Maar een eetstoornis word naar mij mening niet `gekweekt` door dit soort lessen. Je moet ook wel een bepaalde kwetsbaarheid hebben, want anders krijg je niet zomaar een eetstoornis.

Muisje - Maandag 15 oktober 2012 08:16
Wauw, hier ben ik het echt mee eens! Ik word zelf ook altijd heel onzeker van dit soort opdrachten op school. Ik zie er vaak tegen op dit te doen. Het is beter inderdaad om dit op een andere manier aan te pakken. Goed dat dit online staat!

ano - Maandag 15 oktober 2012 08:21
heel herkenbaar, hierdoor is mijn eetstoornis erger geworden.
ik had al een eetstoornis en toe kregen we deze les in school, we moesten onze bmi berekenen, ik heb toen geweigerd want ik wist dat ik toen ondergewocht had, maar het heeft wel getriggerd door de lessen er om en om de bmi van anderen te zien.

ze zouden deze lessen moeten afschafen
Schaatster - Maandag 15 oktober 2012 08:56
Ook ik vind dit soort opdrachten verre van prettig. En ik denk dat het ook bij mij wel weer een paar druppeltjes in de emmer heeft gedaan die uiteindelijk overliep.
Maar toch denk ik ook dat als dit soort opdrachten er niet waren, mensen evengoed wel een eetstoornis zouden ontwikkelen. Aan de reacties hier te lezen lijkt het net alsof iédereen hiervan een eetstoornis krijgt, maar het publiek is hier natuurlijk niet wat er in een gemiddelde klas zit. Ik denk dat er nog steeds veel méér mensen zijn die niét weten wat gezond leven inhoudt, dan mensen die een eetstoornis overhouden aan deze lessen.
Natuurlijk mag het af en toe wel wat subtieler, dat ben ik zeker met jullie eens. Maar de dingen die triggerend zijn, zijn voor iedereen weer net iets verschillend en als we ál die dingen angstvallig gaan lopen vermijden, kunnen we niks meer doen/zeggen/schrijven.
Maan - Maandag 15 oktober 2012 09:47
Woow, hier had ik niet eens meer aan gedacht! Maar echt een heel goed punt om aan te halen. Want ik kan me nog herinneren dat wij voor biologie allemaal op de weegschaal moesten en ik was één van de zwaarste.. -> voor mij het duidelijke bewijs dat ik af moest gaan vallen! Maar ik was zeker niet te zwaar.
En natuurlijk had ik dat idee zelf allang, maar hier was het nogal 'tastbaar'. Zwart op wit bevestigde het mijn gedachtes.
Scared - Maandag 15 oktober 2012 11:35
Ik had op de basisschool een les over gezonde voeding. Ik had toen al in mijn hoofd dat ik moest afvallen van me zelf (rond groep 7/8). Ik was altijd iets te zwaar stond altijd in mijn curve en k zorgde ervoor dat wij bepaalde dingen niet in huis gingen halen. Zo was kipfilet beter dan salami want dat had die vrouw van de GGD gezegd en ik moest meer bewegen. Afijn dat was snel iets minder.

Ook bij mij op de middelbare school waren opdrachten bij biologie (ik zat toen op het vmbo doen ze het ook hoor) waar je dan wel eens waar ook een verhaal over anorexia. Maar ja, voor mij werd toen die anorexia meer een uitdaging geworden en ging ik me nog meer focussen op minder eten. Alleen ik kreeg daarnaast eetbuien en viel niet af dus dat was heel erg frustrerend.

In ieder geval je moet les geven over gezonde voeding maar niet dwangmatig doen over kcal tellen en zo. Want dat gaat verre buiten de essentie. Want de essentie is dus eigenlijk: gezonde voeding, gevaren van slechte voeding en dergelijke.
Daarbij is een gezond gewicht voor iedereen wat anders.
Ik had een lerares die mede door een buiten gewoon snelle stofwisseling (schildklier shizzle, kon pas later kinderen krijgen dmv nieuwe behandeling) met ondergewicht. Ze moest heel de dag door eten haar gezonde gewicht lang dus op de grens of zo.
Maar er zijn ook mensen die prima functioneren bij overgewicht of dicht bij die richting of zo. Dat is hun gezond gewicht waar hun lichaam mee functioneert.

Dus dat verhaal moet worden gezegd.
Er moet worden verteld waarom wij bepaalde vitamines en dingen uit voeding nodig hebben om te kunnen functioneren. Handig om te weten waarom we fruit moeten eten (vitamine C maken wij niet aan) weet je dat soort dingen daar gaat het om daar heb je wat aan. Dat chips je honger niet steelt maar liga wel als td'tje of zo of een bakje musli met yoghurt.

Maar alsjeblieft kcal tellen dat is zoiets persoonlijks en zo. Toen k docent theater deed sprak ik wel eens met de danscademie mesnen die aten heel veel (maar dan wel extreem gezond vezels en vette vis en zo) aten het dubbele wat ik moet eten per dag minimaal. Dus het zegt niets. Het is zo iets doms en kort door de bocht. Kappen er mee.
Iris - Maandag 15 oktober 2012 14:48
Ik ben het niet eens met de comments als ik heel eerlijk ben. Ik denk dat elke leerling in Nederland wel lessen heeft gehad over voeding, gezond gewicht en gezonder eten. Niet al deze leerlingen krijgen anorexia, de leerlingen die al een beginnende eetstoornis of sterke aanleiding tot een eetstoornis hebben zullen dit triggerend opvatten, de rest vind het maar onzin of eet misschien een beetje gezonder.
Madelief - Maandag 15 oktober 2012 16:48
Heel herkenbaar dit.. Bij mij is dit op de middelbare school ook begonnen vanwege het feit dat we bewust werden gemaakt van gezonde voeding. Wel denk ik dat lang niet iedereen hier bij stil staat en er ook daadwerkelijk een probleem hoeft te ontstaan.
Ik snap uw bezorgdheid en het lijkt mij inderdaad belangrijk dat er vanuit scholen gekeken wordt naar een andere manier van bewustmaking bij kinderen/jongeren. Voor meiden kan het heel triggerend werken en het vergelijken met elkaar helpt ook niet echt mee..
* - Maandag 15 oktober 2012 19:06
Herkenbaar.
Ik kreeg een les 'gezond koken' op school. En dat was erg triggerend, want ik was daar toen sterk beïnvloedbaar voor.
Na mijn opname voor anorexia ging ik verpleegkunde studeren en kregen we dieetleer. En moesten we ook ineens onze BMI berekenen en kcal berekenen van een smoske kaas hesp.
En ik dacht echt in mezelf: Wat heeft dit nu voor nut?? Dat is net mensen in de richting van gestoord eten sturen.

Ja, ik vind dat ze daar ook eens iets aan mogen doen.
Ergens wel goed dat ze een gezonde levenstijl willen promoten, maar kcal tellen enz gaat toch wel te ver!
* - Maandag 15 oktober 2012 19:08
Herkenbaar.
Ik kreeg een les 'gezond koken' op school. En dat was erg triggerend, want ik was daar toen sterk beïnvloedbaar voor.
Na mijn opname voor anorexia ging ik verpleegkunde studeren en kregen we dieetleer. En moesten we ook ineens onze BMI berekenen en kcal berekenen van een smoske kaas hesp.
En ik dacht echt in mezelf: Wat heeft dit nu voor nut?? Dat is net mensen in de richting van gestoord eten sturen.

Ja, ik vind dat ze daar ook eens iets aan mogen doen.
Ergens wel goed dat ze een gezonde levenstijl willen promoten, maar kcal tellen enz gaat toch wel te ver!
Megan - Woensdag 14 november 2012 07:00
is er niet iets als een actie oid die we kunnen voeren,
of een brief, om deze dingen duidelijk te makem aan het kabinet/minister van volksgezondheid, zodat de campagne kan worden aangepast?
Het loopt echt uit de hand nu.
belle - Maandag 18 februari 2013 10:03
Ja ze vergeten te zeggen dat je moet blijven eten. Ook ik heb hiervoor contact opgenomen met school wat ze daar heel belachelijk vonden tot mijn kind plots 15 kg afgevallen was. Tja er zijn daar ook zoveel kinderen op school ze hadden het niet gemerkt. En waren vergeten dat ik toch al gebeld had naar school daarvoor.En Megan ik vind dat een goed idee heb ook al een paar keer contact gezocht met minister van volksgezondheid in Belgie dan . In de eerste antwoorden zijn ze heel ja je moet naar daar of daar . Je krijgt een lijst met dingen die je allemaal kent. Tot je blijft mailen zodat het hun oren uit komt en plots blijken ze toch te luisteren. Je moet hen echt op de problemen wachtlijsten enz wijzen want daar hebben ze geen flauw idee van.
Nina - Maandag 7 oktober 2013 01:26
Precies, dit was voor mij ook één van de triggers die mij jarenlang heeft laten toegeven aan een eetstoornis. Ik moest als 12 jarig meisje ook (voor de klas) op de weegschaal. Op zich gewoon gezond, maar anderen waren ranker en lichter(nog echte kinderen). Achteraf gezien was ik gewoon vroeg in de puberteit. Ik leek meer op een jonge vrouw en was ook al langer als de rest. Ook mijn ervaring is dat klasgenoten elkaar gingen vergelijken, waarbij niet eens BMI centraal stond, maar gewicht("wow dat is 5 pakken suiker meer"). Jammer dat dit gebeurd. Het zou veiliger moeten, wil men op scholen dit project uitvoeren. Meer begeleid, en vooral niet gedwongen. Zeker bij jonge meiden/jongens, die zichzelf opnieuw moeten ontdekken in de puberteit. Bedankt bezorgde moeder voor jou verhaal!