Obsessie voor calorieen

 

Voortdurend kijken hoeveel calorieën er in dat beleg zitten, in die boterham, in de melk, yoghurt, de warme maaltijd en ga zo maar door. Het is nog steeds een obsessie en vooral ook nog een gewoonte. Als ik niet weet hoeveel calorieën ergens in zitten kan dat me gek maken. Ik moet gewoon weten hoeveel kcal ik binnen krijg.

Ik ben nog in de begin fase van het herstel van mijn eetstoornis en het gaat redelijk goed. Toch merk ik dat het ontzettend lastig is om niet meer te kijken hoeveel calorieën overal in zitten. Natuurlijk kijken mensen zonder eetstoornis daar ook wel naar, maar bij mij zorgt het voor grote dilemma's. Als ik in de supermarkt ben en ik twijfel tussen twee producten dan kan ik zo een hele tijd voor een schap staan. Er gaat vanalles door mijn hoofd.

jonge vrouw met blond haar

Eigenlijk is het een soort van ruzie in mijn hoofd. Iets in mij zegt je wilt graag weer gezond worden dus kies voor het volle product. De ander stem zegt: niet doen kies voor het magere product anders wordt je dik. Uiteindelijk kan ik echt niet beslissen en kies ik vaak voor het product met de minste calorieën. Op dat moment krijg ik een soort van geluksgevoel dat ik kies voor de minste calorieën. Alleen als ik heb afgerekend en de supermarkt weer uitloop voel ik me toch ook wel teleurgesteld. Ik weet wel dat ik daar niet meer op moet letten en dat ik juist beter kan kiezen voor het product met de meeste calorieën. Waarom kan ik dat toch niet loslaten...? Waarom kan ik dat vervelende stemmetje niet negeren. Het gevoel van controle over mijn voedselinname hebben is nog heel erg belangrijk voor mij en daarom kan ik het moeilijk loslaten om op calorieën te letten.

Het is ook niet alleen in de supermarkt dat ik voortdurend zit te worstelen met de keuze van meer of minder calorieën. Ook als ik thuis ben gaat dit zo. Zo nam ik een ontbijtje met yoghurt. En daar was de gedachte weer: wel of niet muesli in mijn yoghurt doen. Over dat soort kleine dingen kan ik dan tijden staan twijfelen. De kans is dan ook groot dat ik maar kies voor geen muesli, omdat ik dan niet zo lang hoef na te denken en ik op dat moment wel even blij ben. Ook als ik een boterham pak kan ik flink twijfelen of ik nu voor het grotere of kleinere stuk zal kiezen. Als ik dan uiteindelijk gekozen heb komt het volgende dilemma: wat moet er op de boterham. Het is erg vermoeiend om constant stil te staan of ik niet te veel calorieën binnen krijg. Dit is natuurlijk niet nodig want ik moet juist aankomen.

Ook als ik aan het eten ben en allang alle pakjes en potjes heb bekeken op de hoeveelheid calorieën, dwalen die getalletjes nog steeds door mijn hoofd. Als ik zo sterk ben geweest om te kiezen voor meer calorieën kan ik tijdens het eten toch ineens de neiging hebben om mijn bord niet leeg te eten. Uiteindelijk krijg je dan toch weer minder calorieën binnen en had ik dus net zo goed voor het light product kunnen kiezen. Ook kan ik heel dapper aan mijn maaltijd beginnen en dan opeens bekruipt me weer een naar gevoel als ik aan al die calorieën denk. Dan krijg ik soms echt de neiging om met het eten te gooien. Ik kan dan echt boos worden dat mijn gedachten die cijfers niet kunnen negeren. Of ik wordt juist boos omdat ik mijn bord nog leeg moet eten.

Producten als yoghurt, brood en "gewone" warme maaltijden kunnen me soms al gek maken als ik denk aan hoeveel kcal daar in zitten. Maar de producten waar ik helemaal niet blij van wordt zijn taart, pizza en gefrituurde producten. Dan ga ik alleen maar meer nadenken over de calorieën. Het zijn uiteraard ook producten die je niet elke dag hoeft te eten, maar af en toe is prima. En vooral als je aan moet komen is het toch gemakkelijk dat je op die manier veel calorieën binnen krijgt. Wat ik wel heel jammer vindt is dat ik voor mijn eetstoornis ontzettend kon genieten van lekkere dingen zoals taart.

Op sommige momenten vind ik het dan ook gewoon heel jammer dat ik nu alleen maar kan denken of ik niet te veel binnen krijg. Wel probeer ik deze producten af en toe te eten om weer te leren er van te kunnen genieten en ook gewoon om te kijken dat ik na het eten van zo'n product niet ineens veel zwaarder ben. Dat was ook een tip van de psycholoog. Ik moest gewoon af en toe bijvoorbeeld een stukje chocola nemen. Ik mag 1 keer in de week wegen op een vast moment. Als het goed is zie ik dan ook dat het inderdaad wel mee valt hoeveel je aankomt van af en toe een beetje chocola eten.

Wat is dat toch dat zo'n cijfertje zoveel met je doet. Het is maar gewoon een getalletje. Als ik daar dan even dieper over nadenk kom ik ook al snel tot de conclusie dat het inderdaad maar een getal is en dat het er op dit moment alleen maar om gaat dat ik aan kom. Dit kan ik dan ook wel even relativeren, maar al snel komen de boze gedachten omhoog dat het toch niet zomaar een getal is. Als ik dan op een zwak moment in de supermarkt ben zie je ook dat op de voorkant van veel verpakkingen een rondje staat met de hoeveelheid kcal. Dan krijg ik toch wel het gevoel dat het niet zomaar een getal is.

De voedselindustrie stimuleert op die manier wel om bewust na te denken over de hoeveelheid calorieën die je met je voedsel inneemt. Dan ga ik toch wel denken dat het een belangrijk getal is. Echter op de sterke momenten dan let ik niet zo op de voorkanten van de verpakkingen en dan valt de beïnvloeding wel weer mee. Het blijft belangrijk om tegen mezelf te zeggen dat het getal niet van waarde is.

calories

Tijdens het gesprek met de psycholoog heb ik ook verteld dat ik nog constant bezig ben in mijn hoofd hoeveel calorieën overal inzitten en dat ik dit ook voortdurend ga checken. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het helemaal niet nodig is om alles te checken. Ten eerste omdat ik er absoluut niet blij van wordt en ten tweede omdat ik toch wel weet hoeveel calorieën overal in zitten. Dat kan me heel veel tijd en vermoeiende gedachten besparen.

Nu ik mij bewust ben van het feit dat ik nog voortdurend wil checken hoeveel overal in zit kan ik er wel beter mee om gaan. Als ik nu in de supermarkt ben dwing ik mezelf om niet te kijken hoeveel calorieën er in een product zitten. De verleiding is enorm groot om wel te kijken, maar als ik het niet doe ben ik stiekem toch wel een klein beetje trots op mezelf. En wat ook heel fijn is dat ik steeds meer leer te genieten van eten als ik niet weet hoeveel calorieën er in zitten. Dit is niet altijd zo, omdat er ook nog wel angst bestaat dat ik "te veel" binnen krijg, maar het gaat wel steeds beter. Ik weet nu in ieder geval dat ik het checken van alle producten moet loslaten om te herstellen. Als ik alle getalletjes uit mijn geheugen kan resetten kan ik op een gegeven moment weer zorgeloos gaan eten zonder dat ik bang ben om te veel calorieën binnen te krijgen. En wat vooral belangrijk is vertrouw op je lichaam, want die geeft zelf wel aan wanneer jij verzadigd bent. Dan is zo'n getalletje helemaal niet meer van waarde.

Lees ook eens: Calorieën tellen en een eetstoornis.

Hebben jullie nog tips om de obsessie van calorieën checken los te laten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vlinder... - Zondag 13 juli 2014 13:34
Had ik maar de oplossing...
jacqueline - Zondag 13 juli 2014 14:25
Misschien niet de ultieme oplossing, maar bij mij werkt het wel: ik heb (tijdens mijn zwangerschap) heel bewust gekozen om echt normaal te gaan eten: waar heb ik trek in, wat is goed voor me. En dus mocht ik niet meer op de verpakkingen kijken. In mijn achterhoofd wel de gedachte: als mijn lijf echt een loopje met me gaat nemen en ik niet kan leven met de gewichtstoename die het oplevert: kan ik altijd weer terug naar het tellen en opletten.
jacqueline - Zondag 13 juli 2014 14:25
Misschien niet de ultieme oplossing, maar bij mij werkt het wel: ik heb (tijdens mijn zwangerschap) heel bewust gekozen om echt normaal te gaan eten: waar heb ik trek in, wat is goed voor me. En dus mocht ik niet meer op de verpakkingen kijken. In mijn achterhoofd wel de gedachte: als mijn lijf echt een loopje met me gaat nemen en ik niet kan leven met de gewichtstoename die het oplevert: kan ik altijd weer terug naar het tellen en opletten.
Sanne - Zondag 13 juli 2014 14:25
De enige tip die ik heb is angst aangaan en dan dus niet meer kijken hoeveel kcal ergens inzitten. Hierdoor nam bij mij in eerste instantie angst toe want ik ervoer geen controle meer en zou dus aankomen, later merkte ik dat dit helemaal niet het geval was en hierdoor kreeg ik meer vertrouwen en waren kcal niet meer zo belangrijk.
Lynn - Zondag 13 juli 2014 14:29
Tja, ik check het ook. Ik heb toch liever dat ik weet wat ik in mijn lichaam stop. En als ik het niet check, gaat het alleen maar in mijn hoofd malen, wat nou als het toevallig een variant was met heel veel kcal? Als ik het weet, geeft het me zekerheid en een wat rustiger gevoel. Het werd me in de kliniek wel afgeraden, maar ik kijk toch liever.

Oké, het is wel redelijk eetgestoord. Maar ik denk toch dat het belangrijker is dat je je niet gek laat maken door het getal. Dat je een product meer kiest om andere redenen dan kcal.

Ik kan ook momenten hebben dat ik me helemaal gek laat maken in de supermarkt. Maar dat zijn tegenwoordig echt kleine fases en ik ben daar aan aan het werken. (Bah, ik ben echt niet zo beter als ik iedereen en mezelf wil laten geloven)
Bo_love13 - Zondag 13 juli 2014 15:00
Heel herkenbaar..
Ingrid Sentse - Zondag 13 juli 2014 15:08
Het is een hardnekkige gewoonte, echter, bij meer kennis over gezonde voedingskeuzes wordt het aantal calorieën minder belangrijk. Zoals al benoemd in een andere reactie: wanneer je weet dat je gezonde maaltijdkeuzes maakt, vertrouw dan op deze keuzes en op je lichaam dat echt wel aangeeft of het te veel of te weinig is. Een ander gegeven bij hardnekkige ongewenste gewoontes is vervanging door iets anders dat minder belastend is, bijvoorbeeld te beginngn met één maaltijd per dag deze door iemand anders te laten voorzetten. Loslaten is het sleutelwoord in combinatie met (zelf)Vertrouwen en liefde voor het leven!
Me - Zondag 13 juli 2014 16:40
Wat mij hielp bij het weer 'slecht en verboden' voeding gaan eten, is voeding gaan zien voor wat het is; beetjes koolhydraten, stukjes eiwitten, hoeveelheid mineralen,... Taart bevat dat alles, een appel, frietjes, chocola, een sultana koekje,...

Dan de clue. Jaja, die geef ik heus.

Een lichaam heeft geen ogen. Het herkent alleen. Het systeem kan niet zien en herkent alleen wat het is en doet er vervolgens iets mee. Het ziet aan een koolhydraat niet of die uit een appel komt of uit taart. Doet niets anders met een koolhydraat als die uit taart komt.

Dat jij je slechter voelt bij taart, zit in jou. Ga met die gedachte aan de slag. Waarom ben je gaan denken dat het slecht is? Dan komt erna alles aan op een gezonde, af en toe lekker ongezonde ;-) en een voor jou nodige hoeveelheid.

Het lichaam herkent trouwens ook alleen hoeveelheid. Hoeveelheid eiwitten, hoeveelheid vitamines,... Met alles doet het iets wat ergens nodig is. Dus, probeer voedsel zo eens te zien. Zie geen duivel als je taart ziet. Zie die koolhydraten die onder de streep dezelfde koolhydraten zijn als die in een liga zitten, een koekje zitten,... Oefening baart kunst. Bij mij dan.

Betreft tellen van calorieen. Zie het als een systeem dat ooit door iemand bedacht is. Zoals ooit ook tijd, kilogrammen ed verzonnen zijn. Nummers die het soms handiger maken. Richtlijnen geven. Bij de groentenboer kan zo een prijs per kilo gemaakt worden en om 1400 uur afspreken maakt dat je samen op hetzelfde moment ergens bent. Bij cal is het zo van iemand heeft ongeveer zus en zo nodig. Dat kunnen we uitdrukken in getallen die voor handigheid verzonnen zijn.

Maar het blijven nummers, getallen. Zie niet de getallen maar wat je voelt nodig te hebben. Je lichaam geeft dat heel goed aan. Eet naar wat je voelt en niet naar een door iemand bedacht systeem. Maak je eigen systeem. Het systeem van wat nodig is om gezond te zijn, je lekker te voelen. Zal jou toch niet boeien welk getal daaraan vasthangt?

Het enige getal waar je naar mag streven is een dikke 8 voor levensvreugde.

Hopelijk hielp dit stukje jou/iemand.
Me - Zondag 13 juli 2014 16:40
Jassus wat een lap. Snorry!
Butterfly - Zondag 13 juli 2014 17:43
Zucht, nog veel te herkenbaar voor me. Dag in dag uit nog steeds bijhouden, tellen, opschrijven, uitrekenen en compenseren. En dat terwijl (bijna) iedereen denkt dat ik 'beter' ben omdat ik geen therapie meer heb.
Ik heb zelfs een heel protecol van een half jaar gevolgd om van de dwang naar het caloriën tellen af te komen, resultaat is er niet echt.. Ik vraag me ondertussen of ik er ooit nog van af kom.. :(
Anoniem5 - Zondag 13 juli 2014 17:45
Hoewel ik het helemaal met 'Me' eens ben, ben ik ook even gaan nadenken wat mij geholpen heeft.

O ja, ten eerste, een goed stuk en wat een moedige meid ben je! Je beschrijft constant die strijd en de kant van het beter worden wil je ook echt geloof ik maar de angst is aanwezig, klopt dat?

Bij mij zat het net iets anders: Door mijn angststoornis durf ik geen winkels in, zelfs niet de supermarkt. In de tijd van mijn eetstoornis deed mijn vader boodschappen voor mij. Ik kon alles op het lijstje zetten, qua producten met minder cal. maar dat werd gewoon niet gehaald. Jam is jam, koek is koek, melk is melk.
Hoewel ik keer op keer flink boos werd, omdat er steeds 'slechte' producten werden gehaald, ben ik achteraf blij. Ik moest aankomen, en dat was de regel.
Met light producten gaat dat natuurlijk niet werken! Het was een strijd, nam minder beleg, was boos, en de paniek was aanwezig maar uiteindelijk zakt de angst.
Ik kwam helemaal niet zoveel aan als ik had gedacht, begon steeds gezondere hoeveelheden te nemen en uiteindelijk heb ik zelfs hagelslag in glazen weckpotten gegoten zodat ik de verpakking weg kon gooien en er niet meer naar hoefde te kijken.

Lolkje, begrijp me niet verkeerd maar streng zijn voor jezelf, jezelf niet de kans geven om die verpakkingen te doorgronden heeft mij enorm geholpen. Nu, als jezelf boodschappen gaat doen en in de verleiding komt is dat tien keer moeilijker maar ik geef je toch het advies om stap voor stap die getalletjes PROBEREN los te laten.

Het is niet gemakkelijk maar afleiding zoeken tijdens de maaltijden kan ook helpen.
Voor nu wil ik je heel erg veel geluk, sterkte en kracht toewensen.

framboosxx - Zondag 13 juli 2014 17:48
Thanks, zo herkenbaar! Ik heb zeker wat aan de tips en ga er ook mee aan de slag! =)
framboosxx - Zondag 13 juli 2014 17:49
Thanks, zo herkenbaar! Ik heb zeker wat aan de tips en ga er ook mee aan de slag! =)
QQQ - Zondag 13 juli 2014 18:21
Ik had dit gewoon zelf kunnen schrijven... Teveel herkenning
Line - Zondag 13 juli 2014 18:55
Wauw heel herkenbaar!
Helaas weet ook ik geen goede tip.
Vera - Zondag 13 juli 2014 19:20
'Eten wat de pot schaft' bij anderen. Ik heb het vooral bij m'n ouders thuis geoefend, toen ik al op mezelf woonde. Zodoende kon ik de controle stukje bij beetje loslaten. Dat was niet makkelijk, maar het meer dan waard! Ik tel niks meer.
Jelle - Zondag 13 juli 2014 19:38
Ik vind het eigenlijk niet meer zo'n probleem dat ik naar kcal kijk op verpakkingen. Zolang ik maar niet obsessief alles op ga tellen. Je kunt er toch bijna niet meer omheen, het staat vaak zo groot op de verpakking.
marleen - Zondag 13 juli 2014 21:30
mijn tip was: elke dag iéts eten waarvan ik niet wist hoeveel er in zat (iets wat door iemand anders gemaakt was of waarvan ik geen verpakking zag)
dan had tellen de rest van de dag geen zin meer
terr - Maandag 14 juli 2014 11:09
precies als mij na mijn eetstoornis!!
en heer herkenbaar als je eens niet kijkt dat je er dan veel meer van geniet..
Prue - Maandag 14 juli 2014 15:09
Herkenbaar bericht! Van een hele tijd geleden gelukkig.

Wat mij hielp in mijn herstel was kiezen voor voeding die goed voor me was. Avocado, feta en noten bijvoorbeeld zijn vet- en calorierijk, maar bevatten wel goede voedingsstoffen. En wat bleek, ik viel eerder af (bij overgewicht) dan toen ik veel lightproducten at en mijn calorie-inname zorgvuldig beperkte!

Hoop dat dit je goede moed geeft.
Anoniemo - Maandag 14 juli 2014 17:20
Ben nu al heel lang op een gezond gewicht, tel nog altijd iedere dag overal :l
Diet - Maandag 14 juli 2014 22:00
Heel erg herkenbaar! Het blijft zo trekken :( Kon je die getalletjes maar uit je hoofd wissen!
Amaya - Dinsdag 15 juli 2014 09:06
Heel mooi omschreven!
En oh zo herkenbaar van mij van een paar weken terug.
Houd je sterk, jij kan dit xxx

UnknownAngel - Zaterdag 19 juli 2014 16:05
Ik ben ook heel erg lang kcal blijven tellen, toen gewoon bedacht dat ik ermee moest stoppen en tja, ook gedaan. Weg met dat rekentoestel, want alles uit mijn hoofd optellen ging niet haha.
meisje0510 - Dinsdag 2 december 2014 19:56
Dit herken ik heel erg!
Het is maar iets kleins, maar het helpt mij wel: voor mijn eetlijst moet ik iedere avond chocolademelk drinken of kwark of yoghurt eten. Ik mag geen magere of halfvolle varianten, maar alleen volle. Dat hadden we nooit in huis, dus daarvan weet ik de hoeveelheid calorieën niet. Nadat mijn moeder het gekocht heeft, heb ik mijn vriend gevraagd of hij alle voedingswaardetabellen wilde doorkrassen met een hele grote watervaste zwarte stift. Nu kan ik het niet meer lezen en dat wil ik ook niet.
Wat me ook helpt: als ik het moet drinken of eten, laat ik mijn moeder mijn mok of bakje vullen. Zo hoef ik zelf de verpakking niet eens te zíén.
Het helpt mij enorm, en ik hoop dat jij en anderen hier ook wat aan hebben!

Heel veel succes, je kan het!
xxx