Misbruik maakte me eenzaam

 

Mijn naam is Julie, ik ben nu eenentwintig jaar. Dit is geen verhaal over sondevoeding of eetstoornisklinieken, daar kan ik jullie niets over vertellen. Dit is ook geen verhaal over nutridrink en zwaar ondergewicht. Dit is een verhaal over een onzichtbare eetstoornis. Toen ik vijf was, werd ik voor het eerst misbruikt door iemand uit mijn omgeving. Het misbruik heeft tot mijn veertiende geduurd. Het was vreselijk, hartverscheurend en heel erg eenzaam. Ik mocht niets vertellen, tegen niemand. Als ik zou zwijgen, zou hij mijn familie heel erg veel pijn doen. Als kind geloofde ik dit.

wit hondje

Als kind klapte ik geleidelijk aan dicht. Na mijn overstap op het voortgezet onderwijs kreeg ik problemen met eten. Ik werd toen nog geregeld misbruikt, en had een uitweg nodig. Daarom ging ik minder eten. Na een etentje in een restaurant gaf ik voor het eerst over. Ik hongerde me steeds meer uit. Met honger naar school, met pijn in mijn maag.

Als kind ben ik altijd erg dun geweest, waardoor niemand iets opmerkte. Ik was gewoon een tenger kind. Ik was ook dertien toen ik voor het eerst een kras op mijn lijf maakte. Het automutileren werd een echte verslaving. Steeds ging ik verder, steeds werd het erger. Tot mijn klasgenoten er op mijn dertiende achter kwamen, en ik naar de leerlingenbegeleiding werd gestuurd.

meisje

Het misbruik was intussen gestopt, en eindelijk durfde ik erover praten. Alleen minimaliseerde ik enorm uit angst. Uit angst voor de dader. In het vierde middelbaar werd ik na een zelfmoordpoging opgenomen op de kinderpsychiatrie. De ene opname na de andere volgde. Ik kon m'n eetstoornis altijd verborgen houden, repte er geen woord over. Maar de begeleiders merkten wel op dat ik heel dun was.

bulldog

Na mijn opnames ging ik terug naar school. Alleen bleven de problemen met eten en snijden aanhouden. Tot ik huilend bij de huisarts zat en alles kon vertellen. Ik werd gediagnosticeerd met een secundaire eetstoornis, en kreeg een psychologe.

Na zes jaar rommelen met eten kon ik het eindelijk vertellen. Bij deze psychologe ga ik nog steeds. Ik heb complexe PTSS, dus ben langdurig in therapie. Maar deze therapie helpt. Ik voel me steeds groeien, en dat is belangrijk.

meisje

Ik ben nu eenentwintig jaar en kan best zeggen dat ik gelukkig aan het worden ben. Praat, hoe moeilijk het ook is. En zorg voor jezelf...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Manon - Zondag 1 november 2015 13:05
Je bent een prachtige meid en ik gun het je om gelukkig te zijn, je bent sterk!
Odette - Zondag 1 november 2015 13:42
Respect!
E. - Zondag 1 november 2015 13:45
Veel herkenning, moedig van je dat je dit deelt. Wat bij jij dapper en sterk.
En zoals de reactie hierboven, je bent een prachtmeid.
Alle liefs en heel veel kracht voor jou..
Ziva - Zondag 1 november 2015 13:47
Heel erg veel respect! Het lukt mij maar niet om er echt over te praten. Ik weet niet of ik dat ooit wel wil doen maar ik wil ook wel een relatie en kinderen ooit en ik vrees dat dat niet komt als ik hier niet mee aan de slag ga…
Bedankt voor de hoop!
Sorry.x - Zondag 1 november 2015 14:08
Jeetje, Julie! Wat ben jij dapper, ook dat je je verhaal nu hier deelt en dat je zo veel opener aan het worden bent over je eetstoornis en zelfbeschadiging. Petje af!
Jessica K. - Zondag 1 november 2015 14:09
Wauw mooi verhaal en ook een heftig verhaal!
Je bent een super mooie meid ;).
Super goed dat je hierover zo open bent.
Jimmy - Zondag 1 november 2015 14:22
Echt verdrietig wordt ik hiervan. Dat zoiets zo lang kan doorgaan! Het slachtoffer blokkeert, de dader gaat sluw te werk, en de omgeving ziet niets. Jammer dat het slachtoffer vaak niet sterk genoeg is om terug te vechten.

Julie, wat ik me afvroeg: hoe is het eigenlijk afgelopen met die man (ik neem even aan dat het een man is)? Is hij ooit vervolgd?

Sterkte!
lola - Zondag 1 november 2015 15:04
Als ik zou zwijgen, zou hij mijn familie heel erg veel pijn doen. klopt die zin wel ?

er moet nog een woordje niet bij toch ?
vanAnaarB - Zondag 1 november 2015 15:57
Respect voor je verhaal.
Ik ben blij te lezen dat je gelukkig aan het worden bent.
inge1.0 - Zondag 1 november 2015 16:27
Wauw wat geweldig hoe je uiteindelijk hulp hebt gezocht. En wat fijn dat na al die jaren je je weer wat beter gaat voelen! Heel erg veel respect en sterkte.
Soukaina - Zondag 1 november 2015 18:09
Wauw knap dat je dit deelt! Het raakt me enorm.
Heb respect voor je, hoe je na alles toch zelf hebt gekozen voor hulp.
Blijf vechten meid, your worth it!
Nog veel sterkte en geniet van het gelukkig zijn!
Rosa_Hope - Zondag 1 november 2015 18:19
Dapper dat je dit deelt!