Mijn eetstoornis en mijn gebit

 

Na een lange periode worstelen met mijn eetstoornis ging het steeds beter. Ik had mijn havo-diploma eindelijk in de pocket. Ik was enorm trots op mezelf en bruiste weer van levenslust. Ik had ontzettend veel geleerd van de periode, maar wilde deze ook achter mij laten. Ik begon aan mijn opleiding Mondzorgkunde om mondhygiëniste te worden. Ik voelde me goed, maakte makkelijk contact met anderen en voelde mij snel thuis. Toch werd ik weer geconfronteerd met mijn eetstoornis, op een andere manier dan ik had verwacht: door mijn gebit. Hier mijn verhaal hoe ik om ben gegaan met schaamte en hoe ik anderen wil helpen hun gebit te beschermen.


Bron: Pexels

Ik ben altijd heel secuur geweest met mijn tanden. Ik poetste altijd braaf twee keer per dag mijn tanden. Tijdens mijn eetstoornis poetste ik ze veel vaker. Dit deed ik omdat ik zo hoopte dat de zuren van het braaksel niet in mijn tanden zouden trekken, waardoor ik gele tanden zou krijgen. Ik had verder geen idee wat dit daadwerkelijk met mijn tanden deed. Hier kwam ik pas achter toen ik aan mijn opleiding begon...

In eerste instantie schaamde ik me enorm voor mijn gebit. Ik heb geen standaard 'Colgate smile'. Bovendien zie je de slijtage goed als je naar mijn tanden kijkt, heb ik veel vullingen en geen spierwitte tanden. Ik was bang dat andere mensen mijn verleden zouden achterhalen en schaamde mij voor de restauraties en vullingen in mijn gebit. Niemand had er zo veel als ik. Ik heb door mijn opleiding geleerd dat dit allemaal te maken heeft met mijn eetstoornis; daardoor zijn mijn tanden beschadigd geraakt. Tijdens de periode dat het slecht ging had ik altijd al veel last van gevoelige tanden, maar ik had geen link gelegd met mijn eetstoornis. Ik had niet door wat voor invloed mijn braakgedrag had op mijn gebit.

Door mijn opleiding heb ik geleerd dat het braken slijtage veroorzaakt aan je tanden. Het zure braaksel gaat namelijk in het glazuur van je tanden zitten, waardoor het glazuur als het ware 'zacht' wordt. Dit gebeurt ook als je bijvoorbeeld een zure citroen eet en ook als je een boterham eet, maar dan is dit effect minder sterk. Je glazuur heeft het vermogen weer te herstellen doordat je speeksel een bufferende werking heeft, die ervoor zorgt dat de zuurtegraad in je mond weer stijgt en het glazuur weer 'hard' wordt.

Tip 1 - bij braken

Tijdens mijn eetstoornis poetste ik vaak mijn tanden, nadat ik had overgegeven. Klik hier om meer te lezen over braken bij een eetstoornis. Wat ik toen eigenlijk iedere keer deed, was het laagje 'zachte' glazuur eraf poetsen. Hier is dus de eerste tip die ik jullie wil meegeven, wanneer je regelmatig braakt en je tanden wilt beschermen: poets niet je tanden nadat je hebt overgegeven, maar drink een glas water of melk en wacht minimaal 60 min. Door water of melk te drinken, spoel je een groot deel van de zuren weg en versnel je het proces van het weer 'hard' worden van het glazuur. Het is dus niet zo dat als je vaker je tanden poetst, je wittere tanden krijgt - wat ik dus wel dacht. Twee tot drie keer per dag je tanden poetsen is meer dan genoeg. Helaas is het zo dat je je tanden nooit honderd procent kan beschermen, maar ik wil jullie wel graag tips geven zodat je minder problemen in de mond ervaart.

Tip 2 - bij eetbuien

Ik had diverse problemen aan mijn gebit door mijn eetstoornis, maar ook doordat ik niet naar de tandarts ging. Ik was vijf jaar niet geweest, maar toen het beter met mij ging ben ik uiteindelijk wel gegaan. Ik had erg veel gaatjes doordat ik veel eetbuien had. Hierdoor had mijn gebit geen tijd om te herstellen en mijn glazuur kreeg niet de kans om weer hard te worden. Daarom tip 2: wanneer je last hebt van eetbuien, zorg er dan voor dat je na zo’n eetbui water drinkt en niet direct je tanden poetst, maar minimaal 60 minuten hiermee wacht. Hierdoor krijgt je glazuur de kans om te herstellen en voorkom je hopelijk gaatjes. Bovendien is vanuit de tandheelkunde het advies om maximaal 7 zoetmomenten per dag te hebben. Een zoetmoment kan een hoofdmaaltijd zijn, een tussendoortje of drinken. Water en thee zonder suiker worden niet als zoetmoment beschouwd.

Tip 3 en 4 - bij ondervoeding

Ik heb ook een periode gehad waarbij ik geen eetbuien had, maar waarin ik mijn voedselinname beperkte. Hierdoor kreeg ik te weinig vitamines en mineralen binnen. Op de opleiding heb ik geleerd dat hierdoor sneller tandvleesontstekingen kunnen ontstaan en je last kan hebben van een droge mond door verminderde speekselproductie. Hierdoor kan je ook last hebben van gevoelige tanden en tandvlees. Tip 3 is daarom: poets je tanden twee keer per dag met een tandpasta voor gevoelige tanden en gebruik dagelijks tandenstokers. De tandenstokers zorgen ervoor dat je minder kans hebt op tandvleesontstekingen. Bij het gebruik van de stokers kan het tandvlees in het begin wat gaan bloeden, maar dit wordt minder wanneer het tandvlees weer gezond is. Mocht je last hebben van een droge mond wil ik nog een tip geven: neem dan geen frisdrank of snoepjes, maar neem water of kauwgom dat xylitol bevat. Dit is ook om je tanden te beschermen.

Tip 5 - bij weigering om naar de tandarts/mondhygiënist te gaan

Ik baal er achteraf van dat er niet eerder is ingegrepen om mijn mondgezondheid te verbeteren. Daarom is mijn laatste tip voor iedereen met een eetstoornis: schaam je niet en ga naar de tandarts/mondhygiënist. Ik begrijp dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar uiteindelijk heeft het enorm veel voordelen. Bovendien scheelt het je uiteindelijk veel kosten, want tandheelkundige behandelingen zijn duur. Zorg dat je naar een tandarts/mondhygiënist gaat waar je je prettig voelt. Er zijn ook centra voor bijzondere tandheelkunde waar ze extra de tijd nemen en ook aandacht besteden aan problemen buiten de mond. Ze helpen je bovendien ook bij angst of schaamte voor de tandarts, waardoor je je sneller op je gemakt voelt.

Door open te zijn tegen mijn vrienden van de opleiding hebben ze mij geholpen me weer beter te voelen over mijn gebit. Ik had namelijk het gevoel dat ik mijn tanden had verpest. Dit gevoel heb ik weten om te zetten in iets positiefs, waardoor ik nu anderen graag help hun tanden te beschermen. Bovendien heb ik door open te zijn geen schaamte meer voor mijn gebit en loop ik weer met een brede lach door de school.

Lees hier meer blogs over een eetstoornis je gebit. 

Ik ben erg benieuwd of jullie ook tegen problemen aanlopen met jullie gebit en of jullie iets hebben aan de tips. Laat het weten in de reacties. Als jullie vragen hebben, zal ik deze ook beantwoorden in de reacties. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A. - Woensdag 4 november 2020 19:36
Helaas herkenbaar dat het vele braken tot onherstelbare schade aan mijn gebit heeft geleid. Ik ben nu begin 40 en moet dit jaar de beslissing nemen of ik toch nog voor restauratie of voor een prothese ga. Ik loop inmiddels bij bijzondere tandheelkunde. Ik schaam me enorm voor mijn gele tanden en dat ik het ook nog 'zelf heb gedaan'.
Rachel - Donderdag 5 november 2020 12:31
Wat een lastige keuze en confronterend. Wel knap dat je ermee aan de slag gaat. Hier mag je trots op zijn! Wat zijn jouw ervaringen met bijzondere tandheelkunde en het hebben van een eetstoornis?

Liefs Rachel
A. - Donderdag 5 november 2020 18:39
Op zich zijn ze begripvol bij bijzondere tandheelkunde. Maar ik moet wel beloven dat ik nog verder aan de slag ga met herstel van mijn eetstoornis. Anders gaan zij iets opbouwen en doe ik het weer teniet door m'n eetbuien/braken. Ik vind het erg moeilijk om te garanderen dat het nog beter zal worden. Zit al meer dan 20 jaar verstrikt in m'n eetstoornis. Het is inderdaad erg confronterend om hiermee bezig te zijn.
Ik1234 - Donderdag 5 november 2020 15:44
Ik heb zeer veel gebraakt, maar had al een slecht gebit voor ik dit deed. Al mijn kiezen zijn al (wit) gevuld. En ik rook en lust graag een glaasje rode wijn en ik drink dagelijks koffie en thee. Allemaal boosdoeners voor gele/slechte tanden. Mijn tandarts wist wel van mijn es. Ik heb gelukkig geen extra schade opgelopen door regelmatig een bezoekje te brengen.

Een tandarts is een arts. Een arts heeft beroepsgeheim en mag het niet over jou hebben met andere. Alles wat je zegt blijft dus tussen jou en de tandarts.
Ik - Vrijdag 6 november 2020 11:58
Ook doorverwezen naar bijzondere tandheelkunde. Veel gaatjes, erosie/slijtage. Verkleuring. Daarnaast brokkelen mijn voortanden steeds meer af omdat ze te dun zijn geworden. Tandarts zegt dat ik waarschijnlijk ook veel knars in mijn slaap.

Het rotte is dat ik niet durf, de tandartsafspraak al verzet heb, maar vooral; ik kan het niet betalen. Ook niet met verzekering. Het bedrag gaat ver boven wat ze vergoeden uitkomen. Dus, ik moet het wel uitstellen. Maar hoe langer ik wacht, hoe erger het wordt dus hoe hoger de kosten.

Terwijl ik ergens het ook nog niet durf te laten maken omdat ik de eetstoornis nog niet onder controle heb. Wat is het nut van maken als ik het daarna weer sloop. Maar zonder maken, neemt de schade toe.

Ik vind het erg ingewikkeld. Het laat me ook de kracht van zo'n rot eetstoornis zien. Ondanks alles toch soms doorgaan, weer de fout in gaan, wetend wat het aanricht.
L - Donderdag 12 november 2020 20:39
Ik had door het vele overgeven ook slijtage aan mijn tanden, waardoor ik lang niet naar de tandarts durfde. Nu ik al enkele jaren niet meer heb overgegeven, durfde ik het eindelijk aan. Ik was erg bang voor de reactie van mijn tandarts, maar deze bleek juist erg begripvol te zijn! In overleg zijn we samen aan de slag gegaan en is zij bezig om de slijtage aan mijn tanden op te vullen, rekening houdend met mijn beperkte zorgverzekering als jongere. Ik kan weer een stuk zelfverzekerder lachen. Daarom mijn advies: ga écht naar de tandarts.