Ik voelde me anders dan anderen

 

Al vanaf jongs af aan heb ik me anders gevoeld dan andere kinderen. Ik kon met sommigen best wel overweg, dat was het probleem niet, maar ik was gewoon anders. Die grapjes en geintjes waar anderen zo om konden lachen vond ik soms eigenlijk helemaal niet zo grappig. Veel kinderen vonden mij maar serieus en dat zorgde ervoor dat ik geen aansluiting kon vinden en me steeds eenzamer ging voelen.

Gek genoeg gebeurde het maken van échte vrienden vanzelf toen ik in de bovenbouw kwam. Ik werd al een aantal jaren niet meer gepest en vanaf een zeker moment begon ik ook echt met plezier naar school te gaan. Met een vast groepje zaten we in de kantine, tijdens de lessen zat ik naast mijn vrienden en vriendinnen en met hen kon ik altijd lachen. Toch leek het me niet te lukken om me echt met hen te verbinden, zo durfde ik ze op de meeste momenten niet te vragen om wat leuks ná school te gaan doen. Ik voelde mezelf niet leuk genoeg, mensen vonden me toch maar saai en serieus. Dus maakte ik het thuis maar fijn voor mezelf. Wanneer ik alleen thuis kwam uit school liep ik al gauw naar de voorraadkast voor een zak chips, chocolade, koekjes en ijs. Dan klom ik achter mijn computer, bezocht een forum en begon ik met online chatten en eten. Ik zat in mijn eigen wereldje. Op dat soort momenten kon ik me ook echt heel gelukkig voelen, ik vulde zo mijn eenzaamheid op.

meisje

Langzaam maar zeker zag ik mijn lichaam veranderen. Van vroeger uit ben ik altijd erg slank en atletisch gebouwd geweest, maar door het vele eten begon ik aan te komen. Ik werd steeds onzekerder over mijn lichaam, wilde weer terug naar het slanke lichaam dat ik vroeger had. Met vriendinnen besloot ik regelmatig gezonder te gaan eten. Gewoon met simpele dingetjes zoals je eigen brood meenemen naar school en geen broodjes meer kopen uit de kantine of snoepen. Maar het lukte me niet. Elke keer weer mislukte de pogingen om gezonder te gaan eten, ik bleef maar snoepen en wist niet wat er met me aan de hand was. Mijn ouders confronteerden me er regelmatig mee dat er veel snoep en snacks verdwenen uit de voorraadkast, ik schaamde me kapot.

Toen kwam er voor mij een grote klap in mijn gezicht: ik zakte voor mijn eindexamens en kon niet beginnen met de studie waar ik al jaren van droomde. In tegenstelling tot veel anderen wist ik al jaren wat ik wilde gaan studeren: psychologie. Als één van de weinigen zakte ik, voelde me mislukt. Het ergste vond ik misschien nog wel dat ik steeds meer begon te beseffen dat ik afscheid moest gaan nemen van mijn veilige en fijne klas, met mijn vrienden.

Ik heb er eventjes om gehuild, maar uiteindelijk heb ik naar mijn omgeving wijsgemaakt dat het allemaal wel oké ging met me. Het geeft niks, het is goed zo, zei ik altijd maar tegen anderen. Achteraf gezien waarschijnlijk vooral om mezelf te beschermen.

Het nieuwe schooljaar naderde. Ik besloot weer opnieuw te beginnen, ook met lijnen. Na het zien van een programma op televisie bezocht ik een pro-ana site. In eerste instantie schrok ik van alles wat ik daar las, maar langzaam maar zeker begon ik tips over te nemen. Ik begon af te vallen, voelde me sterk. ‘Zie je wel, die meiden op die site hebben toch wel gelijk, je valt toch af?' dus ging ik er mee door. Mijn omgeving zag dat ik afviel, ze vonden het mooi, waren trots op me en ik dus ook op mezelf.

Ik sloeg door, de trots van mijn omgeving begon over te slaan in bezorgdheid. Na een tijdje besloot ik mijn ouders te vertellen dat ik pro-ana sites bezocht, ik wilde niet meer in de ban zijn van die site en continu bezig zijn met eten. Ik wilde weer genieten, weer leven. Met heel mijn hart hoopte ik dat ik nadat ik dit had verteld, mijn oude leven weer op kon pakken. Niets wat minder waar. Pas toen ik wilde herstellen, besefte ik hoe diep ik was gezonken en hoe vast ik zat.

Momenteel vecht ik nog steeds tegen de eetstoornis. Nooit had ik gedacht dat ik in deze situatie verwikkeld zou kunnen raken. Ondanks alle waarschuwingen die ik las van mensen bleef ik denken: ‘Mij overkomt dit niet, ik verlies niet de controle' en toch is het mij gebeurd.

Ondanks dat het hebben van een eetstoornis verschrikkelijk is, heeft het me toch ook een hoop gebracht. Na zoeken van verschillende vormen van hulp, heb ik eindelijk een hulpverlener gevonden die ervoor heeft gezorgd dat er écht verandering is gaan komen. Door haar weet ik dat ik hoog sensitief ben, door haar weet ik waarom ik de eetstoornis inzet. Door het continu bezig zijn met wel/niet eten, hoefde ik niet meer te voelen. Ik hoefde niet meer bezig te zijn met hoe eenzaam ik me voelde, op die manier kon ik (mezelf) voorhouden dat het allemaal wel goed ging.

meisje geslaagd

Gelukkig weet ik nu wel anders. De periode toen ik nog diep in mijn eetstoornis zat heeft voor veel narigheid gezorgd, maar doordat dit nu is gebeurd kan ik echt aan mezelf werken. Voor mijn gevoel leer ik mezelf steeds beter kennen en daarnaast is de band met mijn familie nog sterker geworden dan die al was. Natuurlijk had ik het liever allemaal anders gezien, maar het heeft zo moeten zijn. Ik ben dit jaar gelukkig geslaagd voor mijn examens en ben decentraal geselecteerd voor de studie psychologie. Mijn gewicht stijgt, ik word weer gezonder, begin weer te voelen, te leven. Het leven kent nu eenmaal tegenslagen, maar weetje? Ik kom er wel.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower girl - Donderdag 6 augustus 2015 13:08
Wat een krachtig verhaal! Wat heb je veel moed in je zeg en knap dat je het positieve blijft inzien.
Ik wens je het allerbeste voor de toekomst, zonder ES en met heel veel lieve vrienden.
xxxm - Donderdag 6 augustus 2015 13:09
Mooi geschreven. Knap van je dat je je verhaal durft te delen! Je komt er inderdaad wel!
joya83 - Donderdag 6 augustus 2015 13:48
lieverd, wat heb je dit prachtig beschreven en ook zeker heel dapper van je! je bent echt zo enorm goed bezig en ga zo door! x
priscillaaaaax - Donderdag 6 augustus 2015 14:14
Mooi geschreven meid, je bent heel goed bezig!
Ziva - Donderdag 6 augustus 2015 14:28
Erg mooi geschreven! Zo te lezen ben je goede stappen vooruit aan het zetten en ik hoop dat het steeds beter met je gaat en dat je kan genieten van je studies én het leven. xx
xoxkate - Donderdag 6 augustus 2015 18:11
Wat dapper om je verhaal te delen! Ik ben super trots op je & ik geloof in je! jij kunt dit!
strong - Donderdag 6 augustus 2015 19:10
Kimmiee! Wat ben je onwijs dapper en een knappie. En wat ben ik ontzettend trots op jou! Je bent zo sterk en al zover gekomen, dat laatste stuk kun jij ook. Toppertje, je bent een enorme motivatie en inspiratiebron voor me! (:
anoniempje:) - Donderdag 6 augustus 2015 20:05
Mooii en dapper verhaal sterkte verder nog je kan het!! Xx
- - Vrijdag 7 augustus 2015 09:54
wauw zet hem op !
Scorpiors - Vrijdag 7 augustus 2015 17:41
Wow wat ben je sterk zeg.
En knap van je dat je der zo door heen brengt, zet hem op en hou vol.
Geef de moed niet op.
Heel veel sterkte.
Rene - Vrijdag 7 augustus 2015 17:55
Mooie ne oprecht verhaal! MOedig en voor al eerlijk naar jezelf en nu ook ons!! Dank je wel.
Na de eerste regels dacht ik wel gelijk : HSP! Hooggevoeligheid in een prestatie maatschappij is erg lastig heb ik zelf gemerkt: de niet-HSPers begrijpen niet wat je bedoeld en de meeste HSP ers. Zijn veel ouder dan jij en die ken je niet... Dus het onbegrepen voelen klopt dan ook ... Van de vele vlucht en afleidings-/vermijdingspatronen die er zijn is de (obsessieve) eetstoornis... Totdat het inzicht komt dat juist al die afleidingsmanouvres om je beter te voelen het ontbreken van iets zinvols en wezenlijks in stand houdt... En als je durft te gaan bezighouden met wat jij echt belangrijk vind in je leven dan verdwijnen de afleidingen vermijdings methodes als het ware ""bijna"" vanzelf.
Ik wens je Veel plezier met LEVEN en in het leven!
mvg Rene , oudere HSP-er
Star* - Vrijdag 7 augustus 2015 19:52
mooi geschreven, mooi meisje ben je ook! (:
Maanmeisje - Zaterdag 8 augustus 2015 00:34
Mooi geschreven Kim! Dapper!
bloemen_meisje - Zaterdag 8 augustus 2015 05:33
Mooi geschreven meid.
Jij zet enorme stappen, dat zie ik wel.
Zet hem op meid❤️❤️❤️
inge1.0 - Zaterdag 8 augustus 2015 13:03
Mooi geschreven! En met die instelling kom je er zeker. Want de bent super sterk!
xsnoesje - Zaterdag 8 augustus 2015 15:19
jij geweldig mens
Mieke - Zaterdag 8 augustus 2015 19:06
Jij komt er wel!! Mooi geschreven Kim en Be Proud...
Kelly - Donderdag 18 januari 2018 15:01
2,5 jaar later lees ik deze blog, maar ik herken er zo veel in! Daarom moest ik even een berichtje achter laten. Wat ben je sterk!