Ik heb geen meisjesziekte

 

Ik ben een jongeman van 38 jaar met een eetstoornis. Tot mijn 11e jaar vond ik mezelf best wel een leuke jongen die altijd vrolijk was. Ik was een normale jongen, dat werd altijd van mij gedacht op school. Wel een jongen met een leerachterstand, maar verder wel normaal. Achter mijn normale positieve uitstraling, schuilde enorm veel negativiteit. Doordat ik vaak werd gepest, omdat ik er anders uitzag dan een normale jongen van 12, vonden mensen om mij heen dat pesten blijkbaar normaal. Thuis werd het er ook niet beter op en werd ik altijd gezien als een probleem kind of een kind dat ik niks kon leren. Het was dan ook een vernedering en ze vonden dat ik mezelf maar niet moest aanstellen en dat het normaal was dat kinderen zo tegen mij deden op school.

Mijn zus was er dan ook niet echt voor me. Nee, zodra ik wat wilde vragen werd ik weggestuurt en kreeg ik op mijn kop, omdat ze dachten dat ik mijn zus aan het pesten was. Ik haatte mezelf zo erg in die tijd en dat werd nog eens versterkt doordat ik door mijn ouders dan om zulke dingen naar mijn kamer werd gestuurt zonder eten. Het enige waar ik mijn veilig in voelde. Uiteindelijk is die situatie een soort veiligheid geworden. Iets waar ik wel goed in was: niet eten en dun zijn.

anorexia man

Het was voor mij ook een stem die zei: Hee, als je af gaat vallen door niet te gaan eten, dan zien ze waar je wel goed in bent en zien ze je wel staan. Totdat mijn moeder mij vond in de badkamer toen ik was flauwgevallen. Ik was toen een jaar of 17. Ik ben toen met mijn ouders naar de huisarts gegaan en kreeg daar te horen dat ik anorexia zou hebben. Ik dacht toen dat alleen meisjes het kon hebben, dus riep ik vrolijk, "nee hoor dat heb ik niet". Door de schrik heen liet ik mijn familie zien dat ik gewoon kon eten, me gewicht bleef stabiel maar nog altijd te laag, ondanks mijn compesatiegedrag. Ik hield dit vol tot mijn 19e. Ik grooide uiteindelijk natuurlijk wat in de lengte en viel af tot een behoorlijk ondergewicht waar ik me veilig in voelde.

Door de jaren heen tot op dit moment, heb ik mijn eigen lichaam steeds meer als man gehaat. Ik was bang voor kritiek over hoe ik eruit zag. Had last van woede aanvallen en deed me zelf pijn. Ik heb al vanaf mijn twaalfde astma. Daarvoor werd ik zo nu en dan opgenomen in het ziekenhuis. Toen ik daar weer een keer opgenomen was, werd geconstateerd dat ik erg mager was door de verpleegkundige en werd het pas echt duidelijk dat ik eetstoornis had. Ik moest wat doen hiermee, want ik werd er steeds aan herinnerd. Toen ik eindelijk aan mijn eerste behandeling begon zei ik dat ik negatieve gevoelens had. "Deze gevoelens negatief? Nee joh, het is jouw eetstoornis". ik had nooit gedacht dat ik uiteindelijk in een kliniek vol met meiden die ook een eetstoornis hadden, terecht zou komen.

Tijdens mijn opnamens heb ik mezelf leren kennen in een compleet nieuwe wereld, een wereld waar ik me niet meer buitengesloten hoef te voelen of niet meer bang hoef te zijn waardoor ik mij achter mijn eetstoornis verschuil. Ik hoef geen muurtje meer om mezelf heen te bouwen: "kijk ik heb geen eetstoornis hoor". Ik kan steeds meer mezelf zijn.

meisjesziekte

Dit is niet mijn verhaal, maar een stuk uit mijn leven wat van mij is weggenomen. Ik wil mij graag weer veilig voelen tussen de mensen. Ik heb hierbij wel extra hulp bij nodig, want alleen lukt het mij niet. Doordat ik nu aan het herstellen ben, ga ik behoorlijk de strijd aan tegen mezelf. Een strijd tegen de angst om aan te komen. Een strijd tegen mezelf nog meer haten, mezelf pijn doen, compenseren en mezelf regels opleggen om maar niet te veel mogen eten om me eetsoornis blij te maken. Het zijn geen gestoorde gedachtes. Nee, dat is mijn eetstoornis waar ik niet meer van houd. Ik wil een Proud Member leren zijn!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Janne94 - Vrijdag 8 mei 2015 13:16
Wat dapper dat je je verhaal hier deelt. Ik wens je veel sterkte in de strijd en ik geloof dat je een heel eind kunt gaan komen.!
--** - Vrijdag 8 mei 2015 13:17
Dapper dat je jouw verhaal durft te vertellen!!
nijn475 - Vrijdag 8 mei 2015 13:33
Wauw scorps,ik val enorm stil,zo dapper
Anoniem - Vrijdag 8 mei 2015 14:00
wauw heel dapper! En heb vertrouwen dat je er komt, het lijkt me al een hele grote stap om dit zo te vertellen en dat je verandering wil!!
Lisa - Vrijdag 8 mei 2015 14:01
Respect
Lotte - Vrijdag 8 mei 2015 14:29
Een eetstoornis, welke dan ook, is geen meisjesziekte. Zeker niet. Vaak is het een poging om controle over je leven en jezelf te krijgen, een soort copingstrategie voor de problemen die je hebt. Natuurlijk is het voor iedereen anders, maar jongens kunnen dit net zo goed krijgen als meisjes. Veel jongens/mannen met een eetstoornis hebben er vanwege het vooroordeel 'meisjesziekte' extra moeite mee om ervoor uit te komen, uit schaamte of angst. Ik heb het gevoel dat het onder jongens toch nog een groot taboe is en heel veel jongens en mannen die het hebben, durven daarom niet de stap te zetten om hulp te zoeken.

Het is heel goed dat je dit een bespreekbaar onderwerp maakt en ervoor uit komt. Dankjewel daarvoor. Heel veel succes met je behandeling, het lukt je vast!
lara - Vrijdag 8 mei 2015 14:30

Ik vind het bijzonder dat je als man je verhaal verteld. Want inderdaad, het is geen meisjesziekte! Heel erg bedankt voor het naar buiten brengen van een stukje van jezelf, respect! Sterkte in de strijd en in het loslaten van de eetstoornis en het accepteren van wie je echt bent!
Akitah - Vrijdag 8 mei 2015 14:43
Wow! Heel dapper dat je je verhaal vertelt, echt respect voor je.

Ik wens je heel veel sterkte toe! Je bent gemotiveerd, dus je komt er wel ;)
Liz - Vrijdag 8 mei 2015 15:03
Wat knap dat je je verhaal hebt durven delen. Anorexia is zeker geen meisjesziekte, maar een rotziekte die niemand zou moeten hebben. Ik wens je veel sterkte en hoop dat je volledig mag genezen!
xxbetul - Vrijdag 8 mei 2015 15:08
Wauw, wat knap dat je je verhaal hier durft te delen! Heb echt heel veel respect voor je en wens je ontzettend veel succes en kracht toe, dat je die rot eetstoornis maar mag gaan overwinnen! Zet 'm op!
d - Vrijdag 8 mei 2015 15:12
Wauw, mooi, bedankt voor je verhaal en ook dat je 38 bent en er al zo lang mee zit. (ik zit er ook al heel lang mee) heel veel sterkte!!!
Esmée - Vrijdag 8 mei 2015 15:24
Heb echt respect voor jou! Super stoer en knap dat je dit hier neer durft te zetten. Mensen moeten inderdaad weten dat jongens/mannen ook anorexia kunnen hebben. Veel mensen zien het inderdaad als een tienermeisjes ziekte. Blijf vechten voor een mooi leven, het is je gegunt. Xx
Maanmeisje - Vrijdag 8 mei 2015 15:59
Dapper dat je je verhaal hier deelt Scorpiors. Je bent een sterk persoon! Respect!
Yesterday - Vrijdag 8 mei 2015 16:51
Hallo, wat knap dat je jouw verhaal hier durft te doen! Veel sterkte. En even mijn eigen mening toevoegen: ik vind je een leuke verschijning hoor!
wietje - Vrijdag 8 mei 2015 17:06
wat dapper dat je je verhaal durft te delen !
sterkte !!
Moeder - Vrijdag 8 mei 2015 17:34
Wat goed dat je je verhaal wilt delen. Lijkt een soort boodschap aan de mensheid dat de vooroordelen over eetstoornissen de wereld uit moeten. Het is geen meisjesziekte. Het is volgens mij een ziekte die zich kan ontwikkelen bij mensen die het leven op de een of andere manier "moeten " ontvluchten. Ik heb een dochter met en een zoon zonder eetstoornis, en toen ik je verhaal las, moest ik erg huilen.
Ga door ! En zoek en accepteer hulp. ik denk dat je dat ook doet en blijft doen. Succes !!!
Je bent dapperder dan al die pestkoppen die mensen in hun leven tegenkomen.
En waarschijnlijk een steun en inspiratiebron voor allerlei mensen die met eenzelfde soort gevoel leven.

Scorpiors - Vrijdag 8 mei 2015 17:40
Wow, ik ben der stil van.
Tranen schieten te kort.
Maar dank jullie wel van de lieve woorden.
En ik ben ook zeker blij dat ik het heb durven delen met jullie.
Er komt toch een beetje sprankeltje motivatie bij mij op.

Love is all around us, and you will find yours!
zif65 - Vrijdag 8 mei 2015 18:12
wauw!! Wat fijn dat je dit hebt willen delen. Het ga je goed ;)
Tamara - Vrijdag 8 mei 2015 18:39
Ga erop uit en je zult zien dat je door jezelf steeds uit te dagen om iets te ondernemen het uiteindelijk steeds een beetje vertrouwder en veiliger gaat voelen kijk de mensen aan en kijk wat er gebeurt, geen verwachtingen vanuit jezelf of van andere, het word mooier weer en doet ook mensen meer lachen dus lach wat vaker naar iemand of zeg gewoon de mensen gedag de reacties zijn vaak heel positief!
Daniëlle - Vrijdag 8 mei 2015 18:51
Wauw echt enorm veel respect hoe je dit hebt geschreven! Ik leef enorm met je mee en zou je graag willen helpen! Ik ben nu 18 jaar en tot vorig jaar heb ik altijd mezelf in de weg gezeten. Ik legde mezelf regels op, ik moest een perfecte dochter zijn, een perfecte leerling, een perfect persoon. Als ik iets fout deed mocht ik niks meer van mezelf, geen tv kijken, niet eten, niks waar ik blij van zou kunnen worden.
Ik weet niet of ik het goed heb, maar ik heb zo'n gevoel dat jij ook zo heel erg met jezelf in de knoop zit. Dat is het lastigste wat je in je leven kan hebben! Want de enige persoon met wie je nog heel je leven moet leven is jezelf!
Ik weet dat het niet in woorden is uit te drukken hoe moeilijk het is om hieroverheen te komen! Toch hoop ik dat ik je wat hoop met dit berichtje kan sturen. Mij is het gelukt om die strenge stem voor mezelf te stoppen. Ik ben nog niet 100% genezen maar ik ben wel op weg. En ik weet dat jij het ook kan! Echt waar!

Scorpiors - Vrijdag 8 mei 2015 19:17
Dania, het klopt wat je zegt, ik zit ook heel erg in de knoop met me zelf.
Ik weet dat ik een lange weg te gaan ben.
Maar eerst moet de nog de juiste weg zien te vinden.
Waar ik hard mee bezig ben.
Ik had bijna de moet opgegeven, maar dank aan mijn eigen blog en al die reacties,
zie ik de weg weer een beetje open staan.
Katja - Vrijdag 8 mei 2015 19:37
Wij hebben elkaar weleens gezien bij een Proud2Meet. Goed om je verhaal langs te zien komen op Proud. Ik hoop dat je inmiddels terecht kunt bij een hulpinstelling en dat dat je verder zal helpen. Als ik het zo lees is de wil er zeker! Sterkte en succes!
Iris - Vrijdag 8 mei 2015 20:12
Knap dat je je verhaal durft te delen! Veel sterkte in de strijd tegen je eetstoornis!
Studentje - Vrijdag 8 mei 2015 20:16
Fijn om een keer een verhaal te lezen van iemand die ouder is dan 18 en een man is. Maar naar dat je al zo lang met deze ziekte kampt, en het is inderdaad een dagelijkse strijd. Ik wens je veel succes bij het overwinnen van je angsten, en dat je later kunt zeggen dat het ooit zo was en nu niet meer zo is.
anneroos dijkstra - Vrijdag 8 mei 2015 20:18
ontzettend knap van je en heel goed dat je ook eens de mannelijke kant van het verhaal benadrukt, want het feit dat daar minder over gesproken wordt maakt het niet minder erg! Ook als vrouw vind ik je verhaal heel inspirerend.
cupido - Vrijdag 8 mei 2015 20:38
wow wat veel reacties al! :-)
yoyootje - Vrijdag 8 mei 2015 21:41
Stoer dat je je verhaal deelt!
Scorpiors - Vrijdag 8 mei 2015 21:44
Dank jullie wel voor de leuke reacties.
:)
x - Zaterdag 9 mei 2015 01:08
Respect en goed dat je hier je verhaal doet :)
Laat je door niemand gek maken!
A. - Zaterdag 9 mei 2015 19:49
Super dat je je verhaal zo doet!
anoniem - Zaterdag 9 mei 2015 23:09
Schaam je niet! Ik ben zelf een jongen en heb dit gevecht ook zelf mee gemaakt, maar dan wat kortere periode, waaronder een ziekenhuisopname en een opname in een kliniek van 5 maanden, maar ik ben er gelukkig overheen. :)
Scorpiors - Zaterdag 9 mei 2015 23:42
Dank jullie wel, van jullie reacties.
:)
annelie - Zondag 10 mei 2015 08:58
Wat super mooi en wat dapper dat je dat hier durft te vertellen! PROUD!
- - Zondag 10 mei 2015 15:48
wauw, ontzettend veel respect!