Ik dacht alleen maar: afvallen afvallen afvallen

 

TRoosijdens een vakantie met mijn ouders in Frankrijk werd ik opeens bewust van voeding. Ik besloot vegetariër te worden. Niet om af te vallen, maar vanwege de dieren. Na die vakantie ben ik thuis op de weegschaal gaan staan en ik zag dat ik afgevallen was. Wat een kick kreeg ik hiervan! Ik begon meteen met lijnen en leefde op droog brood, appels, yoghurt en een beetje avondeten.

Elke ochtend kreeg ik een geweldig gevoel als ik op de weegschaal stond, maar ik was mezelf volledig kwijt. Ik had het koud, werd niet meer ongesteld, had donshaartjes, was erg afwezig, snel moe en alleen maar bezig met afvallen. Vroeger volleybalde ik ontzettend veel. Ik trainde 5-6 keer in de week en ik was sterk/gespierd. Het is nu nog moeilijk om te zeggen dat ik niet dik was toen, maar ik had een gezond gewicht. Nu ik zo veel met lijnen bezig was, had ik gewoon geen energie. Ik was afwezig tijdens trainingen, stond vaak aan de kant en beleefde alles in een soort roes. Teamgenoten wisten niet wat ze met mij aan moesten.

In alles had ik minder plezier. Ik dacht alleen maar: afvallen, afvallen en afvallen. Etentjes vermeed ik, dagjes uit had ik geen energie voor en sociaal zonderde ik me steeds meer af. Na een paar maanden werd ik 's nachts wakker van een pijn in mijn buik die niet te verdragen was. Na mijn ouders van zolder gebeld te hebben (mobiel lag onder mijn kussen), zijn we samen naar de dokterspost gereden. Onderweg nog flauwgevallen. De dokter kon niets vinden en zei dat ik waarschijnlijk zwanger was. Ik had geen seksueel contact gehad, geen menstruatie en ik was veel afgevallen. De dokter deed verder niets. Nog steeds ging er nog geen lampje branden. Ik wilde meer afvallen en telkens verschoof ik mijn doel naar een lager gewicht.

Het harde werken werd beloond, want ik werd gevraagd als model. Ik heb een aantal keer gelopen en werd op straat ook benaderd door bureaus. Heerlijk gevoel. Maar tijdens castings voelde ik me nog steeds zo onzeker. Ben ik wel dun genoeg? Elke dag ging ik met een centimeter om mijn middel, heupen en borst om te kijken of ik dunner werd.

Na mijn examens van de middelbare school ging ik een week op vakantie met vriendinnen. Weken van te voren was ik gespannen voor die week. Hoe zou het daar gaan met eten? Hoe ga ik om met drankjes? Tijdens de week ben ik alleen maar bezig geweest met eten. Ik kreeg veel aandacht van jongens, maar durfde niets. Wat als ze merken dat ik niet ongesteld ben? Ik durfde niemand iets te vertellen.

Nadat ik mijn diploma gehaald had ben ik op kamer gaan wonen. Ik wilde uit huis, omdat ik controle wilde over het eten. Zelf beslissen, zonder bezorgde blikken van mijn ouders. Mensen maakte steeds vaker opmerkingen over mijn ‘te dunne' lichaam. Ik beschouwde dit als compliment.

RoosIk kon me slecht concentreren op mijn studie. Lange dagen stage waren een hel. Ik was zo moe! Tijdens mijn laatste dag van eerste stage knapte er iets in me. Ik at op een middag opeens paaseitjes. Ik was in paniek. Een week later at ik handen vol pinda's opeens. Ik wist met mezelf geen raad. De tijd daarna verhuisde ik naar een andere kamer en sloeg mijn eetpatroon totaal om. Dagen lang at ik heel weinig. Dan kreeg ik daarna eetbuien. Bakken muesli at ik achter elkaar. Daarna voelde ik me ontzettend rot en ging ik weer als een gek sporten en lijnen.

Nadat ik mijn propedeuse heb behaald ben ik opeens gestopt met de studie. Ik weet nog steeds niet waarom. Ik had het zo naar mijn zin op de studie. Waarom deed ik dit mezelf aan? Waarom kon ik niet gewoon normaal zijn? Een week later verhuisde ik terug naar mijn ouders. Ik wist met mezelf geen raad en at de hele dag door. Doordat ik zo aan kwam durfde ik niet de straat op. Ik walgde van mezelf. Vond mezelf een lelijk, dik monster. De controle was ik volledig kwijt. Mijn dag bestond uit sporten, eten, slapen, computeren en somber zijn.

Dat was vorig jaar. Ik ben ‘gevlucht' naar het buitenland om als au pair te werken, maar daar kwam ik mezelf nog meer tegen en ben ik eerder naar huis gegaan. Ik heb toen meteen hulp ingeschakeld. Daar ben ik nu nog steeds mee bezig en ik merk al iets een verschil. Sinds een tijdje woon ik weer op kamers en merk dat ik er nog lang niet ben. Ik heb nog steeds last van het lijnen, veel sporten en eetbuien. Terug gaan naar de stad/vriendinnen waar ik eerst gestudeerd heb durf ik niet meer. Ik schaam me voor mijn uiterlijk. Ook al wil ik ze heel erg graag weer zien.

Door mijn verhaal te vertellen hoop ik anderen te helpen. Het heeft mij zo geholpen toen ik zag dat ik niet de enige was. Ik hoop dat ik over een tijdje trots kan vertellen dat het beter met mij gaat en ik het verleden achter me kan laten. Het is zo raar wat je jezelf aan kan praten. Maar blijf in jezelf geloven, dat is ook wat ik doe!

Liefs,
Roos

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marjolein - Donderdag 10 november 2011 13:18
Knap dat je het zo durft te vertellen Roos! nu je er nog 'midden in' zin lijkt me het heel lastig. Maar ik vind het goed dat je het ook inziet dat het niet zo kan. Je zet dappere stappen; ga zo door! Ik denk dat je al een stukje op weg bent om te genezen!
.. - Donderdag 10 november 2011 13:30
sterkte
Karin - Donderdag 10 november 2011 13:41
Ik zit momenteel in hetzelfde schuitje. Al zeven jaar es, maar momenteel ook eetbuien, lijnen, compenseren, eetbuien.. Had nooit gedacht dat ik hier last van zou kunnen krijgen, maar is toch gebeurt! Ik heb hulp gezocht en wordt binnenkort opgenomen. Even zeg ik de studie gedag, even zeg ik mijn vriendinnen gedag, maar het is voor een goed doel. Denk er eens over na, Roos, ik hoop ook dat ik over een tijdje kan vertellen: jee, wat was dit een goede stap die ik heb gezet!
Shopaholic - Donderdag 10 november 2011 16:05
Wauw... mooi verhaal/mooi geschreven.
Ik hoop dat het snel echt beter met je gaat.
Cylu - Donderdag 10 november 2011 16:42
Goed van je dat je dit zo durft te vertellen. Zet hem op, je kan het!
Anke - Donderdag 10 november 2011 18:47
Je bent zo'n mooi meisje! Ik weet zeker dat je het kan en je hier doorheen komt, het is alleszins verschrikkelijk moedig van je dit hier te vertellen. Je lijkt me een sterk persoon en het gaat je gewoon lukken, zeker zo verder doen! Ik hoop dat je veel steun hebt aan proud en ook ik sta achter je.
Laurien / Droprolletje - Donderdag 10 november 2011 21:35
Lieve Roos,

Jouw verhaal vind ik supermooi. Ik weet zeker dat je met de hulp die je nu hebt weer een gezond voedingspatroon kan oppakken (en kunt volhouden). Ik vind je ook echt een supermooi meisje, wees trots op jezelf!

En wat betreft die vriendinnen, neem contact met ze op an vertel het ze. Het is ontzettend moeilijk, maar ik denk dat ze zeker wel begrip voor je hebben en ik weet zeker dat ze je heel erg missen. Als bellen te eng is, schrijf ze dan een mail, als mailen te onpersoonlijk is, schrijf ze een brief. Alles is mogelijk!

Liefs,
Laurien
Roos - Maandag 14 november 2011 16:18
Bedankt voor de lieve reacties.
LisanneElise1 - Donderdag 5 januari 2012 19:10
heei ,
je bent niet de enigste die zo leefde ,
alleen ik had het een beetje anders ik hongerde mezelf uit dus at helemaal niet nu wel weer ik vindt mezelf nogsteets te dik maar minder hoop dat mensen dit niet na gaan doen en gewoon zich goed voellen er is geen dik of dun je bent jezelf x
anoniemmeisje - Donderdag 26 januari 2012 19:37
wat een heftig maar mooi verhaal, vind het knap dat je het met iedereen wilt delen!

herken zelf ook veel van wat je schreef,
zelf heb ik nog geen eetstoornis alleen herken wel veel dingen in je verhaal..

Ik geloof erin dat je het kan, zet 'm op!

anoniemmeisje
S - Vrijdag 3 februari 2012 10:48
Ik vind het echt mooi geschreven!
Knap dat je dit zo kan vertellen!
Super van je. En sterkte man!
Ik - Vrijdag 3 februari 2012 10:50
Heej,
Ik heb echt respect voor je!!!
Ik heb gelezen dat het al veel beter gaat, dus ga zo door!
Echt heel knap van je dat je dit durft te delen!
Succes ;)

Xxxxx
xnatasjalovesjazz - Zaterdag 4 februari 2012 13:19
mooi verhaal! goed dat het beter gaat met je. daar gaat het om! (:
anoniem - Woensdag 8 februari 2012 17:52
Jeetje, wat een herkenbaar verhaal. Ik heb ook een hele tijd erg weinig gegeten maar ben de grip nu volledig kwijt en heb ook erg last van eetbuien. Binnenkort heb ik een intake gesprek voor de eetkliniek.. Ik vind het super spannend maar word nu elke dag boos op mezelf door de eetbuiem.. Ik walg echt van mezelf! Xx
Janine - Vrijdag 16 maart 2012 11:29
Mooi verhaal..

Succes nog, hoop dat je snel beter word(;!
vind het knap dat je het durft te vertellen!


Xx
GiGi - Dinsdag 3 april 2012 15:02
Hoi,

Kom op je kunt het!
Misschien is het juist fijn om terug contact op te nemen met je oude vrienden, zij zullen je heus niet opeens gaan afkraken of zoiets en als ze dat wel doen zijn het dan wel je vrienden? Misschien geven zij je de moed om te blijven vechten.

xjes en blijf vechten
WendyH - Donderdag 18 oktober 2012 17:57
Hoi Roos, weet niet hoe het nu gaat met je aangezien we bijna een jaar verder zijn.
Maar wilde toch nog even zeggen:

Dikke knuffel!!!!

Wendy
sofia - Woensdag 21 november 2012 00:25
wow zo herkenbaar.
Heb zelf ook eerst anorexia gehad en modellenwerk gedaan. toen ik ging studeren zijn de eetbuien begonnen en werd daar echt door overdonderd werd bang van mezelf, ben daardoor kilo's aangekomen en ben ook gestopt met m'n studie omdat mijn hoofd alleen maar bezig was met eetbuien lijnen en intensief sporten. Gaat nu steeds beter met me, maar durf me niet te laten zien aan m'n vrienden omdat ik me schaam voor m'n "vollere" figuur. Ben dus niet de enige.
Roos - Dinsdag 19 februari 2013 21:00
Mooi om de reacties te lezen.
Ik heb lang niet meer naar dit stukje gekeken, omdat ik het zo graag weg wilde stoppen. Op dit moment gaat het veel beter met me. Helemaal over is het niet, maar dat verwacht ik ook niet. Het blijft altijd, dat weet ik zeker. Ik blijf op stabiel gewicht, snoep soms zonder extreem schuldig te voelen, heb een vriend en doe weer veel leuke dingen. Helaas heeft de studie er erg onder geleden. Ik zie nu ook op de site dat het niet altijd zichtbaar is dat je een eetstoornis hebt en daar merk ik veel van. Mensen zien het niet aan me. Eigenlijk heb ik er elke dag en zelfs elk uur last van, schaam ik me nog steeds hoe ik er uit zie en vind ik het eten met anderen erbij nog steeds lastig. Maar ik voel me al zoveel beter dan een jaar geleden!
Sofia, nog steeds is het raar dat anderen hier ook mee worstelen. Ik had het er over met mijn psychologe en ze heeft me een beetje moed ingesproken om jou te vragen of je misschien er over wilt mailen met mij. Jouw ervaringen, ik ben er zo benieuwd naar. Misschien zit je er niet op te wachten, dat kan, maar misschien kunnen we elkaar helpen en is het voor jou ook fijn. Laat maar weten, dan stuur ik mijn emailadres.

Veel liefs,
roos
Anna - Zaterdag 7 februari 2015 23:36
Hee Roos, ik lees het nu pas, ik zie dat het bericht van 2012 was, maar ik heb enorm respect voor je, dat je hulp hebt gezocht! Ik erken het probleem bij mij zelf op dit moment heel erg. Ik ben 16 jaar en denk alleen maar aan afvallen, al mijn vrienden/vriendinnen zie ik heel weinig. Want na school ben ik in de sportschool. Ik ga ook niet meer uit/stappen omdat ik bang ben dat ik aankom. Ik heb eetbuien die ik niet kan beheersen en eet soms dagenlang amper wat. Ik weet echt niet meer wat ik aan moet en wil eigenlijk het liefst gewoon gelukkig leven zonder te denken aan afvallen en eten. Hoe heb je hulp gezocht? En wat voor hulp als ik vragen mag. Ik weet het bij mij niet meer.. X 'Anna
Iris - Woensdag 25 maart 2015 23:54
Ik ben nu bijna 13 en maak me druk om mijn gewicht ik voel me veel te dik ook al ben ik best slank (ik weeg 36,5 kg ) maar tig blijf ik doorgaan ik heb last van eetbuien en ik snij mezelf als ik aankom hebben jullie tips er vanaf te komen help me
Iris - Woensdag 25 maart 2015 23:54
Ik ben nu bijna 13 en maak me druk om mijn gewicht ik voel me veel te dik ook al ben ik best slank (ik weeg 36,5 kg ) maar tig blijf ik doorgaan ik heb last van eetbuien en ik snij mezelf als ik aankom hebben jullie tips er vanaf te komen help me
Anoniem - Vrijdag 28 augustus 2015 17:42
Erg herkenbaar wat je schrijft. Ik heb vanaf mijn 13e tot 20ste dit gehad. Precies op dezelfde manier als jij. Nu heb ik eindelijk mijn droomstudie gevonden en heb ik een passie en ambitie. Obsessief bezig zijn met calorien is totaal onbelangrijk als je eindelijk iets hebt gevonden wat je echt leuk vind en waar je goed in bent.
Uiteindelijk zie ik mijn tienerjaren niet als verspilde jaren. Ik had er natuurlijk een veel leukere tijd van kunnen maken als ik zo terug kijk. Je bent maar een keer jong, maar ik heb hier veel van geleerd. Ik ben sterker geworden. Ik wordt docent en kom op voor alle tiener meisjes (en jongens) die onzeker zijn, want ik weet hoe het voelt.