Ik ben waarschijnlijk chronisch ziek

 

Het doet pijn om terug te denken aan mijn opnames in het ziekenhuis. Geen sprankels meer in mijn ogen, mijn emoties gedoofd door het verdriet en geen levenslust meer, ik was op. Ik kijk terug naar foto's van toen: toen ik in het ziekenhuis lag, toen ik gedwongen werd opgenomen, toen ik sondevoeding kreeg en toen ik maanden in een ziekenhuisbedje lag. Het doet pijn, ik wil niet terugdenken aan mijn opnames in ziekenhuizen, klinieken en gesloten afdelingen. Het waren er 30, allemaal even traumatisch. Ik zou willen dat ik het een plaats kon geven, dat ik er niet aan hoefde te denken, maar dat gaat niet. Ik kan het niet vergeten. 

Elke keer als ik eraan denk springen de tranen in mijn ogen, en het kijken van foto's van de afgelopen 5 jaar versterkt dat alleen maar meer. Niet omdat ik het niet kan aanzien hoe dun ik toen was, maar omdat ik er niet aan wil denken hoe vreselijk ik me toen gevoeld heb. Elke hap die ik nam, was een hap te veel en elke druppel sondevoeding, was een druppel te veel.

meisje

Ik zie de muren van het ziekenhuis nog steeds op me afkomen. Die vier muren die om mijn ziekenhuisbedje heen stonden, het bedje dat ik weken niet uit mocht. Ik zie mezelf nog steeds huilend in dat bedje liggen, dag in dag uit. Leven van het moment dat de monitor afging, naar het volgende moment dat dat ding weer begon te piepen. Mijn ouders die 24 uur per dag bij me waren, en toch had ik ontzettend veel heimwee.

Ik denk terug aan de maanden in de gesloten afdeling, omdat ik niet meer verder wou met mijn leven. Dit kwam grotendeels door de dingen die ik tijdens mijn opnames had meegemaakt. Hoe goed de groepsleiding ook haar best deed om de opnames zo aangenaam mogelijk te maken, het veranderde niks aan het feit dat ik opgesloten zat. Een tuin met een hek eromheen, een hek met prikkeldraad, en dan nog niet alleen buiten mogen zijn.

Om de 10 minuten iemand die bij je gaat kijken in je kamer, "even kijken of alles goed gaat." Verplicht mee moeten doen aan knutselactiviteiten en muzieklessen, terwijl je het liefst de hele dag huilend in bed ligt. Het ergste vond ik de eenzaamheid die ik ervaarde. Elke dag kwam er wel iemand langs, en toch voelde ik me zó alleen. Ik dacht dat niemand om me gaf en dat niemand van me hield. Ik dacht dat het niemand wat uit zou maken als ik niet meer zou leven. Gelukkig zie ik nu wel dat er mensen zijn die van me houden. Dit geeft me veel steun en kracht, de kracht om mezelf staande te houden in deze tornado.

meisje

In plaats van te leren hoe ik meer van mezelf kon gaan houden, ging ik mezelf steeds meer haten omdat ik mezelf een mislukkeling vond. Mijn vriendinnen gingen naar school en deden leuke dingen, maar ik kon er niet bij zijn. Wetende dat ik jaren van mijn jeugd had verspild en die nooit meer terugkreeg, maakte me verdrietig. 

Ik ben waarschijnlijk chronisch ziek. De diagnose eetstoornis werd chronische eetstoornis en de diagnose depressie/suïcidaliteit werd chronische depressie/suïcidaliteit. Ik heb vaak gedacht: "Waarom ik? Waarom moet ik diegene zijn die zich zo rot voelt? Waarom?". Achteraf gezien ben ik "blij" dat ik degene ben die dit is overkomen, en niet een van mijn zusjes of een van mijn vriendinnen. Ik zou het niemand anders gunnen. Ik zou niemand anders de wanhoop, het verdriet en de eenzaamheid willen geven dat ik iedere dag voel. Ik zou het niet kunnen aanzien hoe iemand waar ik van hou, zichzelf kapot maakt. Ik wil ook niet weten hoe verdrietig de mensen om mij heen zich gevoeld moeten hebben en zich voelen, want dan voel ik me alleen maar schuldiger.

meisje

Ookal zal ik waarschijnlijk altijd het duiveltje op mijn schouders meedragen en nog vaak diep in de put vallen en daardoor geen uitweg meer zien, ik leer steeds meer te genieten van de kleine dingen. Het is niet altijd even makkelijk geweest om in de keiharde maatschappij rond te lopen, maar dat is (in tegenstelling tot gesloten afdelingen) in ieder geval écht leven.

Als jij op dit moment het leven niet meer ziet zitten en het gevoel hebt dat niemand om je geeft, onthoudt dan dat je niet alleen bent. Je familie en vrienden geven om je, ze kunnen niet zonder je. Ze kunnen niet zonder dat prachtmens dat JIJ bent. Je bent nog steeds hier, en dat is jou grootste overwinning. Neem alle hulp aan die je aangereikt wordt, al is het de hand van je vader. Die éne hand kan jou deze dag doorslepen.


Wil jij ook een gastblog, dankwoord of jouw verhaal laten publiceren op Proud2Bme? Mail dan je verhaal in een Word bestand met twee foto's in een aparte bijlage naar redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

liesje - Donderdag 7 september 2017 13:05
Dit beschrijft echt precies mij.. Mooie blog!
Ronja - Donderdag 7 september 2017 13:14
Dank je wel. Zo is het. Al weet ik ook dat ik het soms niet kan zien.
En het is onze kracht dat we kleine dingen zo kunnen waarderen waar anderen niet bij stil staan.
Ik hoop dat je steeds weer de moed kan vinden om door te gaan. Er is ook een reden waarom jij leeft. Zet'm op! Ga ik ook doen.
Liefs
Ronja
Anoniem - Donderdag 7 september 2017 13:34
Mooi geschreven!
Zelf ook 1,5 jaar op gesloten afdelingen gezeten. Wat een nare tijd.
Vergeten zal ik het ook nooit en nu het achter de rug is merk ik dat het toch een bepaalde blijvende eenzaamheid geeft,die ervaringen, het is lastig uit te leggen hoe dat is, als anderen het niet hebben meegemaakt. Dit maakt dat ik toch een bepaalde afstand blijf voelen tussen mezelf en leeftijdgenoten.
L13S - Donderdag 7 september 2017 15:22
Jeetje wat mooi geschreven! En helaas zo zo herkenbaar! Tranen springen in me ogen.je verwoord het zo mooi! Van het niet uit je bed mogen en kunnen komen! De muren die op de afkomen en zo alleen voelen ondanks je bezoek! Zo herkenbaar! Dank je wel voor het delen!
Xxx
L. - Donderdag 7 september 2017 15:29
Jeetje wat een heftig verhaal.. Tranen springen in mijn ogen. Ik kan je pijn en eenzaamheid bijna door de tekst heen voelen. Ik wil je ontzettend veel kracht wensen. Volgens mij ben je een heel sterk persoon. Heel veel liefs ♥
Iep - Donderdag 7 september 2017 16:17
Precies dezelfde diagnoses kreeg ik ook twee jaar geleden na jaren van opnames en geen enkele vooruitgang. Maar nu twee jaar later gaat het veel beter met me. Ik heb een nieuwe behandelaar en eindelijk maak ik stapjes. Tuurlijk ben ik niet genezen maar het gaat echt beter dan ik ooit had kunnen denken of durven hopen. Dus geef niet op! Het kan nog beter worden ondanks die chronische diagnoses. Heel goed dat je de kleine dingen een beetje kan waarderen. Houd dat vast. Heel veel succes met je strijd, want je hebt een heel heftig verhaal en kan alle moed gebruiken. Heel veel sterkte.
Dawn - Donderdag 7 september 2017 16:59
Wat een supermooie en sterke vrouw ben jij! Ik kan me heel goed in jou herkennen! Onthoud "there's not always light at the end of the tunnel, but as long as you keep moving forward you will come to a better place".
Stay strong. Je kan het!
Jo - Donderdag 7 september 2017 20:31
Wauw, geen woorden voor..
Je bent een doorzetter meid! Ga voor het leven, geniet van de kleine dingen. Hoe moeilijk dat ook is. Geloof erin. Jij bent een prachtig mens, echt! Ik wens je het allerbeste toe ♥
Klein Veertje - Donderdag 7 september 2017 22:55
Heftig om te lezen en helaas ook herkenbaar. Maar hoe cliché het ook klinkt; het komt goed.
Jaren geleden kreeg ik ook de diagnose chronische eetstoornis en chronische depressie/suïcidaliteit en daar was ik het mee eens. Het was een uitzichtloze situatie...
Maar nu, zoveel jaren verder, klopt dat naar mijn idee echt niet meer. Ik ben zoveel opgeschoten! Suïcidaal ben ik niet meer, mijn depressies worden minder vaak en minder heftig en ik heb de stap genomen tot genezing van mijn eetstoornis. Het heeft jaren geduurd om zover te komen en het zal echt niet morgen helemaal beter zijn, maar ik ben op de goede weg.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat deze diagnose niet vaststaat. Niet dat ik jouw verhaal wil bagatelliseren, maar ik had het toen ook niet geloofd als ik wist dat ik nu hier zou staan. Alles is nog mogelijk :) Zolang jij niet opgeeft.
En voor iedereen die het leven soms (of heel vaak) niet meer ziet zitten, zeg jezelf; vandaag geef ik niet op. Opgeven kan altijd nog, maar niet vandaag. Vertel jezelf dit iedere dag opnieuw als je je rot voelt en dan zul je zien dat je sterker bent dan je denkt.
Erna - Donderdag 7 september 2017 23:26
Ook ik had deze diagnose.Maar het kan echt beter worden.
Juist als je niet meer al je energie stopt in het "beter"worden ,maar ahw de ziekte accepteert en loslaat,komt er ruimte voor andere dingen en kan je ineens gaan merken dat je verandert,dat je veranderd ben en dat de es niet meer zon grote rol speelt ,dat je dingen in een ander perspectief ziet en/of dat je dan juist wel de mogelijkheid voelt om eruit te klimmen.
Het leven staat nooit stil,niets blijft altijd hetzelfde.
Erna - Donderdag 7 september 2017 23:31
O ja.Accepteren betekent niet opgeven.Eerder rekening houden met je zwakke punten en extra goed voor jezelf zorgen ! ❤Zoals alle mensen met met chronische ziektes dat moeten doen.
..... - Vrijdag 8 september 2017 09:05
Wat een mooie blog en wat heftig en naar om te lezen hoe lang je al strijd en worstelt met jouw eetstoornis en de depressiviteit.

Wat me opvalt is dat je wel veel in verleden tijd schrijft, kunnen we daaruit ophalen dat het stiekem ergens ook wel beter met je gaat?
Hoe dan ook, ik hoop dat je blijft knokken, voor je vrienden, je familie maar bovenal voor jezelf.
Rosa_Hope - Vrijdag 8 september 2017 09:14
In mijn geval is het de grootst mogelijke onzin dat mijn familie van me houdt. Ze hebben me zo vaak verkracht en geweld aan gedaan dat ik daar niet meer in geloof.
AnaMan - Vrijdag 8 september 2017 11:23
Wat ben jij sterk, Yael!!!!
Ik hoop dat je tóch van je problemen af kan komen, ook al worden ze nu 'chronisch' genoemd.

Ik had ook 17 jaar ES, en -tot mijn enorme verbazing- nu ben ik er zowaar toch al 1,5 jaar vanaf! Ik gun jou dat ook zo!!!!!!!!
Yesterday - Vrijdag 8 september 2017 21:47
Jezus Rosa, beetje shockerend om zo neer te zetten
ikkuh1985 - Zaterdag 9 september 2017 00:27
Woooh super knap en goed geschreven zeg!Sommige stukjes helaas voor mij ook erg herkenbaar. Je komt super sterk over dus ik geloof ook dat je dat echt bent!Ik wens je het allerbeste. Je kan het!!!! :-)