Heel vaak vallen en weer opstaan

 

Wanneer het precies begon kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik denk ergens in 2001, maar vanaf 2003 ging het echt de verkeerde kant op. Na een mislukt jaar op de opleiding paardenhouderij, waar ik al tegen mijn enorme faalangst en onzekerheid aanliep, begon ik in 2003 met een opleiding in de zorg. Naast de paarden was de zorg mijn passie en dus begon ik vol goede moed.

paard

Helaas liep ik snel vast. Deze opleiding bestond uit veel presentaties en simulatieopdrachten. Ik durfde echt niet voor de klas te staan en al helemaal geen toneelstukje te spelen. Ik probeerde er aan alle kanten onderuit te komen en liet de presentaties over aan groepsgenoten. Toen ik een keer heel erg onder druk gezet werd om toch mee te doen, viel ik flauw.

Natuurlijk werd mijn faalangst en onzekerheid hierdoor alleen maar erger. Ik begon de focus heel erg op het eten en mijn lichaam te leggen. Ik deed al een tijdje aan hardlopen, maar al snel deed ik dat niet meer omdat ik het leuk vond, maar om calorieën te verbranden. Ook at ik steeds minder. Ik begon af te vallen en het voelde goed. De presentaties op school interesseerde me niet meer. Ik maakte me druk om de hoe ik nog minder kon eten en meer kon bewegen. Ik sloot me af van alles en iedereen.

In april 2004 moest ik stage lopen in een verpleeghuis. Ik was al veel te veel afgevallen en had een behoorlijk ondergewicht, maar toch ging ik op stage. Precies 2 weken hield ik dat vol, toen stortte ik volledig in. Ik kon niet meer, ik was zo moe en verzwakt dat zelfs douchen en te zware opgave was. Mijn moeder heeft toen de huisarts gebeld en hij is meteen gekomen. Er zat niets anders op dan mij op te laten nemen in het ziekenhuis waar ik sondevoeding moest krijgen. Op dat moment hoopte ik dat alles weer goed zou komen, maar ik zat al te diep in de anorexia.

In het ziekenhuis in mijn woonplaats konden ze mij niet voldoende helpen en ik werd overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Daar golden heel andere, strengere regels en voor het eerst in bijna een jaar kwam ik aan in gewicht. Ik voelde me vreselijk en huilde elke ochtend na het weegmoment. Na 6 weken mocht ik naar huis, nog lang niet op gezond gewicht, maar met het vertrouwen dat ik met pakjes drinkvoeding verder aan zou komen en ik op de poli verder zou gaan.

Thuis ging het snel weer slechter. Ik was zo bang om aan te komen en te eten dat ik de pakjes drinkvoeding niet dronk. Elke keer als ik op de poli gewogen werd was ik weer afgevallen. Mijn kinderarts (ik was toen 17 en voel daardoor nog onder de kinderafdeling) en psychiater waarschuwde mij meerdere keren dat ik echt aan moest gaan komen omdat ze me anders met een Rechterlijke Machtiging (RM) op zouden laten nemen in een kliniek. Ik zou in juni achttien worden en geloofde ze daarom niet. Ik dacht dat ik omdat ik dan volwassen was ze me niets konden maken, maar dat konden ze wel.

nadine

In september werd ik eerst met spoed opgenomen in het ziekenhuis en ondertussen werd de RM aangevraagd en afgegeven. In oktober 2004 werd ik opgenomen in de eetstoorniskliniek. Daar leerde ik weer eten en kwam ik opnieuw aan in gewicht. Maar ook daar vond ik het vreselijk en ik verzette me continu tegen de behandeling. Ik wilde echt niet genezen van m'n anorexia en kwam daar ook gewoon voor uit. In de kliniek konden ze me niet helpen en daarom bedachten ze een ander plan. Ik ging 3 maanden naar huis, mocht stabiel blijven in gewicht en zou weer terug komen voor de volgende fase waarin ik weer wat verder zou aankomen in gewicht. Uiteraard stond ik streng onder controle vanwege de RM die ik nog steeds had. Die 3 maanden gingen redelijk goed. Het lukte mij stabiel te blijven en zelfs weer terug naar school te gaan, maar na de 3 maanden moest ik weer terug naar de kliniek. Ik moest weer gaan aankomen en wat vond ik dat weer verschrikkelijk. De knop in mijn hoofd ging maar niet om en ik wilde dat ook helemaal niet.

Na 4 maanden ging ik weer naar huis, bijna op gezond gewicht. Ik ging poliklinisch verder bij de kliniek en de RM was ik ondertussen kwijt. Al snel ging het weer bergafwaarts. Ik viel weer af en snel ook. Om de week kwam ik naar de kliniek voor een afspraak met de psychologe. Toen ik alweer op een fiks ondergewicht zat kreeg ik de keus om of vrijwillig terug in opname te gaan of m'n psychologe en psychiater van de kliniek zouden een IBS en uitsluitend een RM aanvragen. Dat wilde ik nooit meer dus stemde ik in met opname. Net voor kerst 2005 werd ik opnieuw opgenomen.

Helaas ging het niet goed met me in de kliniek. De knop in mijn hoofd was nog altijd niet om. In maart 2006 ben ik weggegaan bij de kliniek, tegen advies, maar ik wilde echt niet meer. Thuis begon ik al snel weer heel veel af te vallen. Ik stond alleen nog onder controle van de huisarts, want ik had alle banden met de kliniek verbroken. Mijn huisarts kon mij echter niet goed begeleiden en ik viel af tot een zeer kritiek ondergewicht. In augustus 2006 bereikte ik het absolute dieptepunt in gewicht en lichamelijk ging het erg slecht. Mijn nieren gingen falen en ik kreeg een hartstilstand. Hoe ik die overleefd heb weet ik niet, maar in elk geval zorgde dat dat ik eindelijk de knop omzette! Ik wilde zo niet leven, ik lag voor dood op de bank, kon niets meer. Van de artsen kreeg ik 50 procent overlevingskans, mijn lichaam was het al aan het opgeven.

Ik ging in therapie bij een geweldige therapeute. Zij heeft mij zo ontzettend goed weten te bereiken en begeleiden dat ik stukje bij beetje aan ging komen zonder direct terug te vallen. Helaas kon zij niet voorkomen dat de anorexia omsloeg in boulimia. Ik had elke dag 2 tot 3 eetbuien die ik daarna uitbraakte en compenseerde door te sporten. Elke dag nam ik me voor om niet te eten en elke dag verloor ik de strijd en had ik toch weer gigantische eetbuien. Doordat ik al in therapie was zijn we gelijk heel hard aan de slag gegaan om ook deze eetstoornis te tackelen. Ook deze strijd was vreselijk moeilijk en ging niet zonder slag of stoot. Ik werd heen en weer geslingerd van anorexia naar boulimia en weer terug. Maar ik bleef volhouden. Ik wilde en ik zou beter worden!

paardje

Ik ben misschien nog wel 5 keer teruggevallen tijdens de therapie, maar ook 6x weer verder gegaan. Met de steun van mijn therapeute kon ik ook de achterliggende problemen aanpakken. De enorme faalangst en onzekerheid en ook de diverse trauma's. En vandaag, juni 2014 ben ik bijna 3 jaar van mijn eetstoornis af! Het kan echt! Hoe diep je ook zit, het is niet onmogelijk en ik ben daar hopelijk een voorbeeld van. Verlies nooit de hoop en de moed. Ook al is het zwaar! Ik ben ondertussen zelfs getrouwd en heb een pracht van een dochter van 9 maanden. Niet het vallen is falen, maar het weigeren op te staan.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

IMaaike1 - Zondag 15 juni 2014 12:36
Wauw, diepe respect voor jou. Wat ben ik blij te lezen dat je nu weer helemaal van het leven kan genieten en echt eetstoornisvrij bent! Dat verdien je zeker, wat een doorzettingsvermogen. Ik wens je nog veel prachtige momenten toe in de toekomst, en houd dit vast! Liefs,
Fire - Zondag 15 juni 2014 12:41
Respect voor je verhaal zeg, wat ben jij sterk. En hartstikke mooi ook :) Heel fijn om te lezen.
Pauliene - Zondag 15 juni 2014 12:51
Respect ik herken er veel uit uit aangezien ik pas met spoed ben opgenomen omdat ik tegen een hartstilstand aan zat
En vorg jaar waren mijn organen ook zich aan begeven vooral mijn nieren alleen wouden ze me toen niet opnemen in het ziekenhuis
Ik - Zondag 15 juni 2014 12:55
Wow, super knap hoor. Wát een verschil tussen het stralende meisje op de laatste foto, en het wezenloos kijkende meisje op de foto ervoor.
Sari - Zondag 15 juni 2014 12:59
Lieve Nadine,

Jij bent echt zo'n vechter en doorzetter! Ook toen de kliniek je labelde als 'chronisch' heb jij gewoon hen een dikke vinger gegeven en hulp gezocht die meer/wel bij jou past. En check het resultaat!!!

Jij bent een voorbeeld voor velen! En ik hoop dat jouw verhaal dat ook kan zijn. Ik wil alleen nog zeggen dat ik het kei stoer en tof van je vind dat je hier je verhaal deelt! You rock girl!
Sheila - Zondag 15 juni 2014 13:00
Wauwww, superdiep respect voor jou meid! Wat ben jij een vechter! X
Me - Zondag 15 juni 2014 13:06
Meid, geweldig! Heel blij voor jou. Knap gedaan.

"Heel vaak vallen en weer opstaan." Daardoor bont en blauw door alles wat je meemaakte het leven toch telkens weer aangaan. En dan als je dat doet steeds nog vergaan van de pijn en dan toch doorzetten en verder aangaan om uiteindelijk helemaal te staan zoals je nu staat.

Leef en geniet van jezelf en wat het leven te bieden heeft. Dat wens ik je toe.
Anne-Maria - Zondag 15 juni 2014 13:11
Soow, Nadine, wat een kracht en vechtlust zit er in jou! Heerlijk je uiteindelijk toch de weg naar het licht bent ingeslagen. Ik gun je een goed en gelukkig leven. Er zullen vast nog wel tegenvallers en moeilijke dingen komen, maar daar kom jij doorheen! I believe in you.
Wat doe je nu in het dagelijks leven? Heb je je opleiding nog afgemaakt?
Jansje - Zondag 15 juni 2014 13:33
Respect!
N - Zondag 15 juni 2014 14:08
Wat ontzettend knap allemaal, ik heb echt heel veel respect voor je! X
Maanmeisje - Zondag 15 juni 2014 14:17
Heftig wat jij allemaal hebt meegemaakt. Ik vind het ook heel knap wat je bereikt hebt. Je bent hartstikke sterk!
May2 - Zondag 15 juni 2014 14:29
Wow, wat zie jij er ontzettend mooi uit in die laatste foto! Ben ook echt geraakt door je verhaal.
kim300808 - Zondag 15 juni 2014 14:35
Wauw! Dit geeft mij moed, hoop en kracht om ook door te zetten! Het afgelopen jaar gaat het met vallen en opstaan en eigenlijk alleen maar achteruit, maar ik geef niet op! Bedankt voor je verhaal.
Tirza - Zondag 15 juni 2014 15:13
Jeetje, wat ontzettend knap zeg! Echt een voorbeeld ben je voor mij. Ik denk soms inderdaad dat het nooit beter zal worden en dat ik voor altijd een stukje eetstoornis zal houden, maar als ik jouw verhaal hoor krijg ik toch weer hoop. SUPER knap!!!
framboosxx - Zondag 15 juni 2014 15:26
Wat knap, geeft mij moed om door te gaan.!
Heel fijn dat het nu goed gaat & gezond bent! Dat verdient iedereen! =)
lindy - Zondag 15 juni 2014 15:37
Geweldig dat je er nu vanaf ben ! Diep respect voor jou vechtlust
Pleun - Zondag 15 juni 2014 15:45
He Nadine
Ken je me nog van RV? Ik heb veel aan je gedacht en ben blij te lezen dat je genezen bent! Zo blij voor jou en gefeliciteerd met je kindje! Jij geeft me hoop dat het wel kan/ Zelf ben ik toe aan mijn zoveelste opname, ook ik wil er zo graag vanaf, maar tijdens een opname verknal ik het dan weer doordat ik niet verder wil aankomen.
Heb je tips of adviezen voor mij of een beetje motivatie?
want jij ziet er nu een stuk gelukkiger uit dan op RV! dat wil ik ook en anorexia helpt daar niet echt bij geloof ik.... wil je me terugschrijven?

-aangepast-

En als ik niets van je hoor begrijp ik dat ook. Ik wens je alle geluk!

Liefs
Pleun je voormalig kamergenootje
J - Zondag 15 juni 2014 16:00
Wauw wat mooi verwoord en wat een verschrikkelijk zware tijd heb jij door moeten maken. Superveel respect ! En heel veel geluk toegewenst in de rest van je leven!
Amaya - Zondag 15 juni 2014 16:03
Wauw! ik heb echt heel veel respect voor je!
Wat geweldig, dat je genezen bent!
Rooss7 - Zondag 15 juni 2014 16:36
Wauw wat ben jij een ontzettende doorzetter! Wat faalangst wel niet allemaal met je kan doen. Ik heb er helaas zelf ook last van. Heel veel geluk toe gewenst en je dochter boft maar met zo'n super sterke moeder!
karlijn - Zondag 15 juni 2014 16:40
waauw echt zo inspirerend, ik kan me die onmacht en het gevoel van er niet uit kunnen komen en de controle die je maar niet lijkt te kunnen zo goed voor stellen! sterker nog, helaas leef ik er elke dag nog in. Ik hoop echt dat ik ook met trots ooit (hopelijk snel) kan zeggen dat ik anorexia overwonnen heb.
Echt hier mag je zo trots op zijn!! What doesn't kill you makes you stronger ;)!
xx
pea - Zondag 15 juni 2014 16:56
een echten doorzetter ben je een voorbeeld voor ons het kan dus wel en je bent ook 1000 keer ja wel vaker mooier op de laatsten foto en die middelsten foto En nog moeder ook super waauw
Cupcakegirl022 - Zondag 15 juni 2014 18:11
Mooi verhaal!
gelukkig is alles goed afgelopen!

groetjes,
anoniem5 - Zondag 15 juni 2014 18:15
WAUW..........
Cylu - Zondag 15 juni 2014 18:35
Wauw... Respect!
xxbetul - Zondag 15 juni 2014 19:39
WAUW!

Heb echt ontzettend veel respect voor je!
x - Zondag 15 juni 2014 19:53
Echt heel mooi, meid!
leen23 - Zondag 15 juni 2014 20:52
Wat een doorzettingsvermogen, het niet opgeven maar toch vechten. Hoelang het ook duurt, heel erg inspirerend!
Jessica - Zondag 15 juni 2014 20:56
Heel veel respect voor je. Ook heel knap dat je hier zo open en eerlijk over bent. Ik hoop dat je hiermee veel mensen kan inspireren om ook te vechten...
dear - Zondag 15 juni 2014 23:33
Super om steeds weer verhalen te lezen dat het kan. Op sommige momenten geloof ik er zeker in en dan ineens ben ik weer terug bij af en snap ik niet hoe.

Deze verhalen zijn dan echt motiverend!
Emma - Maandag 16 juni 2014 12:23
De laatste zin, is echt heel erg mooi...
Roosje - Maandag 16 juni 2014 22:51
Echt super super knap zeg! En indd een mooi besluit van je verhaal.
AM - Dinsdag 17 juni 2014 17:38
Die foto waar je een gezond lichaam hebt is stukken mooier dan waar je anorexia hebt! Respect voor je. Nu verder gaan op een gezonde manier!
Nadine - Zondag 22 juni 2014 21:16
Bedankt voor alle lieve reacties!
Dit verhaal is echt een notendop, misschien schrijf ik nog wel eens uitgebreider op 't forum.

@ Pleun, zit jij ook op 't forum? Dan kunnen we wellicht via mail met elkaar in contact komen.