Halverwege op de berg van herstel

 

Ik kan het wel, ik kan een normaal leven leiden, een leven dat niet beheerst wordt door eten. Ik kan het, omdat ik het wil. Ik wil weer taart eten op verjaardagen, pepernoten met sinterklaas, popcorn bij de film of gewoon omdat je geen excuus hoeft te hebben om te mogen eten. Ik wil een normaal leven en daarom ga ik dit gevecht aan...

Maar altijd, overal kom ik dat meisje weer tegen, met elke blik in de spiegel kijk ik haar recht aan. Het meisje dat ik niet wil zijn, maar wel ben. Te dik, te onzeker, te bang, simpelweg niet goed genoeg. Ogen die uit de spiegel staren, smekend om weer toe te geven, toegeven aan een leven beheerst door eten, sport en de weegschaal, alles om dat spiegelbeeld te kunnen accepteren. Alles om niet weg te hoeven kijken van dat meisje in de spiegel.

Halverwege op de berg van herstel

Ergens daaronder, weggestopt zit ook nog wel die andere kant. Soms zie ik haar even. Die vrolijke onbezorgde glimlach tijdens een gezellige avond met vrienden. Die fanatieke blik zodra ze gaat sporten, of de verhalenverteller die soms even boven komt drijven. Dan kijk ik haar aan met een glimlach, een mengeling van hoop en trots. Ze is er wel maar soms zit ze verscholen. Verscholen onder de spoken van het verleden, de angst voor de toekomst, verstopt onder schaamte, angst en verdriet. Tranen die bevroren muur zijn gaan vormen, met tralies van littekens ertussen. Een muur die soms ondoordringbaar lijkt.

Maar na jaren vechten brokkelt die muur af. Die muur die toen nog ondoordringbaar leek vertoont scheuren. De muren staan op instorten en de weg naar buiten ligt open. Die glimlach die toen nog diep weggestopt zat is steeds vaker zichtbaar. De vrolijkheid en de fanatieke blik zijn terug. Dat onzekere meisje in de spiegel is veranderd in een jonge vrouw die weet dat ze veel meer is dan die eetstoornis. Ze heeft een mooie toekomst voor zich, een toekomst zonder eetstoornis want die heeft ze niet nodig.

Daar sta ik, ergens halverwege op de berg van herstel. Omringt door alle bergen die nog beklommen moeten worden. Bergen zo hoog, dat het soms onmogelijk lijkt.  De paniek maakt zich dan van mij meester, de angst verlamd me. Angst om de berg op te klimmen, om het niet te kunnen. Toch als ik vooruit kijk zie ik de weg omhoog, maar de weg is zwaar. Dan kijkt ik naar beneden, naar het dal. De aarzeling is er, de twijfel om terug te gaan naar dit  eenzame maar veilige dal. Terug te gaan naar de eetstoornis. Weer worden beheerst door de monsters in mijn hoofd. De monsters die mij overnemen, die mij doen geloven iemand te zijn die ik niet ben.

Halverwege op de berg van herstel

Ik zucht, sluit mijn ogen, maar richt dan mijn hoofd op. Dat dal is niet wat ik wil, de berg beklimmen, weg van die eetstoornis. Daarboven, op de top, daar ligt mijn doel. En ik kom er wel, ik ben er al bijna, bijna op de top. Elke keer dat ik weer een hap neem, waarmee ik kies voor leven in plaats van ziekte. Elke keer als ik toch die spiegel in durft te kijken en een kleine glimlach doorbreekt. Dan ben ik weer een stapje hoger op de berg ‘Herstel’  Ik ben er nog niet, er ligt nog een weg voor me, maar de top is in zicht.

Als de moed me in de schoenen zakt, als het even niet meer lukt, dan werp ik een blik achteruit. Daar zie ik de weg die ik al beklommen heb, de weg die eerst ook onbedwingbaar leek. Toch ben ik ook daar overheen gelopen. Struikelend soms, met de moed der wanhoop, maar ik ben er wel doorgekomen. Ik kijk opzij, naar de mensen om me heen. Degene die mij een duwtje in de rug geeft om toch die stap te zetten. Degene die een troostende arm op mijn schouder legt. Degene die mij een hand toereikt, om weer verder te kunnen komen...

Met nieuwe kracht kijk ik weer vooruit. Ik ben zoveel sterker dan de eetstoornis mij deed geloven. Dat maakt het gevecht nog niet makkelijk. De weg omhoog is nog net zo zwaar. Dat is niet erg, want ik weet waar ik heen wil. Ik weet dat ik meer ben dan de eetstoornis en dat ik er wel kom. Ik ben al zover gekomen en sta bijna op de top. Kijkend in de spiegel maakt het gevoel van angst en verdriet plaats voor trots.

Trots op wie ik ben, trots op waar ik sta.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mnn - Zondag 16 december 2018 18:05
Mooi! Resoect
Elizabeth4 - Zondag 16 december 2018 19:10
Heel mooi geschreven!
Mariëlle - Zondag 16 december 2018 19:20
Lieve schat, ik ben trots op jou. Trots op wie je bent. Ik sta achter je, geef je een schop onder je kont als je even niet vooruit durft. Wees ook trots op jezelf, om wie je bent. Je bent prachtig!!!!! Dikke knuffel van mij
Pijntje - Zondag 16 december 2018 20:08
Wow, wat prachtig verwoord. Jij komt vast en zeker op die top.
Piet - Zondag 16 december 2018 20:50
Mooi geschreven
Ga zo door naar de top
Je kunt het.💪
Rola - Maandag 17 december 2018 00:07
Lieve Esther, ik ben er stil van! Wat een ontzettend dapper en sterk bericht! Net als Mariëlle ben ik supertrots op jou en hoe je het doet!
Je was, bent en blijft een geweldig, mooi en dapper mens...💝💕
britneyangel - Maandag 17 december 2018 09:16
knap verwoord
Fauve - Maandag 17 december 2018 16:14
Mooi geschreven hoor en je mag echt terecht trots zijn op jouw weg, jouw beklimming. Ik hoop dat je met alle duwtjes en volle moed snel de top bereikt en stap voor stap klimt. Je bent een hele dappere persoon en inderdaad zoveel mooier dan het zieke meisje. Daarboven daar is jouw leven, er zal een wereld voor je opengaan en vergeet nooit dat het uitzicht er zo mooi uitziet! Liefs
Cathelijne - Maandag 17 december 2018 20:14
Wauw als je dit zo kan beschrijven moet je wel een hele mooie vrouw zijn! Dank voor het delen. En heel veel succes met je verdere groei!
Pauline - Maandag 17 december 2018 22:56
Wat een mooi verhaal van een stoere meid. Ik heb bewondering voor je lef. Wat heb je al ver geklommen. Stap voor stap, ga zo door. Je kan het!
Nanda - Dinsdag 18 december 2018 19:22
Lieve Esther, wat een enorme moed heb je om dit met anderen te delen, om een kijkje te geven in je strijd. Wat een weg heb je al bewandeld, zoveel respect voor je! Je kunt het. En zoals anderen ook al zeggen: het uitzicht op de top is zo mooi, ga daarvoor! Het gaat je lukken 💝
Onlymy - Woensdag 19 december 2018 00:20
Zo mooi verwoord.. en zo pijnlijk herkenbaar. Het is zwaar..
Eliza - Woensdag 19 december 2018 08:57
Hoi, bedankt voor de mooie woorden
Moet er van huilen. Man wat is een ES zwaar...
Maar we moeten omhoog kijken, nooit meer achterom
Nora - Donderdag 3 januari 2019 21:17
Lieve Esther,
Wat ben ik trots op jou, geloof in jezelf. Je bent zoon sterke meid, you can do it, door naar de top ! ❤️
Helen - Zondag 9 juni 2019 11:13
Wat mooi geschreven en zo herkenbaar! Zet 'm op!! De top haal je zeker wel.