Gender, vooroordelen en een eetstoornis

 

Ik heb lang gedacht dat de oorzaak van mijn eetstoornis lag aan dat ene bezoekje aan de schoolarts in groep zeven. Dat het werd versterkt door slechte persoonlijke omstandigheden, want na mijn verhuizing kon ik niet echt mijn draai vinden in de klas. Waarschijnlijk is dat ook wel een beetje zo, maar ik denk dat er iets groters achter zat. Iets wat er nu nog steeds is en wat nooit zal verdwijnen. Het is niet per se negatief of positief, maar ik moet er wat mee, want dit zal altijd mijn leven beïnvloeden en is waarschijnlijk de grootste oorzaak van mijn eetstoornis...

Voor ik mijn vermoedens deel, wil ik jullie even een beetje meenemen in mijn wereld, zoals voor mijn verhuizing. Ik woonde in de stad en zat in een echt heel leuke klas. Ik had leuke, lieve vrienden. Ik had vooral jongens als vrienden en een paar meiden (qua sekse). Ik zat op scouting en deed aan korfbal. Dat waren allebei gemengde vereningen, wat ik normaal vond. Toen ik verhuisde, kwam ik op een andere school en ging naar een andere korfbalclub, die van het dorp. Ik stopte met scouting. Op die school kon ik het in eerste instantie wel vinden, maar later werd dat alsmaar slechter. De meiden van mijn klas zaten ook in mijn korfbalteam, dus daar schoot ik niets mee op.

Ik had in groep 7 en groep 8, tot corona, drie echte vriendinnen. Geen jongens dus, wat ik zo jammer vond. In onze klas leek een scheiding te zijn tussen jongens en meisjes, uiteindelijk durfde ik gewoon niet meer iets aan jongens te vragen, ook al zouden we prima vrienden kunnen worden. Iets wat echt wederzijds zou zijn zeg maar, als echte vrienden. Ik had wel mijn beste vriendin, een van die drie. Zij was een écht beste vriendin, waar ik in die jaren heel veel mee samen heb gedaan. Zij heeft mijn leven toen echt gered, zo zou je het kunnen stellen. Wij deden echt alles samen.

Toen kwam corona. Ik had al een lichte eetstoornis als ik zo terugkijk naar de periode voor corona, maar deze bepaalde toen nog niet mijn leven. Míjn leven. Mijn vriendin had haar oude oma in huis wonen en onze ouders waren bang. Wij mochten dus allebei niet afspreken. Het enige wat we deden was bellen. Ik weet niet hoelang ik niemand heb gezien, maar te lang. En dat was niet goed voor mij.

In de eerste lockdown was ik heel veel afgevallen, te veel. Toen ik weer op school kwam moet ik een wandelend skelet zijn geweest. Maar goed. Halve klassen. Ik zat er met mijn beste vriendin, mijn twee andere vriendinnen zaten in de andere groep. Daar had ik dus ook geen contact mee. En het ging heel slecht. Uiteindelijk mochten we weer met hele klassen naar school en zag ik de andere twee ook weer. Ik was heel blij, maar het was raar. Het leek wel alsof we geen vrienden meer waren. Nu weet ik waarom. Ik zag eruit als een wandelend skelet. Of beter gezegd, een rennend skelet.

Mijn beste vriendin ging naar een andere school na groep 8. Gelukkig hebben we nog wel contact. Ik kwam in de eerste met mijn twee andere vriendinnen. We werden een vriendengroepje met nog twee andere meiden. Ik heb me altijd laatste gevoeld en het zat niet goed tussen mij en een van mijn oude vriendinnen. Waarschijnlijk kwam dat door mijn eetstoornis, dat ze het niet snapte, en door corona. Nu zit het weer goed, maar ik heb ervoor gevochten, zo voelt het. Treurig, maar waar.

Nu zit ik in de tweede en gaat het goed. Ik heb een andere vriendin, zij lijkt op mij. Ze heeft dezelfde interesses en dat is leuk. Ik doe nu ook aan boulderen en zit weer op scouting, dingen die echt bij mij passen. Ik weet nu wat ik echt wil, maar er bleven dingen knagen… Want hoe kan het dat ik voor mijn verhuizing veel meer plezier had en waarom kan ik bij de meeste meiden mijn draai niet vinden? Waarom ben ik een soort van anders? Waarom moet ik aan bepaalde criteria voldoen als meisje? Waarom maken mensen zulk onderscheid? Wat ben ik als ik niet aan die bepaalde eisen kan voldoen? Waarom was de klas op mijn vorige school fijner?

Waarom was er daar geen onderscheid en in mijn huidige woonplaats wel? Waarom behoren bepaalde dingen tot een gender? Wie heeft dat beslist en waarom heeft diegene dat dan beslist? Waarom is mijn leven zo vermoeiend? Wanneer wordt het weer zoals eerst en wat kan ik daar zelf aan doen? En heeft dit een connectie met de oorzaak van mijn eetstoornis en wat is die oorzaak dan precies? Al die vragen spookten door mijn hoofd en de meeste doen dat nog steeds. Maar op de vraag wat de hoofdoorzaak van mijn eetstoornis denk ik het antwoord wel te weten: de huidige maatschappij waarin wij leven.

Ik denk namelijk dat ik non-binair ben. Ik wil niet op basis van mijn geslacht in een hokje vol vooroordelen gestopt worden, want daar pas ik helemaal niet. Maar wat heeft de huidige maatschappij hier dan mee te maken, denk je nu zeker? Voor mij zijn dat de vooroordelen van mensen. Ze zien iets en dan associëren ze dat meteen met iets wat er niet bij hoort. Als de meerderheid van de mensen dat doet, dan hang je als je wilt dat je alleen wordt beoordeeld op hoe je bent. De meeste mensen houden uit zichzelf al rekening met deze vooroordelen. Ze gaan dan bijvoorbeeld niet met een groep meiden hutten bouwen in het bos, of een moddergevecht houden, en zo zouden de meeste ook niet met een groep jongens naar de sauna gaan.

Wat ook meespeelt is dat je alle problemen op de hele wereld meekrijgt als kind. En je ziet niemand die hier wat aan doet. Dat is toch frustratie tot de max?! En ook lijkt het alsof alle meiden modepopjes moeten zijn of er altijd leuk uit moeten zien en altijd met de mode mee moeten gaan. Nou, mij niet gezien. Misschien denk je nu, ben jij niet transgender? Daar heb ik aan gedacht, maar nee. Ik wil gewoon acceptatie, voor mezelf. En dat die jongens-meisjes-scheiding, die soms heel erg aanwezig is, verdwijnt. Dat zou mijn leven een stuk leuker maken.

Leven is niet makkelijk, maar ik weet nu wel wat ik wil en ik ga ervoor. Ook al ligt de oorzaak van mijn eetstoornis in deze maatschappij, wat nou niet per se veel hoop geeft. Wat ik iedereen die dit leest wil meegeven: ga eens dieper zoeken naar een mogelijke oorzaak, zodat je je er bewust van bent en erop kunt letten als het even niet zo lekker gaat. Want een eetstoornis is niet niks en komt ook niet voor niks. En ik wil echt niet zeggen dat iedere oorzaak iets met je gender te maken moet hebben. Maar het zou niet raar zijn als er voor jou dingen in deze maatschappij zijn waardoor je een eetstoornis hebt gekregen. En onthoud: dan ligt het niet aan jou maar aan de maatschappij, want iedereen verdient het om een fijn leven te hebben.

Moira

fotografie:pexels


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sterregoesforit - Vrijdag 28 januari 2022 19:50
Mooie blog! Zelf denk ik dat mijn (vermoeden van) aseksualiteit/moeite met seksualiteit ook een instandhouder is van mijn eetstoornis. En wat nou het kip of het ei is weet ik niet zeker (een eetstoornis helpt ook niet echt mee om het fijn te vinden), maar voel me ook heel erg afwijken van het normaalplaatje en ben benieuwd hoe anderen met zulke dingen omgaan. Dankjewel voor je blog, ik snap je wel! Dank voor je openheid en het delen!

Liefs, Sterre
S* - Vrijdag 28 januari 2022 20:29
Ik lees in je verhaal eveneens veel oordelen naar de maatschappij. De oorzaak van je eetstoornis bij de maatschappij neerleggen is in mijn ogen geen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel.
‘Als kind krijg je alle problemen op de hele wereld mee’. Klopt. Iedereen krijgt dat, komt triggers en verlies tegen. En het is aan jou om je daartoe te verhouden. Waar je wieg staat hoef je niet in begraven te worden. Je hebt daarin zelf een keus. Net als die je nu maakt, dat is mooi om te lezen en kan voor veel meer gelden dan enkel je gender of seksualiteit. Ik lees dat je nog vrij jong bent en hoop dan ook dat je oordeelloze en openlijker zijn ook naar de maatschappij durft terug te geven ipv enkel ontvangen.
Met je laatste zin ben ik het eens. Iedereen verdient een fijn leven. En iedereen definieert dat op zijn eigen manier en zal dat zelf moeten creëeren. Voor zichzelf, vanuit zichzelf.
Rens - Zaterdag 29 januari 2022 11:14
Ik ben het er wel mee eens dat de maatschappij veel invloed heeft. Ik ben namelijk zelf non binair en pas ook niet binnen een hokje. Ik moest altijd naar de buiten wereld een meisje meisje zijn. Ook al was ik dat echt niet ging altijd met de jongens om meisjes moest ik niks van hebben. En een jurkje was niet aan mij besteed. Ik viel altijd buiten de boot en de meeste vonden mij maar raar omdat ik niet aan het beeld van de maatschappij voldeed.
M - Zondag 30 januari 2022 12:42
Heel erg bedankt voor deze blog. Zelf zit ik ergens tussen agender en vrouw in, en qua seksuele oriëntatie ergens tussen aseksueel(type B/C) en demiseksueel (met mogelijk een seksuele aversie) in.

Maar of dit ook de oorzaak is van mijn eetstoornis?? Het heeft er denk ik wel aan bijgedragen, maar zelf ben ik van mening dat er meerdere factoren zijn die hieraan hebben bijgedragen.

@S*, ook ik veroordeel de maatschappij erop dat het voor "buitenbeentjes" meestal niet prettig verloopt. En de meerderheid doet dat echt niet expres. Ik vergelijk het wel eens met het onbegrip dat mensen met een eetstoornis ook wel eens ervaren. En ondanks dat ik dit niet helpend vindt, neem ik deels wel eigen verantwoordelijkheid.. Hoe zorg ik er namelijk voor dat ik kan leven in deze maatschappij, want de maatschappij kan ik niet veranderen. En dat klinkt mss als een slachtoffer rol, maar zelf ervaar ik dit niet zo.. Ik verwijt het mijzelf namelijk. Ik ben onvoldoende aangepast, ik trek mij dit teveel aan..
S* - Zondag 30 januari 2022 19:05
Wat naar dat je het naar jezelf toetrekt. Het komt niet over als een slachtofferrol. Meer als jezelf daarin kennen en begrenzen. Wat voor jou het beste werkt.
Ik ben aseksueel, kom daar open voor uit wanneer het in een gesprek ter sprake komt en wordt dan ook niet begrepen. Dat hoeft van mij ook niet. Als mensen er maar begrip voor opbrengen hoe het voor mij is, zonder de noodzaak mij daarin te willen veranderen. Ik denk dat de maatschappij wel kan veranderen. Kijk maar hoe alles verandert is de afgelopen eeuw. Ik denk daarbij ook dat een ‘practice what you preach’ de eerste stap is. De slogan: een betere wereld begint bij jezelf gaat niet alleen op voor het milieu.
Kieka - Zondag 30 januari 2022 20:35
Dat herken ik inderdaad ook. Ik kan heel slecht tegen de onduidelijkheid zegt maar hoe dat zit op gebied van liefde. Gevoelens plaatsen of waar ik zeg maar bij hoor. Terwijl ik graag mijn zielsverwant tegen wil komen en het maakt me onzeker doordat ik het niet weet hoe en wat en die stress ontlaat ik met eten helaas.