Eetstoornis: ineens is de schade zichtbaar

 

vrouwOp sommige momenten zou ik willen dat ik de afgelopen tien jaar terug kon draaien. Als ik in de spiegel kijk en zie hoe het nu met mijn gebit gesteld is, denk ik, kon ik nou maar eens terug gaan in de tijd. Wanneer ik weer ontzettend veel last van mijn darmen heb en bijna niet meer kan lopen van de pijn, denk ik, ik had gewoon geen flauw idee, tien jaar geleden.

Ik had geen flauw idee waar ik aan begonnen was en hoe dit het begin was van het ruïneren van mijn lichaam.

Ineens is de schade zichtbaar, net nu het beter gaat

Het begon onschuldig, zoals vele jonge meisjes wel eens een poging doen om een paar kilo kwijt te raken. Achteraf gezien was de intentie van mij wel meteen al fout. Ik was nooit dik, ik ben altijd slank geweest. Ik was gewoon niet tevreden en voelde mij continue onrustig. Er moest iets meer, er moest iets beter in mijn leven. Dit lijnen ging verbazingwekkend goed. Toch haalde ik er nooit voldoening uit. Het moest minder, het moest dunner, het moest beter...

Dit was het begin dat van een 10 jaar lange strijd waarin het einde zoek was. Ik begon zo destructief te worden, en had het zelf nog niet eens door. Iedereen om me heen overdreef. Zo erg is het niet met mij dacht ik keer op keer. Zelfs toen ik in het ziekenhuis sondevoeding toegediend kreeg, deden ze dit alleen maar om mij bang te maken, dacht ik. Met mij was het allemaal niet erg. Ik voelde me prima en gezond! Niet wetende, dat deze sluipende ziekte me lichamelijk kapot aan het maken was, ik merkte hier immers nog niks van!

Met dit berichtje wil ik eigenlijk alleen maar waarschuwen. Een waarschuwing aan iedereen die denkt: zo erg is het niet bij mij, ik merk nog niks, ik doe het nog niet zo lang, nog 1x maakt niet uit, enz. Zo heb ik namelijk ook jarenlang gedacht, sterker nog, een half jaar geleden dacht ik nog zo.

Als allereerst, wil ik jullie waarschuwen voor wat je je tanden aandoet. Je hebt vast wel eens gehoord dat je tanderosie krijgt van braken en gedacht dat dit bij jou nog niet zo erg is, dat je nog niks ziet aan je tanden, en dat dit jou niet overkomt. Ik heb ook altijd zo gedacht. Ik kreeg altijd complimenten over mijn mooie gebit. Zelfs tot voor kort was er nog niks te zien en had ik een perfect ‘Prodent reclame' gebit. Maar dat je niks ziet, zegt niks...

Toen ik een jaar geleden aan de tandarts vroeg hoe het met mijn glazuur gesteld was, zei hij dat het niet zo best was en dat ik behoorlijk wat tanderosie had. Toch zag ik, toen ik in de spiegel keek, zelf nog helemaal niks, ik geloofde dus absoluut niet dat het zo erg was. Ook hij, wilde me gewoon bang maken. Natuurlijk zijn mijn tanden wat doorzichtiger als je er met zo een fel licht op schijnt! Thuis zag ik zelf niks. Zolang ík niks zag, was het er voor mij niet en was het niet zo erg.

Nu heb ik er spijt van dat ik er niet eerder gestopt ben met braken, dat ik hier überhaupt ooit aan begonnen ben. Altijd heb ik mezelf wijsgemaakt dat ik geen tanderosie door het braken zou krijgen. Ik heb mezelf zelfs wijsgemaakt dat mijn braaksel niet zuur is, dit proefde ik zelf namelijk niet zo. Toch is er een reden voor, dat mijn gebit er nu uitziet zoals het er nu uitziet. Ook frisdrank, heeft hierin zeker een grote rol gespeeld. In plaats van dat ik at, dronk ik liters cola light per dag en/of vele blikjes energydrink, wat natuurlijk funest is voor je tanden!

De laatste maanden is het ineens hard gegaan. Mijn tanden gaan ineens erg snel achteruit. Nooit zag of merkte ik er iets aan, tot de afgelopen paar maanden. Ik kan nu zelf door mijn tanden heen kijken, en mijn voortanden zijn behoorlijk afgebrokkeld, mooi is het absoluut niet meer. Dat terwijl het met mij de afgelopen maanden dus een heel stuk beter gaat! Ik braak al een meer dan een half jaar niet meer, drink geen frisdrank meer, eet gezond en gevarieerd, sport, ik kan haast wel zeggen dat ik eetstoornisvrij ben. En toch, toch gaat het ineens heel hard met mijn tanden.

Mijn glazuur heb ik zo verwaarloosd de afgelopen jaren, dat het ineens over is. Nooit merkte ik iets, nooit zag ik iets en nu ineens is het te laat. Mijn beschermlaag is eraf, mijn tanden zijn niks meer waard. Niks kun je hier meer aan doen. Het enige is kronen zetten, maar ja, dat is ook niet iets wat fijn is, en het kost handen met geld!

Ik wil jullie allemaal gewoon waarschuwen. Iedereen die denkt dat het wel mee zal vallen omdat je niks ziet, dat zegt niks!!! Ineens is het te laat, en ben je je mooie gebit kwijt!!!

Wat ook ooit eens onschuldig begon, en totaal uit de hand is gelopen, is het gebruiken van laxeermiddelen. Ik weet nog heel goed de eerste keer. Ik zat al diep in mijn eetstoornis, maar was nooit van plan om hier ooit aan te beginnen. Ik wist dat dit geen hulpmiddel is om af te vallen en wist dat dit meer schade dan goeds met zich mee zou brengen.

De eerste keer dat ik het in mijn hoofd haalde om te gebruiken, was dan ook, gewoonweg, omdat ik al 3 weken niet naar de wc was geweest. Wat achteraf gezien logisch was met mijn eetgewoontes. Toch dacht ik toen, jong en naïef als ik was, dat 1x niet uitmaakte. Je kan het toch gewoon in elke drogist kopen? Zo erg is het dan toch niet? Voor dit gebruik (het niet naar de wc kunnen) is het toch ook bedoeld? Dat ik een eetstoornis zou hebben en daarom moeilijk naar de wc kon, was nog nooit in mijn hoofd opgekomen.

Voor mij was het gebruiken van laxeerpillen hetzelfde als dat ik een paracetamol zou nemen voor hoofdpijn. Toch kwam ik er al snel achter, dat dit wel heel erg verslavend werkte. Mijn buik was plat, wat een geweldig gevoel dacht ik. Ik wist dat het slecht voor me was en wist dat ik er niet van af zou vallen. Toch bleef ik het slikken omdat het zo goed voelde.

Op een gegeven moment voelde het helemaal niet meer goed, maar kon ik ook niet meer zonder. Het was eigenlijk hetzelfde verhaal als dat van een alcoholist. De reden dat een alcoholist drinkt, is niet omdat dit hem zo een fijn gevoel geeft, maar omdat hij niet meer weet hoe hij moet leven zonder, het is een ontzettend naar gevoel zonder, om het leven nog enigszins dragelijk te maken, drinkt hij.

vrij

Om diezelfde reden nam ik op een gegeven moment laxeerpillen. Aan het begin voelde het goed, op een gegeven moment was de angst om te stoppen zo groot dat ik het alleen maar bleef doen om me niet nog rotter te voelen dan dat ik me al voelde. Het einde was zoek. Van één keer, omdat ik dacht dat het nodig was, slikte ik het nu dagelijks in grote hoeveelheden en wist niet meer hoe ik hier ooit nog mee kon stoppen. Dit duurde jarenlang, elke dag nam ik mezelf voor dat het moest stoppen, maar elke dag dacht ik ook weer dat die ene dag extra niet uitmaakte. Al die ene dagen bij elkaar, maakte bij elkaar echter wel jaren. In die jaren, ben ik wel een paar keer even gestopt, als ik weer opgenomen was.

Doordat ik moest stoppen tijdens opnames, maakte ik mezelf wijs, dat ik er dus wel vanaf kon, het lukte toch? Terugvallen met laxeerpillen wilde ik eigenlijk niet, maar het hield me ook niet enorm tegen, omdat ik dacht dat het niet zo erg was aangezien ik toch keer op keer kon stoppen in de klinieken.

Tot het moment dat ik mijn eetstoornis leven achter me wilde laten, een half jaar geleden. Ik stopte met de laxeerpillen, niet omdat ik opgenomen was, maar gewoon omdat ik het meer dan zat was. Ik wilde gaan leven, niet meer overleven! Ik was vastbesloten, ik wilde mijn leven oppakken, verder gaan met mijn leven, me bezig houden met nuttige dingen, niet meer mijn tijd verspillen!

Zo blij was ik toen ik er vanaf was! Wat een opluchting, nooit meer hoef ik me druk te maken over het kopen van die rotzooi, het inplannen per dag wanneer ik het het beste kon nemen, de paniek wanneer er niet echt een juist moment is op de dag, omdat ik bijvoorbeeld niet thuis ben, etc. Heerlijk om me hier nooit meer druk over te maken!

eetstoornisToch heb ik helaas nooit meer normaal naar de wc kunnen gaan. De ene keer kan ik drie weken niet naar de wc, de andere week zit ik 24 uur per dag op de wc... Ook zit ik vast, aan door de huisarts voorgeschreven zakjes, ‘natuurlijk middel', om naar de wc te kunnen. Zonder dit middel, kan ik op dit moment niet meer naar de wc. Ik heb dit vaak geprobeerd, maar voel me na een paar weken dan zo beroerd omdat het gewoon niet ‘lukt'.

Of dit goed gaat komen? Ik hoop het! Ik heb geen onderzoeken gedaan, dus ook niet officieel gehoord dat mijn darmen niet meer goed zijn. Wel is het erg vervelend hoe het nu is, en hoop ik dat het goed komt. Ik heb gewoon continue last van mijn buik.

Wat ik met dit alles wil zeggen, is dat het gewoon te laat kan zijn, op het moment dat het goed met je gaat en je je leven aan het oppakken bent. Ja, ik ben gelukkig nu, ik ben tevreden met het leven dat ik nu leidt, ik doe leuke dingen en streef mijn ambities met plezier na.

Ik heb ineens zo veel tijd en energie over, die ik nu in veel nuttigere dingen stop. Zo werk ik weer, doe ik daarnaast ook nog eens vrijwilligerswerk, volg ik een deeltijd opleiding, en wil ik volgend jaar weer gaan studeren aan de Universiteit. Al deze dingen kon ik met mijn eetstoornis niet doen, daar had ik helemaal geen tijd voor!

Wat wel erg vervelend is, dat ik mijn lichaam zo verwaarloosd heb, in de belangrijkste 10 jaar van mijn leven (11-21 jaar). Ik vind dit zo jammer! Zo zonde! Mijn gebit ziet er niet meer uit, en mijn darmen heb ik continue last van. En beiden, ben ik pas gaan merken toen het juist een stuk beter met me ging!!!

Wat me nog het meest beangstigd, hoe zal het met de rest van mijn lichaam zijn? Osteoporose zal ik zeker hebben, kan haast niet anders als je in 10 jaar tijd bij elkaar ongeveer maar 1 jaar ongesteld bent geweest, en 10 jaar lang geen melk/ kaas producten hebt gehad. Tanden en darmen zijn zichtbaar voor jezelf, maar wat er verder in je lichaam gebeurt kun je niet altijd meteen merken.

Hoe zullen mijn nieren zijn? Mijn lever? Mijn hart? Dit is toch wel iets waar ik anderen ook voor wil waarschuwen! Je verwoest je lichaam met een eetstoornis, ook al kun je dit niet meteen aan de buitenkant zien.

Ineens is het onomkeerbaar en is het dus te laat! Als je nu nog niks ziet aan de buitenkant, wil het niet zeggen dat het over een maand ineens te laat is en het wil al helemaal niet zeggen dat je van binnen nog niks kapot aan het maken bent!

Liefs, Daisy

Bron foto, is niet degene van dit verhaal: flickr.com/photos/anathea/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hoshi - Woensdag 17 augustus 2011 14:20
Wat dapper dat je je verhaal hier hebt neer gezet! Vind het ook een goede herinnering hoe een eetstoornis je lichaam kapot kan maken..
Anke - Woensdag 17 augustus 2011 14:22
Wat heftig zeg! Ik vind het echt knap en goed van je dat je dit geschreven hebt!
ik hoop dat veel mensen er wat aan hebben!
Je hebt veel meegemaakt.
en ik gun het je heel erg dat het nu ook goed blijft gaan.
blijf doorzetten ook als het soms lastig is.
ik weet wat je mee maakt!
XX stay strong.
nienke - Woensdag 17 augustus 2011 15:45
Wat heftig! Ik ben nog bezig om te stoppen met braken, ik doe het nu al wel veel minder dan eerder, het is moeilijk maar blijf doorzetten! ik vind het super goed dat je dit verhaal schrijft, zo kunnen meisjes zien dat je neit doormoet gaan maar moet stoppen!
Fijn dat je nu gelukkig bent!
xx
Cheyenne - Woensdag 17 augustus 2011 23:47
Wow..
heftig zeg! je hebt echt gelijk, het maakt je helemaal kapot... Ik kon eerst ook niet naar de wc.. Ik moest ook die rare natuurlijk zakjes ofzo.. maar die ben ik gaan verminderen en nu hoeft het niet meer! doordat ik bruin brood en veel fruit eet, vooral appels(:

xx
Stephanie - Donderdag 18 augustus 2011 17:43
Ik herken veel in je verhaal over de gevolgen achteraf. Ik ben al tijden moe en nu liet ik verschillende testen los op mijn lichaam. En nu blijkt dat ik een ernstig eiwit tekort heb in mijn spieren en botten. Daardoor maak ik alles kapot als ik teveel doe. En het duurt jaren voordat dit herstelt (als dat het al doet). Ook heb ik een flink vitamine D tekort en voordat dat beter is ben ik jaren verder. Ik heb hier nooit last van gehad, totdat het beter met me ging. En nu is het telaat.
lil - Zondag 28 augustus 2011 11:41
super heftig/confronterend.. maar wel echt megaveel respect dat je dit hier hebt geplaatst!! dankjewel daarvoor.. het heeft me net van een braaksessie weten te weerhouden..
oei - Woensdag 31 augustus 2011 12:15
Ik sluit me aan bij lil.
Superconfronterend. En goede motivatie om even niet naar de toilet te gaan.Ik houd mezelf ook steeds voor dat het met mijn tanden niet zo zal gaan. (maar eigenlijk weet ik dondersgoed dat mijn voortanden al veel doorschijnender zijn daan voorheen.) Bedankt voor het plaatsen van je verhaal!
Visje - Zondag 4 september 2011 16:47
Wow wat een heftig verhaal!
Echt zonde dat je er nu niks meer aan kan doen, maar blijf doorzetten in hoe het nu gaat!
Je kan in ieder geval wel tegenhouden dat het erger word.
Echt super veel respect dat je je verhaal hier geschreven hebt en dat het nu beter gaat!
Succes meis!
cleintje - Woensdag 19 oktober 2011 23:53
ff een korte reactie heel herkenbaar en confronterend. Die laxeerpillen en mijn tanden zijn ook mijn vijanden. Ik heb echt al kiezen en tanden moeten laten trekken omdat ze gewoon afbraken. En ben min of meer wel gestopt met laxeren artsen wisten niet wat ze hoorde als ik moest vertellen hoeveel ik er nam. En mijn darmen hebben het nu zo zwaar en mijn lichaam om te herstellen. En dat proces is zo klote. Heel af en toe neem ik ze nog. Maar ik wil het neit doe, maar dat is moeilijk. Knap hoe je het zo goed op papier kan zetten.
carine - Vrijdag 21 oktober 2011 16:57
het is herkenbaar voor mij wat je schrijft maar om die eetbuien en braken te stoppen zo moeilijk.Ik weet dat het niet goed voor me is.Ik ben naar de psygoloog geweest en dan ben ik na een gesprek vol goede moed om mij leven te veranderen . Maar het duurt nooit lang of ik begin opnieuw . Weet er iemand wat te doen als de drang weer opkomt ?
Sunbeam - Dinsdag 3 april 2012 22:52
Ik herken alles wat je zegt, helaas. Een eetstoornis is funest voor je hele lichaam. Iets dat je nog niet genoemd had, is dat wat het met je huid en haar doet. Je huid wordt ontzettend grauw en je haar dof en dun.

Gelukkig kunnen je botten tot je 30e weer aansterken en de osteoporose verminderen.. Dat geeft nog een beetje hoop!
Kim. - Dinsdag 8 mei 2012 17:56
ben me werkelijk kapot geschrokken door dit verhaal. O___o"
kitty - Dinsdag 8 mei 2012 18:58
Heftig jah.. en dat zegt iemand,ik,een jonge vrouw van bijna 30,die zelf vanaf haar 12e jaar tot nogsteeds aan de lopende band laxeertabletten slikt,darmen die idd bijna niet meer zonder die troep kunnen en volledig glazuur dat van mn tanden af is...
Met mij gaat het ook veel beter dan een periode terug,alleen merk ik,wat jij scheef,ik nu last heb van mn lichaam.. vocht vasthouden,zere darmen.. ookal heb ik sinds een half jaar een supper lieve vriend,en ben ik echt gelukkig met hem,de storende elementen van een haperend lichaam maak het soms somber,moeilijk gewoon.
Sterkte,jij,toitoitoi
Jasmina - Donderdag 13 september 2012 13:07
ontzettend knap dat je je verhaal hebt verteld.
het is natuurlijk wel heel schokkend maar wel goed om te lezen denk ik -, ik denk dat je let jou verhaal best wel mensen tot bezinning hebt geroepen
nog superveel sterkte!
S. - Zondag 6 januari 2013 18:49
Sterk verhaal dit zeg, goed geschreven, het komt wel even binnen.
Wat knap dat je na zo'n lange tijd van je eetstoornis af bent en weer positieve dingen doet met je leven!
eli - Zaterdag 19 oktober 2013 17:01
Ik kan er niet met stoppen ,ik doe het al 2jaar maar vermager er niet eens van :( ik ben nu enorm moe , zou er een link zijn ??
Lizz - Zondag 11 januari 2015 23:01
Wat heftig ben er erg van geschrokken omdat ik het zelf ook doe wil iemand alsje blieft zeggen hoe ik kan stoppen

anoniem - Vrijdag 17 juni 2016 22:18
Amai heftig verhaal.
Wat ik me vooral afvroeg is hoe je er vanaf bent gekomen? Heb je dit alleen gekund of met enorm veel hulp van buitenaf?
Engel - Donderdag 3 november 2016 23:48
Vergeestelijking van de ziel gaat niet samen met vergiftigingvan het lichaam. Stop nu iedereen die braakt, niet doen het maakt alles kapot nu en ook over 10 jaar is het een ramp voor je gebit en je slokdarm. Wees lief voor jezelf en voor je lichaam. Hou jezelf heel, je bent mooi zo als je bent.
Irene - Dinsdag 18 april 2017 00:39
Hoe gaat het nu met je Daisy? ❤💙💚💛💜