Voel jij je ook een Steffi?

 

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is weer van start gegaan en hoewel ik eigenlijk elk seizoen hiervoor gemist heb, ben ik er dit keer ineens ingerold. Ineens lag ik met mijn laptop op schoot te kijken naar koeien, paarden en alleenstaande boeren. Ineens lag ik te huilen toen ik Steffi zag en viel er een warme deken van liefde over mij heen, die ik heel graag met jullie wil delen...

Ietwat gespannen en ongemakkelijk zit Steffi aan tafel. Na een hele rits opgeluchte, overdonderde en blije boeren die hun brieven al in ontvangst hebben mogen nemen, zit Yvon Jaspers nu eindelijk bij Steffi. Een stoere hengstenfokker met één van de liefste uitstralingen die ik ooit gezien heb. Als Yvon vraagt wat er door haar hoofd gaat, zie ik iets gebeuren wat ik herken, bij mijzelf, maar ook bij anderen. Na die dappere stap om mee te doen aan dit programma was het malen namelijk al begonnen... “Wie zou er nou naar mij schrijven?” “Zo snel zal een man niet naar een programma schrijven, waarom dan wel naar mij!?” “Is het dan wel serieus of misschien gewoon een grap?” De twijfels, onzekerheid en wantrouwen leken elkaar in rap tempo op te volgen.

Het inkijkje dat ze hiermee geeft in haar gedachtegang vind ik ontzettend bijzonder en het is zo herkenbaar allemaal. Het twijfelen aan jezelf en jezelf weg willen cijferen, voordat anderen dat zouden kunnen doen. Niet te hoog inzetten en zeker niet te veel verwachten, want wat ben ik nou eigenlijk waard? Wat kan daar nou van komen?

Yvon overhandigt haar vier brieven en er klinkt een opgeluchte: Dat zijn er in ieder geval meer dan één.. Met een gespannen blik, rode wangetjes en een steeds breder wordende glimlach leest ze de eerste brief. “Het lijkt wel gemeend!” Zegt ze. Ze heeft het nog niet uitgesproken of Yvon haalt een grote tas tevoorschijn. Een tas met de resterende 49 brieven die ze in stapels voor Steffi neerlegt. Een welgemeende holy shit is alles wat Steffi uit kan brengen.

De tranen rollen over mijn wangen, zelfs als ik het fragment voor de vierde keer terugkijk. Het moment waarop Steffi ineens 49 keer de bevestiging krijgt hoe leuk ze is en hoe veel mensen haar waardevol genoeg vinden om bij haar te willen zijn. Het niet kunnen geloven en het zelf totaal niet zo voelen, terwijl het blijkbaar wel zo is. Al die mensen zijn niet gek, die zien precies wat ik zie. Steffi heeft al die tijd gewoon geen idee hoe leuk, lief en mooi ze is.

Ik denk dat we ons allemaal wel eens een Steffi voelen. Het gevoel niet echt te weten wat je waard bent en er niet vanuit durven gaan dat je ertoe doet. Dat jij helemaal oké bent en echt leuk genoeg zoals je bent. Als een vlinder die niet kan zien hoe onwaarschijnlijk mooi z’n eigen vleugels zijn. Zoals Steffi niet snapt hoe het kan dat zo veel mannen haar leuk vinden en haar willen leren kennen, zo denk ik dat er veel mensen rondlopen die niet echt kunnen geloven dat ze de moeite waard zijn. Misschien voel jij je ook wel eens een Steffi. Denk je soms ook; Dit komt nooit goed. Er zijn zo veel leukere en mooiere op de wereld. Wat ben ik nou waard? Wie wil er nou met mij zijn?

Als jij je hierin herkent, een beetje of misschien heel erg, dan wil ik echt tegen je zeggen dat ik jou ook die stapel met brieven zou willen toesturen. Met 49, 80 of misschien wel 100 keer de bevestiging dat jij net zo leuk, net zo mooi en net zo waardevol bent als ieder ander persoon. Dat je zelf misschien nog niet eens doorhebt wat jou zo bijzonder maakt, maar dat dat niet betekent dat anderen dat niet zien. Misschien klopt, net als bij Steffi, jouw beeld ook niet helemaal. Heb je al die tijd jezelf te kort gedaan en niet durven ontdekken hoeveel er is aan jou om van te houden. Ik gun je al het bewijs dat nodig is, om dat beeld van jezelf bij te mogen schaven.

Dat jij jezelf dit om welke reden dan ook hebt wijsgemaakt, betekent niet dat het de realiteit is. Het zou zo maar kunnen dat heel veel andere mensen dat totaal anders zien. Zijn zij dan allemaal blind? Of kun jij gewoon je eigen vleugels niet zien?

“Ik snap ze wel”, zegt Yvon. “Nou jij nog.

Boer Zoekt Vrouw is vanavond om 20:25 uur te zien op NPO 1

Fotografie: Boer Zoekt Vrouw, Fotograaf: Linelle Deunk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

m - Zondag 23 september 2018 19:08
Bizar dit! Ik keek dit vanmiddag terug en dacht precies hetzelfde! Ik reageerde hetzelfde; ik werd emotioneel... omdat ik me er zo in herkende.
Ik had met Steffi te doen, maar ook met mezelf...
Pijntje - Zondag 23 september 2018 20:05
Precies op een dag dat ik het niet meer zie zitten, mijzelf geen knip voor de neus waard vindt, komt deze blog. Dank je wel. Het geeft weer een sprankje hoop. Misschien doe ik er toch wel toe......
Eclaire - Zondag 23 september 2018 22:38
Iedereen doet er toe. Ook jij!
Framboosxx - Zondag 23 september 2018 20:30
Prachtige blog als aansluiting op de aflevering! Alsof je gehoord hebt wat ik dacht tijdens het kijken van deze aflevering/ dit fragment. Ik vind het super dat je hier over schrijft!šŸ™šŸ¼
britneyangel - Zondag 23 september 2018 21:57
ik ben ook wel zoals steffi
Roosje - Maandag 24 september 2018 18:00
Je bent mooi en lief zoals je bent, er is geen reden om je zo te voelen maar ik snap het wel!
D - Zondag 23 september 2018 23:52
Leuk om te zien het stukje met Steffi.
J - Maandag 24 september 2018 10:34
Heel mooi gezegd Daphne, ik heb het precies zo ervaren. Xx liefs Jennifer
A. - Dinsdag 25 september 2018 04:00
Ik denk altijd, dat is voor andere mensen.Ik hoor daar niet bij (de mooie dingen in het even)Het is niet alleen dat ik het mijzelf niet waard vind,maar het lijkt ook gewoon onbereikbaar .
Top van Steffi dat ze toch zo ontzettend moedig is geweest om dit te doen !
Ingrid - Dinsdag 25 september 2018 07:46
Wat grappig, ik heb dit seizoen niet gevolgd, maar had de zender al aanstaan omdatik weet wie je bent volg. Steffi sprak me zo aan toen ik haar zag, waarom weet ik niet, iets in haar blik, haar innemendheid, wat een mooi mens ben jij dacht ik...ā€¦ā€¦. Dapper dat ze dan zo een stap zet ,ik ga dus nog maar eens boer zoekt vrouw kijken zondag!
Leuk Daphne dat jehier iets mee hebt gedaan in een blog, denk dat er veel herkenning zal zijn;) xxx
Abenita - Dinsdag 25 september 2018 20:32
Wat een mooie blog Daphne! Heel lief en mooi hoe je dit zo aan de proudlezers schrijft :)
N - Zaterdag 1 december 2018 21:52
Zo'n lief en mooi meisje! Jammer dat ze niet naar een vrouw zocht dan had ik zeker ook een brief gestuurd :P

Ik wens haar veel geluk en hopelijk gaat ze zelf ook inzien wat ze waard is ^^