Vel over probleem

 

15-07-2009 De KRO zendt vanavond weer een spraakmakende 3DOC: Vel Over Probleem uit. In deze thema-avond staat dit keer het onderwep anorexia centraal. Daarin dringt maakster Jessica Villerius diep binnen in de wereld van anorexiepatienten.

Villerius volgt een aantal meiden in hun strijd tegen deze dodelijke ziekte; de jongste is 11 jaar oud. Omdat Villerius zelf met een eetstoornis heeft geworsteld zijn de patienten in de documentaire ongekend openhartig tegen haar. Na het vertonen van de documentaire praat Yvon Jaspers in de studio na met de maakster en de meiden die zij volgde, hun familieleden en enkele behandelaars.

In Nederland lijden tienduizenden mensen aan een eetstoornis, maar volgens documentairemaakster Villerius wordt de ziekte nog veel vaker niet herkend door hulpverleners. Vast staat wel dat het de meest dodelijke psychische aandoening is. Villerius: "Ik heb hulpverleners aangetroffen die heel erg ver gaan met hun persoonlijke inzet. Maar ze lopen aan tegen een chronisch geldtekort. De wachtlijsten zijn enorm."

Bijzonder is dat alle eetstoornisklinieken die werden benaderd voor medewerking aan de KRO 3Doc onvoorwaardelijk toestemming gaven om de therapiesessies te filmen. Villerius mocht overal bij zijn, en dat levert soms hartverscheurende taferelen op. Villerius: "Ik laat zien wat voor een gemene sluipmoordenaar de ziekte is. Deze meiden willen niet dood, ze willen ook gewoon gelukkig zijn. Ik probeer bloot te leggen wat de mechanismen achter de ziekte zijn".

De KRO wil met deze avond het thema anorexia weer onder de aandacht brengen en gaat hier volgend jaar op door met een nieuw KRO-programma. In deze serie volgt Yvon Jaspers gedurende langere tijd een aantal anorexia-patienten in hun dagelijkse strijd tegen deze ziekte (XXS).

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
 

Gerelateerde blogposts

Reacties

enjoylife - Vrijdag 19 oktober 2012 10:51
wow. dit heb ik gezien op school..
jessica - Maandag 11 februari 2013 14:31
ik hoop dat mijn dochtje hier nooit last van krijgt, tranen in mijn ogen
Quzy - Woensdag 27 maart 2013 20:24
Een aanrader.