Vanavond op tv: Dag Tegen Pesten!

 

Waarom pesten kinderen? Waarom wordt de één gepest en de ander niet? En wat doet het met je? Voor de thema-avond Dag Tegen Pesten slaan KRO en BNN de handen ineen om dieper in dit onderwerp te duiken. Aanleiding voor deze thema-avond zijn Thomas van Balen, Fleur Bloemen en Tim Ribberink, drie tieners die in 2012 zelfmoord pleegden nadat ze lange tijd genegeerd, getreiterd en uitgescholden werden.

BNN

Onder andere Nicolette Kluijver, Bridget Maasland, Guus Meeuwis, Jack Spijkerman en Peter van der Vorst geven tijdens de uitzending hun mening over pesten. Presentator Arie Boomsma: ‘Om iets tegen pesten te kunnen doen, moet je het wel kunnen begrijpen. Mensen beseffen nog te weinig wat het betekent om gepest te worden.' En presentator Tim Hofman: ‘Als pester heb je volgens mij geen idee wat je iemand aandoet. Je bent jong en loopt een beetje tof te doen ten koste van een ander. Heel schrijnend als jonge kids daar helemaal aan onderdoor kunnen gaan.'

Het NCRV-programma Zapplive stelt in de middag het onderwerp pesten bij de kinderen al aan de kaak. Na de thema-avond zendt BNN de Amerikaanse documentaire Bully uit. In de VS zijn er elke dag 160.000 kinderen die niet naar school gaan omdat ze bang zijn gepest te worden, maar er wordt nauwelijks over gesproken. In Bully wordt een aantal kinderen gedurende het schooljaar gevolgd om alle kanten van het pesten te belichten.

Ga jij kijken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jasmijn - Dinsdag 5 februari 2013 16:22
Ik ben ook gepest geworden. nu gelukkig niet meer!
Maar ik ga zeker weten kijken.
xx!
Iris - Dinsdag 5 februari 2013 16:23
Ontzettend heftig. Ik ben heel erg benieuwd. Ik ben vanavond niet thuis, maar ik ga 'm zeker wel terugkijken!
dollie - Dinsdag 5 februari 2013 16:28
Ik kijk er niet na.
Kan nu niet met mijn eigen pesterijen om gaan wat ik mee gemaakt heb en heb er moeite mee om een plaats tegeven.
E. - Dinsdag 5 februari 2013 16:53
Ik ben zelf nooit gepest , maar toch ga ik kijken..
Mensen in mijn omgeving die het wel hebben meegemaakt..
Ben benieuwd naar de uitzending..
laartje - Dinsdag 5 februari 2013 17:47
ik ga zeker weten kijken , pesten is gewoon echt erg !
xlittlegirl - Dinsdag 5 februari 2013 17:51
Zeker ga ik kijken! Ik ben zelf gepest, en dat is een grote reden waarom ik nu depressief ben! Ik wil er echt alles aan doen om pesten te laten stoppen!
lobke - Dinsdag 5 februari 2013 18:32
ik ben in groep 5 blijven zitten en toen.... al mijn vrienden zatten in groep 6 en ik dee nog veel met ze maar na een week toen toen deden ze allemaal heel gemeen. ik voede me zo buiten gesloten want ik werd niet geacsepteerd door de andere kinderen. ik heb wel 1 week zitte huilen thuis ik voelde me zo rot
ik heb halver wegen het jaar heb ik mee gedaan aan het beste idee van nederland om dat ik dacht dat ze me dan cool gingen vinden maar nee dus het berd veel en veel ergen groep 8 toen was het aller vervelends toen ik nog bij mijn vriende3n zat ging ik dol graag naar het dorps park maar toen in groep 5 veranderde me het hele leven ik kon nergens meer naar toe of ik werd uitgescholde of op de grond geduwd . ik voelde me echt vresenlijk ik wou dat ik gewoon op nieuw was geboren! maar in groep 6 en 7 was en blijft het nog steds nu zit ik in groep 8 en voel me nog steeds zo elendig! ik hoop dat het over is op de midelbare ik ga naar een andere school dan de rest expres om van alle rot kindere af te zijn maar pest nooit iemnad het blijft in die persoon zijn geheuge gegrift
GJ - Dinsdag 5 februari 2013 18:32
Ow wat zijn ze toch zielig...
Alles is de schuld van anderen.
Makkelijk hoor. Je was er zelf bij.
GJ - Dinsdag 5 februari 2013 18:38
Lekker alle 'Slachtoffers' uitlichten....
Ze zijn niet voor niks slachtoffer.... Ze vragen er vaak zelf om.
Lekker makkelijk je eigen onvermogen afwentelen op de pesters...
Dan hoef je zelf niks te doen... Alleen maar huilen en parasiteren op medelijden....
ThinkBelieveAchieve - Dinsdag 5 februari 2013 18:58
Eigenlijk vindt ik het te makkelijk om er zo naar te kijken GJ. Tuurlijk was je er zelf bij en is er een reden dat je het slachtoffer bent geworden van pesten. Maar dat betekent niet dat je erom gevraagt hebt. Sterker nog vaak ligt die reden buiten jou om en is dat in combinatie met een onzekere houding of iets dergelijks voor anderen een aanleiding. Dat vindt ik niet kunnen! En als je ECHT gepest wordt door heel veel mensen kan je niet zo heel veel doen, probeer dat dan maar eens....
E - Dinsdag 5 februari 2013 19:08
@GJ Jij bent zeker een pester geweest? Iemand die het leuk vond om te pesten.

Ik heb er nooit om de gevraagd om gepest te worden. Ik huilde alleen thuis in mijn eentje. Als iemand mij uitschold had ik er niet om gevraagd of als ik achtervolgd en geslagen werd, terwijl ik alleen maar langs ze liep. Ik hoefde geen medelijden en dat heb ik ook nooit gekregen of om gevraagd. Ik wilde alleen dat het pesten ophield.
m - Dinsdag 5 februari 2013 19:11
ja!
ano - Dinsdag 5 februari 2013 19:16
@GJ Wat belachelijk zeg! Erg kortzichtig!
Als mensen je kleineren, belachelijk maken, uitschelden, slaan, schoppen of buitensluiten heb je daar echt om gevraagd. Wie wil dat nou niet! Jeetje zeg! Van wie moet je dan medelijden krijgen? Niet van die pesters hoor... Leraren? Dacht het niet! Ga je huilen omdat je gepest wordt, pesten ze nog meer. Het is echt je eigen schuld dat je gepest wordt, denk je zelf? Je bent vast iemand die dat andere mensen heeft aangedaan.
@GJ - Dinsdag 5 februari 2013 19:22
Ook de pesters komen aan het woord hoor.
sylvia - Dinsdag 5 februari 2013 19:46
gj ben jij niet wijs of zo ben zeker zelf zon ding
Anoniem - Dinsdag 5 februari 2013 20:30
gj doe eens normaal heb jij geen inlevingsvermogen , erg bot
jeanette van zolinge - Dinsdag 5 februari 2013 20:55
Het is niet normaal.....dat kinderen zo hard kunnen zijn......mijn dochter is ook gepest maar gelukkig heeft ze een groter zus had....die op het zelfde school zat.....en gelukkig heeft ze gestop om voor haar op te komen.......heel triest dat er nog niks aan gedaan wordt.
... - Dinsdag 5 februari 2013 21:21
Je wil zelf ook niet gepest worden
dus waarom zou je het een ander aandoen?
mw. M.S.M. van den Heuvel - Dinsdag 5 februari 2013 21:33
Hoop dat er ook een eind aan het pesten komt!!!!
greenbutterfly - Dinsdag 5 februari 2013 21:35
Ik ben ook gepest vroeger. Ik ga niet kijken, want ik ben bang dat ik dit best heftig ga vinden, zeker omdat er ook es enzo in voor zullen komen, en zelfmoord. Maar wel goed dat dit programma gemaakt is!
my - Dinsdag 5 februari 2013 22:39
Neem het Gj niet kwalijk want Gj je bent gewoon een dom en zielig persoon van daar je domme opmerking kan je ook niks aan doen:-)
N.I.91 - Dinsdag 5 februari 2013 23:27
Ik vind het een heel mooi, integer en veelzijdig programma. Ook vind ik het goed dat het van verschillende kanten belicht is, en zowel de mensen die gepest zijn, als ouders van..., als pesters aan het woord geweest zijn. Ik heb respect voor al de drie de groepen die van zich hebben laten horen. En ook moedig van de "vroegere pester" dat ze nu hun fouten inzien en ook weten waar het vandaan kwam.
@ GJ: Ik vind het heel jammer dat je het zo verwoord, daar doe je veel mensen te kort mee. Ik hoop voor je dat je de situatie wat "reëeler" kan bekijken later en wat meer in perspectief. Sommige kinderen hebben nu eenmaal "de pech" dat ze "anders" zijn en daardoor gepest worden. Weerbaarheidstrainingen zullen voor sommige van de kinderen die gepest worden wel helpen, maar niet altijd is het zo makkelijk. Helemaal niet als de pester zelf psychische problemen heeft en niet tegen assertiviteit van het "slachtoffer" kan. Dat laatste gebeurd namelijk helaas ook en dan gaan ze vaak over op fysiek geweld. Helemaal als de school er niks aan doet. Ik vind dat er ook goed aandacht besteed is aan de achtergrond van de pester.
eliseeexx - Woensdag 6 februari 2013 06:47
vanavond toch even terug kijken maar.
m - Woensdag 6 februari 2013 11:38
Ik vond het een heel goed programma en later die docu over dat jongetje, erg heftig, dat pesten in de bus naar school ed.
Maar ik denk wel dat hij er komt; steun vanuit de omgeving en 'aanpak' van de pesters op strenge maar rechtvaardige en respectvolle manier helpt echt, dat werd op een gegeven moment ook wel gedaan, door school ed.

Als je maar genoeg mensen in je omgeving hebt of creëert die je helpen en aangeven aan de pesters dat hun gedrag niet kan,
voel je jezelf ook weer sterker en voel je misschien op een dag de moed om er boven te staan of mee om te gaan en kom je er overheen, meet je jezelf een houding aan, zodat ze je ook niet meer pesten.

Ook wel goed is dat mensen zeiden die gepest werden ooit, dat de situatie ineens veranderde, je school bv. of privé en dat het ineens dan stopt, of dat je zelf weet hoe je er mee om kunt gaan, doordat je het zo zat bent. Dat geeft wel moed en hoop.
Chananja - Woensdag 6 februari 2013 15:06
Ik wilde het graag kijken en heb het opgenomen, maar twijfel nog of ik het zal kijken. Ben namelijk best gevoelig voor zelfmoordtriggers. Iemand die het gezien heeft die kan zeggen of dat gedeelte op een triggerende manier gebracht is?
AlleenOpDeWereld - Woensdag 6 februari 2013 15:17
Ik vond het een erg heftige documentaire... Zeker omdat het erg dichtbij kwam. Vooral die documentaire die erachter aankwam, Bully. Kinderen die op je inslaan, je kleren stelen wanneer je doucht bij gym, je uitschelden zonder reden. Al je spullen die door anderen 'zomaar' kapot gemaakt worden, opgewacht worden na school & de schoolleiding die het allemaal niet doorheeft of zegt dat het wel meevalt en dat ze er niks aan kunnen veranderen... Verschrikkelijk herkenbaar. Ik was zo blij toen we gingen verhuizen.

Wat kinderen elkaar aan kunnen doen is onvoorstelbaar.
Peanutbutter - Woensdag 6 februari 2013 17:26
Waar kan je die Bully docu terugkijken?
@Peanutbutter - Woensdag 6 februari 2013 22:46
Dat kan op dit moment via www.thebullyproject.com

Team Proud2Bme
Sharon - Donderdag 7 februari 2013 13:51
Net deze thema-uitzending teruggekeken,
doet me meer slecht dan goed..
opgekropte boosheid, herinneringen alles komt naar boven.. verdriet.
Ugh, ik had hem beter niet kunnen kijken!
Snel weer wegstoppen.
Janniekex - Woensdag 30 juli 2014 20:18
Onze klas was op project p met xandra. Nu is het bij xandra gestopt en nu gaan ze dus allemaal op mij ik vind dit eccht niet leuk meer maar de school doet er niks meer aan dus ik vind het super goed dat mensen en een tv programma voor maken
fasepas - Vrijdag 7 november 2014 17:05
ik zat in project p en het heeft me geholpen