Vanavond op NPO2: Terug naar huis

 

Tanja is 16 jaar en wordt tijdens een crisis opgenomen bij De Jutters, een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Na negen maanden gaat ze terug naar huis, alhoewel ze niet is uitbehandeld en recent nog een overdosis medicijnen heeft genomen. KRO-NCRV 2DOC: Terug naar huis geeft een kritische inkijk in een nieuwe vorm van zorg aan jongeren met een psychische stoornis.

Tanja wordt anderhalf jaar gevolgd in haar strijd met haar te heftige gevoelens. Volgens de laatste inzichten is behandeling thuis het beste voor jongeren met een psychische stoornis. Tanja's ouders willen haar graag helpen, maar het valt ze zwaar. Als Tanja vertelt dat ze weer stemmen in haar hoofd hoort, zijn de ouders de wanhoop nabij.


Bron

Tanja heeft een complexe psychiatrische stoornis, ze hoort stemmen, snijdt zichzelf en heeft suïcidale gedachten. De klinisch psycholoog van het centrum vindt dat voortzetten van de behandeling thuis het beste is zodat Tanja zich kan ontwikkelen als een gewoon meisje van zestien. Als Tanja weer thuis woont, lopen de spanningen in het gezin enorm op. Haar moeder is bang dat Tanja zichzelf wat aandoet. Eén op de vijf jongeren van 13 tot en met 17 jaar ervaart ernstige psychische problemen; ongeveer elf procent van de jongeren heeft professionele hulp nodig.

Mede als gevolg van de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg wordt tegenwoordig sneller voor ambulante zorg gekozen. Bij De Jutters, een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, worden kinderen zo kort mogelijk opgenomen en worden daarna lid van 'de Strandloper', een nieuwe, ambulante vorm van jeugdhulpverlening. Jongeren kunnen vierentwintig uur per dag een beroep doen op de Strandloper en er zo nodig ook een nachtje slapen, maar de behandeling vindt in principe thuis plaats.

KRO-NCRV 2Doc: Terug naar huis is geregisseerd door Marlou van den Berge en geproduceerd door Paul de Bont Producties. Het duo maakte spraakmakende documentaires over de zorg zoals Machteloos (2010) over de kinderwens van verstandelijk beperkte ouders, ADHD (2013) en Het leven begint bij 18 (2014).

KRO-NCRV 2Doc: Terug naar huis, maandag 2 november, 20.25 uur, NPO 2.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ItsmeA3 - Maandag 2 november 2015 20:23
Heb hem gelijk in de opname gezet!
Maanmeisje - Maandag 2 november 2015 20:46
Ik kijk het nu. Interessant!
B - Maandag 2 november 2015 21:09
Whoah dit is zo dichtbij mij en was/ben daar ook aangemeld .. Too confronterend maar ga hem wel zo terugkijken
Janet - Maandag 2 november 2015 21:48
wel heftig om te zien
Just - Maandag 2 november 2015 22:10
Heftig om te zien, voor het eerst besefte ik me de wanhoop die ook mijn ouders hebben gevoeld. Wat me zelf ook aangreep was het stukje voor de spiegel. Ik zag een heel ongelukkig meisje, zij veroordeelde zichzelf.
wendy1066 - Maandag 2 november 2015 22:25
erg triggerend maar mooi en herkenbaat om te zien
wendy1066 - Maandag 2 november 2015 22:25
erg triggerend maar mooi en herkenbaat om te zien
N - Maandag 2 november 2015 23:17
Wel heel triest dit :(. Zou dit ooit goedkomen?
ann - Dinsdag 3 november 2015 07:19
Ik had nog wel een paar vragen bij het zien van deze documentaire - ik vond het ook heftig om te zien, maar dacht ook: dit kan beter worden! Vecht, ga door!
Aan het begin zit Tanja samen met een groepsgenoot en gaat het over de diagnoses. Ik vraag me dan af - heeft zij tijdens die 9 maanden opname ook gerichte behandeling voor haar problematiek gehad (groeps/individueel)?
Tanja kwam op mij ook best heel eenzaam over toen ze eenmaal thuis was - ze had wel begeleiding, maar je zag alleen af-en-toe berichten via facebook verschijnen: dat lijkt me ook lastig... want hoe kom je uit die spiraal, als je altijd maar in je eentje zit en in je eentje vecht?


lola - Dinsdag 3 november 2015 08:54
ik vraag me ook af of er meer onderzoek kan komen naar de verschillende medicijnen die zij slikt door elkaar. Daar zitten ook veel bijwerkingen aan en daar kun je ook vervelende gedachtes van krijgen. Toen ik gestopt was gingen de gedachtes weg en toen ik die medicijnen slikte zoals risperdal had ik die gedachtes ook. Dan vraag ik me toch af of je van medicijnen nog depressiever kan worden want daar stond laatst ook iets over van in de krant.
Ananas - Dinsdag 3 november 2015 18:19
Jammer, gemist! Lees het helaas nu pas..
Is het ergens terug te kijken?
Trouwens, erg confronterend die cijfers! Wist niet dat zo veel jongeren daar mee te maken hadden..