Vanavond: Dwangers

 

In Nederland heette het programma Levenslang met dwang en in België kan je vanavond de tweede aflevering van het programma Dwangers bekijken. In dwangers worden de 7 deelnemers uitgebreid geportretteerd, iets wat in 'Levenslang met dwang' allemaal een stuk vluchtiger ging. Dwang, het kan je leven flink overhoop halen. Tellen, tikken, poetsen, tellen, tikken, poetsen, tellen, tikken, poetsen. Dwanggedachten en dwanghandelingen kunnen je hele leven beheersen. Je komt de deur niet meer uit. Je verliest je baan. En je verliest de liefde van je leven. De zeven deelnemers aan het programma Dwangers gaven zich op om hier verandering in te brengen.

Begeleid door vier therapeuten gaan ze intensief werken aan hun dwang. In Thailand, ver weg van de dagelijkse verplichtingen en de dagelijkse dwang. Aangewezen op zichzelf en op elkaar. Hun tocht start in een comfortabel resort aan zee, kronkelt door de buurten van het waanzinnige Bangkok, spoort met een nachttrein naar Chiang Mai en brengt hen naar een paaldorp midden in de jungle. Zeven dwangers beginnen aan de reis van hun leven. Een reis die hun leven volledig zal moeten gaan veranderen. Elke dag geven ze meer controle op en moeten ze meer risico's nemen.

dwangers

Enkele van de deelnemers

♥ Kurt - Teldwang
"OCS is een vervelende en pijnlijke ziekte. Het put je uit, mentaal en fysiek. Ik hoop met mijn deelname ook anderen te kunnen helpen."

Kurt is nog jong wanneer hij merkt dat hij alles rond hem moét tellen. Het wordt met de jaren steeds moeilijker voor hem om sociale contacten te onderhouden. Zijn relaties lopen stuk en ook zijn job als beroepsmilitair kan hij niet langer uitoefenen. Vandaag wordt zijn hele leven bepaald door zijn teldwang.


Ilse - Dwanggedachten en controledwang
"De dwang is sterker dan mezelf. Dat is confronterend."

Ilse is elf wanneer ze voor het eerst merkt dat er iets mis is. Haar haarspeld moet en zal op de juiste manier in haar haren passen. Vanaf dan heeft Ilse het steeds moeilijker om haar gedachten te controleren. Ze ontdekt ook al snel dat ze een aantal verwarrende en agressieve gedachten niet onder controle krijgt. Op haar negentiende gaat Ilse in behandeling.

Sanne - Smetvrees.
"Ik leef in constante spanning en angst. Ik maak me continu zorgen en kan me nooit volledig ontspannen."

Sanne is zestien wanneer ze smetvrees krijgt. Sinds enkele jaren neemt die een extreme vorm aan. Ze heeft een enorme angst voor bloed en wast haar handen minstens 40 keer per dag, op slechte dagen het dubbele. Ze woont nog thuis waardoor haar situatie ook dagelijks een zware tol eist van haar ouders want ook daar is de impact van haar OCS erg groot. Het toilet, de badkamer, de keuken, het is allemaal 'besmet' terrein voor haar.

♥ Felien - Magische gedachten en aanrakingsdwang
"Leven met dwang is moeilijk uit te leggen. Zeker als je jong bent, begrijpt niet iedereen je. De momenten dat ik blokkeer, zijn verschrikkelijk."

Felien ontwikkelt op haar twaalfde een aantal dwanghandelingen waar ze intussen al bijna tien jaar het slachtoffer van is. Felien heeft een symmetriedwang waarbij ze haar lichaam en haar omgeving op een bepaalde manier moet aanraken. En als ze dat links doet, moet dat ook rechts gebeuren. Doet ze dat niet, dan is ze ervan overtuigd dat er iets ergs zal gebeuren. Ook haar angst voor het cijfer drie zorgt voor de buitenwereld vaak voor surrealistische situaties.

Dwangers, elke dinsdag om 21.00 uur op VIER.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne-Maria - Dinsdag 8 september 2015 17:07
Lijkt me opnieuw heel interessant! Ik weet niet of ik dwangen heb ontwikkeld, ik weet het niet goed. Ik ben een Nederlandse, zou ik het terug kunnen kijken?
CC - Dinsdag 8 september 2015 17:10
Gaaf dat er in België nu ook een programma over dwangstoornissen op tv is. Het lijkt me ook interessanter om dieper in te gaan op de verhalen van de deelnemers en een grotere kijk in het leven van de 'slachtoffers'. In de Nederlandse series over dwang was alles veel meer op het 'bizarre' gericht en daarna voornamelijk op de behandeling. Het is jammer dat er weinig aandacht was voor wat er verder voor angsten schuil gaan achter die dwanghandelingen en -gedachten. Hopelijk is dat in de Vlaamse versie beter! Ik ga zeker een keertje kijken!
ano - Dinsdag 8 september 2015 17:28
zelf ben ik een 'dwanger'. sinds mijn 7e heb ik een dwangstoornis, eigenlijk heb ik een angststoornis die zich uit in dwang, sociale fobie en eetprobleematiek.

ik vind het heel moeilijk dit programma te zien omdat het echt precies mijn leven is, het moeilijkste vind ik te zien dat geen van hen een beroep of een groot sociaal leven heeft, ik ook niet en de toekomst ziet er dus niet heel positief uit voor mij.

ik kan ook geen boeken meer lezen omdat ik om de zoveel woorden het woord moet herhalen en dus gewoon niet weet wat ik lees, ik moet alle lichtschakelaars 3x aanraken voor ik verder kan wandelen, ik moet vaak heen en terug lopen om dingen aan te raken waardoor mijn eten snel koud is en nog veel meer. en door mijn sociale fobie ben ik al een jaar het huis niet meer uit geweest.

ik hoop dat er zo meer begrip zal komen voor mensen met een dwangstoornis en mensen hier niet meer mee zullen lachen.
Charlotte - Dinsdag 8 september 2015 17:47
Ik denk dat ik er eens naar zal zoeken en kijken.
Anoniem - Dinsdag 8 september 2015 17:51
@Ano. het klinkt misschien rooskleurig maar ik heb heel lang dwang gehad en ben er nu volledig van hersteld.
Probeer niet vast te houden dat je er niet meer vanaf komt.
De afleveringen ga ik zeker terugkijken.
Dit is online terug te zien.
ano - Dinsdag 8 september 2015 18:11
@anoniem: hoelang heb je er last van gehad? ik heb al dwang sinds mijn 7e en ben nu 21. ik ben op mijn 16e moeten stoppen met school en heb al 2 opnames gehad :(
L - Dinsdag 8 september 2015 18:48
Ik heb ook een dwangstoornis perfectiedwang & controledwang om precies te zijn Druk in therapie op dit moment voel me soms zelfs abnormaal erdoor
Mathilde - Dinsdag 8 september 2015 19:29
Heb zelf ook last van dwangen, maar ik kan alleen wat fragmenten terug zien.
Kan de hele aflevering helaas niet vinden.
themirrorlies - Dinsdag 8 september 2015 20:10
ben ik de enige die zich vreselijk stoort aan die man die er zo raar doorheen kletst.. :P
Odette - Dinsdag 8 september 2015 20:54
Ik kan ook alleen fragmenten vinden, als iemand een linkje heeft om hem terug te kijken hoor ik het graag!
Anne-Maria - Dinsdag 8 september 2015 23:57
Anoniem - Woensdag 9 september 2015 14:57
Jammer dat op de site alleen de fragmenten te zien zijn. Ik zou heel graag de volledige aflevering willen terugkijken.,
Iemand nog tips?
Ik - Woensdag 9 september 2015 15:50
Ook ik ben benieuwd of de aflevering online terug te kijken is. Want ik kan de Belgische zender VIER niet ontvangen.
minniemouse - Woensdag 9 september 2015 19:39
Ik vind dit heel goed dat er eens zo iets in België ook word getoond. Zelf heb ik naar het programma gekeken. En het is erg wat die mensen hebben . maar ik vind het goed dat ze ook die emoties van die mensen tonen . zo weet je eens hoe het is of kan zijn.