Nigella Lawson, the queen of foodporn

 

Een tijdje terug keek ik de aflevering van College Tour terug met Nigella Lawson in The Harbour Club te Amsterdam. College Tour is een programma gepresenteerd door Twan Huys, waarbij er inspirerende persoonlijkheden van over de hele wereld worden uitgenodigd op een toepasselijke locatie. Bij dit programma mogen enkel studenten aanwezig zijn.

nigella lawson

De gast wordt vervolgens door Twan Huys geïnterviewd en de studenten mogen vragen stellen. Voor de College Tour met Nigella Lawson had ik mij opgegeven. Echter, door tentamens en deadlines (het leven van een student gaat niet over rozen) kon ik er toch niet heen. Dit vond ik toch wel jammer, omdat ik Nigella Lawson persoonlijk één van de meest inspirerende televisiepersoonlijkheden in de keuken vindt. De manier waarop ze haar recepten aan persoonlijke verhalen verbindt en hoe ze hier over verteld en hoe ze in beeld zijn gebracht, vind ik geweldig. Net als haar momentje aan het einde van iedere aflevering, als ze haar midnight snack gaat halen. In College Tour vertelde ze meer over haar programma, maar ook over haar persoonlijke leven.

Haar verhaal begint met haar moeilijke jeugd. Ze begon samen met haar zus al vroeg met koken. Haar moeder had te kampen met een eetprobleem. Nigella Lawson vertelde dat dit één van de redenen was dat ze zo geïnteresseerd is geraakt in eten. Nog een reden dat ze zo opging in koken, was haar eerste echtgenoot John Diamond. Hij stimuleerde haar haar eigen kookboeken uit te brengen. Echter, hij krijg de diagnose keelkanker en overleed in 2001. Door zijn ziekte kon niet meer van eten genieten, omdat hij niets meer kon proeven en niets meer door zijn keel kon krijgen. Door deze personen in haar leven is Nigella anders tegen eten aan gaan kijken.

Hoe zelfverzekerd ze overkomt in haar kookprogramma's, zo bescheiden kwam ze over in College Tour. Toch durft ze stellig een standpunt in te nemen. Tijdens de aflevering werden er filmpjes van haar programma's getoond en van koks uit Nederland die hun bewondering uitspraken over Nigella. Gedurende deze filmpjes zag je Nigella haar gezicht afwenden en met haar ogen rollen. In haar programma's flirt ze erg met de camera en met de kijker. Haar bijnaam is niet voor niets 'the Queen of food porn'. Ze vindt het echter verschrikkelijk om zo over zich te horen praten. Ze doet dit flirten niet bewust, het is gewoon hoe ze is.

Bekijk de uitzending

Get Microsoft Silverlight

Op een gegeven moment vertelde ze iets wat me verraste en waar ik me gek genoeg in herkende. Hoewel Nigella Lawson een grote liefde heeft voor koken en eten, heeft ze een nogal aparte guilty pleasure. Voor haar is deze guilty pleasure het bekijken van dieetblaadjes en programma's over diëten en afvallen. Ze stelt dat mensen die permanent op dieet lijken te zijn een tegenovergestelde guilty pleasure hebben, namelijk het bekijken van plaatjes van eten en programma's over eten. Nu zijn een eetstoornis en een dieet niet met elkaar te vergelijken, maar toch is dit iets waar ik mij zeer in herkende. Ik kan intens genieten van het kijken op blogs die recepten en foto's van eten bevatten. Zo kan ik uren naar 24Kitchen kijken, naar hoe Rudolf van Veen weer allerlei lekkere dingen uit die oven tevoorschijn tovert. Ook kan ik vervolgens met smaak over deze lekkere gerechten vertellen aan anderen, zonder ze ooit te maken of aan te raken. Ik dacht werkelijk dat ik de enige persoon was die dit deed, maar toen ik het Nigella Lawson op nationale televisie hoorde vertellen, bleek zij het ook te doen! Weliswaar doet zij het tegenovergestelde, maar het is toch te vergelijken.

Alsof ik het eten toch niet helemaal los kan laten. Ook herkende ik mezelf in het perfectionisme wat Nigella Lawson ook schijnt te hebben. Zo kwam ze met een quote die me nog lang bij zal blijven: 'People are vulnerable for the tiranny of perfection'.

Hebben jullie deze aflevering met Nigella Lawson ook gezien? En wat vonden jullie ervan? Schrikt het overvloed aan beelden van eten jullie af of is het voor jullie ook een guilty pleasure?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Vrijdag 7 juni 2013 16:06
Ik vond het een bijzondere aflevering.
En ik kan ook uren naar 24kitchen kijken zonder zelf ook maar iets te maken, net als ik een hele verzameling recepten heb.

Lot1995 - Vrijdag 7 juni 2013 16:30
ik houd van haar, daarbij vind ik haar echt een voorbeeld qua lichaamsfiguur, ik vind haar echt zo mooi!
Flower - Vrijdag 7 juni 2013 16:49
Zij is zooo leuk. Er is een aflevering waarin ze allerlei soorten chocolade gaat kopen, echt ontzettend veel repen stopt ze zonder pardon in haar mandje, je ziet haar echt genieten, super leuk om ook een keer zo'n kant te zien i.p.v. alles dat maar wordt vervangen om er iets gezonds van te maken.
Milena - Vrijdag 7 juni 2013 18:03
Mijn diëtiste raadde me aan deze uitzending terug te kijken, omdat er best goede levenslessen voor me in konden zitten.
En dat klopt! Nigella doet uitspraken waarmee ze mensen met eetstoornissen op een goede manier aan het denken kan zetten. Het kijken waard.
m - Vrijdag 7 juni 2013 18:55
Wat interessant interview vond ik dit! Wat ontzettend veel wijze dingen zegt ze.
Roos - Vrijdag 7 juni 2013 19:12
Toevallig had ik deze uitzending ook gezien en ik had precies dezelfde herkenning, inderdaad. Ik weet niet waarom, maar ze bood ook een soort troost. Ze zei zo veel dingen waar ik het helemaal mee eens was en ze bekijkt dingen op zo'n interessante manier. Wie de uitzending nog niet gezien heeft moet hem zeker eens kijken.
Roos - Vrijdag 7 juni 2013 19:14
+ het is inderdaad ook een guilty pleasure. Ik kan makkelijk een hele dag recepten bekijken op pinterest en 24Kitchen kijken, DC cupcakes, Hells Kitchen, Jamie in 15 minutes, noem maar op. Alles wat met eten te maken heeft.
angstig. - Vrijdag 7 juni 2013 21:14
herkenning...
suzanne - Zaterdag 8 juni 2013 10:57
ik kijk haar kookprogramma veel. vind het heerlijk hoe zij praat over eten, de geuren etc. ik ben na gaan denken door haar manier van genieten van eten! zeker een inspiratie.
Prue - Zaterdag 8 juni 2013 19:06
Zij is wijs!

En eigenwijs in positieve zin.
Danielle - Zaterdag 8 juni 2013 20:49
wauw erg inspirerend!
meisje - Zaterdag 8 juni 2013 22:08
Bovenstaande reacties zijn erg herkenbaar! Dacht dat verder niemand dat deed! Heb op pinterest heel veel recepten en kijk nu ook naar Heel Holland Bakt.
kende deze vrouw niet echt, maar wat een mooie vrouw!! Echt een inspiratie!
Marije - Zondag 9 juni 2013 13:35
Wat een herkenning! Ik kan ook uren recepten zoeken op internet, kookprogramma's kijken of zelfs menukaarten van restaurants online bekijken. Alles wat eigenlijk maar te maken heeft met eten trekt me aan.