Niet Gezond Meer: Orthorexia, hype of eetstoornis?

 

Vanavond op tv! In het NTR-programma ‘Niet Gezond Meer’ gaat presentatrice en kookboekenschrijfster Jet van Nieuwkerk op onderzoek uit in de wereld van obsessief gezond eten en extreem veel sporten. Jet weet waar ze over praat, want zij heeft er lange tijd zelf mee geworsteld. Tien jaar geleden werd gezond eten en sporten voor Jet een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner.

Met hulp van een therapeut ging Jet het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen. Onlangs kwam ze in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen; een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving.

niet gezond meer orthorexia

In deze 3-delige serie ontmoet Jet patiënten die lijden of hebben geleden aan kenmerken van ‘orthorexia’. Ze praat erover met deskundigen op het gebied van eetstoornissen, voedingsspecialisten, experts op het gebied van sociale media en andere betrokkenen. Tijdens haar zoektocht probeert Jet te ontdekken wat ‘orthorexia’ precies is, of het echt een stoornis is en waar het vandaan komt. Wat doet het met je en hoe is het te behandelen of te voorkomen?

“Ik vraag me af of de gezondheids- en bodycultuur is doorgeslagen. Is uiterlijk nu belangrijker dan ooit? Komt het omdat we ons via sociale media voortdurend met anderen vergelijken? Waarom heb ik ermee geworsteld en een heleboel anderen niet? Is het een hype of een eetstoornis?""Waarom is er zo weinig informatie over, laat staan een goed methode om mensen ermee te helpen? Als ik om me heen kijk, lijkt het steeds meer mensen te overkomen: zó extreem gezond eten en willen sporten dat het je leven overneemt. Daar maar ik me zorgen over.” - Jet van Nieuwkerk

Uitzending: woensdag 23, 30 mei & 6 juni om 21:05 uur op NPO3

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Soesje - Maandag 16 april 2018 13:59
dankje voor de kijktip
strawberry - Maandag 16 april 2018 15:06
goed dat ze ook kijken naar andere eetstoornissen dan anorexia, waar meestal tv programma's over gaan. En dit past wel bij de hypes van tegenwoordig. En ook wel verstandig om iemand die er ervaring er mee heeft
Saarki - Maandag 16 april 2018 15:13
Ik hoop dat ik dit programma ook in België ga kunnen bekijken of ergens online ga kunnen bekijken ... want vaak bots je dan op "dit programma kan enkel in Nederland bekeken worden".

Top om te zien dat hier toch steeds meer aandacht aan wordt gegeven en met een, denk ik toch, goede benadering: iemand die spreekt uit ervaring en NIET vanuit sensatieoogpunt. Wat dat betreft loopt België wel wat achter op Nederland vind ik ...
Soesje - Dinsdag 17 april 2018 09:37
NPO heeft de meeste programmas online staan, moet je even uitzendinggemist in de gaten houden :)
Saarki - Woensdag 23 mei 2018 19:49
Bedankt voor de tip. Het spijtige is dat ik zelfs dan op moeilijkheden stoot want de meeste NPO-programma's kan je zelfs online enkel bekijken vanuit Nederland. Gelukkig huur ik momenteel een appartementje mét tv dus ik ga zeker proberen kijken.
LeRose - Maandag 16 april 2018 15:32
Knap van die Jet hoor ik denk dat het trend is geworden die door is geslagen en daar hebben sowieso bedrijven binnen de dieet cultuur misbruik van gemaakt. En sommige influencers maken er ook misbruik van. Ik denk dat het ook te maken heeft dat er zoveel verschillende voedingtrends zijn dat mensen het bos niet meer zien.
Gelukkig zijn er ook zat mensen die er fel tegen in gaan die voor het op gevoel eten en een gezond binnenste strijden.
Die groep word ook steeds groter omdat men het addertje nu wel kan zien. Hoe dun de lijn is tussen gezond voor jouw en gezond voor het ideaalbeeld en dan crashen.
Liv. - Maandag 16 april 2018 16:26
Wat goed dat hier meer aandacht voor komt! Orthorexia is zeker een eetstoornis, en een hele vervelende uit ervaring gesproken. Hopelijk komen er goede behandelingen voor en meer bekendheid, want ik mis wel een beetje herkenning....
Meer blogs hierover worden gewaardeerd!
m - Maandag 16 april 2018 17:51
heee ik herken het volkomen ook ik worstel hier gigantisch mee xx
m - Maandag 16 april 2018 17:50
eindelijk meer aandacht voor een andere eetstoornis of fit girl hype!
heel.herkenbaar ben benieuwd mooi dat er een progamma komt ik ga zeker kijken👍xx
Maria - Maandag 16 april 2018 18:26
Te gezond bestaat niet want met alleen groente en fruit krijg je niet de juiste voedingsstoffen binnen. Bijvoorbeeld nauwelijks eiwitten. Het begint ermee met bepaalde voedingsmiddelen als gezond te betitelen maar die bestaan eigenlijk niet. Het gaat erom wat het met jouw lichaam doet. Van bietjes lopen mijn darmen leeg en ook al kunnen ze gezond heten, ik eet ze niet. Groente is ook niet gezonder dan vlees of vis; je hebt beide - of een andere eiwitbron - nodig. Omdat ik gevoelig ben voor koortslippen moet ik ook op mijn voeding letten en voldoende lysine binnen krijgen. Zonder vlees word ik ook slapjes.
Ina - Maandag 16 april 2018 19:19
Kijk er vol verwachting naar uit. Fijn dat er inderdaad eens aandacht wordt gegeven aan deze vorm van eetstoornis. Ik vind het zo jammer dat er blijkbaar maar 1 stoornis is. Ik wissel van de ene naar de andere. Samen met mijn therapeut heb we bedacht dat ik aan orthoboulirexia lijd🤔
Renate - Maandag 16 april 2018 19:47
Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed! Bij mezelf merk ik ook hoe het mijn leven beheerst. Ook al weet ik hoe ongezond alleen maar gezond willen eten is, het vult mijn gedachten en mijn tijd. Minder zichtbaar dan de anorexia die ik achter me heb kunnen laten, maar het maakt me in veel opzichten net zo ziek.
Saarki - Donderdag 24 mei 2018 22:13
Beste Renate,

Ik heb de documentaire gisteravond bekeken en ik vind niet dat jouw gevecht, jouw last, jouw lijden echt duidelijk naar voren is gekomen.
Ik heb zelf een serieuze anorexia maar die is wel begonnen als wat ze in de docu "orthorexia" noemen.
Naar mijn aanvoelen én tot mijn grote spijt, ging de aflevering van gisteren er nogal lichtjes over ... véél te licht eigenlijk en haalde ik er niet bepaald de boodschap uit "let op" of "ja, dit moet echt wel serieus genomen worden".

Ik weet niet of jij de aflevering bekeken hebt en of jij je er wat een oké gevoel bij had/hebt?

Veel moed alleszins, ik onderschat je strijd alleszins niet! ♥
E. - Dinsdag 17 april 2018 05:20
Gezond zijn is ook een gezonde geest hebben en die krijg je echt niet door alleen met je eten en je bewegen en je eigen lichaam bezig te zijn !
Ze moeten gezondheid anders vertalen !
Eten is geen morele questie ,wat je eet of drinkt maakt je geen beter of slechter mens ! Jezus heeft dat ook gezegd.
Het kan NIEMAND wat schelen wat en hoeveel je eet.,alleen andere eetgestoorde mensen vinden dat interessant .Ja en marktonderzoekers on opdracht van de producenten.
We willen allemaal eigenlijk gewoon overleven en daarom eten we.
Y - Donderdag 24 mei 2018 15:16
Ik heb het programma gekeken, interessant programma. Zelf ben ik herstellende van eetstoornis NAO en heb orthorexia trekjes. Om eerlijk te zijn had ik er veel moeite met Dr. van Furth. Hoe hij sprak tegen Jet, zijn harde toon en zijn "kort-door-de-bocht" houding. Ik werd daar zelfs een beetje boos over, omdat hij zo zwart wit overkwam.
Maar wellicht ben ik degene die dit zo ervaart en heb ik meer compassie voor hem in de tweede aflevering :)!
Anne-Tess - Donderdag 24 mei 2018 15:41
Hi,

Wat een goede documentaire was het. (Is het, ik kijk het nu terug ;-))

Ik heb sinds november een eetstoornis. Het lijkt een beetje op mijn start van de eetstoornis maar dan in een flits.

Ik had geen eetlust door een ziekenhuisopname en kreeg toevallig die week maaltijdshakes binnen om te reviewen voor mijn blog. Ik had niet zo zin in de shakes maar ik ging er een proberen. Sinds toen ben ik alleen twee van die shakes per dag gaan drinken. Eerst met melk en een banaan maar later kwam ik er achter dat het ook met water kon. Het werden dus twee shakes met water per dag en daarnaast fulltime sporten. Elke dag sporten. Soms twee keer per dag. Op een dag kreeg ik 500 kcal binnen.

Na twee maanden stopte het bedrijf met de shakes en vond ik geen vervanger voor die maaltijdshakes. In deze twee maanden was ik wel mooi heel erg veel kilo kwijt.

Daarna ben ik doorgeslagen naar a-typische anorexia.

Ik denk dat het dan misschien een doorslag kan maken naar anorexia of dus a-typische...

Xx
X - Donderdag 24 mei 2018 18:02
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen goed gevoel had bij de uitzending. Het maakte me erg boos zelf. Ik vond dat Jet soms bijna trots leek op haar verleden met eten en obsessief sporten. Ik ben momenteel in behandeling voor ES- NAO met obsessief sporten... Maar er is niets op trots op te zijn niets. Het is HEL en herstel is heel hard werken.
Naar mijn mening kwam er niet duidelijk naar voren hoe fucking kut een ES is... ik vond dat er erg makkelijk over gepraat werd en daarom vind ik juist heel fijn dat Dr, van Furth zo duidelijk was. Iedereen kan roepen dat hij of zij een ES heeft... maar als je het echt hebt, is het gewoon godsgruwelijk klote.
Saarki - Donderdag 24 mei 2018 21:58
Ik heb de documentaire gisteravond ook bekeken en ik heb/had er toch ook wel wat gemengde gevoelens bij ...
Samira Ahale - Donderdag 7 juni 2018 02:06
Het probleem is dat we ons identificeren met het lichaam. Met een middel wat tijdelijk is, en aan verval onderhevig. Het is een queeste gedoemd om te mislukken. Ik heb ook een eetstoornis gehad in mijn puberteit en het speelde weer op een aantal jaar geleden na mijn diepe dal, scheiding enz..ik heb er zelfs een boek over geschreven.
In ieder geval, in mijn diepste dal kwam het inzicht:
DOING!
Ik ben niet een lichaam. Ik ben geen slaaf van het lichaam. Het lichaam is er voor mij. Waarom ben ik hier en wat wil ik in mijn leven ervaren? En mijn lichaam is me nu van dienst. En ik vertrouw op mijn middel, net als dat ik op mijn huis vertrouw die me droog houdt en warm houdt en me een veilig gevoel geeft, of een auto waar je op rekenen, zo vertrouw ik op het lichaam, wat een middel is, zodat ik de dingen kan gaan doen waar ik voor gekomen ben. Ook al weet ik mentaal niet wat dit is.
Het is niet alleen een laag zelfbeeld wat ik had, maar een onjuist zelfbeeld. Afscheid nemen van het zelfbeeld, want het is niet wie je bent. Je bent niet je lichaam. En dat is voor mij mijn genezing geweest, hoewel ik in moeilijke momenten nog wel eens terug kan vallen in teveel sporten en weinig eten. Maar dat is dan maar even, ik ben me er heel bewust van.
Ik zou tegen Jet willen zeggen: focus niet meer op het lichaam, op dat wat je niet bent, want dan innerlijke vrede nooit te vinden zijn. Zekerheid is alleen daar te vinden waar je oorsprong is. En die vind je door los te laten wat je niet bent.
Non-dualiteit/theCourse/Eencursusinwonderen is mijn redding geweest. Mooi programma en een mooie zoektocht. Dank daarvoor. Samira Ahale De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij.