Nederland zingt over Anorexia

 

In het EO programma Nederland Zingt met heel veel koor -en samenzang was afgelopen zondag Pien van der Hoff te gast.

Dominee Arie van der Veer ontmoet Pien van der Hoff. Hij is verrast hoe gezond zij eruitziet, aangezien Pien vroeger anorexia heeft gehad. Ze lag zelfs op het randje van de dood, maar heeft het wonderbaarlijk gered.

Niet alleen daarvan staat ds. Arie versteld. Pien heeft nu een gezin van tien kinderen: vijf biologische kinderen en vijf pleeg-/gezinshuiskinderen. Het huishouden draaiende houden is al een hele taak, maar daarnaast is Pien ook nog lerares, domineesvrouw en zangleidster in de gemeente.

Ze vertelt open over haar ziekte, waar ze zelfs nu nog niet helemaal overheen is. Anorexia is een manier om om te gaan met achterliggende problemen en die heeft ze in haar leven langzamerhand onder ogen kunnen zien. Pien gaat met haar kinderen een broodje eten bij de bakker, en ds. Arie van der Veer spreekt met haar man dominee George.

Ik heb even opgezocht waar het interview precies zit:

  • 14:00 minuten
  • 27:19 minuten
  • 58:05 minuten (hier gaat ze uit de bijbel lezen)
  • 01:09:43 minuten slot

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Wat vind je van haar verhaal?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne-rose - Maandag 24 oktober 2011 14:39
Wat legt ze het goed uit! kan me er helemaal in vinden
.. - Maandag 24 oktober 2011 14:45
Zeg, een beetje aardiger dan 'niet te begrijpen gezang' zou ook wel mogen! Zo reageren we ook niet op andere culturen en denkbeelden, dus waarom dan wel op christenen?
MChantalle - Maandag 24 oktober 2011 14:47
Ik heb nu al geen zin om het af te kijken, want het begon voor mij al helemaal verkeerd: Eerlijk gezegd had ik me iemand anders voorgesteld. Ik had gelezen, dat je anorexia had gehad...Nou dan denk ik meestal aan van die hele dunne mensen...
S. - Maandag 24 oktober 2011 14:56
@MChantalle

Beetje onzin, ik heb ook anorexia gehad en met ook niet meer dun. Plus daarbij als iemand van anorexia genezen is, heb je een gezond gewicht en hoef je dus echt niet meer te zien dat iemand anorexia heeft gehad.
Inger - Maandag 24 oktober 2011 15:21
Ik snap echt niet waar het probleem ligt ......
Respect voor deze mevr.
En voor haar geloof en de mensen hier de geloven.
Maar ik vind het wel fijn dat de tijden erbij zijn gezet want ik begrijp Christelijke liederen ook niet en mijn interesse ligt daar ook totaal niet.
Scarlet - Maandag 24 oktober 2011 15:26
@.. het was niet negatief bedoeld. Het zijn voor velen nu eenmaal niet te begrijpen psalmen/ gezangen. Meer bedoelde ik er niet mee. Ik heb het echter voor je aangepast.
GeloofHoopLiefde. - Maandag 24 oktober 2011 16:02
Ik vond het heel bijzonder om dit te bekijken! Wat een krachtige vrouw. Prachtig om te zien hoe deze vrouw uit deze ziekte is gekomen. Dat ze de kracht bij god heeft gevonden om zo te genezen. & dat ze nu met de liefde die zij in haar heeft zoveel andere kinderen helpt.

Bijzonder, een vrouw om een voorbeeld aan te nemen!

Liefs GeloofHoopLiefde.
Noush - Maandag 24 oktober 2011 16:29
Ik denk dat deze mevrouw juist heel oprecht antwoord geeft op zijn vragen. Hij stelt juist de vragen die we juist zo vervelend vinden. De doorsnee vragen van mensen die niet weten hoe het werkt. Daardoor wordt hier juist zo goed uitgelegd hoe een eetstoornis kan zijn.

Liefs Noush
hockeymeisje - Maandag 24 oktober 2011 16:33
Eerlijk gezegd word ik behoorlijk 'chagerijnig' van die man. Vind het knap hoe die vrouw met zijn vragen omgaat..
Ze legt het echt heel goed uit..

Enne inderdaad, ik keek ook wel raar op van die eerste opmerking: 'Dat hij een dun iemand had verwacht'.

Ten eerste: je bént niet altijd graatjemager.
Ten tweede: ze heeft haar eetstoornis overwonnen, dus dan ben je sowieso niet graatjemager..

Ondanks dat, vind ik het wel een mooie uitzending en erg herkenbaar!
Blonde - Maandag 24 oktober 2011 16:34
Ja, luister, als je geen interesse hebt in christelijke liederen of overtuigingen of wat dan ook, kijk het dan gewoon niet. Niet alles hoeft op jou gericht te zijn. Kom op zeg.

@Blonde - Maandag 24 oktober 2011 16:58
Ik kijk, omdat ik geļnteresseerd ben in haar verhaal en aangezien ik totaal niet gelovig ben, ben ik niet geļnteresseerd in de rest..

Het is dus alleen maar fijn dat er even bijstaat waar het interview precies zit.
Hoef ik niet de hele kerkdienst te zien ;)
marleen - Maandag 24 oktober 2011 17:00
voor mij klopt het toch niet wat ze zei over dat je een plaatje in je hoofd hebt (ireeel maar toch) waar je aan wil geraken. En ook niet dat je een vol gevoel hebt, of dat je niet kan eten.
Laura88 - Maandag 24 oktober 2011 17:49
Wow, wat legt zij dit goed uit!
Respect voor haar!
Chananja - Maandag 24 oktober 2011 18:22
In haar uitleg over welke functie anorexia kan hebben, kan ik me wel heel erg vinden en dat legt ze ook superhelder uit volgens mij. Wat ik lastig vind aan deze uitzending is dat ik juist aan mensen in mijn omgeving probeer uit te leggen dat anorexia niet is dat je geen honger hebt of geen zin in eten, maar dat je het jezelf ontzegt. En nu zegt zij juist heel stellig dat je gewoon niet kan eten. Mijn schoonmoeder had dit programma gekeken en belde mij op dat ze er nu wel iets meer van begreep. Maar zij is dus juist precies zo iemand die mij voortdurend taart en weet ik veel wat aanbiedt 'zodat je eetlust weer terugkomt'.

Ligt het aan mij en ben ik de enige die, hoewel mijn honger- en verzadigingsgevoel wel enigszins verstoord is, toch een redelijke eetlust/honger heeft?
megg - Maandag 24 oktober 2011 20:04
wauw respect voor deze vrouw dat ze zich er zo door heeft weten te slaan!

en @chanania ik heb ook wel gewoon eetlust gehad hoor!
ik denk dat dat bij iedereen wel anders ligt.;)
zij doet HAAR verhaal niet dat van andere mensen die een eetstoornis hebben gehad. iedere eetstoornis is pakt bij iedereen anders uit.;)

liefs.
... - Maandag 24 oktober 2011 22:02
Bedankt Scarlet dat je de tekst wat neutraler hebt gemaakt. Het is idd superhandig dat de tijden erbij staan, de grote stukken die niet relevant zijn, hoeft idd echt niet iedereen door te worstelen. Die heb ik zelf ook niet gekeken. Alleen hoeven ze dan niet meteen bestempeld te worden als 'niet te begrijpen'. Dus fijn dat je dat hebt weggehaald.
Vlinder - Maandag 24 oktober 2011 22:08
Mooi dat deze vrouw helemaal tot bloei is gekomen uiteindelijk, zoals haar man zei. Dat ze haar waarde in God heeft gevonden. En dat ze Zijn grote liefde voor haar door wil geven aan anderen, vooral kinderen.
Herkenbaar dat ze haar emoties niet aankon en daardoor in de anorexia is belandt.
Dat ze nu echt weet wat Leven is met de hoofdletter "L"
- Maandag 24 oktober 2011 22:52
Heel herkenbaar! Ik kan me er helemaal in vinden!
GLM1993 - Maandag 24 oktober 2011 22:59
Wat een ontzettend goed artikel! Ik ben het met Noush eens dat de vrouw gewoon heel oprecht antwoord geeft op zijn vragen. Voor mij is God ook een ontzettende steun en door mijn eetstoornis leer ik mezelf ook echt kennen als wie ik echt ben.

@Chananja: Ik heb echt vreselijk honger gehad!
M. - Dinsdag 25 oktober 2011 07:59
Ik voelde het ook even binnenkomen toen die man begon over 'dan verwacht ik van die hele dunne mensen'. Ik vond het dan ook goed/fijn dat ze daar nog op terugkwam en uitlegde dat zo'n opmerking niet-helpend is voor iemand met een eetstoornis.

Vanuit haar perspectief heeft ze het hebben van een eetstoornis goed, integer en (deels) herkenbaar uitgelegd. Ze blijft nog steeds kleine ("eigen bordje") en toch ook wel iets grotere ("als er een kilo bij is, is die er volgende week ook weer af") restjes eetstoornis houden, maar over het algemeen is het erg leefbaar voor haar als ik het zo zie. Mooi verhaal, ook al werken sommige dingen voor mij persoonlijk wat anders.
@ S. - Dinsdag 25 oktober 2011 08:39
Dat bedoelde ik dus ook..
Ik heb zelf ook anorexia, maar zit op redelijk gezond gewicht.
Maar hoe hij het zei, kwam het voor mij over dat iemand met een eetstoornis per se dun moet zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is.
Iemand met een gezond gewicht kan ook een hele erge eetstoornis hebben.
burning - Dinsdag 25 oktober 2011 18:42
das de vrouw van onze dominee..... wow, never known... toch respect Filipien dat je het durft te vertellen
Vlinder - Dinsdag 25 oktober 2011 23:08
Ik snap trouwens dat velen de gezangen/psalmen niet zullen begrijpen. De teksten zullen pas voor je beginnen te spreken wanneer je christen wordt.
Het geloof is namelijk ook niet te begrijpen met je verstand.
Wanneer je wil gaan geloven in een God die je Schepper is en zielsveel van je houdt en je Zijn liefde wil geven, dan zal de Heilige Geest van God je dingen openbaren. Dan zul je geraakt worden door Zijn liefde en alles wat Hij je als je Vader wil geven.
Net zoals mensen, mensen met eetstoornissen niet begrijpen. Je begrijpt het pas als je er zelf in zit. Dit is met geloven ook zo. En dat maakt het tegelijkertijd zo moeilijk om te geloven. Omdat het niet te bevatten is voor ongelovigen maar vooral iets van je hart is.
Het is vaak een groeiproces. Ik begreep zulke teksten ook eerst niet zo goed. Maar nu ik mij meer open stel voor Gods Geest, openbaart Hij de dingen. Klinkt mss wat raar maar het is zo gaaf. Ik heb zoveel steun aan Hem als mijn Vader. En dan wordt je blij van kerkdiensten (hetzij dat die van mij met Opwekkingsliederen zijn, met band erbij) omdat God dan door die teksten heen, heel dichtbij je komt met Zijn wijsheid, liefde, kracht enz.
Elise - Zondag 25 december 2011 18:36
@Vlinder

Mooi om je verhaal te lezen. Ik hoop dat je verder mag groeien aan de hand van God.
pien - Zondag 24 februari 2013 23:34
thanx voor al die lieve reacties hierboven.
Word ik beetje stil van. Vond het toch ook wel heel spannend zo op t.v
hoop dat iedereen die worstelt met eetprobleem mag zien hoe kostbaar zij (hij) is in de ogen van God en van hen die je dierbaar zijn.
Hoop ook dat ieder het avontuur durft aan te gaan, misschien met horten en stoten of kleine stapjes van jezelf accepteren zoals je prachtig mooi gemaakt bent


pien
Ikdoedurfkan - Zaterdag 2 november 2013 17:29
Wat ben ik blij dat Pien ook zegt: 'Het is een verslaving....!' en 'Dan ben je in een soort roes, je voelt niets meer, je zit in een soort verslavingsroes'.
Dat is ook hoe ik het liever noem: een eetverslaving.
En wat legt ze het ontzettend goed uit!
Bedankt voor het delen Pien!!