Mooi Geweest: een film over euthanasie

 

“Wil je samen met me sterven?” is toch een type vraag waarop je niet echt halfslachtig kan
antwoorden. Het is ‘ja’ of ‘nee’. Het antwoord heeft grotere gevolgen dan Nel en Gerard als smoorverliefde dertigers zich ooit konden beseffen. Zaterdag 13 oktober kan je op NPO3 kijken naar de film Mooi Geweest. Een heftig film over euthanasie. Mooi Geweest is onderdeel van de dertiende serie van het belangrijkste filmproject voor jonge, talentvolle filmakers: De one night stands. Zes jonge makers krijgen dan de kans om in 45 minuten te laten zien wat ze in huis hebben.

De film Mooi Geweest gaat over Nel en Gerard. Ooit hebben ze met elkaar afgesproken om - wanneer het moment daar is - samen uit het leven te stappen als de ultieme verzegeling van hun liefdesband. Gerard is er inmiddels van overtuigd dat zijn leven voltooid is, maar Nel twijfelt aanvankelijk nog. Dat hun onomkeerbare plan daarnaast zo rauw op het dak van hun dochter en haar gezin zou vallen, hadden ze niet ingecalculeerd.

Mooi Geweest: een film over euthanasie

"Deels gevangen in de houdgreep van een lange familierelatie, met alle bitterheid maar zeker ook de mooie herinneringen. De sterke band die ze ondanks hun heftige persoonlijkheden bij elkaar heeft gehouden. De humor tussen Gerard en Nel waaruit te lezen valt hoeveel ze van elkaar houden en hebben gehouden. De absurditeit van het uitvoeren van zo’n gezamenlijke afspraak om samen dood te gaan. Als laatste de dochter, ook zij moet als achterblijver leren dealen met de doodswens van haar ouders."

De onderlinge verhoudingen komen onder druk te staan. Verzwegen conflicten en ingesleten patronen maken het uitvoeren van hun voornemen lastiger dan gedacht.

"Het concept samen te sterven met de vrouw waarmee ik een goed leven heb geleid is prachtig in mijn hoofd, maar wat als puntje bij paaltje komt? Is het niet veel eenvoudiger om die verantwoordelijkheid bij Magere Hein neer te leggen?" ~ Mari Sanders (regie)

Mooi geweest, de nieuwe film van regisseur Mari Sanders naar een script van Cecilie Levy. De hoofdrollen worden vertolkt door Leny Breederveld, Cas Enklaar en Maria Kraakman. De film is ontwikkeld in het kader van One Night Stand. De film zal op 30 september in premiere gaan op het Nederlands Filmfestival en is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie televisiedrama. Het Nederlands Film Festival vindt van 27 september tot 5 oktober plaats in Utrecht.

"Ik vind het ook belangrijk om deze film nu te maken omdat in een individualistischer wordende samenleving de generatie van Nel en Gerard de eerste is waarbij het thema ‘dood’ niet enkel het terrein meer is van de priester of dominee. Dit impliceert dat wij allemaal een individueel antwoord moeten vinden over hoe wij met de dood van onszelf en onze ouders willen omgaan." ~ Mari Sanders (regie)

Mooi Geweest
Zaterdag 13 oktober, 22:15 uur op NPO 3

Bekijk ook: Too Young To Die
Een documentaire over euthanasie bij jongeren.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ingrid - Zondag 14 oktober 2018 16:26
Ik heb gekeken, mooie personages en het raakte me wel, zet je aan het denken. De wending in de film als de man een andere beslissing neemt daar schrik je toch van.
lida berhaut - Zaterdag 13 april 2019 20:21
lida wilt odietzie doen van lida haar zangtalenten
lida berhaut - Zaterdag 13 april 2019 20:24
lida wilt heel graag odietsie doen van lida haar zangtalenten
lida berhaut - Zaterdag 13 april 2019 20:27
lida wilt heel graag odietsie doen van lida haar zangtalenten