Liefde voor een dier

 

Vandaag is het weer dierendag en mag je jouw kat, hond, konijn of ander dier even extra verwennen. Je kunt een lange boswandeling maken met je hond of jouw kat of konijn verwennen met een heerlijke traktatie. Ook kan je iets nieuws kopen voor je huisdier, zoals een lekker groot bot of een nieuw speeltje. Een huisdier houden is niet alleen leuk maar kan ook goed zijn voor je gezondheid en humeur.

we love cats and dogs proud2Bme

hondHet is gezond
Een huisdier zorgt ervoor dat je in beweging komt. Mensen die een huisdier hebben gaan hierdoor minder vaak naar de dokter, ze hebben een lager cholestrolgehalte en leven gemiddeld langer. Het knuffelen met je huisdier is ook goed voor je. Er worden hierdoor bepaalde hormonen aangemaakt die rustgevend werken en zorgen voor gevoelens van vertrouwen.

hondHet zorgt voor plezier
Een dier geeft ook veel plezier. Je kunt ermee spelen, je kunt samen wandelen en genieten van de natuur. Dieren hebben allemaal hun eigen bijzondere karaktertrekjes waar je veel lol uit kunt halen.

hondHet levert sociale contacten
Als je een hond hebt krijg je een stuk sneller contact met mensen in je omgeving. Tijdens het uitlaten kom je allerlei mensen tegen. Je wordt eerder aangesproken en komt hierdoor een stuk sneller met mensen in gesprek. Maar ook als de kat af en toe bij de buren in de tuin zit kan dit aanleiding zijn voor meer contact.

hondHet is nuttig
Een huisdier kan nuttig zijn wanneer je eenzaam, depressief of verdrietig bent. Het beestje is er voor je, oordeelt niet, geeft steun en luistert altijd naar je. Zeker een hond is er onvoorwaardelijk voor je. Hij houdt van je en is afhankelijk van je. Een hond is bijna altijd vrolijk en blij om jou weer te zien. Uit een onderzoek van National Geographic bleek zelfs dat eigenaren de relatie met hun hond hoger scoorden dan die met hun partner.

kat kat

Maar het is niet alleen maar leuk...
Natuurlijk zitten er ook allerlei nadelen aan het houden van huisdieren, zoals dat je bij een hond erg gebonden bent en niet zomaar even zonder iets te regelen een paar daagjes van huis kunt zijn. Een huisdier heeft aandacht en zorg nodig en de kosten van de dierenarts kunnen soms hoog oplopen. Denk dus altijd heel goed na voordat je een huisdier aanschaft. Als je het beestje eenmaal hebt zit je er gemiddeld voor de komende 10 jaar aan vast.

Wat tenslotte het meest moeilijk is aan het houden van een huisdier, is dat je het op een gegeven moment ook weer zal verliezen. Er komt een moment dat jouw hond, konijn of kat ziek wordt en overlijdt. Zo'n beestje is dan inmiddels zo'n onderdeel van jouw leven geworden, jouw trouwe vriend geworden waarvan je zo enorm veel houdt, dat je je niet kunt voorstellen zonder hem te moeten leven.

De meeste honden gaan niet dood door ouderdom, maar door ziekte, veelal kanker. Enkele maanden geleden keek ik naar de documentaire 'Mijn lieve kankerhond'. Een prachtige documentaire waarbij heel mooi in beeld wordt gebracht hoe waardevol een huisdier kan zijn voor allerlei soorten mensen. De documentaire speelt zich voor het grootste gedeelte af op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. Dit is het grootste dierenziekenhuis van Europa. Dagelijks behandelen de oncologen hier kankerpatienten. De centrale vraag die gesteld wordt in de documentaire is: Hoever ga je in de strijd tegen de kanker van je huisdier?

Wat heb jij met huisdieren?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Isa1990 - Vrijdag 4 oktober 2013 09:25
Heb die documentaire ook gezien, ''mooi'' maar wel heftig vond ik het... Ben blij dat mijn poes Isa pas 1.5 jaar is en ik haar, als het goed is, nog lang bij me mag hebben :) Het is een echte binnenpoes, dus dat scheelt ook weer in het risico op aanrijding...
Megje - Vrijdag 4 oktober 2013 09:37
gisteren afscheid moeten nemen van mijn lieve (oude) poezebeest. Voelt raar, dierendag zonder haar.. Ik knuffel nu mijn andere katten maar plat, maar ik mis mijn oude maatje vreselijk!
L. - Vrijdag 4 oktober 2013 09:37
Ik wil zo graag weer huisdieren! Maar alleen als ik zeker weet dat ik genoeg thuis ben om er ook echt goed voor te kunnen zorgen.
m - Vrijdag 4 oktober 2013 10:22
Ik houd zo van honden en katten. Die onvoorwaardelijke liefde, de blijheid als je er bent. Helaas heb ik geen optie nu tot een huisdier.
Ik zou het echter nooit een chemo of bestraling laten ondergaan, dat vind ik veel te ver gaan en ook alle troep wat erdoor in ons leefmilieu komt, daar maak ik me al zorgen over als het over mensen gaat.
Pijnstillers en laten inslapen, dan kan de hond gewoon hond blijven en is het zoals het is. Als het nog een poos leeft, heb ik ook de tijd om afscheid te nemen.
Joyce - Vrijdag 4 oktober 2013 10:34
Laten we ook denken aan de dieren in de bio industrie.
Je hond of kat extra verzorgen maar in de avond wel een varken of koe naar binnen werken?? hoe scheef is dat!? Een dier is een dier!
Flower - Vrijdag 4 oktober 2013 10:45
Helemaal eens met Joyce!!!
tomaatkomkommer - Vrijdag 4 oktober 2013 11:40
volgende week krijg ik een puppy

maar stel hij krijgt kanker
hoe kan ik dat dan zien??
me - Vrijdag 4 oktober 2013 12:26
eet-geen-dieren-dag :)
meisje14 - Vrijdag 4 oktober 2013 14:56
Leuke foto's =)
Rose Anne - Vrijdag 4 oktober 2013 14:59
Ik heb een hele lieve kat, Suusje:).
Binnenkort moet ze alleen weg van mijn moeder, omdat ze te veel aan de bank krabt.
Dan ga ik echt heeeeel verdrietig zijn...
Chananja - Vrijdag 4 oktober 2013 15:32
Haha, ik heb echt niets met dieren, ben vooral bang voor een hoop dieren. Maar vind het wel altijd bijzonder om te zien als mensen echt van een dier houden.
Inger - Vrijdag 4 oktober 2013 16:09
Ik heb sinds 2 maandjes 2 konijnen!!
Fien, Klaver en Fluzzle.... ze zijn superlief en ik kan nu al niet zonder ze!
Konijnen zijn echt geweldig, ze mogen gewoon los door het huis hobbelen, komen af en toe lekker knuffelen en zijn heerlijk speels.
Daarnaast zijn ze ook met elkaar zo lief !! :D

En ik heb een lease paard, ook supergeweldig.
Ik hou van dieren!!


(Maar bij het avond eten eet ik ook gewoon vis, vlees of vega... ik ben heel lang vegatarier geweest en kwam mega veel voedingsstoffen tekort daardoor....)
R. - Vrijdag 4 oktober 2013 17:36
Ik heb een poesje. Ik heb net extra veel eten gegeven omdat het dierendag ik. Ik denk ze dat het allerfijnst vind om te krijgen.

De vorige poes had waarschijnlijk leverkanker. We hebben haar toen in laten slapen want ze voelde zich echt heel erg ziek volgens de dierenarts. We konden ook wel infuus doen en dwangvoeding en dan onderzoeken en behandelen maar dat vonden we niet echt iets voor een poes. De dierenarts vond dat trouwens ook.
R. - Vrijdag 4 oktober 2013 17:37
@Rose Anne: wat naar dat je kat weg moet :(
Kan je je moeder niet ompraten?
flower - Vrijdag 4 oktober 2013 20:01
Ik heb het filmpje met tranen in mijn ogen bekeken. Ons hond bond ons gezin, en omdat de verdere relaties in het gezin niet zo goed zijn, was hij echt het hoofd van het gezin. Ons allerliefste en trouwste vriendje die afgelopen zomer is ingeslapen omdat hij meerdere epileptische aanvallen heeft gehad en daarna echt niet meer verder kon.

Toen ik dit hoorde zat ik in het buitenland. Wat heb ik gehuild toen ik dit nieuws kreeg. En wat mis ik hem nu nog steeds... :( Heb de tranen er alweer van in mijn ogen... Mijn lieverd is 12.5 jaar geworden en heeft een geweldig leven gehad.. En hij zal voor altijd in mijn hart zijn...
Saraa13 - Vrijdag 4 oktober 2013 20:35
Één van onze katten is nu 22! Maar die is ondertussen ook al graatmager en dement.. Maar nog steeds een echte plak-kat


En eens met Joyce!
Ik vind het hypocriet als mensen goed voor hun huisdier zorgen en vervolgens zonder na te denken een vleesje wegwerken... Ben zelf ook vegetariër.
stroopwafel - Vrijdag 4 oktober 2013 21:58
de documentaire is mooi en heftig tegelijk.. heb mijn hond ook door (waarschijnlijk) zo'n ziekte verloren. hij was mn beste vriend, mn alles.. mis hem nog elke dag.
Laartje - Zaterdag 5 oktober 2013 20:19
Ik heb vandaag een konijntje gehaald ,
en ik ben er super blij mee !
anoniem - Zondag 6 oktober 2013 19:02
Een van mijn dromen was altijd een eigen hond. Nu heb ik er een, het geeft ooknzelfvertrouwen omdat de afgelopen jaren veel dingen niet zijn gelukt. En het gaat ook heel goed, dus ik ben ook wel trots dat ik in mn eentje haar goed heb kunnen opvoeden :)
Theo - Donderdag 10 oktober 2013 14:13
Wij hebben dinsdag onze Joep in laten slapen. Teriier en Schnautzer. 15 jaar en 5 dagen....
Wij hebben Joep uit een asiel. Hij was negen maanden toen. Hij was ons maatje, deelde lief en leed. Was er altijd. Twee jaar geleden werd Cushing geconstateerd. Met pilletjes ging het nog goed. Hij werd doof, blind. Twee weken geleden kreeg hij een dikkere buik. Hij werd stil, probeerde er te zijn, maar het kostte hem veel moeiteWe zijn naar de dierenarts gegaan. Zijn hartje was zo zwak dat zijn buikje vol met vocht zat.
Vaak hebben we tegen elkaar gezegd hoe moeilijk het zou zijn zonder hem.
We hebben meteen besloten Joep in te laten slapen.
Heel moeilijk. We hebben hem vast gehouden bij het eerste spuitje. Hij sliep meteen. Bij het tweede spuitje stierf hij binnen 1 seconde. Zo zwak was hij.
Nu is het leeg.
We hebben altijd gezet dat we Joep in de tuin zouden begraven. Hij was meester in het graven van gaten. De bloembollen waren er ieder jaar meteen weer uit.
Toen hij daar zo lag hebben we toch besloten hem niet mee te nemen. Nu twijfel ik soms. Heb ik hem achter gelaten, tekort gedaan daardoor?
Het is wel goed te horen dat zorgen en houden van Joep ook betekent dat je hem ook in die laatste fase goed voor hem moet zijn. Hem niet onnodig pijn te laten lijden, benauwd te laten zijn omdat wij hem niet durven te laten gaan.
Een huisdier, een hond is zo fijn. Zo dankbaar. Ik heb hem ook bedankt die laatste momenten.
Dit is onze manier geweest. Iedereen zoekt en vindt hierin zijn eigen weg.
Het doet ondanks alles nog pijn en het is leeg. We hebben hem goed laten gaan. En, hij is er nog steeds....
Theo