Killerbody van een anorexia patient

 

En daar zat ik dan. Voor de tv, zenuwachtig af te wachten hoe de mensen van RTL Boulevard mij in het programma gemonteerd zouden hebben. Het was 18:40 uur toen het programma begon en het eerste beeld dat ik zag was gelijk mijn gezicht. Van de ene kant heel trots, maar ook ontzettend bang voor en benieuwd naar alle reacties en verschillende meningen die ik erop zou krijgen. Het begon allemaal zondagavond. Ik heb na het interview van Fajah Lourens bij Jinek onderstaande e-mail naar RTL Late Night gestuurd...

kro screenshot
bron: screenshot KRO/NCRV Jinek

"Geachte meneer/mevrouw,

Mijn naam is Eva Pluijm, ik ben 17 jaar oud en ik vecht nu al ongeveer 3 jaar tegen een eetstoornis. Ik zag vandaag het interview met Fajah Lourens bij Eva Jinek. Ik ben intens boos, verdrietig en geschokt over wat zij te vertellen had. Over haar killerbody, kcal innamen etc. Aan het eind van het interview zegt ze dat 16 jarige meisjes moeten gaan letten op hun eten om een plattere buik te krijgen. Iets wat niet waar is, jouw lichaam vormt zich zoals het zich vormt met een goed eetpatroon.

Uit eigen ervaring weet ik hoe gevaarlijk en schadelijk het is om je lichaam te willen veranderen in de puberteit. De uitspraken van Fajah/fitgirls zijn niet alleen voor mensen met een eetstoornis zeer triggerend, maar ook eetstoornis bevorderend. Ik zou ontzettend graag mijn verhaal willen doen en willen reageren op heel die voedelhypes die er tegenwoordig zijn (niet alleen die van Fajah) vanuit een eetstoornis oogpunt. Ik hoop ontzettend dat jullie mij een kans willen geven om mijn stem te laten horen voor alle jongens en meisjes met een eetstoornis of die het aan het ontwikkelen zijn,

Met vriendelijke groet,

Eva Pluijm"

Hier is eigenlijk vrijwel meteen met heel veel zorg en aandacht op gereageerd. Aan gezien ze bij RTL Late Night dit onderwerp beter bij RTL Boulevard vonden passen is het daar naar toe gegaan. Het gene wat ik hiermee wilde laten zien is dat alles wat er nu speelt met al die fitgirls, voedelhypes etc. heel triggerend kan zijn voor mensen met een eetstoornis. Iets wat veel mensen zich niet beseffen. Ik wilde die stem ook eens laten horen. En nee, ik heb niks persoonlijk tegen Fajah Lourens, maar ik maak me er wel zorgen over dat al deze onderwerpen zo groot in de media verschijnen en aandacht krijgen bij tv-programma's.

RTL Boulevard Eva Pluijm anorexia
Bron: screenshot RTL Boulevard

Ik hoop hierdoor dat mensen gaan nadenken voordat ze iets als gezond gaan aanprijzen. Dat ze nadenken voor welke mensen het bedoeld is, want ja, het is een feit dat het gezond is om af te vallen wanneer je overgewicht hebt, maar mensen met een gezond gewicht hoeven niet af te vallen! En al helemaal tieners niet!

Ook hoop ik ooit dat mensen gaan leren om van hun lichaam te houden op een gezond gewicht met een goed eetpatroon i.p.v. het leren om hun lichaam te perfectioneren. Dit schrijf ik ook om mezelf nog eens extra te motiveren, want ook ik weet dat deze dingen niet vanzelf gaan. Als je eenmaal een eetstoornis heb kost het ontzettend veel kracht, tranen en tijd om hier helemaal van te genezen, daarnaast zijn de triggers echt niet zomaar verdwenen.

"Mensen die aan een eetstoornis overlijden kunnen hun lichaam letterlijk een killerbody noemen"

rtl Boulevard Eva Pluijm anorexia

Als laatste wil ik nog tegen alle mensen zeggen die zich getriggerd voelen door al deze uitspraken van tegenwoordig: Zorg alsjeblieft goed voor jezelf en praat over wat jou triggert. Relativeer wat écht goed voor je lichaam is en als je zelf denkt dat je niet goed bezig bent, zoek dan hulp! Het is niet zwak en het is niet erg dat jij je hebt laten meeslepen en hierdoor een eetstoornis ontwikkeld hebt! Laat je stem horen! Laat je body jou niet killen!

Liefs, Eva ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elisa - Woensdag 18 januari 2017 12:07
Dapper van je◇♡
Paulien - Woensdag 18 januari 2017 12:11
Je hebt helemaal gelijk dappere Eva!!
Kim - Woensdag 18 januari 2017 12:24
Je hebt helemaal gelijk!!! Dapper van je!
Appelflab - Woensdag 18 januari 2017 12:26
Mag ik kritisch zijn en zeggen dat ik dit niet helemaal eerlijk vind. Fajah wordt kei hard aangevallen terwijl zij niet degene is die dit heeft bedacht. Zoals Peter in Boulevard zei: er zijn ook boeken over wijn, wordt de alcoholist dan ook getriggerd? Ik bedoel maar, het boek duidt een bepaald aantal calorieën aan die nodig zijn om af te vallen? Weten we allemaal nog dat heel Nederland aan het Sonja Bakker'en was. Ook hier zo'n maximaal 1200 kcal per dag.. Daar hoorde ik niemand over klagen en dat terwijl 40% van de huismoeders dit het gezin voorschotelde?!
Difference - Woensdag 18 januari 2017 12:26
Ik zat te huilen op de bank toen Fajah dat allemaal vertelde.
Het maakt me ongelofelijk trots dat jij dit hebt aangepakt! Ik word er nu heel blij van.
Anouk - Woensdag 18 januari 2017 12:35
U go girl
Anoniem- - Woensdag 18 januari 2017 12:44
Ik vind het nogal dubbel. Fajah krijgt zo een beetje alle kritiek over zich heen gezien zij nu de Nederlandse is die dit boek heeft uitgebracht. Terecht? Ja en nee. Laten we voorop stellen dat ik het absoluut niet eens ben met haar diet en dat ik het een onverantwoorde levensstijl vind. Maar laten we eerlijk zijn en toegeven dat alle kritiek op Fajah richten ons ook niet verder gaat helpen. Helaas maar waar zijn triggers overal om ons heen. In plaats van onze energie te steken in het terecht wijzen van anderen kunnen we beter die energie in ons eigen herstel steken. Triggers zullen er blijven en die kunnen we helaas niet ontwijken. Was het maar zo makkelijk...
xxxm - Woensdag 18 januari 2017 12:45
Ik heb het gisteren op tv gezien. Ik vond het zo knap van je hoe je erover vertelde. En ik ben het helemaal met je eens. Ik zat toevallig RTL boulevard met mijn ouders te kijken. Ik vind het ook echt bizar dat er over zo weinig kcal geschreven wordt. Het triggert mij ook enorm.
Clarissa - Woensdag 18 januari 2017 12:48
Goed gedaan meis! Ik zag het stukje van je idd voorbij komen. Ik vind precies hetzelfde als jou. Madame Fajah zegt dat ze niet snapt dat mensen dit triggerend kunnen vinden. 2000 kcal is wat een vrouw zou moeten eten op een dag. Intensieve sporters zelfs nog meer. 1350 als je niet aan het diëten bent is gewoon veel te weinig. En als je zegt dat anderen hetzelfde moeten doen om een killerbody te krijgen dan ben je gewoon een domne **** ... Vooral als je dan niet snapt dat het triggerend kan zijn. Top dat je gereageerd hebt! You go girl!
Sil - Woensdag 18 januari 2017 12:55
Lieve Eva, ik vind je een kei, je hebt verteld hoe je er tegenaan kijkt, je bent opgekomen voor heel veel van ons. Maar lieve Eva blijf bij jezelf en laat je niet triggeren en ik weet dat je dat ook kunt. Sil s
Marissa - Woensdag 18 januari 2017 12:56
Zoveel meiden die dit denken, en jij hebt de ballen om jou stem en daarmee die van velen te laten horen. Je bent een topper, Eva. Al het beste voor je
Jelle - Woensdag 18 januari 2017 12:56
Nou, haha. Ik vind Fajah er een heel stuk gezonder uitzien dan Eva! Zo brood en mager.
Rianne - Woensdag 18 januari 2017 12:58
Ik heb het stukje gisteren ook gezien, je hebt het echt onwijs goed gedaan en verwoord. Heel erg dapper en krachtig!
@Jelle - Woensdag 18 januari 2017 13:04
Ik vind dit echt geen nette reactie. Eva vertelde juist vanuit het perspectief van iemand met een eetstoornis, en vertelde dat ze daar nog steeds tegen vecht. De vergelijking tussen het lichaam van Eva en Fajah gaat dus niet op, en lijkt me ook niet zinnig. Het gaat om de boodschap die Eva bracht. Wat zou het fijn zijn als we eens zouden stoppen met lichamen te vergelijken, en daar zomaar onze mening over rond te strooien.
Dorien - Woensdag 18 januari 2017 13:05
@Jelle Hoe kun je zoiets zeggen! Dat is echt een nare opmerking.
Aniek - Woensdag 18 januari 2017 13:07
Wat dapper en goed verwoord. En die laatste uitspraak ook heel sterk!
Linn - Woensdag 18 januari 2017 13:08
Ik had het boek ook besteld maar na een paar bladzijde boos terug in de doos retour gestuurd!
Dit is niet alleen voor (ex) eetstoornispatienten maar ook voor 'normale' mensen slecht.
Faya schrijft in dr boek dat je moet leren houden van een hongergevoel.
Levensgevaarlijke adviezen!

In geen enkel dieet of sportschema mag iemand honger hebben en je mag zeker niet van het gevoel gaan houden!
RosieV - Woensdag 18 januari 2017 13:12
@jelle. Hoe Eva eruit ziet doet er niet toe. Zij zit immers nog in haar herstelproces. Daarnaast vind ik Fajah er nou ook niet bepaald vol uitziet. Het is allemaal heel strak en mannelijk voor een vrouw. Een gecreëerd lichaam maar niet van nature zo strak. En de gedachtegang en adviezen erachter zijn al helemaal ziek. Dat geld niet alleen voor haar maar voor meerdere fitgirls of te wel vrouwelijke bodybuilders. Meer is het niet, het is geen ideaalbeeld.

Ohja ondanks dat heeft Fajah mijn respect wel verloren want hoe vaak er ook word gezegd dat het triggerend is voor veel meisjes. Ze wuift het weg alsof het niets is.
A - Woensdag 18 januari 2017 13:13
Ik vind dit allemaal wat overdreven. Ook dat proud2bme mensen via twitter enzo oproep om erop te reageren. Alles wat je aandacht geeft groeit! Mensen kunnen er ook gewoon niet naar kijken. Iedereen mag zijn of haar mening hebben. Sonja bakker is ook niet gezond qua calorie inname en zo is er nog zoveel meer. Ik denk dat juist mensen met een eetstoornis moeten leren zich niet zo te laten beïnvloeden door alles en iedereen. Dat leer je niet door iedereen die een mening heeft keihard aan te vallen of weg te moeten poetsen.
Liza - Woensdag 18 januari 2017 13:13
Ik vind het super goed dat er tegengeluid te horen is vanuit het perspectief van iemand met een eetstoornis. En moedig vind ik het ook. Dus ik wil je een groot compliment geven Eva!

Ik persoonlijk vind het vooral heel storend hoe er bij dit soort afslankprogramma's zo ontzettend wordt gefocust op termen als: killerbody, bikinibody, strakke, platte buik, superfit etc.! Daar gaat het dus mis als je het mij vraagt. Ik ben opgegroeid met dat je slank, plat en dus dun moet zijn. Ik ga dit nooit voor elkaar krijgen. Mijn lichaamsbouw is nou eenmaal zo dat een platte buik voor mij niet is weggelegd. Is nooit zo geweest en zal ook nooit gebeuren. En als je dan al vanaf dat je heel klein bent alleen maar dit hoort en dat je dus in geprent krijgt: dit is wat hoort, ontwikkel je dus in mijn geval een eetstoornis.

Mannen als Peter R de Vries hebben echt geen idee hoeveel dit doet voor jonge mensen. Met dit in mijn achterhoofd snap ik wel dat hij dan met een argument komt als dat over er ook boeken worden geschreven over wijn en dat dit dan ook triggerent zou zijn voor mensen met een alcoholverslaving. Maar dit is zoiets anders. Het gaat erom dat dit afslankprogramma, inclusief de titel "killerbody" het huidige schoonheidsideaal steeds maar weer in stand houdt. Zelfs extremer maakt. Want was het eerder: "je moet slank zijn", moet je nu ineens een "Killerbody" hebben en ook gespierd zijn en afgetraind. Dit is niet realistisch en zal voor heel veel jonge mensen erg triggerent werken.
Nikkie - Woensdag 18 januari 2017 13:29
@Jelle, wauw wat een ongelooflijke nare reactie van jou! Kun je trots op zijn hoor, ahumahum.. Bah.

Knap van je Eva dat jij voor vele van ons hebt gesproken! Supergoed! En laat je vooral niet triggeren door die onzin van Fajah en anderen! Luister naar je gezonde kant. Jij weet wat het beste voor je lichaam is.

Liefs xx
Deniz - Woensdag 18 januari 2017 13:39
'Thinspo' is veranderd naar 'killerbody'?. Nou het klinkt iig veel sterker en gezonder en past iig. zo bij mij. Ik vind idd. dat je het dan niet perse hoeft te hebben over calorieën-inname, maar meer over wat je dan het best zoal kunt eten en als je echt heel veel sport, omdat je dat graag doet, heb je denk ik (idd.) wel meer nodig dan wat geschetst wordt; zelfs wel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, zeker als je tiener bent en in de groei, anders kan het idd. een obsessie worden, maar er is niets mis met een killerbody. Ik vind het wel top! hoe je jouw zegje hebt gedaan Eva, wat je hebt gezegd en de manier waarop, het 'neutraal' brengend en hopelijk komt er idd. (mede) door jouw inbreng een disclaimer bij 'dit soort' boeken.

Al met al. De media.. waarom trappen we erin en laten we ons van ons stuk (lichaam) afbrengen.
Tjitske - Woensdag 18 januari 2017 13:46
Echt respect dat je dit aankaart. Wat goed verwoord!
N - Woensdag 18 januari 2017 13:48
Heel goed dat je dit gedaan hebt! Ik kreeg zelf ook bijna de neiging om een mail te gaan sturen en meestal trek ik me nooit zoveel van die dingen aan, maar ze zei zoveel dingen die gewoon niet waar zijn, heel frustrerend. Bijvoorbeeld als ze nou zou zeggen 'ik vind het een goed idee om 1200 cal (of hoeveel het ook was) per dag te eten' dan zou ik dat prima vinden. Moet zij zelf weten. Maar als ze zegt dat de gemiddelde vrouw deze intake nodig heeft dan begrijp ik niet hoe je zoiets kan zeggen. Er zijn mensen die dat programma kijken die denken dat zij er verstand van heeft (want ze heeft een boek geschreven) en erger nog, deze 'informatie' misschien op zichzelf gaan betrekken. Dit bewijst maar weer dat boeken schrijven en dingen roepen niet betekent dat je ergens verstand van hebt. Ik vind ook wel dat er veel mensen over haar heen vallen, maar hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind (vooral als die bomen dingen beweren die niet waar zijn).

Gelukkig zijn er ook veel tegenreacties. Ik zag bijvoorbeeld in de Metro een column van iemand (zonder eetstoornis zover ik weet) die het ook verschrikkelijk vond, dus dat herstelde mijn vertrouwen in de intelligentie van de mensheid weer een beetje.

PS. Sinds wanneer zijn drie boterhammen met kaas 1200 calorieën (?).
Jelle - Woensdag 18 januari 2017 14:42
Iedereen heeft een andere energiebehoefte. Ik ken wel extremere diëten dan die van 800 kcal per dag. Ik vraag mij af of die reactie van Eva niet uit haar eetstoornis voorkomt. Ik laat namelijk zelf die opmerkingen van Fajah van mij afglijden, maar zij reageert er nogal heftig op. Dat is ook niet normaal hoor. Leven en laten leven.
Black Tiger - Woensdag 18 januari 2017 14:59
Bam! super goed van je!
Anoniem - Woensdag 18 januari 2017 15:19
Ik vind het goed dat dit eens bespreekbaar gemaakt wordt. En vooral heel moedig van je! Uit nieuwsgierigheid ben ik eens gaan kijken op haar site. Wat zij adviseert is echt belachelijk. Als ik mijn 'onderhoud' bij haar uitreken, mag ik bijna niets meer eten. Terwijl ik met het eten van de ADH van het voedingscentrum al lange tijd stabiel blijf. Ze praat mensen echt een ongezonde levensstijl aan...
peanuts2 - Woensdag 18 januari 2017 15:48
Domme vrouw op het eind die zei dat drie boterhammen met kaas 1200 calorieën bevatten. En later zegt ze dat een halve boterham met kaas 150 calorieën zijn. Haha klopt niets van.
anoniem - Woensdag 18 januari 2017 15:58
Waar is link rtl boulevard wil terug kijken lukt niet
Nelleke en Robert - Woensdag 18 januari 2017 16:05
Lieve Eva!
Ongelooflijk dapper en oneindig respect dat je je op deze manier uitspreekt iver iets wat een groot probleem is voor jonge meiden en jongens!
Jo3101 - Woensdag 18 januari 2017 17:00
Wauw heel dapper dat je dit hebt gedurfd!
Britt - Woensdag 18 januari 2017 18:37
Zo ontzettend mee eens. Het triggerd in een negatieve manier. Wat gezond is is geen leven als fitgirl geloof mij maar. Waarom zij op tv is is deels voor het geld.anders zou ze het ineens ook minder leuk vinden.
xxbiancxx - Woensdag 18 januari 2017 19:11
Lieve Eva, ik vind het onwijs knap wat jij hebt gedaan. Jij hebt verwoord wat veel van ons, waaronder ikzelf,denken. Het vergelijken van sonja bakken en fajah ben ik het niet mee eens. Waarom; Ja het dieet van sonja bakker bevat ook weinig kcal, maar dit is bedoeld als tijdelijke dieet voor mensen die last hebben van overgewicht en hier wat aan willen doen. Die een gezonder gewicht willen bereiken. Daarbij is Sonja bakker zelf geen boegbeeld voor ondergewicht! Wat Fajah (net als vele ander fitgirls!)wel zijn. Zij promoten een ongezonde levensstijl door je extreem veel te laten sporten en extreem weinig te laten eten. In een leven waarin jij 5 dagen im de week aan intensieve krachttraining doet, zou juist bijna anderhalf x zoveel moeten eten als de normale aanbevolen kcal behoefte. Doe je dit niet, pleeg je roofbouw op je lichaam. Ik kom uit dit wereldje, dus spreek uit ervaring! Eerlijk is eerlijk, een eetstoornis krijg je niet zomaar maa zonder meiden als fajah, zou ik nu niet op dit forum zijn forum beland.. Dus nogmaals, meid je bent een topper
Roza - Woensdag 18 januari 2017 20:59
Wauw wat ontzettend dapper van je dat je dit hebt gedaan. Ik snap het punt van "het is een boek en zij mag dat uitbrengen, je hoeft het niet te lezen", maar dat boek is niet wat mij triggerde. Het interview bij Jinek, DAT is waar het mis gaat. Het leek net alsof mijn eetstoornis daar aan tafel zat, ze zat de salade helemaal ontleden om te kijken of er geen calorieën in waren verstopt, fruit en groente met 'veel suikers' of 'veel calorieën' moest je absoluut skippen en ipv rond de xxxx en xxxx cal te eten, neemt zij 1350cal per dag. Naast dat dit gewoon erg weinig is, vind ik zo'n specifiek getal als dagelijkse calorie-intake ook behoorlijk obsessief. Ze zegt wel dat iedereen zelf moet doen wat hij/zij wil, maar vervolgens geeft ze je wel een slecht gevoel over je eetgewoontes door allerlei standaardproducten af te kraken en uitspraken te doen over dat veel mensen te veel calorieën per dag eten. Dit is natuurlijk pure marketing want kom op, wat kan Fajah het nou schelen of wij cruesli voor ontbijt nemen of niet? Precies, helemaal niets. Zij wil gewoon haar boeken verkopen. En ja als iemand heel hard roept dat je te veel eet, dat je moet denken aan de suikers in fruit, dat je moet denken aan de calorieën in een avocado, en vervolgens een plaatje krijgt van haar afgetrainde lichaam, dan wil je dat boek wel zodat jij ook zo'n lichaam krijgt. Ja, Fajah moet ook gewoon verdienen en zo werkt marketing gewoon. Maar ik vind dat ze wel verantwoordelijkheid moet nemen voor de uitspraken die ze doet. En dat Fajah het niet realistisch vindt dat dit leidt tot eetstoornissen geeft alleen maar aan hoe weinig zij bewust is van de gevolgen van dit soort eet adviezen.
Hyomin - Woensdag 18 januari 2017 21:24
ik ben heel trots op je, je hebt het super goed gedaan
larisse - Woensdag 18 januari 2017 21:35
Ik heb alleen een interview gelezen over Faya. Ik vind haar niet gezond bezig zijn met haar eetpatroon en echt een obsessie hebben voor haar lichaam en gewicht. Het lijkt wel of ze zelf er verslaafd aan is en haar eigen eetstoornis heeft ontwikkeld. Het enige wat anders is is dat ze er haar werk van heeft gemaakt. Ze is echt niet vrij in het eten en accepteerd naar lichaam ook niet als ze een beetje angst heeft om dikker te zijn. Ze accepteer zichzelf alleen als ze een goed afgetraind lichaam heeft. Dat is toch ook zeker een eetprobleem. Ook dat ze het zo normaal vind. Ik hoop dat ze ooit gewoon mens mag zijn en zichzelf accepteerd!Jess - Woensdag 18 januari 2017 21:47
Heel dapper van je! Jij zegt precies wat ik ook dacht na dat interview!
Cera - Woensdag 18 januari 2017 23:22
Heel dapper meid!! Trots op jou!
Voor de mensen die dit niet helemaal eerlijk vinden omdat er ook onder andere boeken gaan over alcohol etc etc... denk nog een keer even na!!
We hebben het hier over een boek over GEZOND eten, GEZOND lichaam etc.
Een aanpassing op je leven die iedereen even tussendoor kan toepassen (leugen) dit is namelijk bijna een full time baan.
Daarbij komt dat onze jeugd(toekomst) wordt overspoeld door mooi lichaam (slank) lichaam, mooi gezicht (zonder vlekken acne noem het maar op) gespierd lijf, een perfect beeld dat gecreëerd wordt door leugen en het is NEP!! Hoe moeilijk de puberteit ook is. Het wordt er zo niet makkelijker op gemaakt. Ik zie dagelijks dames voorbij komen door het werk wat ik doe. Ik zie de afgelopen jaren ontzettend veel veranderen. Kinderen van 10 jaar met make up op. Ik vraag ze waarom draag je make up? Antwoord van een kind van 10 jaar oud: omdat ik anders niet mooi ben........ Hier breekt mijn hart! Hoe is dit ontstaan? Hoe kan dit normaal geworden zijn? Hoe kunnen we dit toelaten? Iedereen heeft hierin wel zijn eigen voorbeelden die hij/zei kan toevoegen.
ik heb geleerd dat schoonheid van binnen uit komt. Dat je er mag zijn zoals je bent. Dat je mooi bent zoals je bent. OUDER LET OP JULLIE KINDEREN!!!
positiviteit zorgt voor veel meer mooie mensen dan make up of een killer body!
ik zeg zeker JA tegen een gezonde levenstijl!! Want je lichaam krijg je maar een keer. Maar ik denk dat je het bij alle mensen op de hele wereld eerder op een positieve manier voor elkaar krijgt door een juiste en gezonde mindset! Maar we moeten eens beginnen met het geloven in onszelf dan in de rotzooi die geschreven wordt door een ander! LOVE LIFE!! Ga genieten! Be yourself! Don't be a copie!! Accepteer jezelf en hou van je zelf..

Ik doe dit normaal nooit. Ben ook flink bezig om me niet bezig te houden met negativiteit... Maar ik merk dat kinderen, jeugd hierdoor worden verblind. Volwassenen hebben een stem. Onze jeugd moet beschermt worden!!!

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
Struggle4life - Woensdag 18 januari 2017 23:34
Faya irriteert mij ook mateloos. Top gedaan Eva.
Lies - Woensdag 18 januari 2017 23:58
WAAAAUWIE ! Wat een vrouw met ballen ben jij! Zo sterk om dit te durven, en die quote "mensen die overlijden kunnen hun lijf pas echt een killerbody noemen" is echt machtig gevonden! Men noemt een eetstoornis niet voor niets soms wel "slow suecide". Je maakt jezelf kapot!
Trouwens No way dat fajah maar 1350 kcal verbrand (in rust oké) maar met haar levensstijl zal ze rond de 2200 zitten. KLETSKOEK DUS !

Ik ben inderdaad heel hard getriggerd door alle gezondheidshypes. Wel brood/geen brood, niks vet of juist goede vetten, lowcarb en al die toestanden…. maar in opname leer je dan dat 3 / 4 boterhammen normale gezonde voeding is ?

So confusing. Ik neem fajah vooral kwalijk dat ze harde uitspraken doet, niet dat ze dit boek schreef. "Daarom is iedereen te dik"…. kom op zeg, niet iedereen is te dik in Nederland/België. Elk lichaam heeft zijn eigen setpoint gewicht. bij de ene ligt dit hoger/lager dan bij de andere…. PUNT. Ieder lichaam heeft een voorbestemdheid door genetisch materiaal om er op een bepaalde manier uit te zien. ZOUDEN WE NIET BETER EENS BOEKEN BEGINNEN SCHRIJVEN OVER "HOE GELUKKIG ZIJN MET ONSZELF EN ONS LICHAAM?" IN PLAATS VAN DIEETBOEKEN.

conclusie, wauw, 17 jaar en zoveel visie en maturiteit! PROUD of you :p
Noa - Donderdag 19 januari 2017 08:14
Heel erg sterk dat je hier op deze manier op hebt gereageerd!
Ik schrok zelf ook toen ik het fragment zag. De Fajah aan tafel bij Jinek leek wel een soort personificatie van een eetstoornis: bepaalde producten in de ban, je eigenwaarde volledig afhankelijk van je lichaam en gewicht, enorm bezig met calorieën tellen, geen calorieën 'verspillen' aan vollere of vettere producten.. naar mijn idee ontzettend zorgelijk om te zien hoe ze zo'n groot podium krijgt om haar ideeën uit te dragen. Zoals al door verschillende mensen is gezegd: prima als ze dit voor zichzelf zo doet, maar om het dan zo groots op als dé waarheid te verkopen aan een doelgroep van onzekere en kwetsbare mensen vind ik erg kwalijk.

Ik vind het overigens ook ontzettend onverantwoordelijk hoe Fajah op de kritiek die ze nu krijgt reageert. Ze zegt dan wel dat mensen op zoek moeten naar de manier die voor hen het beste werkt en dat wie haar boek leest heel duidelijk zal zien dat ze die 1350 kcal per dag aan niemand opdringt, haar uitspraken bij Jinek ("veel vrouwen zijn te dik omdat ze 2000 kcal eten". "jongeren zijn te dik omdat ze cruesli eten en sap drinken") en ook bepaalde passages uit haar boek ("je moet van het hongergevoel gaan houden") doen toch heel anders geloven. Met dergelijke uitspraken laat ze misschien theoretisch gezien wel de vrijheid om af te wijken van haar strenge dieet, maar haar doelgroep, voornamelijk vrouwen die zich niet lekker voelen in hun lichaam, zullen ook niet stevig genoeg in hun schoenen staan om rationeel te denken en in te zien dat het volgen van het dieet een aanslag is op hun vaak nog gezonde lichaam. Zij zien alleen maar het afgetrainde lichaam van Fajah dat groot door het hele boek staat afgedrukt en willen precies dát, er uit zien zoals Fajah, dus dan ook maar op de manier waarop Fajah zelf dat doet, want 'dat zal dan immers wel werken'.

En dat allemaal onder het mom van een fit lijf.. mensen lijken uit het oog te verliezen dat voor het gros van de vrouwen zo'n afgetraind lijf met blokjesbuik en andere zichtbare spieren zeker op de lange termijn helemaal niet gezond is, en ook niet de oplossing zal zijn bij een laag zelfbeeld of onzekerheid: dat zit van binnen en los je niet op door enkel met de buitenkant bezig te zijn. Evenals obsessief bezig zijn met wat je allemaal wel en niet eet niet gezond is; gezond eten is niet alleen wát je eet, maar ook wat er in je hoofd omgaat als je het eet. Uiteindelijk kom je dan wat betreft gezondheid en geluk toch weer uit op de welbekende balans tussen genoeg groente en fruit maar ook af en toe een koekje, voldoende bewegen maar ook je rust nemen, etc. - de balans die uiteindelijk het beste werkt maar in de huidige maatschappij ook steeds moeilijker te vinden en vast te houden is, mede door wat er allemaal wel niet ongefundeerd wordt beweerd over gezond eten en leven.
Pia - Donderdag 19 januari 2017 08:21
Lieve Eva,

Wat ontzettend goed dat jij opkomt voor een hele grote groep vrouwen, meisjes en ja...ook mannen, die de weg kwijt zijn. Naast mensen met een echte, erkende eetstoornis zoals jij, is er nog een grote groep mensen die hun levenlang worstelen met uiterlijk en gewicht en van het ene dieet in het andere rollen. Volledig in de war door alle tegenstrijdige berichten en nooit tevreden met wie zij zijn. Ik behoorde ook tot die groep. Niet meer, na 40 jaar dieetellende....
Dankjewel dat jij met jouw wijze woorden ook ´onze´ stemmen hebt laten klinken.

Zorg jij maar goed voor jezelf

Liefs Pia
Mara - Donderdag 19 januari 2017 08:47
Fijn dat iemand even de spijker op zijn kop slaat. Ik vind het ook ontzettend dapper dat je dit voor de camera hebt gedaan. Bravo!
Hanneke - Donderdag 19 januari 2017 09:28
Wat heb je een mooi koppie, eef :) keep up the good work! Laat je niet van de wijs brengen door de fitgirl hype
Lamp - Donderdag 19 januari 2017 12:51
Ontzettend met je eens, je deed het fantastisch!!!!! Toppertje :)
Ingrid - Donderdag 19 januari 2017 13:21
Diep respect voor jou hoor Eva, je dapperheid wow! En alles heel goed verwoord, heel veel sterkte nog in je eigen herstel, een mooie meid met inhoud! @Jelle, wat een harde opmerking naar Eva toe, gemeen! Zeg dan niks, want, het gaat helemaal niet om die vergelijking die jij maakt.
Ceetje - Donderdag 19 januari 2017 13:48
Eva wat ben jij een dappere meid dat je dit gedaan hebt. Een eyopener voor iedereen die denkt te weten hoe het werkt.
Liz - Donderdag 19 januari 2017 16:06
@Noa heeft precies verwoord hoe ik erover denk. En het "Je moet van het hongergevoel leren houden" is regelrecht een ziek idee.
Tomaatje - Donderdag 19 januari 2017 16:35
Wauw. Ik schrik er vooral van dat Fajah haar meningen, persoonlijke overtuigingen bent als feiten. En ze wil mensen helpen maar als je slecht in je vel zit los je dat niet op door jezelf van alles te verbieden en op te leggen.
Annemoontje - Donderdag 19 januari 2017 16:36
Super mooi geschreven! Ik zit er zelf op dit moment ook mee. Maar wauw Eva, ik ga het zeker kijken. Liefs
x - Donderdag 19 januari 2017 17:06
Wat komt die Fajah over als een ontzettend dom mens. Dat 'iedereen dik is omdat ze 2000 calorieen per dag eten' is zo gestoord. Als ik eet wat zij elke dag zou eten zou ik binnen een paar maanden in het ziekenhuis belanden! Fajah kan ook echt niet zulke spieren hebben als ze maar 1200 calorieen per dag zou eten, als je dat eet kun je alleen nog maar als een slap vaatdoekje je dag op de bank doorbrengen met 0 energie
Yvonne - Donderdag 19 januari 2017 20:06
Heel mooi verwoord!!
kim300808 - Donderdag 19 januari 2017 20:55
Wat ik vooral schokkend vind aan het interview met Fajah Lourens, is dat ze de boodschap overbrengt dat perfectie maakbaar is, dat je een perfect killerbody zoals dat van haar (naar haar zeggen) kunt creëren door haar adviezen op te volgen en dat je dan gelukkig zult zijn. Geluk is een levenswijze, Fajah. Geluk is acceptatie van dat wat is in plaats van streven naar perfectie... En dan wordt de term killerbody inderdaad wel heel letterlijk.
Deniz - Donderdag 19 januari 2017 21:33
@Kim,

Voor iedereen is geluk wat anders. Als jouw doel een killerbody is, als je daar gelukkig van wordt, dan mag dat. Genoeg bodybuilders die er alles voor laten om de body te krijgen. Ze zijn dan gewoon gelukkig, ondanks wat ze er voor moeten laten en bijna niets anders meer zien, dan hun werk, sportschool en bed. Arnold Schwarnenegger zei eens. Laat niemand jou je doel ontnemen. Je hoeft niet mee in middelmatigheid, als je dat niet wilt. Het is al top dat Fajah het wil delen, maar ze moet openstaan voor evt. kritiek, maar in wezen hoeft ze dat niet eens. Het is vooral WIJ die zich er druk om maken, terwijl we ook pretenderen om iedereen in z'n waarde te laten. Allemaal tegenstrijdig. Laat iedereen ZIJN wie die 'meent' te moeten of te willen zijn.
Amarens - Vrijdag 20 januari 2017 01:07
Knap dat je dit zo naar buiten durft te brengen!
Hopelijk wint ooit het lichaam van de mens zoals hij of zij geboren is, zoals de realiteit is, het van de standaard ontstaan door het beeld dat de media etc. ons voorschotelen.

Iedereen is anders, en daardoor geweldig op zijn eigen manier.
Waar men mee opgezadeld word door de media is een fictief achterhaalt, vreemd, buitensporig beeld waar zelden iemand aan kan voldoen... Waar helaas veel mensen toch hun zelfbeeld aan reflecteren.

Ieder mens en lichaam heeft zijn eigen waarden, schoonheid, specialisme, individuele karakteristieker wat het juist zo bijzonder maakt.

Hopelijk zie ik in mijn leven de media hier ooit nog op een fatsoenlijke en verstandige manier mee omgaan...

Birdy - Vrijdag 20 januari 2017 03:12
Heel goed dat je dit onder de aandacht hebt gebracht, en de uitspraken van Fajah vind ik echt eetgestoord en voor niemand helpend, lijkt me.
Heel veel sterkte met je strijd Eva!

(Ik moet er stiekem wel een beetje om lachen dat iedereen hier door Fajahs uitspraken ineens kan relativeren als de beste, hup iedereen tegen de eetstoornis in, vasthouden zo ;)
X - Vrijdag 20 januari 2017 11:17
Eva, wat ben jij dapper dat je jou stem hebt uitgebracht!!! Door jou voel ik mij ook gehoord, Keep fighthing!!!! Dikke kus
*** - Vrijdag 20 januari 2017 15:33
Wow echt stoer van je dat je die reactie gestuurd hebt! En ik vind dat je ook echt heel rustig en duidelijk kan verwoorden waar het probleem ligt. Jammer dat die Fajah er zo oppervlakkig op reageert en de boodschap niet tot zich laat doordringen.
Lysanne - Vrijdag 20 januari 2017 16:54
Super zeg! Ik ben het helemaal met je eens en vind het super sterk van je dat je ondanks je strijd tegen de eetstoornis zo goed kan duidelijk maken hoe de vork in de steel zit. Top!
Heel veel sterkte en kracht in je verdere strijd.
Aardbei - Zaterdag 21 januari 2017 14:08
Je bent een held! Echt ik kan niet anders zeggen, WAUW!
MaudB - Zaterdag 21 januari 2017 18:25
Knap van je dat je mening hebt gedeeld.
love - Zondag 22 januari 2017 14:03
Ik vind het echt heel goed van je, dat je dit durft! Ik ken je niet, maar heb echt bewondering voor je!
Ik vond die opmerkingen van haar ook echt niet gezond. Daarna was ze ook bij koffietijd en reageerde ze op de kritiek en kwam het op een gegeven moment over dat Quinty een snelle stofwisseling had en toen zei fajah dat mensen met een snelle stofwisseling maar xxxx kcal nodig hebben per dag, maar dat vond ik ook erg triggerend om te horen, want zelfs mensen met een langzame stofwisseling eten meer...
E - Maandag 23 januari 2017 19:23
Beste Eva,

ik vind dat je het goed hebt verwoord!
Wat ik jammer vind is dat je publiekelijk geen bijval hebt gekregen van instanties als HC. Tenzij ik die gemist heb...

E
maaike - Donderdag 26 januari 2017 17:09
Knap hoor dat je dit hebt gezegt. Alles draait om een zo mooi mogelijk lichaam te krijgen. Waar zijn de boeken die helpen om je lichaam te accepteren zoals het is?
Wiet_minniemaud - Vrijdag 27 januari 2017 20:39
Fajah is killing her body! ;)
Als je het mij vraagt heeft ze al een eetstoornis. Haar felheid is gewoon niet gezond en al behoorlijk eetgestoord. Kijk dan hoe wild ze die salade uit ging pluizen, "waar zijn die stukjes advocado die jullie erin verstopt hebben?!" Maar ja, ontkenning hoort er ook bij hè...

En Eva, super van je!! Je mag oprecht trots op jezelf zijn!!!
Anoniem - Vrijdag 25 augustus 2017 06:39
Mooi gezegd ♥
SeviStudent - Dinsdag 29 mei 2018 13:53
Hallo allemaal,

Mijn naam is Sevi, ik ben 21 jaar en studeer International Communication and Media. Om af te studeren doe ik onderzoek naar wat de juiste manier van communiceren is om een gedrag te beinvloeden.

Ik wil erachter komen hoe ik het doelgroep bewust kan maken voor het effect van fitspiration-berichten op Instagram. Om hier achter te komen wil ik de comments onder deze blog graag gebruiken voor mijn onderzoek.
Ik vraag hiernaar jullie toestemming of dit mag. Indien iemand bezwaar heeft, laat het weten en ik zal jouw reactie niet meenemen in mijn onderzoek.

Hierbij beloof ik ook dat deze data alleen gebruikt zal worden voor onderzoeksdoeleinden.

Groeten,
Sevi