Ik bak er niks van

 

Sommige van mijn vrienden kunnen onwijs goed koken. We eten wel eens samen en soms voel ik me dan een beetje een sukkel, omdat mijn gerecht in het niets valt bij wat anderen in elkaar zetten. Ik ben nou eenmaal geen masterchef, maar ik ben niet de enige. De nieuwe Netflix serie 'Nailed it!' is echt een aanrader.

Samen met een groepje vrienden zit ik in een whatsapp-groep waar we af en toe afspraken maken om samen te eten. Thema-eten, noemen we dat. We kiezen een bepaalde keuken en maken allemaal een gerecht binnen dat thema. Sommige vrienden van mij kunnen echt onwijs goed koken en bakken, maar ik? Ik bak er vaak helemaal niks van.


bron foto

Ping…

"Hey, ja sorry, mijn nagerecht is uit elkaar gevallen. Ik weet niet of het helemaal is gelukt, maar het beslag smaakte opzich prima, dus ik denk dat het wel oké is. Ik zie jullie zo!"

Een typisch berichtje dat mijn vrienden af en toe van mij kunnen verwachten. Vroeger zou ik me doodschamen en de afspraak afzeggen, maar tegenwoordig kan ik er om lachen en dat wordt gewaardeerd. "Ik vind het juist wel cool dat je niet zo goed kan koken, maar toch de moeite neemt om het te proberen en iets meebrengt!" Een fijn compliment dat mij helpt om de boel te relativeren. Ja, dat is ook zo en daar gaat het toch ook om.

We koken en eten samen voor ons plezier, voor de gezelligheid. Niet om er een wedstrijdje van te maken. Mijn vrienden zullen mij niet afrekenen om mijn kookkunsten. De één heeft er meer talent voor dan de ander en uiteindelijk baart oefening ook gewoon kunst. Ondertussen heb ik al best aardig leren koken en bakken, maar nieuwe gerechten blijven altijd een uitdaging en echt moeilijke dingen laat ik liever aan een ander over.

Dat niet iedereen talent voor koken en bakken heeft blijkt wel uit de nieuwe Netflix serie: Nailed it! Een fantastische kookshow waarin deelnemers proberen om ingewikkelde baksels na te maken. De resultaten zijn hilarisch en de deelnemers beleven de grootste lol. Het is echt een genot om naar te kijken. De serie is nu te zien op Netflix en zelfs de trailer is al een feestje op zich. 

In een wereld met perfect opgemaakte bordjes op instagram en een masterchef serie in verschillende landem is het onwijs verfrissend dat het falen in dit programma op een positieve manier centraal staat. Koken is niet enkel een wedstrijdje, koken en bakken is ook gewoon leuk! Probeer eens iets dat je nog nooit gedaan heb en geniet van het proces. Falen mag, falen is oké, falen is leerzaam en falen is soms ook gewoon hartstikke grappig. 

Lach jij ook om je misbaksels?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

T - Vrijdag 16 maart 2018 10:10
Oh heerlijk dit, Irene!
Ik herken niet perse de misbaksels, maar als ik voor een groep moet koken, ben ik wel altijd bang dat het niet smaakt. Mijn smaak wordt steeds extremer, lijkt wel. Dus vaak bang dat ik teveel zout, teveel kruiden, teveel sambal, teveel kerrie gebruik en iedereen met rood aangelopen hoofden en betraande ogen zit te eten. En dan houd ik me dus strak aan het recept, vind het flauw, smakeloos en gooi ik er alsnog van alles doorheen, haha. Maar het plezier in koken en de gezelligheid om met een (vrienden)-groep te eten, kletsen en het leven te vieren vinden we gelukkig allemaal het hoofddoel.
M. - Vrijdag 16 maart 2018 11:12
Ik deed chilipoeder in de pompoensoep..... Was bang dat het anders wel erg flauw zou zijn..
Dat hebben mijn gasten geweten! Hihi :-)
Irene, bedankt voor de tip over Nailed it!
britneyangel - Vrijdag 16 maart 2018 14:25
ik kan helemaal niet koken maar ik word er niet vrolijk van, ik voel me dan best dom
Stellar - Vrijdag 16 maart 2018 15:48
leuk hoor!
Girlll - Vrijdag 16 maart 2018 18:44
Ik ben ook echt een slechte kok, meestal maak ik wokgroente of broccoli met bonen en rijst hahahaha. Naja best een prima maaltijdje en makkelijk om voor een paar dagen vooruit te preppen :)
X - Vrijdag 16 maart 2018 23:51
Leuk!