Hoe gezond is soja werkelijk?

 

Donderdag 25 april kan je om 20:25 uur op NPO 3 kijken naar een uitzending over Soja van het populaire programma Broodje Gezond. Hoe gezond is soja nou werkelijk? Is het een goede zuivel- en vleesvervanger of is het een hormonenbom? Voor- en tegenstander van Soja buitelen al jaren over elkaar heen. "Het is goed voor je, want het is plantaardig. Het is super slecht, je kan er zelfs kanker van krijgen.’’ Tijd om eens paal en perk te stellen aan de hele soja discussie. Dit gaat niet alleen de vegetariërs aan. Soja zit in legio producten, dus we eten het allemaal vaak zonder het te weten.... Maar is dat nu erg of niet?

In deze Broodje Gezond voert hun zoektocht Marlijn en Ersin langs de enige Nederlandse sojakweker die ons land rijk is, ze praten met een arts die soja weigert te eten en een producent die juist ontzettend trots is op zijn sojaburgers. Maar wie heeft nu gelijk? Is de angst voor het sojaboontje nu wel of niet terecht?

 

'Sinds ik geen zuivelproducten meer eet en drink, vervang ik dit veelal voor diverse soja producten. Toch twijfel ik door de nodige verhalen weleens aan het gebruik van soja. Daarom kies ik soms ook voor andere producten zoals amandelmelk, rijstmelk en lupine. Ik ben wel benieuwd wat er nu werkelijk waar is van al de geruchten rondom soja. Deze uitzending ga ik dan ook zeker kijken.'

In Broodje Gezond onderzoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris de zin en onzin rondom onze voeding en gezondheid. Wat klopt wel en wat is klinkklare onzin? Een rondgang langs wetenschappers, fabrikanten, experts en consumenten levert diverse verrassende inzichten op. 

 

'In de uitzending komt ook het restaurant Soy aan bod. Een volledig vegetarisch Chinees restaurant, waarbij alles gemaakt wordt met soja. Ik heb hier al regelmatig Chinees afgehaald. Het eten is echt super, nauwelijks te onderscheiden met 'echt' Chinees eten. Maar is het gezonder dan 'echt' Chinees eten of is het vooral diervriendelijker?'

Broodje Gezond, donderdag 25 april om 20.25 uur op NPO 3 - Trailer

bron foto voorpagina: Polina Tankilevich CC

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Aine - Dinsdag 23 april 2019 10:14
Ik ben allergisch voor Soja dus meid het voornamelijk. Wel benieuwd wat er over gezegd gaat worden.
:) - Dinsdag 23 april 2019 10:47
Je moet gewoon eten wat je lekker vind toch ongeacht hoe gezond of ongezond het is. Alles draait om balans en niet om een specifiek product.
... - Dinsdag 23 april 2019 11:19
Ik mag geen soja ivm trage schildklier en het blijkt ook niet goed te zijn voor je schildklier.
Femm - Dinsdag 23 april 2019 12:54
waarom besteden jullie specifiek hier aandacht aan? over de uitzendingen over melk als 'witte sloper', de ongezondheid van chocolade en bijvoorbeeld mensenhaar in brood heb ik geen artikel gezien
Ann - Dinsdag 23 april 2019 14:27
Femm, ik denk omdat al de punten die jij aanhaalt NIET kloppen. Even googlen en je vindt de artikelen. Bangmakerij is makkelijk, en op een site als deze niet handig.
hellow - Dinsdag 23 april 2019 16:17
Als ze sojaproducten gaan vergelijken met melkproducten hoop ik dat ze ook gaan kijken naar de levensomstandigheden van de koeien. Niet alleen voor het dierenwelzijn, maar ook voor de gezondheid van de producten is dat best belangrijk.

Zo zijn de ook zijn de omstandigheden waarin koeien leven vaak erg vies. Koeien staan bijvoorbeeld vaak de hele dag in hun eigen uitwerpselen. Het gebeurt ook vaak dat er schimmels van koeien in hun melk terechtkomen.

Zelf eet en drink ik regelmatig zowel plantaardige melkvervangers als melkproducten. Wel vind ik het jammer dat mensen melkproducten soms zo omhoog kunnen praten. Als je kijkt naar milieu, gezondheid en dierenwelzijn zijn plantaardige vervangers een betere optie.
--- - Dinsdag 23 april 2019 18:16
Het zal allemaal wel meevallen met de 'slechtheid' van soja. Als het beruchte, door de zuivelindustrie gesubsidieerde voedingscentrum, na zoveel jaren soja als een goede vervanger voor melk aanbeveelt, dan mag je ervan uit gaan dat het goed genoeg is ;)
Baantjr - Woensdag 24 april 2019 01:04
Apart dat hier een blog over geschreven wordt..naar mijn idee roept dit onnodige en onjuiste angst op voor een bepaald product.
A. - Woensdag 24 april 2019 04:05
Mijn lichaam geeft HEEL duidelijk aan dat soja niet goed is voor mij.
Voor mij is dat een duidelijk genoeg bewijs dat het voor MIJ niet goed is.
We moeten ons ergnes mee voeden.Tarwe is niet goed,vlees ook niet,zuivel niet ,vis mag ook niet,enz enz.Je kunt het beste maar luisteren naar jezelf en voelen waar je goed bij vaart.
Dragonfly1991 - Woensdag 24 april 2019 08:20
Ben hier wel benieuwd naar, ik drink zelf helemaal geen melk, vind ik gewoon vies.. Kids en man drinken het graag. Soja melk vind ik ook niet lekker maar er zijn natuurlijk nog meer producten. Sowieso eerst eens kijken voor ik een oordeel heb
Mart-h-e - Woensdag 24 april 2019 10:54
Zoals jullie op proud2bme dikwijls zeggen: balans, alles met mate.Onderwerpen als deze zijn nonsens; geïsoleerd en uit de context gerukt.
Als je zou zeggen "Hoe gezond ik kristalsuiker" neemt ook niemand t serieus.
Beetje jammer dus...
Mart-h-e - Woensdag 24 april 2019 10:56
P.S. een soja-allergie is geen sluitende reden om dierlijke melkproducten te consumeren. Er zijn namelijk tegenwoordig tig van alternatieve, men noeme havermelk, amandelmelk, kokosmelk.....
Maartje - Woensdag 24 april 2019 13:36
Wat onzinnig om hier een artikel aan te besteden. Bangmakerij. Als je producten geïsoleerd bekijkt zijn er ALTIJD voor- en nadelen. Het gaat om een variatie in je voedingspatroon. Jammer dit Proud.