Het beste wat we hebben - Griet Op de Beeck

 

Vandaag verschijnt het nieuwste boek van Griet Op de Beeck: Het beste wat we hebben. Het is het eerste deel van een trilogie over een heel persoonlijk onderwerp: Incest. Het boek is prachtig geschreven, zoals we gewend zijn van Griet. Gisteravond aan tafel bij De Wereld Draait Door zien we Griet dapper en krachtig over haar verleden vertellen en hiermee taboes doorbreken: ze vertelt uitgebreid over haar persoonlijke betrokkenheid bij het centrale thema van de trilogie. Ze werd door haar vader op jonge leeftijd misbruikt. Griet ontwikkelde in haar verleden ook de eetstoornis anorexia nervosa. Jaren later kreeg ze hierin een terugval.

"Het is iets wat zich vertakt over alle aspecten van je leven", vertelde Griet.

Pas jaren later realiseerde ze zich wat ze had meegemaakt. Griet praat in DWDD ook over zogenaamde ‘kleenextherapeuten’, die haar niet hielpen om bij de kern van haar eetstoornis en depressiviteit te komen. Therapeuten die nooit confronteren, maar enkel lief en vriendelijk praten, troosten en tissues toeschuiven. Totdat ze bij een therapeut kwam die haar wel wist te confronteren met het misbruik...

het beste wat we hebben

Ze had veel tijd nodig om dit aan te kunnen. Hiervoor moest ze eerst sterker worden. Ze kreeg een terugval in haar eetstoornis, iets wat ze nooit had verwacht.

"Die therapeute had snel in de gaten wat het probleem is, maar zo’n heftige verdringing is natuurlijk een beschermingsmechanisme. Dat is omdat die emotie zo overweldigend is, dat je die echt niet aankan," vertelde Griet.

Inmiddels gaat het goed met Griet. Ze vindt niet dat je zoiets een plekje moet geven. Volgens haar moet je er keihard doorheen. Haar leven is nu zo anders dan ze zich ooit kon voorstellen. Ze heeft nu een soort grond onder haar voeten gekregen.

Het boek 'Het beste wat we hebben' is nu verkrijgbaar via Bol.com - andere bekende boeken van Griet zijn:

Kom hier dat ik u kus
Vele hemels boven de zevende
Gij nu

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Dinsdag 26 september 2017 10:49
Dappere vrouw! Heel goed dat ze haar eigen verhaal naar buiten brengt om zo het taboe rondom misbruik te doorbreken. Ik ga de boeken zeker lezen!
Anne-Maria - Dinsdag 26 september 2017 10:52
Leuke tip, ik ga zeker kijken of het wat is.
Anti - Dinsdag 26 september 2017 15:12
Dankjewel voor het delen Scarlet, ik heb er echt bij gehuild...
anoniem - Dinsdag 26 september 2017 20:41
Dank voor het delen, met name de reden dat ze besloten heeft haar verhaal te vertellen raakt me.
*** - Dinsdag 26 september 2017 20:57
Haar boeken zijn echt prachtig! Een aanrader. Ze kan schrijven op een manier dat je de pijn bijna voelt en het tegelijk ontroerend mooi is. Vooral haar eerste twee boeken. Die heb ik ondertussen al heel wat keren opnieuw gelezen.
koortje - Donderdag 28 september 2017 12:46
toevallig liep ik er gister tegen aan in de bieb. ik vind het een hele goede schrijfster en ben erg benieuwd ernaar. ben er net in beginnen te lezen