Help, ons kind is te dik

 

Vanaf vandaag is Nicolette van Dam terug met ‘Help, ons kind is te dik'. Overgewicht bij kinderen is en blijft een hot item; één op de zeven kinderen is te dik en één op de twaalf kinderen lijdt zelfs aan obesitas. Behalve lichamelijke problemen heeft overgewicht ook psychische gevolgen. In het programma biedt Nicolette, samen met coach Ingrid Stieber, kinderen met ernstig overgewicht en hun ouders de helpende hand in hun strijd tegen de kilo's.

help ons kins is te dik

Na een medische screening van het kind en een weegmoment wordt een plan van aanpak opgesteld. Vervolgens gaan Nicolette en Ingrid het hele gezin tien weken lang intensief begeleiden, met als doel voor eens en altijd af te rekenen met de ongezonde leefstijl.

De ouders spelen hierin een grote rol; van hen wordt niet alleen verwacht dat ze hun kinderen steunen en grenzen aangeven, zij zijn ook degenen die de boodschappen doen en het goede voorbeeld (moeten) geven. --> vaak zie je in de loop van de uitzending dat de ouders nog het grootste probleem in het hele verhaal vormen. Erg pijnlijk en verdrietig om te zien.

help

In de eerste aflevering staat de 13-jarige Nora centraal. Zij heeft obesitas. Omdat haar moeder keihard werkt is Nora vaak alleen thuis. Uit verveling grijpt ze naar koek en snoep en komt daardoor steeds meer aan. Nora moet haar eetpatroon veranderen om weer een gezonde tiener te worden.

Vanaf vanavond wekelijks tussen 21.30 en 22.30 uur, RTL4

Wat vind jij van dit programma?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

meisje - Woensdag 4 januari 2012 19:17
Ik kan de laatste tijd écht niet meer tegen alle sensatieprogramma's over overgewicht, alle nieuwsberichten over obesitas en mijn overvolle timeline op Twitter over mensen die 'balansdagen' houden voor na de feestdagen. Ik vind het gewoon zo naar om te zien hoe geobsedeerd zoveel mensen zijn met eten. Ik ben zelf doorgeslagen met lijnen, deels waar ik dus mijn es aan te danken heb. En al kan ik zelf niet genieten van eten, ik vind het zo erg om te zien dat anderen dit ook niet kunnen! Je wordt doodgegooid met verhalen en informatie over hoe slecht overgewicht voor je kan zijn, maar over de andere kant (het afvallen en daarin doorslaan, iets wat makkelijk kan gebeuren), hoor je nooit wat. Ik weet dat het idealistisch is maar ik zou gewoon zo graag willen dat iedereen bewust zou eten, maar ervan geniet!
@ Meisje - Woensdag 4 januari 2012 19:30
Er zijn anders ook zat programma's over eetstoornissen geweest; KRO's XXS, Vel over Probleem. ;-)
Shopaholic - Woensdag 4 januari 2012 21:43
Ik vind het een goed initiatief. En ik ga ook zeker kijken. Vorige keer vond ik het ook een goede serie.
Saar - Woensdag 4 januari 2012 21:45
Wat een leuk meisje volgen ze in deze aflevering. Ik vind het echt heel zielig voor haar.
ann - Woensdag 4 januari 2012 21:48
dit soort problemen vindt ik te groot om op tv te laten zien, zeker als het om kinderen gaat. zij zitten toch in een heel gevoelige fase. en hoe goed bedoelt ht ook is, hou ik toch niet van dit soort sensatietv. vooral omdat alles ook zo belachelijk uitvergroot wordt, al die chips en snoep op een tafel, come on?
Olijfje* - Woensdag 4 januari 2012 22:24
Wat een HEKS van een moeder. Ik zit me al het hele programma op te vreten, wat een egoïstische vrouw, of ze is gewoon DOM, maar zelfs nadat het haar een aantal keer is gezegd begrijpt ze gewoon niet dat een 13 jarig meisje te jong is om non-stop alleen thuis te zijn en als haar moeder thuiskomt, haar moeder ook nog te moeten verzorgen, omdat ze MOE is. En die moeder kan niets veranderen, want ja "het kan gewoon niet anders, ik moet gewoon werken, ik ben gewoon moe"
BAH!
Wat een arm kind, ik zou haar zo in huis halen om samen gezond te eten!
Waardevol - Woensdag 4 januari 2012 22:37
Inderdaad Olijfje, wat jij hierboven beschrijft zo voelde wij het ook. Kind word de hele dag alleen gelaten en als moeder thuis komt verzorgd het zij haar moeder. Vind dat je het ook gewoon niet kan maken zo een meisje aleen thuis te laten, zorg dan voor oppas in huis of iets, vroegen ons ook af, hoe lang zal dit meisje al alleen voor zichzelf en haar moeder zorgen?

Vind het wel knap dat zij, ondanks geen/weinig steun van haar moeder, er toch zo voor gaat en wel haar best probeert te doen.

Hoop dat ze nu meer steun krijgt, dat ook blijft krijgen en dat het haar lukt om gezond te blijven leven!
Leonie_06 - Woensdag 4 januari 2012 22:53
Vind t wel goed opzich, maar t kan soms nogal triggerend werken voor anderen. Ik denk zelf altijd bij zo'n soort programma (als ik t zie) , HELP, zo wil ik niet worden!! en dus val ik dan snel weer terug in mijn oude patroon.. Dat is zwaar, moeilijk etc, maar aan de andere kant is t ook goed om te zien dat ze hulp krijgen, en dat maakt de stap naar hulp zoeken voor jezelf soms ook gemakkelijker.
Vind t erg goed dat zo'n programma er is. Misschien voor de toekomst iets van : 'help mijn kind heeft een eetprobleem'? Op die manier houd je t ook nog iets centraler ..
ezzie - Woensdag 4 januari 2012 23:48
Ik vond dit zo pijnlijk om te zien! wat een knap en lief meisje is Nora. Maar die moeder...oh mijn god, te erg voor woorden...die vrouw is niet helemaal normaal of misschien is ze echt gewoon heel dom en kan ze er niks aan doen maar dit is toch gewoon kindermishandeling?
Ik vond het ook pijnlijk omdat ik het gevoel had dat Nora gewoon 1 groot toneelstuk opvoerde. Ik had het idee dat wanneer ze vrolijk en aan het lachen was dit gewoon haar masker is en op het einde dat ze zo blij en aan het huilen was...dit was gewoon omdat ze eindelijk die aandacht kreeg.
Eigenlijk snap ik niet zo dat dit op tv komt...dat meisje woont hier in Nederland en ze heeft al genoeg problemen en nu komt dit er ook nog is bij. Of denk ik nu te negatief?
Claire - Donderdag 5 januari 2012 08:38
Ik ben het allemaal met jullie eens.
Maar ook toen de camera 'weg' was.
Dat die moeder toen zei dat ze stiekem wel een bitterbal kon nemen. En ook toen ze op vakantie waren.. Toen hadden ze nootjes en Nora zei dat het niet goed was, maar haar moeder zei dat het wel kon. Nora wou wel afvallen, maar volgens mij wil die moeder niet dat Nora afvalt. Vreselijke moeder.
Isabella. - Donderdag 5 januari 2012 09:49
Ik ergerde me ook aan die moeder, ik denk dat ze het in haar hart niet zo slecht bedoeld (en ja, als je een alleenstaande ouder bent heb je het ook zwaar) maar ik vond haar echt demotiverend. Ze wuifde ook alle bezwaren van die coach weg omdat ze niet naar zichzelf wilde kijken.

Verder ergerde ik me ook nogal aan het concept van het programma, Nicolette die op een wanhopige manier Wendy van Dijk (Obese) probeert na te doen..het programma ook in dezelfde stijl gefilmd maar dan minder boeiend (als je het mij vraagt). Beetje teleurstellend.

Overigens wel ontzettend knap van Nora dat ze ondanks alles zo ver is gekomen, hopelijk gaat het alleen maar beter met haar!

Liefs. Isabella
Meisje - Donderdag 5 januari 2012 09:58
Die moeder is dom
- Donderdag 5 januari 2012 10:39
Wat een moeder!!! En wat een ontzettend lieve dochter!
Laura - Donderdag 5 januari 2012 11:28
Ik denk dat het wat voorbarig is om op basis van deze tv-beelden te zeggen dat de moeder "vreselijk" is en Nora "zo'n lief meisje".

Ik dacht dat de meeste mensen die op deze site komen tegen vooroordelen zijn, maar misschien valt dat toch tegen.

Goed, de moeder zegt en doet een aantal vervelende dingen. Maar om dan direct te concluderen dat ze een slechte moeder is, vind ik persoonlijk te ver gaan.

Laura
Daphne - Donderdag 5 januari 2012 14:41
Wat een verschrikkelijke moeder!Je kind totaal niet stimuleren en een kind van 13 zovaak alleen thuis en ook s nachts?Ik heb 4 kinderen de oudste is 15 en die blijft nog niet alleen thuis de hele dag!Zij als moeder moet het goede voorbeeld geven en niet alleen aandacht geven door middel van uit eten!Misschien dat ze zelf mee kan doen met gezond eten en niet alle verantwoording bij haar dochter leggen.
Teddy - Donderdag 5 januari 2012 16:45
Wat ik niet begrijp is dat het probleem begint bij de moeder, deze heeft namelijk een totaal verstoord eetpatroon want ze is duidelijk veel te zwaar. Er wordt gefocust op het kind, moeders maakt daar handig gebruik van; tja Nora houdt zich niet aan de afspraak want snoept stiekum.....
Dat moeder haar dit gedrag aanleert, 'het vergif' in huis haalt en het kind vervolgens compleet aan dr lot over laat daar wordt in mijn opzicht veel te makkelijk aan voorbij gegaan.
Ben zo benieuwd of dit gezin haar levenswijze (en eetpatroon) voorgoed heeft aangepast. Eigenlijk wel een verantwoordelijkheid van het programma om bij te dragen aan after-care en blijvend resultaat.
Sanne* - Donderdag 5 januari 2012 17:25
Oef, ik heb me ook lopen ergeren aan haar moeder, ze gaf totaal geen steun, zelfs soms het tegendeel! Het is al zo moeilijk om minder te eten, zegt die moeder ook nog: neem maar! weet je het zeker?! pff. Respect voor de dochter.
Gelukkig zag de moeder op het einde ook wel een beetje in dat het niet goed ging. Ik hoop maar dat ze allebei de knop hebben omgezet en dat het nu goed mag gaan, ook zonder de steun van het programma.
Maar wel heel dapper dat ze mee hebben gedaan, want je moet je wel heel bloot geven om dit allemaal te laten zien.
Ik zou dat zelf niet durven. Ik zou de steun geweldig vinden, maar dat iedereen mijn eetbuien kan volgen, daar zou ik me te veel voor schamen.
saars - Donderdag 5 januari 2012 23:29
wat een moeder. ze denkt totaal niet aan haar dochter. ik vind haar echt heel egoistisch.. ze denkt alleen aan zichzelf en het lijkt wel of ze zoeits heeft "ik ben dik en kom et niet uit" dus "laat haar ook maar dik zijn". Die moeder vind ik ook schuldig aan de situatie waarin dit meisje nu zit. Het is een kind van 13, hoe moet die hiervoor alleen verantwoording dragen? En dan zelfs nog zeggen "neem maar een bitterbal hoor?" dan moet zo'n (Jong!) meisje wel heel sterk in haar schoenen staan...
hockeymeisje95 - Vrijdag 6 januari 2012 15:29
Pfoeh. Ik vind die modeer ook echt vreselijk.
Komt ze thuis, zegt Nora dat ze het fijn vindt dat ze er weer is. Zegt die moeder doodleuk dat ze ook blij is, omdat ze moe is.
Heb me behoorlijk geërgerd aan haar..
lili - Zondag 8 januari 2012 14:38
OMG die moeder! :O OMG die moet zich écht heeeeeel diep gaan schamen.. shit hé! :o arm kind
Janneke - Zondag 8 januari 2012 22:13
vorig seizoen werden de ouders echt geconfronteerd met dat survival uitje. dat vond ik echt super goed! het gehele gezin moet gezond worden!
deze aflevering vond ik daarom ik minder..
jongejongejonge - Donderdag 12 januari 2012 12:57
Ach dat lieve meisje Nora,
ik heb zooooo weinig respect voor die moeder! Zo'n mooie lieve dochter...
naar mijn idee wordt ze verwaarloosd, walgelijk die moeder 'doe maar maar bitterballen, gewoon voor de gezelligheid'... met je lieve meid erlangs van 13 die dan sterk genoeg moet zijn om nee te zeggen.
STEUN JE KIND!!!! ze is jou verantwoordelijkheid...
En 3 operaties gehad ivm met maagband, en dan nog mauwen over haar bijna dood ervaring.. En wat die operaties zijn betaald door de zorgverzekering??! en nu maar lekker kaasjes/nootjes/bitterballetjes/etc etc eten.
MENS WORDT WAKKER.
ik heb respect voor het feit dat je moet werken, absoluut. Maar je kind moet op de 1e plaats komen, zorg voor oppas/naschoolse opvang wat dan ook! Al ga je kleiner wonen... je krijgt maar een kans om je kind goed op te voeden.
Ik hoop dat de moeder in kwestie dit leest... zoek alsjeblieft hulp...
Inderdaad schaam je eigen DIEP
kind - Zondag 19 februari 2012 20:21
ik zou niet op tv willen komen maar ik zal wel willen mee doen x
fiscalistje - Maandag 27 februari 2012 15:54
Ik vind dit programma nogal commercieel, met die wii fit en junami appels.

Verder vind ik het heel raar dat als het gemiddelde gewicht van een meisje met de lengte en leeftijd van het meisje dat meedoet bijvoorbeeld 45 kg is, en het meisje weegt 70, dat ze dan zeggen dat het meisje 25 kilo te zwaar is. Dat klopt toch niet, want er is toch altijd een marge van wat gezond is? Heel krom vind ik dat.
Faye - Woensdag 29 februari 2012 17:39
Ik vind het echt geweldig programma.. tis indd heel commercieel, wat hierboven ook al wordt gezegd. Maar kvind het gewoon echt fijn om te zien dat die kinderen een gezonderlevestijl krijgen.. al snap ik niet altijd waarom die ouders het zo ver hebben laten komen.. maar goed. Ik kijk het altijd :)
maddy - Zaterdag 15 september 2012 23:12
ik heb het gekeken, ik vond t confronterend mijn zoontje is eigenlijk ook te dik voor zijn lengte en leeftijd. ik let er zelf best vel op. maar hij at stiekum achter mn rug om ook al waren de kasten dan op slot. ik denk niet dat je dat als ouder altijd maar in de hand hebt. ze eten ook op pauze op school dan gaan ze naar de winkel toe en de mijne stal ook eten bij de albert hijn. dus ik heb er echt alles aan geprobeerd te doen, ik vind dat hij nu al obsesief er mee bezig is maar dat is m door anderen ook aan gepraat ik haat dat echt om te moeten zien.
A - Maandag 12 augustus 2013 23:07
@Maddy: dat is een compleet andere situatie! dat voor een aantal ouders geldt dat ze 'niet handig' bezig zijn. Dat geldt niet voor alle, bedoel sommige dingen... kan je niks aan doen. Net als dat 80% die op proud2beme komt een eetstoornis heeft (gehad). Daar kan je ook niet alles aan veranderen. Je kan als ouder niet alle touwtjes in handen hebben. Je hebt niet overal ogen zitten.... overgewicht valt op een gegeven moment op, meer dan van alles proberen kan je niet doen als het kind zo vast zit in die patronen dan is het gewoon lastig om daar uit te komen. Dat kost veel tijd, motivatie vanuit het kind, steun en begrip en eventueel professionele hulp.

Hier is het duidelijk dat die moeder zelf ook haar invloed heeft, ik heb het idee dat ze gewoon puur zelf niet wil of beter gezegd denkt te kunnen veranderen en eigenlijk jaloers is op haar kind.... en eigenlijk is dat gewoon heel zielig...
Rene - Zaterdag 1 maart 2014 13:59
Dikke kinderen zijn niet mooi om te zien
Yolo - Zondag 5 oktober 2014 20:24
Echt gewoon zielig Nora ik steun je