HNTM en een eetstoornis

 

Vanaf vanavond kunnen we allemaal weer kijken naar de belevenissen van een groep modellen in spé in het programma Holland's Next Top Model. Daphne Deckers moet dit jaar (2013) het veld ruimen voor Anouk Smulders die de meiden stuk voor stuk naar huis mag sturen totdat er één winnares overblijft. Zij gaat naar huis met een modellencontract en een covershoot voor glamour. Maar voordat het zover is zal een een keiharde onderlinge concurrentiestrijd losbarsten tussen de jonge dames, althans dat is wat we gewend zijn van dit programma. Toen ik nog een eetstoornis had keek ik graag naar dit programma, maar of het echt goed voor me was...

hntm 2013

Ik volg America's en Holland's Next Top Model al vanaf het begin. Het bekijken van dit programma vond ik altijd erg fijn. Ik kon er echt naar uitkijken en wilde het liefst geen uitzending missen. In dat opzicht had dit programma een positief effect op mij.

Daarentegen had het programma ook een negatieve invloed op mij, maar dat lag in weze misschien niet aan het programma. Het lag meer aan mijzelf en aan de manier waarop ik met het kijken naar deze jonge vrouwen omging. Het kernwoord in deze is toch wel: Vergelijken. Ik vergeleek mezelf met al die meiden en kwam er op zo ongeveer alle fronten slechter uit.

HNTMDunner
Al die meiden waren in mijn ogen dunner dan ik. Ze waren niet alleen dunner maar ook langer en dat maakte ze in mijn ogen sowieso meer perfect. Ze hadden een plattere buik, dunnere bovenbenen, mooiere billen en een strakkere kaaklijn. Tegen mij werd in die periode gezegd dat ik niet meer moest afvallen en echt wat moest aankomen, terwijl deze meiden een minstens zo dun waren en helemaal niet hoefden aan te komen. Zij hadden zelfs een mooie carrière in het vooruitzicht. Ik vond het ontzettend oneerlijk dat ik gezien werd als ongezond, terwijl zij gezien werden als modellen. Mijn motivatie om meer te eten en tegen mijn eetstoornis te vechten nam hierdoor af.

HNTMKnapper
Al die meiden waren stuk voor stuk prachtig. Heel soms was ik wel tevreden met mijn uiterlijk, maar als ik naar deze meiden keek, dan viel ik volledig in het niets. Ik voelde mezelf met de minuut lelijker worden. Natuurlijk hadden zij mooie make-up op en werd hun haar gedaan, maar zelfs met 6 lagen make-up op zag ik er nog niet zo mooi uit. Bovendien waren de meeste modellen ook zonder make-up prachtig. Ze hadden een gladde huis, grote ogen, lange wimpers en ga zo maar door. En de weinige nerdy meisjes waarvan ik eerst dacht erbij niet helemaal in het niet te vallen werden ge-make-over't tot ware vampen.

HNTMBijzonder
Al deze meiden waren bijzonder. Ze kwamen op televisie, hun haar en make-up werd gedaan, ze woonden in een luxe appartement, deden tal van geweldige fotoshoots en werden geinterviewd in magazines en uitgenodigd in allerlei programma's. Iedereen vond deze meiden bijzonder en mooi en ze kregen hierdoor heel veel bevestiging. Ik was in die periode vreselijk onzeker over mijzelf en was hierdoor ook erg op zoek naar bevestiging. Ik kreeg alleen bij lange na niet zoveel bevestiging als deze meiden. Logisch, want ik was niet zo bijzonder, mooi, leuk en populair. Ik was maar een zielig meisje met een eetstoornis die in therapie zat.

HNTMToekomst
Terwijl ik zonder opleiding en werk suf in therapie zat waren deze meiden bezig met een geweldige toekomst. Ik wilde ook graag concreet bezig zijn met mijn toekomst, maar ik zat met die stomme eetstoornis en depressie. Mijn toekomst leek kilometers ver weg en twijfelde of ik ooit wel zo'n uitdagenende en leuke toekomst zou krijgen als deze jonge vrouwen. Ik voelde me mislukt en gefaald. De meeste waren zelfs nog jonger dan ik. Wat had ik nou tot dusver bereikt, bijna niks!

hntm 2013

HNTMEten
Ik vergeleek mijn eten met dat van de meiden op televisie. Zij aten allemaal heel goed en toch waren ze zo dun. Dat frustreerde me. Waarom kon ik niet gewoon normaal eten? Waarom had ik van die vieze eetbuien? Deze meiden leken allemaal normaal en positief met eten om te gaan. Ik wilde dat ook, maar het lukte me gewoonweg niet. Dit frustreerde me en maakte me voelen als een mislukking.

Het kijken naar programma's als ANTM en HNTM, die volledig draaien om het uiterlijk van mensen, leverde mij eigenlijk meer nadelen op dan voordelen. Ik kan hiervan de schuld bij het programma leggen, maar dat is misschien niet helemaal eerlijk, want er zullen ook zat meiden zijn die zichzelf niet zo vergelijken de next top modellen. Voor iemand als ik, onzeker en met een negatief zelfbeeld, zorgde het voor een slechter gevoel over mezelf. Ik voelde mijzelf al niet mooi en mislukt en na het kijken van een aflevering werd dat gevoel nog eens versterkt. Ik was me hier echter niet altijd even bewust van.

Neem even de tijd om stil te staan bij de vraag of kijken naar HNTM écht goed voor jou is. Heeft het meer nadelen dan voordelen, vraag jezelf dan af of het verstandig is om er vanavond naar te kijken.

Lees ook dit blog over America's Next Top Model en triggers

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jantje - Maandag 26 augustus 2013 12:40
Dit is eigenlijk een van de weinige programma's waar op geen last van heb op die manier. Soms wel natuurlijk maar niet zo erg dat ik het beter niet kan kijken. Ik vind de bitchfights leuk hehe!
MischiefManaged - Maandag 26 augustus 2013 12:51
Dit is dus echt precies waar ik gister over na heb zitten denken. Ik heb afgelopen seizoenen elke keer gekeken, maar eigenlijk trekt het me nu totaal niet meer. Achteraf gezien heb ik altijd vooral gekeken om te zien hoe dun die meiden waren en om mezelf met hun te vergelijken. Denk ook niet dat ik dit seizoen ga volgen, al zijn de bitchfights inderdaad wel altijd erg leuk :')
Black Rose - Maandag 26 augustus 2013 13:11
Maar ik vind het zo leuk! De drama's in het huis, de mooie kleding, de bekende mensen, de grappige blunders op de catwalk.
Vera - Maandag 26 augustus 2013 13:17
Ik ga zeker weer kijken vanavond! Ook altijd een van mijn favoriete programma's geweest, ANTM nog meer dan HNTM.
groentetuin - Maandag 26 augustus 2013 13:48
Ben heel benieuwd wat ze er van gaan malen een of ze echt gezond leven
x - Maandag 26 augustus 2013 14:06
Ik vind het een heel leuk programma. Het stukje "knapper" is wel erg herkenbaar. Maar dat heb ik niet alleen bij dit programma, zelfs op straat, dus ga gewoon kijken.
Eilish - Maandag 26 augustus 2013 14:12
Ik kijk ALTIJD! & dat zal ik ook blijven doen...
Lonn - Maandag 26 augustus 2013 14:17
Ik kijk op dit moment liever niet naar dit programma, heb het eerder met vlagen wel eens gevolgd.
De reden voor mij dat ik niet kijk is omdat ik momenteel heel hard probeer te herstellen van mijn eetstoornis NAO. Ik ben bang dat de beelden nu nog te "triggerend" zijn voor mij.
leonie - Maandag 26 augustus 2013 14:35
Afgelopen jaren heb ik het wel gevolgd maar dit jaar ga ik niet kijken! Voor mn eigen bestwil :)
Chananja - Maandag 26 augustus 2013 14:37
Ik ben sinds een/anderhalf jaar gestopt met het kijken van dit soort programma's (en trouwens ook met het lezen van glossy's enzo). Niet omdat ik het slechte dingen vind, maar gewoon omdat ik merkte dat ik er niet blij van werd. Vond het wel leuk, maar was altijd aan het vergeleken en bleef zitten met negatieve gevoelens over mezelf en wat er allemaal mis met me was.

Ik keek echt alles (ANTM, HNTM, project Runway etc.), maar heb het sindsdien amper gemist en het bevalt me eigenlijk prima zo.
S. - Maandag 26 augustus 2013 15:08
Nog nooit naar gekeken en dat houd ik graag zo. Vind dit soort programma's echt zonde van mijn tijd.
Konijntje^^ - Maandag 26 augustus 2013 15:11
Hmm. Misschien toch maar niet doen. Goede blog :)
U - Maandag 26 augustus 2013 17:20
Ik wist niet eens dat het er was.. dan zie ik dit wel een beetje als reclame maken want nu ga ik wel kijken :S
Anoniem - Maandag 26 augustus 2013 17:49
Ik vind de meiden in deze programma's juist helemaal niet bijzonder. Vaak zijn die meiden juist totaal niet interessant qua persoonlijkheid, en ik erger me dood aan het wijvengezeik (dat meestal in scene is gezet) dat altijd in zulke programma's voor komt. Ik kijk het dus, omdat het gewoon totaal niet boeiend is.
Project Runway vind ik wel leuk, maar dat gaat tenminste over mensen die echt iets kunnen.
Flower - Maandag 26 augustus 2013 18:57
In het begin keek ik het wel, maar nu vind ik het niveau zo ver gedaald. Ik vind het meer amusement, ook voor die vrouwen, dan dat het echt over mode en het modellenwerk gaat. Vooral in amerika vind ik dit erg ver gaan. Het doel van het programma is weg. Het is bijna niet serieus meer te noemen.
Lexii - Maandag 26 augustus 2013 20:51
Het is ook ontzettend fijn om gewoon geen tv te hebben. Ik mis niks, hooguit vind ik af en toe dat ik niet genoeg nieuws meekrijg. Maar dan lees ik de Spits weer, of hoor het van medestudenten en kijk in een vrij momentje even op een nieuwssite.

Ik ben blij dat ik geen programma's meer volg. Vroeger zei ik nog: 'Nee, ik kan vanavond niet, want dit/dat is op tv.' Achteraf vind ik dat toch wel erg, dat ik de tv-gids mijn vrije tijd liet bepalen.

Al keek ik vroeger wel naar ANTM. Maar werd er diepongelukkig van doordat ik verkeerd vergeleek.
Liadan - Maandag 26 augustus 2013 21:45
@Lexii: Ik heb ook geen tv en ik mis het ook niet! Ik kijk series via mijn pc, maar dus gewoon wanneer het me uit komt. Ik heb wel een abonnement op de krant, maar het is voor mijn opleiding ook belangrijk om een beetje up to date te zijn met wat er in de wereld gebeurt.

Ik heb next top models altijd al een belachelijk programma gevonden. Net als al die talentenjachten enzo. Allemaal mensen die maar zoooo graag op tv willen komen en beroemd willen worden, blegh. Ik heb helemaal geen zin om naar dat soort dingen te kijken. ANTM is al helemaal erg, met die overdreven Tyra Banks en dat gegil van die meiden steeds.
Dan kijk ik liever naar een leuke documentaire over iemand die wel interessant is.
Katja - Woensdag 28 augustus 2013 11:51
Ik heb eergister voor het eerst HNTM gekeken en ga het volgen. Ik volgde eerder wel al ANTM af en toe. Ik heb zelf anorexia, maar voor mij had het kijken van dit programma juist een positief effect op me. In ANTM vond ik veel meisjes er niet gezond uitzien. Bij HNTM vond ik dat de meisjes er over het algemeen er wel gezond uitzien. Door het zien van die meisjes besefte ik toch weer iets meer dat ik toch wel weer mooi lang haar wil hebben in plaats van het veel dunnere doffe haar dat ik nu heb en toch liever een gezonde huid en geen gelige gloed over mijn huid. Ik zag in dat je als je een gezond gewicht hebt niet aan 'de zware kant' hoeft te zijn. Baldijntje vond ik er wel erg dun uitzien, maar dat kan ook gewoon haar bouw zijn. Over het algemeen vond ik dat de meisjes er goed uitzagen en niet te 'botterig'.
Eliza - Woensdag 28 augustus 2013 13:37
ik wordt er alleen maar onzeker van
SophieH - Vrijdag 30 augustus 2013 19:08
Ik vind bij HNTM dat ze zich nog erg op het tradtionele modellenbeeld richten, ANTM heeft ook meisjes erin zitten die er gezond en gevormd uitzien, maar dit is eigenlijk pas echt vanaf Whitney Tompson, die heeft het programma veel beter gemaakt!