Gewichtige zaken: eetstoornis

 

GGZ Friesland en Leeuwarder Courant sloegen recent de handen ineen. Samen organiseren zij nu negen keer de Publieksacademie Friesland. Tijdens iedere lezing van de Publieksacademie komt een specialist van GGZ Friesland aan het woord over thema's als eetstoornissen, schizofrenie, ADHD, agressie of complexe rouw. Ze vertellen over oorzaken, symptomen en ook de gevolgen van een stoornis. De Publieksacademie wordt gepresenteerd door Marijke Roskam.

gewichtige zaken

Het derde thema van de Publieksacademie was eetstoornissen. Nynke is 23 jaar en kampt sinds haar puberteit met een negatief zelfbeeld. ‘Hoe magerder ik ben, hoe mooier ik mezelf voel. De honger die ik ervaar na een dag niet eten, voelt als een overwinning.' Nynke heeft Anorexia Nervosa en ze is doodsbang om dik te worden. Ze vermijdt feestjes en andere gelegenheden waar eten wordt aangeboden. Ze is bang dat als ze steeds weer eten blijft weigeren, dat mensen doorhebben dat er iets aan de hand is of haar raar vinden.

Tijdens de uitzending vertelde ervaringsdeskundige Paul Scheper zijn persoonlijke verhaal over de eetstoornis binge eating disorder (eetbuistoornis). Programmaspecialist en GZ-psycholoog Klaasje van Sluis ging in op de oorzaken en gevolgen van verschillende eetstoornissen. Sociotherapeut Kim Dekker ging dieper in op mechanismes achter eetstoornissen en hoe dit door groepstherapie kan veranderen.

Wil je meer afleveringen zien, onder andere over een slechte jeugd, angst en somberheid? Kijk dan even op de website van GGZ Friesland.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sarah - Woensdag 21 januari 2015 13:42
Ik ga daar binnenkort in dagbehandeling en ik vind dit best eng om te doen. Maar aan de andere kant kan het me wel goed helpen om er nu eens komaf mee te maken.
Girlie - Woensdag 21 januari 2015 13:57
Hihi nice, dat zijn mijn therapeuten!! :)
mamvan3 - Woensdag 21 januari 2015 14:09
wat een goede uitzending!
Anoniem - Woensdag 21 januari 2015 14:10
@Sarah: Het is ook eng om te starten, maar je bent dapper dat je de stap hebt durven nemen. Dit zijn ook mijn therapeuten en ik kan niet anders zeggen dan dat ze ontzettend fijn, begripvol en geduldig zijn.
Angela - Woensdag 21 januari 2015 15:17
De ene is mijn therapeut en de andere was mijn therapeut(mentor). Leuk om ze te horen spreken en ze hebben me zeker verder geholpen in de behandeling van mijn eetstoornis.
d - Woensdag 21 januari 2015 17:12
Ik vond het interessant om te zien en ook dat er eens een man met BED in voorkwam.
lova - Woensdag 21 januari 2015 18:46
Er wordt gesproken over Nynke, maar who the hell is nynke? Wat betreft het filmpje?
Maar, nao kwam erin voor, echt best blij mee
r19 - Woensdag 21 januari 2015 21:14
top uitzending. dit geeft me weer wat vertrouwen in de hulp die er is. :)
Star* - Woensdag 21 januari 2015 23:05
wauw echt zo mooi! Echt super beschreven.. en.... eindelijk ook eens over andere stoornissen. Snapte ineens hoe mensen zich met overgewicht moesten voelen met die ballon.
Sanne - Donderdag 22 januari 2015 15:14
Dit zijn ook mijn therapeuten en goed dat dit is gemaakt! ik heb een half jaar in groep 1 gezeten de 4 daagse dagbehandeling en sinds kort zit ik in groep 6 de nazorg groep! en het gaat goed!
*MAAN* - Zaterdag 24 januari 2015 21:49
wat eeen goed stuk en wat wordt duidelijk uitgelegd hoe het zit