Geen obesitas maar Socialbesitas

 

Kan jij ook geen uur zonder internet en raak je helemaal in paniek als je je telefoon bent vergeten? Check jij ieder half uur wel de diverse social media zoals je Facebook page, Instagram en Twitter? En scroll jij soms terwijl je met iemand zit te praten of naar de televisie zit te kijken door je timeline zonder eigenlijk te weten wat je leest? Misschien heb jij dan ook wel last van socialbesitas.

Volgens het programma Eenvandaag wordt de verslaving aan sociale media een steeds groter probleem onder jongeren in de leeftijd 12 t/m 28 jaar. Deze jongeren gaan steeds intensiever gebruik maken van Facebook, Twitter en sturen tot wel 400 whatsapp berichtjes per dag. Psychische vermoeidheid en asociaal gedrag zijn onder andere de gevolgen.

verslaafd aan social media

Daarvoor waarschuwen verslavingsdeskundige Herm Kisjes en journaliste Mayke Calis in hun vandaag verschenen boek: "Socialbesitas, Sociale media: van vertier tot verslaving". In het boek leggen ze onder andere het phantom vibration syndrome uit; mensen die denken dat hun mobiel afgaat, maar in werkelijkheid niet zo is. Vijhonderd jongeren en honderd ouders werden ondervraagd.

Vanavond vertellen de auteurs in EenVandaag hun belangrijkste conclusies en wat er anders zou moeten. Ook vertelt Vivian Visser haar verhaal; zij was een social media-verslaafde en wilde telkens meer en meer delen met de wereld.

Vanavond 18:15 uur op Nederland 1.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maan - Woensdag 2 oktober 2013 17:24
Interessant! Ik ga zeker kijken als het lukt :)
Nerveus - Woensdag 2 oktober 2013 18:37
Ik ben het nu aan het kijken.

Ik doe niet aan dit soort dingen mee. Ik heb geen social media en ook geen smartphone. Ik ben gelukkig zonder al die troep. Ik zie een smartphone als overbodige luxe en voor social media ben ik niet geschikt, ik ben gesteld op mijn privacy
S. - Woensdag 2 oktober 2013 18:40
Dat had ik vaak toen ik m'n mobiel nog op de trilfunctie had.
Ik dacht steeds dat ik een berichtje kreeg en dat hij echt trilde, wat dus helemaal niet zo was ..
Maan - Woensdag 2 oktober 2013 19:01
Het was wel een heel kort stukje, maar op internet is er vrij veel over te vinden onder de naam infobesitas.
Paula. - Woensdag 2 oktober 2013 19:31
Interessant! Ga via uitzending gemist wel kijken! Ik heb bewust nog geen smartphone, maar zo'n lekker ouderwets ding waarmee je alleen kunt bellen, sms'en en waarmee je vage(!) foto's mee kunt maken.
S - Woensdag 2 oktober 2013 19:45
Niet gezien, misschien dat ik het terugkijk.
Ik heb nu nog een telefoon met internet, maar ik erger me er steeds meer aan. Als m'n abonnement binnenkort afloopt, hoef ik het niet meer: ik kan heus wel zonder!
AnaMan - Woensdag 2 oktober 2013 19:53
Zal best een behoorlijk probleem zijn, ken het ook wel als je een belangrijk bericht verwacht.
Maar om de naam te gaan koppelen aan obesitas vind ik te ver gaan!
Sophie - Woensdag 2 oktober 2013 22:36
Ik heb mijn smartphone eigenlijk nodig voor school. Er worden namelijk gedurende de dag zomaar lokaalwijzigingen in je digitale rooster gezet en je moet dus tussen de lessen op je mobiel kijken m.b.v. de wifi op school. Ik gebruik verder geen sociale media.
Lonn87 - Donderdag 3 oktober 2013 08:06
Goed dat er aandacht is voor deze vorm van verslaving, ik denk dat het een ernstig probleem is wat bij steeds meer mensen voorkomt en voor gaat komen.
Ik maak zelf ook gebruik van social media en kan me voorstellen dat het bij sommige een vorm van verslaving in de hand kan werken.
Ik vind het jammer dat we in deze tijden soms helaas bijna verplicht zijn om hier aan mee te doen,bijvoorbeeld met een app voor een rooster van school, belachelijk eigenlijk dat notabene je school je hiervoor "verplicht". En zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden.
@ AnaMan: Ik ben het met je eens dat het te ver gaat om de naam obesitas aan deze verslaving te koppelen. Dit viel mij ook meteen op!
miri - Vrijdag 4 oktober 2013 14:26
mooi die aandacht daarvoor! Is denk ik echt wel belangrijk. Ikzelf ben best een buitenbeentje wat dat betreft en ik vind het heerlijk en ben er trots op. Ik heb geen tv of facebook en ik heb een oude mobiel waar ik alleen mee sms. Ik heb alles wat ik nodig heb want kijk alles wat ik wil via uitzending gemist. Ik heb een tijdlang facebook en hyves gehad maar ik werd erin meegezogen en ik ben nu echt blij dat ik bevrijd ben van die prikkels. Wat mij betreft heeft het leven op zich al genoeg prikkels...!!