Elektrische schokken tegen depressie: de vijfde dag

 

ect depressie de vijfde dagVanavond kan je kijken naar een uitzending van De Vijfde Dag waar het gaat over elekro convulsie therapie, beter bekend als elektroshock therapie. Misschien ken je deze vorm van therapie nog wel uit films zoals One Flew Over the Cuckoo's Nest. Mensen die volledig in paniek elektrische schokken krijgen toegediend terwijl ze bij bewustzijn zijn. Vandaag de dag gaat het er allemaal wat anders aan toe. Mensen krijgen deze vorm van behandeling nu onder narcose.

Elektro convulsie therapie wordt toegepast bij ernstige depressiviteit waarbij andere behandelingen niet hebben geholpen. Bij een ECT behandeling wordt er stroom door je hersenen geleid waardoor je een soort van epileptische aanval krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat een depressie minder wordt of geheel verdwijnt.

Uit recent onderzoek blijkt dat zestig procent van de patienten die deze vorm van therapie ondergaat, herstelt van een zware depressie. Dr Spaans, psychiater van het Haags psychiatrisch centrum Parnassia vindt dat ECT nog te weinig wordt toegepast.

Uitzending gemist:

In de uitzending van De Vijfde Dag worden drie mensen gevolgd die deze behandeling ondergaan. Alle drie willen graag van hun depressie af. Maar is deze behandeling hier wel de juiste voor (geweest)? En wegen de voordelen op tegen de nadelen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

twirler - Woensdag 24 juli 2013 19:26
ben benieuwd, zelf zou ik het niet willen.
Lisa - Woensdag 24 juli 2013 19:50
Interessant. Ik denk dat ik het wel ga kijken, aangezien ik al heel lang met een depressie heb, en heel veel behandelingen heb gehad, maar het niet genoeg is..
gitaar - Woensdag 24 juli 2013 19:55
Ik heb ook ECT behandeling gehad.
Het heeft wel geholpen, maar helaas niet voldoende.
Was wel heel heftig. Ik heb het negen weken lang gehad,
en dan twee keer per week.
Ik krijg er een slecht kortetermijn geheugen van.
Heel pittig zo' n behandeling.
Zijn er meer mensen hier die het ook hebben gehad?
d
Ik - Woensdag 24 juli 2013 20:02
Ja, ik heb het ook gehad. Helaas heeft het niets geholpen, dus ik ben nog steeds zo depressief als een deur. Van geheugenverlies had ik gelukkig geen last.
.. - Woensdag 24 juli 2013 20:07
@gitaar:
Ik heb ze ook ondergaan. Erg heftig. En met te weinig resultaat in verhouding tot de behandelingen. maar ik weet natuurlijk niet of ik het had volgehouden zonder ECT.. Ook ik had veel last van geheugenverlies. Nu, twee jaar later heb ik nog steeds zwatte gayen in mijn geheugen.. Als advies aan anderen.zou ik dan ook willen zeggen er goed over na te denken. Onderschat je eigen krachten niet. zo lang zwaar depressief zijn is n uitputtingsslag en kost veel kracht.. Die ís er dus wel. Probeer m te gebruuken om datgene in jou leven te vergroten dat je energie kan geven. en neem afscheid van datgene dat je leegzuigt... dit kost ook tijd, tranen en wanhoop. maar wat is de andere optie? It's worth a try.. Erger kan t soms gewoon niet. behalve 'omhoog..' !
.. - Woensdag 24 juli 2013 20:09
Zwarte gaten bedoel ik dus.. ;)
Ik - Woensdag 24 juli 2013 20:15
Ja, er zijn ook zeker mensen die er wél veel baat bij hebben. Bij het merendeel van de mensen werkt het gelukkig goed.
Esther S - Woensdag 24 juli 2013 21:10
Ook ik heb ECT gehad; 36 behandelingen. Destijds had ik geen keuze en werd het me opgelegd (R.M.). Ik zou het persoonlijk niemand aanraden. Het geheugen verlies heeft zon enorme impact op m'n huidige leven; er zitten veel gaten in m'n geheugen.
X
maddy - Woensdag 24 juli 2013 21:45
het lijkt me niets daarbij komt dat ik mijn herinneringen niet kwijt wil. en zo als ik net hoorde in de uitzending dat je dan mensen van een foto niet meer kent nee lijkt me niets.
M - Woensdag 24 juli 2013 21:45
@ Esther S: Gedwongen ECT? Dat is wel heel heftig zeg!

Ik heb het gekeken en zou het (vooral na deze uitzending) echt niet willen.
willem jan de vries - Donderdag 25 juli 2013 12:18
Heeft Sjoerd die ECT gedwongen gekregen?
Is Sjoerd van te voren ingelicht over de ECT gevolgen?
Waarom doet die psychiater niet zelf een ECT (want het is toch onschadelijk?).

Sjoerd hoort stemmen? Waarom wordt dit wel aangenomen? Is het werkelijk te bewijzen dat een schizofreen stemmen hoort?

Waarom worden 1/3 van de mensen vergeetachtig na ECT?

Waarom hebben mensen geheugenschade na ECT?

Hoe weet die medicaster dat ECT onschadelijk is?

Hoe kan die ene oude mevrouw Lenie, ineens na ECT zo overdreven vrolijk en opgewekt zijn?

Haar stemmingen zijn verdwenen?

ECT zou depressies laten verdwijnen?

P.s. Wie is er verantwoordelijk voor de hersenschade na ECT?

Volgens de gestoorde psychiater zou ECT snellen moeten worden ingezet?

Waarom wordt Sjoerd niet geloofd?

Tot zover,

Ben je niet meer dan een proefkonijn?

willem jan de vries - Donderdag 25 juli 2013 12:23
WIE IS ER VERANTWOORDELIJK VOOR DE GEHEUGEN UITWISSING NA ECT?

De hersenschade zou toch tijdelijk zijn?

Zou u uw vader, moeder, zus, broer, nicht, neef, tante, oom, naaste, kind ECT op hun hersenen laten toepassen?

Geldt ook voor het gif c.q. drug antipsychotica!

Wie is er verantwoordelijk en waarom/reden doen die medicaster zelf (als Test), niet een ECT en het liefst 100X? (Het is toch onschadelijk?)

WJ de Vries ****
Winterkilling - Donderdag 25 juli 2013 14:59
Willem Jan, ben het helemaal met je eens.
Vind ECT ronduit ziek.
Esther S - Donderdag 25 juli 2013 15:06
M: ja dat klopt; het was en is erg vervelend. Ik snap wel dat ik destijds niet in staat werd geacht om voor mezelf te zorgen en die RM afgegeven is maar daardoor had ik ook geen inspraak in het wel/niet aangeven of ik die ECT's wilde. Ben daar nu nog steeds wel verdrietig om want het heeft veel kapot gemaakt. En of het me iets opgeleverd heeft? Ik weet het niet. Wél de behandeling die ik nu heb gedaan; vrijwillig!
Sophie - Donderdag 25 juli 2013 18:23
Lijkt me allemaal doodeng.
Sjoerd Kuilman - Maandag 29 juli 2013 23:53
Dag allemaal! Sjoerd hier die in de uitzending is geweest. Ik heb deze website gevonden via Google. Mochten jullie nog vragen hebben stel ze dan gerust. Of kijk op mijn website **geen links toegestaan** Groetjes...!
N. - Donderdag 1 augustus 2013 23:20
Hij legt haar bij dat filmpje van de intake wel flink de woorden in de mond. Hij zegt, zij knikt. Erg makkelijk dan.
sacha - Maandag 28 april 2014 13:16
Mijn moeder heeft ect's gekregen in een heel ver verleden.
Het heeft haar niks geholpen maar wel heeft ze altijd gaten in haar geheugen gehouden.
iimy - Dinsdag 8 juli 2014 00:00
ook ik heb ECT's ondergaan. 24 stuks aan beide kanten. Onder dwang!! RM. De laatste in 2011. Mijn geheugen is nog steeds een gatenkaas. En dat geheugenverlies is er nu nog steeds. Niet alleen het langere termijn geheugen maar ook het korte termijn geheugen. Dagelijks loop ik er nog tegenaan en met allerlei trucs om de dingen en mensen niet ter vergeten. Ik herken mensen niet. Lees het boekje maar eens van Els Verhagen (Liefde overwint) dan snap je misschien wat meer van de gevolgen van ECT;s. Ik wil het zeker afraden en de voorlichting klopt echt niet!! Ondanks mijn verhaal is de voorlichting nog steeds niet aangepast. Lees maar eens over ECT's op de site NCRM (nederlandse commisie rechten van de mens)!!
AnaMan - Dinsdag 10 februari 2015 13:14
Tegenwoordig werkt de link in het artikel niet meer. Je kunt de uitzending zien op:
https://www.npo.nl/de-vijfde-dag/24-07-2013/EO_101196122
sabrina - Zondag 20 maart 2016 21:31
mijn man nu in behandeling ook.Ik hoop dat het helpt is nog maar de eerste keer gwst dit gebeurd tweemaal perweek. 6 tot 12 behandelingen hoop doet leven
Johannes - Dinsdag 28 juni 2016 17:44
Ik heb er 90 gehad en het heeft aanvankelijk geholpen (5weken) nu ben ik weer depressief en zit met een geheugen dat zich niet veel meer kan verhinderen van het verleden.
Johannes - Dinsdag 28 juni 2016 17:44
Ik heb er 90 gehad en het heeft aanvankelijk geholpen (5weken) nu ben ik weer depressief en zit met een geheugen dat zich niet veel meer kan verhinderen van het verleden.
antoon - Maandag 2 oktober 2017 12:27
Gebeurt dit ook nog steeds in het ziekenhuis of in een psychiatrische kliniek. Ik moet misschien een ETC in 1967 werd ik zonder narcose (vier keer) en een keer onder narcose geweest via een kapje en vastgebonden aan handen en voeten. Maar doen ze dit nog in 2017-2018
bente - Dinsdag 1 november 2016 15:21
hallo,

welk effect heeft de ECT behandeling op de omgeving van degene die de ECT ondergaat?
Ingeborg Jaarsma - Donderdag 23 februari 2017 20:50
Ik heb 16 behadelingen gehad met ECT. en het heeft mijn hersenen het volgende aan gedaan ernstige geheugen verlies en hersenbeschadiging.

Ik raad het niemand aan
een sessie bestaat ui 12 stuks daarna moeten ze eigenlijk eerst eens een maand afwachten hoe het verloop is en niet gelijk verdere behandelingen geven .
Na de eerste sessie ging het nl goed en hij ging gelijk verder met behandelingen en toen ging het fout en hij had het al gezien op de curves dus is het ook nog eens iemands hersenen verpesten met medeweten van de curves!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
m. van Yperen - Dinsdag 14 augustus 2018 19:39
Elk jaar , zo'n 35 jaar] heb ik een zware depressie, met steeds een verhoging van de medicijnen,dat zal toch binnenkort een einde hebben. .Ik wil absoluut niet zonder mijn medicijnen,dat is mijn leven nu.Wat kan ik verwachten van een ECT. Er is nog nooit een reden geweest om depressief te worden.vervelende dingen kan ik goed handelen ondanks het verdriet van veel dingen wat ik normaal vind.
Johanna - Donderdag 17 januari 2019 13:56
Ik ben wel opgeknapt en zonder fat ik mijn geheugen heb verloren. Ik ben wel zelf in therapie gegaan en ik blijf mijn valkuilen in de gaten houden.