Documentaire: To My Loved Ones

 

"To my loved ones" is een documentaire over depressie, depressieve gevoelens en zelfdoding onder jongeren. De aanleiding om de documentaire te maken, is het feit dat onze lieve vriend Dennis afgelopen januari, geheel onverwacht voor iedereen, zichzelf op 20 jarige leeftijd van het leven heeft beroofd. Niemand in de familie/schoonfamilie of vrienden- en kennissenkring heeft dit zien aankomen. Dennis liet een afscheidsbrief na die hij begon met de woorden: "To my loved ones".

In deze brief heeft hij uitgelegd dat hij na een jarenlange depressie het leven niet meer zag zitten. Ook valt er in te lezen dat hij zijn depressie bewust voor zichzelf heeft gehouden en daarbij ook geen (professionele) hulp heeft gezocht.

meisje

Als nabestaanden blijf je vooral bezig met vragen als "Waarom heeft hij niets verteld, dan hadden we toch kunnen helpen?" en "Wat hebben we over het hoofd gezien?". En zo is de behoefte ontstaan op zoek te gaan naar antwoorden en dit vast te leggen in een documentaire, zodat ook anderen daar iets aan hebben. 

Vanuit het perspectief van Sanne, de vriendin van Dennis, wordt een beeld gegeven van haar persoonlijke belevingswereld sinds de dood van haar vriend. De herinneringen aan haar vriend staan sinds zijn zelf verkozen dood voor haar in een heel ander daglicht: de relatie die zij meende te hebben met haar vriend is voor haar niet te verenigen met het feit dat hij het leven niet meer zag zitten.

Ze neemt de kijker mee in haar zoektocht om antwoorden te vinden op veel van haar vragen. Vanuit verschillende perspectieven bevraagd zij mensen die zelf depressieve perioden hebben meegemaakt of vanuit professie betrokken zijn bij dit onderwerp. Dit stelt je als kijker in staat om de worsteling die Sanne ervaart in haar vaak tegenstrijdige gevoelens mee te beleven.

brief

Het zal voornamelijk ook bijdragen aan een hogere mate van bewustwording van jou als kijker dat de kans groot is dat ook jij momenteel al omgaat met een dierbare die, ongemerkt voor jou of anderen, in zijn of haar gedachten misschien al dagelijks denken aan zelfdoding als enige uitweg. 

Let op: Ben je gevoelig voor dit onderwerp en heeft dit een negatieve werking op jou, besluit dan om niet te kijken naar de documentaire en bijvoorbeeld even een kijkje te nemen op ons forum. Om door te praten over het onderwerp zelfdoding kan je terecht op de website 113Online

Meer informatie over de documentaire & de makers kan je vinden op de website van To My Loved Ones. Voor de reportage van Brandpunt kan je HIER kijken.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marije - Woensdag 13 april 2016 16:51
Super trots op mn nichtje die dit gemaakt heeft
Sun - Woensdag 13 april 2016 20:24
Moeilijk om te kijken. Ik heb namelijk afgelopen zaterdag een zelfmpoordpoging gedaan. Deze documentaire laat mij echt inzien hoeveel pijn ik mijn familie en vrienden zou hebben aangedaan als het geslaagd was.
Nienke - Woensdag 13 april 2016 21:27
Wauw.....
Richard - Woensdag 13 april 2016 22:52
Beste Sun,

Wat goed dat je de documentaire heb gekeken! Wat ontzettend vervelend dat je suicide gedachten hebt.... Bel met 113online of neem in ieder geval iemand in vertrouwen en vertel je verhaal! Bij 113 luisteren ze altijd naar je!!!!!!

anoniem - Donderdag 14 april 2016 13:46
Net gekeken en heel herkenbaar
Lies - Donderdag 6 oktober 2016 16:22
Ik heb vorige week een zelfmoordpoging gedaan waardoor ik voor een paar dagen op de intensieve zorgen belande door mijn depressie.

In deze documentaire wordt duidelijk uitgelegd waarom. Ik vind het een hele mooie documentaire maar ook wel een beetje triggerend.
Het is wel allemaal heel herkenbaar.

Fleur - Zaterdag 18 maart 2017 17:14
Prachtige maar heftige documentaire. Wel een beetje triggerend om naar te kijken inderdaad.