Documentaire: Talking to anorexia online

 

Een paar dagen geleden schreef ik reeds over de nieuwe documentaire Talking to Anorexia van Louis Theroux. De documentaire werd recent uitgezonden via BBC, maar is inmiddels ook te vinden via YouTube. Theroux heeft veel complimenten ontvangen voor zijn documentaire, waaronder van de eetstoornis organisatie BEAT. Volgens een woordvoerder van de organisatie wordt de eetstoornis anorexia nervosa op zeer integere wijze in beeld gebracht, waardoor een duidelijk kijkje in deze ziekte wordt gegeven. 

"In de documentaire 'Talking to Anorexia' begeeft Louis Theroux zich in de twee grootste eetstoornis centra van Londen: St Ann’s Hospital en Vincent Square Clinic. Hij ontmoet hier vrouwen van verschillende leeftijden en in verschillende stadia van de ziekte. Hij volgt ze in hun dagelijkse routine, tijdens het eten en wegen en bij groepstherapieën."

Documentaire: Talking to anorexia online 

De documentaire zorgde voor veel tranen bij kijkers, maar op social media was te zien dat er naast tranen ook complimenten stroomden. Kijkers vonden het zeer waardevol dat eetstoornissen onder de aandacht werden gebracht door Theroux, waardoor op een verantwoorde manier meer begrip en bewustzijn gecreëerd werd.

No one could do this better than @louistheroux. He could not be more honest and considerate about something so sensitive #TalkingToAnorexia

— lily (@lilyxbarber) 29 oktober 2017

Ik kan je niet aanraden of afraden om naar deze documentaire te kijken. Ik kan je enkel aanraden voordat je gaat kijken, goed na te denken of dit helpend is voor jou. Kan zo'n documentaire jou aanzetten tot harder vechten tegen je eetstoornis en motivatie geven? Of zorgt zo'n documentaire ervoor dat je jezelf minder serieus neemt en dat je nog dieper je eetstoornis in kruipt om welke reden dan ook? Praat erover met anderen, op ons forum, in de chat....je bent welkom.

Mocht je wél gan kijken, laat dan zeker even weten wat je van de documenaire Talking to Anorexia vindt.

Lees ook: Louis Theroux: Talking to anorexia

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

... - Donderdag 2 november 2017 13:35
Klinkt interessant! Maar ik ben erg snel getriggerd op het moment, dus misschien iets om later te bekijken. Bedankt!
Ziva - Donderdag 2 november 2017 14:13
Ik vond het een zeer goede documentaire!
Louis blijft zichzelf, heeft oprecht interesse in zowel de ziekte als de mens erachter. Hij zelf is ook ontwikkeld als journalist. Hij is meer een mensen-mens geworden en dat vind ik zeer aangenaam om te zien. Hij probeert het echt te begrijpen door bepaalde gedragingen heel kort en heel klein na te bootsen en je ziet dat hij heel hard probeert zich in te leven in de situatie. Ik vond het dus echt wel de moeite om te zien, vooral omdat ik van zijn stijl en werk hou.
. - Donderdag 2 november 2017 14:58
Ik vond het een bijzonder goede documentaire. Heel genuanceerd ook. Het toont duidelijk de ambiguïteit die er bij de ziekte en het herstel ervan komen kijken en laat zien wat de echte redenen voor het ontwikkelen van anorexia zijn. Niet het standaard 'ik wil net zo dun zijn als de modellen op tv en in de bladen'-verhaal, maar jezelf weinig waard vinden, moeite om met gevoelens om te gaan, angst om te leven etc. Ik vind de programma's van Louis Theroux sowieso altijd de moeite waard, maar dit is misschien wel de beste documentaire die ik van hem heb gezien. Als je snel getriggerd wordt door bepaalde beelden, zou ik hem niet kijken, maar anders zou ik het echt aanraden.
Sterregoesforit - Donderdag 2 november 2017 15:28
Heftig, maar een goede documentaire! Ik vond het fijn om de documentaire te bekijken. Inderdaad omdat zoals hierboven al is gezegd niet het 'standaard'verhaal wordt neergezet, maar echt inzicht wordt gegeven in de ziekte. En ook de mens erachter. En de journalist vind ik ook heel menselijk en oprecht geïnteresseerd. Aanrader idd, maar misschien wel voor als je wel wat verder in je herstelproces zit, zodat je 'ongezonde' kant niet getriggerd wordt maar je vooral je motivatie eruit kunt halen om zelf te herstellen voor je gezonde kant zeg maar. Bedankt voor de tip in ieder geval!
anoniem - Donderdag 2 november 2017 16:04
erg mooi en indrukwekkend!
Het triggerde mij op een positieve manier. Zo wil ik niet leven, niet meer. Het houdt me scherp om te blijven werken aan herstel en niet opnieuw terug te vallen.
Anne - Donderdag 2 november 2017 16:14
Ik vond het een interessante documentaire.
Favery - Donderdag 2 november 2017 16:23
De documentaire vond ik erg goed, maar ook heel confronterend. Louis laat zien dat het alles behalve een pretje is om anorexia te hebben, hij laat heel duidelijk het gevecht tussen de gezonde stem en de eetstoornis stem bij de vrouwen naar boven komen, wat duidelijk maakt hoe zwaar het is om de ziekte te hebben maar ook hoe moeilijk het is om te herstellen. Ik vond de docu niet triggerend, eerder een extra bevestiging dat mijn eetstoornis mij nooit gelukkig zal gaan maken waardoor ik er harder tegen wil vechten. Ik ben blij dat ik 'm gekeken heb.
Anoniem - Donderdag 2 november 2017 17:33
Mooie documentaire. Ik vond het wel heftig om te zien wat voor strijd deze vrouwen leveren en hoe hun leven helemaal is overgenomen door de ziekte. Dit werd wel heel goed in beeld gebracht, vond ik. Inderdaad heel genuanceerd, puur en informatief. Het kijken van deze documentaire heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nu heel zeker weet dat ik nooit meer terug wil naar mijn dieptepunt en dat ik nu heel gemotiveerd ben om ook die laatste stukjes eetstoornis aan te pakken! Zeker een aanrader!!
Lost girl - Donderdag 2 november 2017 18:47
Mooi stukje vond ik dat hij bij een van de vrouwen op visite ging en niet meer durfde zeggen dat ze er goed uit zag. Kijk, dan snap je het.
Carolien - Donderdag 2 november 2017 19:25
Ik wil de documentaire graag kijken maar mijn Engels is niet zo goed.
Kunnen we hem ergens kijken met Nederalndse ondertitels ?
Anne-Maria - Donderdag 2 november 2017 22:19
Hier loop ik ook tegenaan, baal echt!
Jansje - Donderdag 2 november 2017 22:20
Mooie documentaire.
Het neemt een ES serieus, maar ook de persoon erachter.
Mooi gedaan.
K - Donderdag 2 november 2017 22:35
Mooiee documentaire . Maar zijn er ook rond boulimia ? Want ik heb soms bet gevoel dat anorexia.meer in beeld word gebracht xx
LYJ85 - Donderdag 2 november 2017 22:47
Erg eenzijdig. Standaard beeld van docu over eetstoornissen...
Inge - Vrijdag 3 november 2017 05:12
Hi,
Helaas kan ik hem niet kijken, ik krijg melding:
Deze video bevat content van BBC, worldwide die deze wegens door auteurrechtenschending heeft geblokkeerd.

Dit is niet wat Proud aan gaat, maar weet iemand of ik hem via een andere weg kan kijken? Thnx!
S. - Vrijdag 3 november 2017 11:43
Ik vindt Louis theroux fantastisch, heb bijna alles van hem gezien, met name de documantaire over dementerende mensen vond jk heel mooi. en ga dit zeker ook kijken
StillFighting - Vrijdag 3 november 2017 18:04
Ik kan hem ook niet kijken
Redactie Proud2Bme - Vrijdag 3 november 2017 18:22
De documentaire is helaas verwijderd van YouTube i.v.m. rechten. Zo gauw we de docu weer online vinden, zullen we deze hier opnieuw met jullie delen.

Lieve groet, redactie Proud2Bme
Inge - Vrijdag 3 november 2017 19:06
@ Redactie! Heel graag ,ben benieuwd hiernaar

Goed weekend allen!

Groetjes inge
- - Zaterdag 4 november 2017 22:48
Via youtube kun je hem inderdaad niet meer zien, maar ik ben hem nu via https://www.dailymotion.com/video/x66uud3 aan het kijken. Voor degene die hem willen zien. :)

Inge - Maandag 6 november 2017 07:28
Dank je!
Nienke - Zondag 5 november 2017 20:20
Wat kan die man toch mooie docu's maken!
Christina - Maandag 21 mei 2018 20:59
Ik kan hem nergens treug kijken zonder dat ik moet betalen weet iemand waar je hem nog wel gratis treug kan kijken??