Documentaire: Strohalm

 

Vanavond kan je kijken naar de indrukwekkende documentaire Strohalm. Hoe goed kennen we de mensen om ons heen eigenlijk? Zouden we het merken als een vriend of familielid overweegt om een eind aan zijn leven te maken? Meer dan een half miljoen Nederlanders denkt jaarlijks langere tijd over zelfmoord. Dat betekent dat we allemaal wel zo iemand kennen. Vaak zonder dat te weten, want praten over zelfmoordgedachten is taboe. Wat gebeurt er als je wél praat? Bijvoorbeeld met 113Online, de anonieme hulplijn voor suïcidale mensen.

In Strohalm horen we Sylvia (18), Anna (31), Inger (38) en Erik (41) over hun worsteling met zelfmoordgedachten. Ogenschijnlijk functioneren ze normaal, maar soms zijn ze al bezig voorbereidingen te treffen. Hun intieme bekentenissen maken duidelijk waarom het zo ingewikkeld is om daarover te praten.

Ondertussen zien we hoe de vrijwilligers van 113Online worden voorbereid op het werk bij de hulplijn. Ze worden getraind om gesprekken te voeren met mensen die zelfmoord overwegen. Wat zeg je wel en wat niet? Kun je überhaupt iets betekenen? Strohalm laat zien dat luisteren helpt en dat praten levensreddend kan zijn.

Woensdag 9 december om 22:58 uur op NPO2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 9 december 2015 17:28
Kan het triggerend zijn om dit te kijken? Ik zit zelf wel met dit soort dingen en weet niet of ik het juist wel of juist niet moet gaan kijken
X
Lamp - Woensdag 9 december 2015 18:08
Oh super mooi, die ga ik kijken :)
MissLola - Woensdag 9 december 2015 18:47
Wauw zo goed getimed. December vorig jaar besloot mijn oma dat ze niet meer wilde leven. Ik ga dit zeker kijken!
cynthia - Woensdag 9 december 2015 18:59
@anoniem het kan best Triggerend zijn om het te kijken ze praten over hun zelfmoord gedachtes en hoe ze het willen doen
Ik zou kijken als jij er klaar voor bent niet als je heel veel gedachtes erover hebt

Je mag het zelf beslissen maar het kan heel triggerend zijn om te kijken
Zorg goed voor jezelf je bent het waard om te leven lieve anoniem xx


Ik vind het interessant om te kijken ga het opnemen dankjewel voor de tip !
Maanmeisje - Woensdag 9 december 2015 19:44
Klinkt interessant!
Lost girl - Donderdag 10 december 2015 00:10
Net gezien. Het is mooi gefilmd. Goede voorbeelden. Het enige wat me steeds tegen de borst stuit is dat hulpverleners wordt aangeleerd om aan te geven dat ze je niet tegen kunnen houden en dat het je eigen keus is enzo. Terwijl als ik op het punt sta ik juist iemand nodig heb die me commandeert om het niet te doen. Nu naar huis te gaan en in bed te gaan liggen bijvoorbeeld. Ik weet dat het allemaal eigen verantwoordelijkheid is, maar op het moment dat het zo afstandelijk is, voel ik me alleen nog maar eenzamer in mijn keuze.
jelle - Donderdag 10 december 2015 08:04
Precies hetzelfde als Lostgirl.
Ik heb zelf een chatsessie met de vrijwilliger ook niet als helpend ervaren. Ze deed niets anders dan de bal terugkaatsen, en dat hielp mij geen steek verder.
lola - Donderdag 10 december 2015 11:12
helemaal mee eens met lost girl heb hetzelfde meegemaakt en nog steeds nachtmerries over hoe ik me in de steek gelaten heb gevoeld !!
lola - Donderdag 10 december 2015 11:13
Eigenlijk zouden ze op die werkplek ook ervaringsdeskundige nodig moeten hebben want ze te merken pakken ze sommige dingen helemaal verkeerd aan !
jelle - Vrijdag 11 december 2015 14:21
Volgens mij is dat ook echt therapie 2.0. Om je maar wat te laten aanrommelen.
Anne-Maria - Zondag 13 december 2015 22:35
Confronterende docu. Eerlijk gezegd vind ik het wel fijn om deze dingen ook eens van anderen te horen. Het kan zo eenzaam maken. En ja, dat bal terugkaatsen herken ik. Ik had echter steeds het gevoel dat het aan mij lag. De 113therapie is met een psycholoog; een aantal maanden terug volgde ik dat en dat vond ik dan wel weer heel prettig.