Documentaire: Rauwer

 

Gisteravond kon je op Nederland 2 kijken naar de documentaire Rauwer, je kunt hem nu hier terugkijken. De 15 jarige Tom eet sinds zijn vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Het moet van zijn moeder Francis, het is volgens haar de enige gezonde manier van leven. Nadat de kinderarts ernstige ondervoeding constateert en aangifte doet van kindermishandeling, komen moeder Francis en haar zoontje in een isolement terecht.

tom rauwer

Vijf jaar geleden maakte regisseur Anneloek Sollart de spraakmakende jeugddocumentaire RAUW met Tom en zijn moeder in de hoofdrol. De film riep heftige en tegenstrijdige reacties op.

Nu, 5 jaar later, is er helemaal niets veranderd. Tom eet nog steeds gehoorzaam de rauwe groenten gerechten die zijn moeder klaarmaakt. Een ongeruste schooljuf trekt aan de bel en Tom wordt medisch onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Tom te weinig calorieen binnenkrijgt en een kalkgebrek heeft. Volgens de kinderarts is hij ernstig ondervoed. Na de melding van kindermishandeling, moet Francis met Tom voor de rechter verschijnen. Ze wordt officieel beschuldigd van verwaarlozing en geestelijke mishandeling... Bekijk onderstaand de hele docu:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Kort geleden was Francis te gast bij Pauw & Witteman. Er ontstond een gesprek over het experimteren met je kind en het nemen van verantwoordelijkheid. Francis is ervan overtuigd dat alle andere moeder experimenteren met hun kinderen door hen niet rauw te laten eten. De reacties op Twitter waren er tijdens en na de aflevering niet RAUW om.

twitter rauwer

twitter rauwer

Tom is inmiddels onder toezicht gesteld. Dit omdat Ze hem van school houdt omdat ze het een te groot risico vindt dat haar zoon ongezond eet op school. Ze moet hem voor 15 december naar school laten gaan, anders wordt hij uit huis geplaatst.

Francis zegt aan de ene kant dat Tom een vrije keuze heeft, maar aan de andere kant mag hij niet van haar naar school omdat ze bang is dat hij dan in de verleiding komt om ander voedsel te eten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Donderdag 15 november 2012 13:28
Los van de lichamelijke problemen, wat voor geestelijke gevolgen heeft dit voor die jongen?
R - Donderdag 15 november 2012 13:53
Wat erg....
could - Donderdag 15 november 2012 13:57
@anoniem, precies! Eigenlijk moet hij nu helemaal opnieuw leren wat gezond & goed eten is. Anders is de kans echt heel groot dat hij het doorgeeft aan zijn kinderen/omgeving. Ik vind het echt best wel ernstig dat die vrouw denkt dat dit gezond is..
Roze - Donderdag 15 november 2012 14:17
Echt heel erg ..
Zij is eetgestoord ..
Amber - Donderdag 15 november 2012 14:25
Ik vind dit altijd best moeilijk, ik ben ervan overtuigd dat zij voor een groot deel toch gelijk heeft hoor. Veel van onze voeding is echt troep tegenwoordig, en die mensen die allemaal maar verslaafd zijn aan energiedrank.
Er wordt inderdaad totaaal niet gekeken naar of die toevoegingen in ons voedsel wel gezond zijn voor ons. Daar komen ze dan ineens jaren later mee. Dat melk goed voor je is is ook allang achterhaald, en ik snap best wat ze bedoelt te zeggen met dat die norm voor groeien misschien gewoon is opgeschoven omdat wij allemaal groeihormonen binnen krijgen.

Alleen ik merk wel vaak dat bij mensen die dan bezig gaan met raw food ze vaak NET een stapje te ver gaan, zoals dat ze die jongen ook thuis houdt enzo.

Ik vind dat ze eigenlijk gewoon met een holistisch dietiste zou moeten overleggen ofzo dat hij misschien toch wat eiwitten en vetten binnen krijgt door bepaalde vis, en dat ze hem meer vrije keuze zou moeten geven.

Dit zijn wel dingen waar ik zelf ook ontzettend moeite mee heb, en waardoor mijn eetproblemen zijn ontstaan, dus echt gezond lijkt het me niet. Als ik er nou op kon vertrouwen dat het voedsel in de winkels tenminste een beetje milieu en diervriendelijk was, maar dat interesseert de overheid helaas weinig.
Mylittlestar - Donderdag 15 november 2012 14:45
Ik word een beetje bang van die vrouw.. ;3
M - Donderdag 15 november 2012 15:11

In de loop van de eeuwen is er veel veranderd. En ik denk ook de mensen, hun behoeften, hun voeding.
En dat kan verschillen per plaats op de wereld en moment van je ontwikkeling, etc.
Dus ik denk dat alle theorieen wel een kern van waarheid in zich hebben, maar vergeten mee te groeien met de mens.
Ik zou zeggen; luister naar je eigen lijf als het ff kan en pik overal het goede van uit, maar behoed jezelf voor extremen.
Blijf open staan voor elkaar en heb respect.

De discussie tussen verschillend aanhangers van manier van jezelf voeden. lijkt wel bijna de eeuwenlange strijd die op wereld bezig is betreft religies...
M - Donderdag 15 november 2012 15:19
En wat betreft de jongen, zou ik zeggen;
mama probeer hem nu al langzaam los te laten en niet ineens "helemaal"als ie 18 is. Geef hem de vrijheid, laat hem zelf kiezen en zie het als een proef,
jij hebt hem in jouw ogen goede basis meegegeven en nu moet hij dat nog zien toe te passen als individu in de maatschappij waar hij nu eenmaal deel van uitmaakt.
Eetjeweetje - Donderdag 15 november 2012 15:21
Het lijkt wel bijna sektarisch dat gedoe met eten en die groep waar moeders aan deel neemt..
Annalisa - Donderdag 15 november 2012 15:23
Ik denk niet dat die jongen een eigen keuze heeft. Want hij weet heel goed dat zijn moeder wil dat hij rauw eet. En wie stoot zijn moeder dan daarmee af terwijl je zo geïsoleerd leeft en op je moeder aangewezen bent? Dan zal zijn moeder minder tevreden met hem zijn.
Tuurlijk, kinderen eten tegenwoordig veel te ongezond. Maar dit is de extreme andere kant.
Lot1995 - Donderdag 15 november 2012 15:30
sorry maar ook zij zal haar zoon niet haar hele leven aan het handje kunnen houden en al zijn beslissingen maken.
hij zal uiteindelijk ook zijn eigen weg moeten en kunnen gaan.
en ja alleen rauw voedsel eten lijkt me nou niet echt gezond!
hannah - Donderdag 15 november 2012 15:39
Dat jongetje: "wel en niet" "ja, soms wel, soms niet" "ik weet het niet" "een beetje wel, een beetje niet" - hij heeft zelf gewoon GEEN mening! :o
M. - Donderdag 15 november 2012 15:39
Aan de ene kant snap ik wel dat je kritisch naar je eten moet kijken. Maar het slaat zover door! Het zorgt voor een soort van sociale isolatie.
Heb de docu bekeken en schrok er wel wat van.
Neigt naar het eetgestoorde.
Het valt me ook op dat Tom nergens een eigen mening over lijkt te hebben. Het is steeds van ´ik weet het niet´.
amanda - Donderdag 15 november 2012 15:47
wat raar zo iets dat mens is echt niet goed,

zij spreekt zich zelf ook vaak tegen dus best dom, maar ik vind het ook zielig voor die jongen, echt heel raar

xx
maan - Donderdag 15 november 2012 16:20
Ik heb gister een stukje gezien, maar ik werd zo naar van die vrouw, dat ik de tv heb uitgezet..
Ik snap niet hoe je zoiets 'goed' kunt praten (aangezien die arme jongen er medische klachten aan overhoud).. dan geloof je dus wel heel erg in je eigen waarheid..
Fleur - Donderdag 15 november 2012 16:29
Dit kan toch niet, van alleen groente krijg je hartstikke weinig calorieën binnen, tenzij je ze de hele dag dooreet.
Dat jongetje gaat hartstikke dood op deze manier en kan waarschijnlijk geen normaal voedsel meer verdragen.
Ik vind echt dat ze die moeder het ouderschap moeten ontzeggen.
Roze - Donderdag 15 november 2012 16:43
@Hannah, dat viel mij ook al op! Eet je wel eens friet? Het antwoord van het jongentje: ja, nee, ja, nee ..
Hij ziet z'n moeder zitten, hij wil haar niet teleurstellen, maar liegen kan hij eigenlijk ook niet voor de tv ..

R. - Donderdag 15 november 2012 16:54
Zo he, zou deze jongen ooit van zijn leven nog normaal met eten om kunnen leren gaan? Dit is toch niet normaal... Dat je zelf eetgestoord gedrag vertoont tegenover je kind tot daar aan toe, maar je kind er volledig in meeslepen is echt te gek voor woorden!
Irene - Donderdag 15 november 2012 17:12
Eerlijk gezegt ben ik het voor een groot deel met die vrouw eens.
Ze laat duidelijk merken dat ze goed nadenkt over wat ze doet en de keuzes die ze erin maakt. En daarbij, is het toch ook niet goed dat zo ongeveer heel nederland zich volpropt met ongezond eten, omdat dat toevallig normaal schijnt te zijn?

Ik vind niet dat ze haar zoon op deze manier mag 'dwingen' om hier aan mee te doen, dus daar moet ik de rest wel gelijk in geven. En ik kan me ook voorstellen dat dit voor Tom op psychisch gebied niet goed is.
sindy - Donderdag 15 november 2012 17:13
Ik had een tijdje geleden ook een filmpje over Tom gezien. Toen Tom één keer zondigde (een broodje nam) was hij daarna erg ziek geworden. Kortom, zijn lichaam kan geen normaal voedsel meer verdragen, dus eigenlijk is er niet eens sprake van een eigen keuze. Ik bedoel, waarom zou hij anders gaan eten als hij er niet alleen ziek van wordt maar ook nog eens zijn moeder teleurstelt?
M. 2 - Donderdag 15 november 2012 18:18
Arme jongen. Die moeder denkt dat ze het goed doet, maar het sneue is dat ze zo eigenwijs en overtuigd van haar mening is dat je net zo goed tegen de muur kan gaan lullen.


@Irene: tussen 'jezelf volproppen met ongezonde dingen' en alleen maar rauw eten zit nog een heleboel hoor. Geen enkel product is op zichzelf ongezond of gezond, een levensstijl is gezond of ongezond. Wanneer je tekorten hebt ben je ongezond bezig. Voor die hele rauw-toestand is geen enkel wetenschappelijk bewijs. "Ja vroeger deden ze dat ook" Eh newsflash, vroeger waren mensen op hun 30e dood.
Tootje - Donderdag 15 november 2012 18:22
Ik denk dat we niet te gemeen over die vrouw moeten praten, anders durft ze over een paar jaar niet meer op dit forum i.v.m. eetstoornis ;-))
Ik - Donderdag 15 november 2012 18:36
Ik heb de documentaire destijds op tv gezien, en ben me er toen al ROT van geschrokken.

Volgens mij heeft die moeder een ernstige vorm van orthorexia (of iets wat in die buurt komt), en is het hard nodig dat ze in behandeling gaat!
Ik - Donderdag 15 november 2012 18:38
Herinner me ook nog een citaat uit de docu...

Vragen ze aan dat jongentje of hij het niet erg vindt om alleen maar rauw te eten. Zegt hij 'nee, want dan doet ze het in de staafmixer, en dan wordt het toch een beetje warm....'

Toen had ik ZO te doen met dat jochie...
tas. - Donderdag 15 november 2012 19:07
ahw dat is tom ik ken hem via-via...
Appelflap - Donderdag 15 november 2012 19:18
Ik schrik een beetje van die vrouw... zelf ben ik ook een poosje raw-foodist geweest (niet ES-gerelateerd overigens) en ik at toch een stuk kleurrijker en smakelijker. Ook taarten, pasta's en dergelijke zijn prima rauw te maken. Dierlijke proteïnes zijn inderdaad slecht voor ons, daar heeft ze zeker een punt.
Flowbow - Donderdag 15 november 2012 19:40
Ik kan dit zo slecht uitstaan!!!

IEDEREEN eet toch gewoon?! En die zijn toch niet ongezond!

Toen ik alles at was ik kérngezond! Waarom vroegen ze dat niet, waarom anderen het wel eten en ook gewoon gezond zijn??

HIJ WIL WEL NAAR SCHOOL trouwens, dat weet ik zeker!
Flowbow - Donderdag 15 november 2012 19:46
En trouwens, tussen blikjes energiedrank+chips en rauw eten zit nog een hele wereld!
Ik dink ook geen redbull en eet ook geen elke dag chips, maar brood en aardappelen staan bijna elke dag wel op het menu, en dat is gezond. Punt.
S - Donderdag 15 november 2012 21:09
Die jongen ziet er zo ongelukkig uit..
Lucie - Donderdag 15 november 2012 21:17
Ik ben het niet zo stellig met iedereen hier eens dat die vrouw eetgestoord (en sowieso gestoord) is.
Ik denk dat ze een punt heeft.
Het enige waar ze de fout in gaat is het thuishouden van school.

Ik snap niet dat ze zoveel harder aangepakt worden als je het vergelijkt met obese kinderen/ouders.
* - Donderdag 15 november 2012 21:51
Ik snap wel dat die moeder een gezonde voeding promoot. Maar haar eetpatroon is ongezond gezond. En als je je kind niet van voeding voorziet (ook niet kwalitatief!)
dan noemen ze dat verwaarlozing!!! Die jongen ziet er zo ongelukkig uit.
Zo erg. Ik denk dat die vrouw niet echt beseft wat écht gezonde voeding is.
Want door altijd maar rauwe groenten te eten, heb je ZOVEEL tekorten aan ZOVEEL voedingsstoffen! En dat kan extreme gevolgen hebben voor een mens!!
Appelflap - Donderdag 15 november 2012 22:33
Nou nou, met voldoende rauwe groentes, fruit, noten en zaden hoef je helemaal nergens een tekort aan te hebben, dat is echt onzin. Dat is een stuk gezonder dan het standaard Nederlandse eetpatroon. Er zit natuurlijk wel heel veel tussen, en ik zeg ook niet dat aardappelen en brood een duivel zijn. Het grootste probleem hier is het thuishouden van deze jongen.
Schaatster - Donderdag 15 november 2012 22:54
Ergens kan ik me ook nog best vinden in sommige punten van zijn moeder. Ze denkt in ieder geval goed na over eten en haar opvoeding en ze probeert ook wel dingen erover te weten te komen denk ik. Maar die jongen heeft echt totaal geen uitdrukking in z'n gezicht en zoals hierboven al staat weet hij ook niks. Je weet toch wel of je af en toe een broodje eet ja of nee? Daar valt toch niet echt een 'tsja, ik weet niet'-antwoord op te geven?
Ben wel benieuwd hoe dit gaat aflopen eigenlijk.
keep on shining - Vrijdag 16 november 2012 02:19
dat is echt niet gezond! die jongen heeft allemaal te korten.. ik denk dat niemand kan zeggen dat alleen rauw voedsel goed is voor zo'n jongen.
en die moeder ziet er ook niet al te gezond uit, dr gezicht is helemaal ingevallen..
Elly - Vrijdag 16 november 2012 11:35
Ik heb me zo geergerd, vooral omdat dat kind gedwongen wordt. Wat die ongezonde, magere, oud uitziende dame doet, alla, maar een jong kind dit aandien!.
Zelf ben ik al heel lang vegetariër, maar dat is een bewuste keuze en ik ben volwassen, dat is andere koek!
De psygische schade voor deze jongen zal groot zijn.
Oliesjeik - Vrijdag 16 november 2012 15:23
Die vrouw is echt gestoord... Zit nu rauw te kijken, zit ze aan allemaal jonge meisjes te vertellen dat gebakken en eten uit de magnetron het allerslechtste eten is ter werld, "alles met een hard randje daar krijg je kanker van", what the hell... Arme jongen :(
Annebeth - Vrijdag 16 november 2012 15:55
Wat sneu zeg! Je ziet trouwens ook duidelijk dat die vrouw er na 5 extra jaren rauw eten er nog slechter uit ziet dan in de eerste documentaire. Duidelijk een geval van te ver doorgeslagen... tuurlijk is gefrituurd eten niet gezond, maar alleen rauw ook niet hoor. Schrijnend... in de eerste documentaire heeft dat meisje precies gelijk, en die vrouw probeert dat haar allemaal uit haar hoofd te praten...

En dat kerstdiner :(

Trouwens, voor er vuur was verhitten mensen het eten vast af en toe al, maar dan op een andere manier, zoals op een hete steen.
Annebeth - Vrijdag 16 november 2012 15:55
Oh ja, en dat hele stuk over: jus is vet en bloed....
. - Vrijdag 16 november 2012 16:44
Pardon? Ik lees hier echt idiote reacties. En een eetpatroon met vlees en vis en boter en melk en eieren en kaas is wel "goed". Kom op nou, ik heb niet alle reacties gelezen, maar IK vind dit te ver gaan. Alsof het wel "gezond" is om elke dag brood en aardappelen te eten. Ik geloof dat iedereen mag doen wat diegene wil doen en dit mag van mij dus ook. Laat een mens zijn eigen overtuiging houden en speel geen baas over iemand anders. Het is toch ook niet "raar" dat het merendeel van Nederland dierlijke producten eet. Dat zou naar mijn mening wel "raar" moeten zijn, andere wezens doden voor iets dat "gezond" is. Er zijn genoeg alternatieven.

En eigenlijk zou je je gewoon eens moeten verdiepen in het raw food gebeuren. Jullie reageren allemaal wel met een keiharde mening, maar of je de kern van het verhaal snapt? Denk het niet.

Sorry voor mijn gezeur. Ik hoop dat ik het netjes heb gehouden.
Annebeth - Vrijdag 16 november 2012 16:56
Mensen zijn omnivoren en hebben baat bij een gevarieerd eetpatroon, punt. En dit zeg ik als vegetarier. Maar dat vegetarier zijn is mijn eigen keuze. En die vrouw mag wat mij betreft haar raw food diet volhouden (alleen vind ik het jammer van haar gezondheid), maar ik vind dat zij haar kind geen voedingsmiddelen mag ontzeggen.

Mensen die hun kinderen alleen maar bewerkt en/of te veel/te vet eten meegeven vind ik net zo fout hoor (zie bv Jamie Olivers programma Food Revolution, ben ik erg voorstander van). Maar dat is de andere kant van het spectrum van voedsel wat we tot onze beschikking hebben. Beide uitersten zijn ongezond, dat is mijn mening en de mening van de moderne wetenschap (en ja, die heeft ook niet altijd gelijk,maar wel voor een groot gedeelte)
Elina94 - Vrijdag 16 november 2012 17:40
Ik vind dit echt kindermishandeling. Hoe kan een jongen van die leeftijd nou zo kiezen voor iets anders?

Ik bedoel, als hij volwassen is is het prima, zijn eigen keus, maar wanneer zijn moeder verantwoordelijk is voor zijn gezondheid en geluk, en sociaal isoleert + ernstig ondervoed laat raken, zelfs met aantoonbare gezondheidsklachten...
Dat raakt mij echt diep...
S. - Vrijdag 16 november 2012 20:31
Ik ben echt geschrokken. Wat een indoctrinatie! Dat merk je alleen al aan de vervaardheid van die jongen wanneer hem een vraag wordt gesteld: hij kan niet eens zijn “eigen” mening formuleren, hij produceert voort wat zijn moeder hem jarenlang systematisch heeft opgedrongen. Ik heb de documentaire RAUW bekeken en werd hierdoor alleen meer van overtuigd dat die moeder hem zo weet te indoctrineren dat hij het zelf niet eens door heeft. Zeker ook het stukje van de nieuwe documentaire: de manier waarop ze tegen hem praat, hem schuldig laat voelen en hem laat herinneren wat ze allemaal tegen hem heeft verteld. Je valt je moeder niet zo maar af, ook niet bij een gerenommeerd arts of een rechter. Je houdt van je moeder en denkt dat je moeder het beste met je voor heeft. Ik geloof ook echt dat die moeder oprecht denkt dat ze het beste met hem voor heeft, maar ik vind dit gewoon overkomen als een ernstige psychische stoornis. Ze praat zichzelf dingen aan, dit merk je ook aan de manier waarop ze dingen herhaald. Waarom heeft een rechter niet eerder goed ingegrepen? Natuurlijk ben ik geen specialist, maar als de lichamelijk groei van een jongen in gevaar komt door toedoen van de ouders staat het volgens mij in de wet (of jurisprudentie) dat er sprake is van fysieke mishandeling, om de mentale mishandeling nu maar achterwegen te laten aangezien deze moeilijk is te bewijzen.

Wat ik vooral jammer vindt aan die vrouw is de manier van handelen, het zwart-wit bekijken van dingen. Waar is de guldenmiddenweg gebleven? Waarom begint ze gelijk over pizza en energie? Een bord met aardappeltjes, gekookte groenten en een stukje (mager) vlees is prima en super gezond voor een groeiend kind. Waar is haar gezond verstand beleven? Alleen al dit toont aan die moeder misschien een beetje labiel is.
isle - Vrijdag 16 november 2012 20:51
Ik ben het helemaal met S. eens. Volgens mij is mentale gezondheid net zo belangrijk als je fysieke gezondheid, dus los van of dit eetpatroon nu wel/niet gezond is, deze levensstijl zal hem niet veel goed doen. Je kunt mij niet wijsmaken dat het goed is voor een jongen van 14 om bezig te zijn met rechtszaken, en jeugdzorg. Bovendien, als er iemand een verhoogd risico heeft om een eetstoornis te krijgen is hij het wel. Het lijkt alsof hun hele leven in het teken staat van eten, terwijl er zoveel belangrijkere en leukere dingen zijn waar je je mee bezig kunt houden? Hoe gaat die jongen zich ontwikkelen als hij alleen thuis les krijgt? Ik begrijp dat die moeder er heilig van overtuigd is dat het beter is voor zijn gezondheid, maar waarom vind ze het zo belangrijk dat hij supergezond leeft? Denkt ze dat hij ziek word zodra hij een patatje in zijn mond stopt? Natuurlijk hoef je niet meteen te gaan roken, heroïne te gebruiken, chips te eten en energiedrankjes te drinken, maar er is ook zoiets als een middenweg. De gemiddelde Nederlander wordt 80.7 jaar oud, en is dat niet lang genoeg? Bovendien leven we maar 1x, dus moet je er dan niet gewoon zoveel mogelijk van proberen te genieten..?
Yvonne - Zaterdag 17 november 2012 11:00
Ik ben zelf fan van rawvegan lifestyle/diet, maar ik denk dat deze vrouw haar kind gewoon praktisch te weinig eten geeft.
Met deze manier van eten zou je echt heel veel moeten eten per dag om aan je calorieën te kunnen komen.
Jammer dat het zo negatief belicht wordt, want de levensstijl is zo goed, ook voor kinderen. In de rawfoodcommunity zijn er talloze gevallen van mensen die hun kinderen grootbrengen met rawfood en het gaat zovaak ook zo goed.
Jasmina - Zaterdag 17 november 2012 19:29
oh my god...
zij is gewoon eetgestoord, kan gewoon niet anders
Finimal - Zondag 18 november 2012 00:34
Ik hoop dat dit jongetje uit huis geplaatst word, zodat hij normaal leert leven en goed op gewicht kan komen voordat hij weer terug gaat naar die ziekelijk gestoorde moeder van hem!

En dan gewoon duidelijk maakt wat hij ECHT zelf wilt.
Jasmina - Zondag 18 november 2012 09:22
@finimal
idd, dat hoop ik ook.
hopelijk komt hij binnenkort te weten wat gezond eten inhoudt
Maayke - Zondag 18 november 2012 12:44
Deze jongen wordt gehersenspoeld door zijn moeder. Dit is kindermishandeling.
Hij moet weer normaal leren eten. Dat wordt hem onthouden.
Maayke - Zondag 18 november 2012 13:30
Zijn moeder beseft niet, wat voor schade ze aanricht met al die onthoudingen van alle belangrijke voedingsstoffen,zoals koolydraten, eiwitten, calcium, vis, vlees, e.a, zeker nu, omdat Tom nog in de groei is.
Zijn gezondheid kan dan nu misschien wel goed lijken, maar straks als hij ouder wordt, zal hij gerandeerd gezondheidsproblemen gaan krijgen.
Dat kan niet anders.
Ze zouden zich allebei eens bij PAVLOV aan een wetenschappelijk moeten onderwerpen.
Dat die moeder dat dieet volgt, prima, maar dat zij haar opgroeiend kind daar in meesleept, ONVERANTWOORDELIJK.
cavy - Maandag 19 november 2012 20:37
ik denk dat als die arme jongen later groot is en hij ook maar een keer macdonalds proeft ofzo dat hij dat zooo lekker vindt dat hij misschien wel een eetbui stoornis kan gaan krijgen. als je jezelf jaren lang dingen ontzegt en het dan proeft, kan je daarin doorslaan, ik heb dat ook ondervonden. en dan te denken dat hij nog nooits iets van dat soort spul gegeten heeft!
Daisy - Zondag 16 december 2012 19:20
Wat een manipulatief mens... Zoon krijgt niet eens de kans om een mening te vormen...
Daniella - Maandag 17 december 2012 10:27
Heeft zij zelf toen ze kind was rauw gegeten of is dit later een EIGEN keus geworden.Zij legt het eten van rauw op bij haar zoon! Een kind van deze leeftijd geloofd zijn moeder wat vind de vader hiervan?
m - Maandag 17 december 2012 13:29
als 99 mensen van de 100 ... zijn, is het moeilijk om als éénling mensen te overtuigen van jouw geschenk aan de wereld
Scared - Maandag 17 december 2012 13:38
Ik ga zeker kijken :)
Karin - Maandag 17 december 2012 14:37
Het gekke is dat mensen die hun kinderen volstoppen met frisdrank, chips, veel vlees en vet niet aangeklaagd worden. Terwijl dat veel en veel ongezonder is dan hoe Tom eet. Overgewicht, vroegtijdige hart- en vaatziekten, diabetes etc, zijn het gevolg.
Toms moeder mag dan weliswaar extreem zijn, maar ze is wel vrij in haar keuze. Tom kan als hij 18 wordt anders gaan eten als hij wil.
Mensen die hun kinderen ongezond voeden, trekt de schooljuf dan ook aan de bel? Of mogen we ons daar niet mee bemoeien?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de onbekendheid met deze manier van voeden de grote weerstand kan verklaren.
anoniem - Maandag 17 december 2012 15:20
@Karin

Ik ben het zo met jou eens! Heel Nederland valt hierover, maar wie zegt dat dit zo ongezond is? Zijn wij met z'n allen niet gemanipuleerd door de voedselindustrie, de maatschappij en de overheid. In ons eten worden dingen gestopt waarvan je meer trek krijgt, er wordt reclame gemaakt waardoor onbewust meer gaat eten. Dat is pas manipulatie! Wie zegt er dat wat wij als gezond beschouwen, ook zo gezond is? Is ons dat niet aangepraat?

Dat ze haar kind niet naar school laat gaan, dat vind ik te ver gaan. Maar wat betreft het eten vind ik nog een hele mooie discussie waardig!
Fayee - Maandag 17 december 2012 15:46
Heb het vorige deel ook gezien.. ik vind het wel erg interessant. Ik ga hem morgen terug kijken, vanavond komt die net iets te laat op tv :P
Iris - Maandag 17 december 2012 15:55
Mensen, in P&W werd toch gezegd dat het voor volwassenen geen probleem is om zo te eten. Maar omdat hij in de groei is het schadelijk is. Hij heeft achterstanden en er is ondervoeding vastgesteld. Dat betekent toch gewoon dat hij niet gezond eet.
Like I said wat voor een volgroeid persoon goed is hoeft voor een kind nog niet goed te zijn.
M. 2 - Maandag 17 december 2012 16:03
@ Karin/anoniem: niet waar. Overgewicht is zeker slecht voor een kind, maar veel makkelijker omkeerbaar dan de schade die ontstaat door ondervoeding. Diabetes ontstaat pas in extreme gevallen bij kinderen en kan als het type 2 is bij kinderen vaak ook nog hersteld worden.
En er wordt zeker aandacht besteed aan dikke kinderen, er zijn massa's tv-programma's, voorlichtingsprogramma's op scholen en schoolartsen trekken ook aan de bel bij overgewicht. Het is tegenwoordig verplicht voor huisartsen dat wanneer een kind voor een willekeurig probleem komt maar het ook zichtbaar te dik is, dat de huisarts dat bespreekt.

Als Tom pas op z'n 18e mag beslissen wat ie mag eten is het al te laat. De tekorten die je in je jeugd krijgt kun je niet meer inhalen dan, de puberteit is dan al grotendeels voorbij en de hersenen kunnen al schade hebben opgelopen door voedingstekort.

Er zijn duizenden onderzoeken gedaan door véél wetenschappers op dit gebied en die hebben daarmee richtlijnen opgesteld, die staan o.a. op de site van het voedingscentrum. Kun je zeggen dat dat allemaal manipulatie van overheid en industrie is, maar dat slaat niet echt ergens op. Waarom zouden ze dat doen? Kunnen ze beter zeggen dat alcohol goed voor je is, zodat iedereen veel gaat drinken en hoppaaa accijnzen binnenhalen. Bijvoorbeeld.


Suzanna - Maandag 17 december 2012 16:11
Wat een drama.

Deze vrouw bedoelt het absoluut goed, dat is te zien. Ze houdt van haar kind en wil het beste voor hem, dat is wat iedere moeder wil. Ze is echter zo ontzettend overtuigd van haar gelijk dat ze niet in kán zien dat zij haar zoon ernstig te kort doet. En brave Tom stemt hier mee in. Hij kan niet anders, dat zie je direct aan de waterige blik in zijn ogen en zijn meningloze antwoorden ("Ja, uh, nee, uhhh..").
Daarbij doet deze moeder zichzelf óók absoluut te kort. Ik weet niet of het u op was gevallen, maar ze is graatmager. Ik vraag me af of zij zelf misschien een moeilijke jeugd gehad heeft, of dat er een andere verklaring voor haar doorgedraaide eetgedrag is.
Ook spreekt zij zichzelf voortdurend tegen. Om maar een voorbeeld te geven zegt zij dat zij wil dat haar kind datgene eet wat natuurlijk voor een mens is. De mens is van nature een alleseter, en dient dus vlees te eten. En wat doet zij? Zij laat hem (en zichzelf) eten alsof zij hamsters zijn, planteneters, koeien, noem het maar op.
Dan het punt waarop zij hem ervan weerhoudt naar school te gaan. Let op de blik in Toms ogen. Je ziet zijn ogen glimmen, de tranen zijn er heus wel, maar om mama's lieve zoon te blijven houdt hij zich stil. Ik denk dat deze jongen niets liever zou willen dan naar school gaan, want naast een lichamelijke stoornis, ontwikkeld hij op deze manier ook een psychische en sociale stoornis.
Voor diegenen die het eens zijn met deze vrouw: natuurlijk, er zijn goede punten die zij noemt. Maar ze draait hier in door, ze gaat veel en veel te ver en om nou zo van jezelf overtuigd te zijn om niet in te willen zien dat je eigen zoon levenslang letsel overhoudt, en zij hem dus feitelijk eigenhandig kapot maakt... Ik zou het wel weten als ik kinderen had.
Ik denk dat het helemaal geen slecht idee is om Tom uit huis te plaatsen. Zet de moeder in therapie, laat Tom een normaal en GEZOND leven leiden, daar worden zij allebei beter van.
m - Maandag 17 december 2012 16:39
Maar de tekorten zijn gebasseerd op iedereen die niet rauw eet, dat werd niet begrepen en daar doelde zij(de moeder) op, dat vind ik erg jammer.
Er is een norm maar wie heeft die norm bepaald? ik vind de jongen er gezond uitzien en zij is misschien afgevallen door dat dieet en ziet ze er nu zo uit zoals ze eruit ziet, maar absoluut niet ongezond. Bovendien zijn wij nederlanders de langste mensen....en hoe komt dat? Is dat allemaal positief? Ik weet het niet..
Ik heb begrepen dat de jongen wel naar school mag, maar dat het op de middelbare school moeilijker werd in verband met meer opdringerige meningen van leeftijdgenoten ed. over zijn manier van eten en dat dat steeds meer een vervelend issue werd. Dat is met heel veel dingen op die leeftijd, als je anders bent dan de groep moet je sterk in je schoenen staan.
Op de basisschool werd hij gewoon geaccepteerd in zijn anders eten. Ik vind het wel heel erg voor hem, dat hij niet naar school gaat/kan. Hij loopt nu sociaal wat mis ed. Ik hoop dat hij snel idd. zijn eigen mening erop na kan houden. Misschien had zijn moeder, beter om mee te beginnen, zoveel mogelijk..rauw kunnen gaan eten, maar ze verkoos de 100%.
Maar ik vind dat ze gelijk heeft, in de dierentuin geven we apen ook geen pizza.
Al het goede zit in de natuur waarin je leeft. De natuur denkt niet in nieuw of ouderwets. Ik vind dat ze onnodig veel onderuit wordt gehaald. Ze zet iets heel moois neer voor de wereld en dat word nu onderbelicht en zwart gemaakt zelfs.
Met deze manier van eten kunnen we nl. de wereld een handje helpen ook om weer gezonder te worden, wat voor schade wordt er wel niet berokkent aan de natuur en ons milieu om te eten dat wat we dagelijks eten?
Het gaat om de manier waarop ze het brengt denk ik. Het moet liever en enthousiaster gebracht worden en de jongen gedraagt zich een beetje onderdanig.
Met de juiste uitstraling/charisma kun je alles aan de man brengen, daarin zou ze misschien beter kunnen zijn, maar ze wordt nu gestraft voor iets misschien, het is gewoon te gek voor woorden dat we hier zo negatief over denken.
Suzanna - Maandag 17 december 2012 16:45
@m

En hoe komt het dat hij de meningen van zijn (ex)schoolgenoten niet kan hendelen? Dat hij zijn mannetje niet staat? Precies, doordat hij dat van huis uit niet meekrijgt. Hij wordt onderdrukt. En dat is absoluut niet juist.
m - Maandag 17 december 2012 17:01
ja@ Suzanna ik denk dat de jongen in verwarring is geraakt door de verschillen idd. over hoe hij thuis eet en hoe anderen eten en (nog) niet werkelijk zelf kan kiezen, daardoor voel je je buiten de groep staan.
Maar als iedereen zo zou eten, zou er dan ook sprake zijn van onderdrukking?
zou hij zich dan niet gewoon 'normaal' net als iedereen gevoeld hebben?
Dan zou het geen issue zijn, nu komt het idd. over alsof hij helemaal geïndoctrineerd is, maar zijn wij die volgens 'onze normen' eten ook niet geïndoctrineerd?

Zijn moeder wilde het beste, maar had misschien idd. beter de keus aan haar zoon over kunnen laten op het moment dat hij daar ECHT zelf over had kunnen beslissen en tot die tijd zo gezond mogelijk of zoveel mogelijk rauw te eten maar idd. niet een moeten, dat ligt er nu wel een beetje dik op idd. en dat is niet goed, het is moeilijk dit!
Appelflap - Maandag 17 december 2012 18:15
Het zou sommige mensen sieren om iets verder te kijken dan de lijstjes van Proud. Hier laat ik het dan bij.
*** - Maandag 17 december 2012 19:29
Als volwassen mensen alleen maar rauw willen eten, dan is dat hun beslissing. Zi voelen hun lichaam goed aan en zolang ze gezond blijven is daar denk ik niets mis mee. maar een kind... dat moet nog groeien! En zeker de psychologische en sociale impact is enorm.
Ik begrijp ergens wel dat ze haar kind haar eigen waarden, normaen en gewoontes wilt meegeven, maar misschien moet ze toch ergens een tussenweg proberen zoeken.
peanutbutterfly :) - Maandag 17 december 2012 19:44
Dat ze haar zoon van school weglaat vind ik te ver gaan, maar verder heb ik wel respect voor haar. Ik denk dat ze gelijk heeft. Ik zal wel een van de mindere zijn die dat denkt maarja. Zoals ze al zei, energiedrankjes en pizza zijn ook niet gezond. Eet dan liever fruit en noten.
Scared - Maandag 17 december 2012 20:04
Ik wil even reageren op mensen die zeggen 'ja maar pizza en energiedrankjes zijn ook niet gezond'
Klopt, maar het is niet ongezond om een keer in de maand pizza te eten. Of er zelf een te maken of zo :p
Het is niet ongezond om een keer tijdens het leren van tentamens een energiedrankje te drinken.
Zo lang het maar niet TEveel wordt.
Like iedereen kan zeggen dat mijn eetbui niet gezond is en dat het TEveel is en dat het TE ongezond is maar ik heb een eetstoornis en ik doe dat met een reden en ik probeer er van af te komen om weer regelmatig te eten om zo minder gefocust te zijn om te eten. Als ik een slechte dag heb, dan mag ik geen vulkoek uiteindelijk neem ik dat en dan neem ik heel de zak en dan nog meer dingen en blablabla maar het gaat om ontzeggen. Je ontzegt een kind bepaalde voeding waar het kind zelf niet mag gaan kiezen. Stel Tom wordt 18 gaat studeren in Maastricht (hoop dat zijn moeder hem los laat) en hij denkt zal ik toch die vulkoek nemen? Hoe zou dat gaan in zijn hoofdje? Ik vind hem te klein, ik vind hem mager en ja, verder wel gezond maar ik kan niet in zijn bloed kijken. En daarbij zegt ze dat bloed alkanisch moet zijn dus helemaal een lage basisch waarde in de zure graad van het bloed. Ja, het is gezond als je bloed iets basisch is maar te basisch? Helemaal basisch? Krijg je Alkalose is niet gezond denk ik :p
Maar ja, een meisje die ik ken had een vader (helaas) die kankerpatiënt was, die heeft een tijd rauw gegeten kreeg daar wel meer energie voor en de dokter vond dat hij het wel kon proberen maar zij at braaf haar gekookte groente :p Bedoel wat als dat kind een baby was? Ging ze nog borstvoeding geven? Want dat mag dan ook niet want dat is zuivel of zo. Maar ik denk dat dat jongetje beter tot zijn recht komt qua sociaal emotioneel gezien en qua fysieke gesteldheid als hij een tijde in een pleeggezin zit, en naar een gewone school gaat en bijgevoed wordt en maandelijks bij een arts terecht komt. Straks wordt dat kind nog onvruchtbaar of zo.
miep - Maandag 17 december 2012 21:04
Gelukkig is iedereen hier dietist en een deskundige op het gebied van voeding. Daarom zitten we ook op dit forum en kunnen we er met z'n alleen ook zo goed over oordelen...
M. 2 - Maandag 17 december 2012 23:18
@ Appelflap/miep: Ik heb medisch wetenschappelijk artikelen bestudeerd over voeding. En ik studeer geneeskunde. Dat gaat absoluut wel iets verder dan Proud-lijstjes bekijken.
Kom maar met wetenschappelijk bewijs van die Rauw-theorie zou ik zeggen.

OT: hahahahaha die dude zegt dat je chronische ontstekingen ALLEEN maar door teveel calcium kunt krijgen. Hm, ik eet lactosevrij en heb chronisch blaasontsteking.. En daarnaast zeggen ze juist dat ze wél kalk binnenkrijgen?

Klopt dat mensen in Japan langer leven dan hier én dat zij geen/weinig zuivel eten. Komt omdat ze praktisch allemaal lactose-intolerant zijn. Wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan, is ook al onderzoek naar gedaan, tot nu toe blijkt niets eruit dat je kanker krijgt van zuivel. De theorie is nu dat misschien tofu/soja beschermend werkt tegen bijvoorbeeld borstkanker. Maar die conclusie kun je nu nog niet stellen.

Die zuur/base-shit is ook niet heel evidence-based. Je moet behoorlijk je best doen of al een nier of longziekte hebben om die te verstoren. Dat lukt je niet enkel door je voeding, daar is je lichaam te goed voor afgesteld.
M. 2 - Maandag 17 december 2012 23:36
Oh en van vasten zijn m'n ontstekingen ook nooit weggegaan xD
Anneke - Maandag 17 december 2012 23:49
Het hedendaags voedingspatroon moet zeker onder de loep genomen worden. Maar dat wil niet zeggen, dat je totaal de ene kant op gaat. Een moeder moet zorgen dat een kind voldoende stoffen binnenkrijgt, die hij nodig heeft. Zij maakt trouwens misbruik van de liefde van het kind voor haar. Hoe zij hem dingen zit te vertellen. Het kind durft niet anders te zeggen, dan dat ze gelijk heeft. Ik vind dat het kind en de moeder trouwens ook niet goed uitzien. Ongezond. Het kind is erg bang dat hij zijn moeder ook nog zal verliezen en dus fixeert hij zich volledig op haar. Waarom wisselt ze het niet af. Hij hoeft toch niet patat met mayo en een dikke vette kroket te eten. Er zijn andere mogelijkheden. Verder isoleert zij het kind enorm van de andere kinderen.
Rob - Dinsdag 18 december 2012 00:08
Wat een enge dominante vrouw. Mening doordrammen en door dat enorme bord niet openstaan voor een ander. En de waarheid vind je door 2 uur op het web te zoeken? Iedereen kan ongecontroleerd publiceren op het web, je vindt altijd wat je wilt vinden op het web...
m - Dinsdag 18 december 2012 00:14
ik vond het tof om te zien,
hopelijk wordt de jongen idd. een voorbeeld voor de wereld,
hiephoi! en zo leuk dat ie een vriendin heeft die ook gewoon met
hem en zijn moeder meegaat in dit alles,
en iig niet alleen er in staat.
Anneke - Dinsdag 18 december 2012 00:32
Ik vind het helemaal ernstig als een specialist al kan aantonen, dat hij ernstige tekorten heeft. Dan gaat ze veels te ver.
A - Dinsdag 18 december 2012 00:33
Vreselijk... Wat heb ik vaak gedacht... ach Tom kom maar lekker bij mij wonen...dan zal ik goed voor je zorgen! En die hond mag zeker ook mee... wat een dierenmishandeling, gewoon een dier dat oorontsteking heeft geen eten meer geven...voor dagen...HOEVEEL DAGEN? Wil ze hem dood hebben?

En ze heeft het over al die ziektes, ook psychische ziektes die je kan krijgen van het eten van vis etc... nou ahum... ik geloof dat ze zelf ook niet helemaal helder de situatie bekijkt. Arme Tom, helemaal murf geslagen (niet letterlijk, maar durft niks te zeggen) en lijkbleek en zwaar vermoeid vond ik hem eruit zien. Ik hoop dat hij lekker gaat doen wat hij zelf wil, dat hij de ruimte krijgt om zelf keuzes te maken.

Ow en nog zo iets ergs... 3 jaar geen onderwijs! Sorry hoor maar hoe is het mogelijk? En dan 250,- voorwaardelijke boete wat een lachertje. Die jongen krijgt geen goede support van de organisaties die voor kinderen zeggen te zorgen waarbij het 'niet goed' gaat.

Ow ow wat hoop ik dat dit niet veel voorkomt en dat Tom en zijn moeder tot een nieuwe visie komen..

(Mooi in elkaar gezette documentaire! Goed gedaan!)
miep - Dinsdag 18 december 2012 01:01
Wat voor tekorten heeft hij dan wel niet? In die docu kwam alleen naar voren dat hij een groeiachterstand heeft, dat hebben wel meer kinderen hoor. Een chia zit inderdaad calcium en melk is ook al niet gezond.

Sorry, M.2, maar een arts is nog geen dietist. Het kleine beetje over voedings dat ze bij geneeskunde leren is voor een groot deel helaas achterhaald.

Ik ben totaal geen fan van David Wolfe (de meneer van calcium en ontstekingen), maar als jij een chronische blaasontsteking hebt, wat ik overigens echt heel vervelend voor je vindt, dat wens ik helemaal niemand toe, zou ik het, ook al studeer je geneeskunde, toch eens in het 'alternatieve' vlak zoeken. En dan bij iemand die erkend is en wordt aangeraden. Wat heb je te verliezen?
miep - Dinsdag 18 december 2012 01:02
@ A carnivoren eten wel vaker een dagje of zelfs meerdere dagen niet hoor, daar kunnen ze prima tegen. Waarom denk je overigens dat je minder eetlust hebt als je ziek bent?
Melissa - Dinsdag 18 december 2012 08:28
Wat een slappe houding van de Raad voor de Kinderbescherming. Wel onder toezicht stellen en een voorwaardelijke boete opleggen voor leerplichtontduiking, maar verder niets doen. Als andere ouders hun kind een dag van school houden zonder toestemming krijgen ze zonder pardon een boete. Dit kind gaat al voor het 3e jaar niet naar school en moeder komt er gewoon mee weg.
Josje - Dinsdag 18 december 2012 09:06
Ik vind het naar dat zelfs de hond moet vasten die hond kan niet praten zoooo zielig zieke vrouw ik ben ervan overtuigd dat gezond eten je leven zal beteren maar kom op laat die hond toch lekker eten
miep - Dinsdag 18 december 2012 09:49
Over het vasten van de hond, ik snap dat veel mensen dit niet kunnen weten maar lees je alsjeblieft eerst in voordat je een ongenuanceerde mening ergens neerkwakt. Zoals ik al zei, vasten is voor carnivoren en omnivoren (want dat zijn honden ***geen links plaatsen***
@miep - Dinsdag 18 december 2012 10:02
een kat kan anders absoluut niet tegen dagen niet eten...

Honden in het wild kunnen hier misschien prima tegen, maar honden die zijn opgegroeid als huisdieren, niet.

Je kan een kind ook dagen geen eten geven, gaat het ook niet direct dood... maar het is wel kindermishandeling. Net als dit dierenmishandeling is.
e. - Dinsdag 18 december 2012 10:15
Wat ik me afvraag, is wat wil de moeder met dit bereiken?
De levensverwachting ligt toch hoog genoeg hier in NE, en die mensen eten toch ook 'normaal' ?
Ik denk dat het hier meer gaat om een soort van voldoening ergens uit te halen. Net een soort van anorexia, maar dan alleen maar met rauw eten. Want hell yeaah, dit voelt zo goed, zo gezond!....

Ik hoop écht dat er niet veel mensen zijn die zo eten want eten hoort een gewoonte te zijn, en niet je hele leven hoort erom te draaien, wat hier wel het geval is...
Hoshi - Dinsdag 18 december 2012 10:17
Ik sta echt met verbazing te kijken naar sommige reacties hier.
"Zo veel kinderen hebben een groeiachterstand", ja, dat ligt bij een groot deel van die kinderen ook aan hun levensstijl. Ik heb geen bewijs dat het bij Tom door zijn dieet komt (hoewel het me vrij logisch lijkt als het kind ondervoed is), maar degenen die dit zeggen hebben geen bewijs dat het NIET door zijn eetpatroon komt.

Ook valt het me op dat er gezegd wordt dat het kleine beetje dat men leert over voeding bij geneeskunde, achterhaald is, en een arts is nog geen diëtist. De diëtisten die echter de voedingslijsten van proud hebben samengesteld, of mijn diëtist die met een soortgelijke lijst aan kwam zetten, die hebben het echter ook weer fout want men moet verder kijken dan die lijsten van proud.

Een artikel dat ik toevallig een tijdje heb gelezen over tanderosie bij mensen met een raw food dieet; zoek maar op: Dental Erosions in subjects living on a Raw Food Diet, C. Ganss

Een ander artikel: Consequences of a Long-Term Raw Food Diet on Body Weight and Menstruation, Koebnick C. Te vinden in Annals of Nutrition and Metabolism 1999, Vol. 43, No. 2 maar ook op internet.

Het gaat in deze artikelen wel om een lange termijn dieet. Ik herinner me ook een artikel waar ze een paar maanden een raw-food dieet hebben uitgetest op mensen met obesitas, die vielen af en hun bloeddruk werd lager. Voor deze mensen leverde het dus wel iets op, maar dit was geen jarenlange termijn van het dieet.

Het is verder ook de eigen keuze, als die vrouw dat wil eten moet ze dat doen. Ze mag alleen haar kind er niet in mee trekken, zeker niet als het kind ondervoed is en ondergewicht heeft. En om te zeggen dat het gezond is, tsjonge jonge, daar schrik ik van hoor.
Catharina - Dinsdag 18 december 2012 10:50
Gisterenavond de documentaire gekeken en echt met een heel naar gevoel richting de opvoeding van Tom en de levenshouding van de moeder. Niet alleen haar houding ten opzichte van het eten, maar ook de manier waarop ze met haar familie, naasten en haar zelf omgaat.

Ik kan uit ervaring goed begrijpen, overigens wij allemaal hier denk ik, hoe zo'n voedingspatroon volledig uit de hand loopt en je geen realistische kijk meer hebt op je eigen (voedings)gedrag en gedachten.
Ik vond het interresant om te zien dat de documentairemaakster in RAUWER een breder beeld liet zien van de context waarin Francis en Tom leven. Dat haar RAW-levenswijze is ontstaan na de scheiding van haar man, dat haar oudste zoon uit verzet naar zijn vader in Engeland is verhuisd en hoe zij zich beweegt in die 'spirituele' kringen. Het zou interessant zijn om hier meer over te weten, jammer vind ik dat ze geen psychologen of psychiaters in de documentaire aan het woord laten over hun situatie. Zou misschien meer inzicht geven in het hele verhaal. Net als bij eetstoornissen, is het vaak niet alleen een kwestie van een voedingsprobleem maar zitten er achter de stoornis vaak veel diepere achterliggende oorzaken. Wie weet hoe dat bij Francis zit. Wij kunnen natuurlijk geen diagnose stellen, maar het zou mij niets verbazen als haar doorgeschoten raw-levenshouding en het opleggen bij haar zoon mede is ontstaan vanuit verschillende verklaarbare oorzaken (wat het absoluut niet goed praat, maar wel aangeeft dat ook zij eigenlijk geholpen moet worden om weer te leven ipv overleven op een rauwdieet).

Persoonlijk grijpt dit verhaal mij ook erg aan, omdat ik zelf vanaf mijn 12e een melk-, suiker- en gistvrij dieet volg voorgeschreven door een homeopatische arts. Vanwege allerei medische en achteraf gezien psychische klachten en het niet vinden van een échte aantoonbare oorzaak in het ziekenhuis waren mijn ouders uiteindelijk via via bij deze 'arts' terecht gekomen. Achteraf gezien is het opleggen van dit dieet bij mij het begin geweest van het ontwikkelen van een eetstoornis. Sinds ik vrijdag een gesprek heb gehad bij een dietiste van Human Concer weet ik nu dat dat dieet wat aan mij is voorgeschreven niet op wetenschappelijk gestoeld onderzoek is gebeurd. Mijn moeder heeft altijd beweerd dat ik een verhoogde kans heb om suikerziekte te ontwikkelen en zij zei ook altijd dat de dokters dat ook bevestigde. Nu is mij door de psychiater én de dietiste van HC verteld dat uit mijn bloedonderzoek dat niet blijkt en heb ik dus dat dieet vanaf mijn 12e voor niets gevolgd. Er was geen aanleiding voor. Ik begrijp dus goed hoe het kan zijn als je moeder iets jarenlang tegen jou zegt en jou angst inpraat van 'als je suiker tot je neemt dan kun je diabets/kanker ..vul zelf maar in' ontwikkelen. Dat geloof je als kind, want je ouders die hebben toch het beste met je voor. Totdat je zelf je kritische denkvermogen gaat gebruiken, als dat al niet is aangetast en je de visies van andere mensen kan horen.

In het geval van Tom en Francis. Lijkt mij goed als er naast een medische onderzoeken ook psychologische onderzoeken bij Tom en Francis plaatsvinden, want ik denk niet dat ze beseffen wat voor een impact het heeft op het sociale en psychische welzijn van Tom. Ik hoop voor hem dat hij zich kan optrekken aan zijn broer en genoeg weerstand ontwikkelen tegen zijn moeder om zich goed los te maken want dat zal ook best heftig zijn met een moeder die je in zo'n wurggreep houd.

Catharina - Dinsdag 18 december 2012 10:52
Overigens las ik vanochtend in de Volkskrant dat Jeugdzorg bezig is met een eventuele uithuisplaatsing. Ben benieuwd.
UnknownAngel - Dinsdag 18 december 2012 10:56
WOW. Rauw eten vind ik zelf ook wel een interessante gedachte, maar niet 100%. Ik denk niet dat het vuur voor niets is uitgevonden namelijk. Maar die jongen ziet er eerder 8 dan 15 uit en die vrouw zelf ziet er ook hartstikke slecht uit, wat heel erg jammer is omdat juist übergezond etende mensen er ook stralend uit moeten zien, terwijl die vrouw er eerder als een wandelend lijk uitziet, sorry.
bezorgde moeder - Dinsdag 18 december 2012 11:21
Ik heb de uitzending gezien.De moeder is compleet doorgeslagen .Wat leven zij in een enge eigen wereld. Zij moet door een psychiater onderzocht worden dat dit al niet gebeurd is.De jongen moet ook goed opgevangen worden want hij is compleet afgesloten van de werkelijke maatschappy. Het hebben van vrienden ,het beoefenen van sport,niets van dit alles komt in zijn leven voor Zielig!!!
Als er nu niet ingegrepen wordt is het te laat vrees ik voor hem ,Tom maak je los van je moeder en vorm een eigen mening er zijn genoeg mensen die je willen helpen maak kennis met de werkelijke maatschappy die is niet eng hoor daarna kun je je eigen keuze ,s alsnog maken Ik hoop dat je dit (mag) lezen van je moeder.
Tessa - Dinsdag 18 december 2012 11:27
Ik heb de docu ook gezien, maar ik heb echt een heel dubbel gevoel erbij. Je ziet duidelijk dat die moeder heel veel van haar zoon houdt, maar ze heeft zelf gewoon een heel groot probleem wat dieper zit dan gewoon gezond willen eten. Raw food of grotendeels rauw kan heel gezond zijn, dat vriendinnetje van Tom ziet er bijvoorbeeld ook heel gezond uit. Maar het enige wat ik Francis zie eten zijn salades en smoothies.
Ik denk dat Tom genoeg mensen om zich heen heeft waarbij hij zijn eigen keuzes kan maken qua eten en dat hij als hij wat ouder is vast wel meer dingen gaat eten. Ik vind het alleen heel erg dat hij al op zo'n jonge leeftijd zo veel over voedsel en gezondheid heeft moeten nadenken.
In plaats van Tom uit huis plaatsen zou het misschien beter zijn om die moeder in een kliniek op te nemen, want ik denk dat zij degene is die echt hulp nodig heeft.

En die David Wolfe is echt de grootste profiteur en leugenaar van die hele raw food wereld.
Bregje - Dinsdag 18 december 2012 11:39
Weet iemand hier waar de vader in dit hele verhaal is? Want die moeder krijgt nu van alles de schuld, maar waarom grijpt die vader niet in?
miep - Dinsdag 18 december 2012 12:36
@ @miep ;)

Ja hoor, een kat kan rustig dagen vasten op een natuurlijk dieet. Dat kan echter niet als je hem op een dieet van plantaardige brokkenmeuk hebt staan, dan isie inderdaad binnen, ik geloof, 2-3 dagen dood aan leververvetting?

@ Bregje: de vader woont in Engeland met hun andere zoon. Ze hebben gewoon contact en gaan daar langs zoals te zien is in de docu. Vaders eet niet rauw, maar staat achter de keuzes van de moeder.
mix - Dinsdag 18 december 2012 13:25
sociale islotatie komt niet door de persoon zelf maar door de bekrompen omgeving. Zelf doe ik aan intensieve krachttraining en weet hoe belangrijk goede voeding is. Toch zie ik zowel voor als nadelen. Er worden inderdaad teveel verkeerde dingen met ons voedsel.
Wat ik jammer vind is dat ze het aangepaste dieet van de arts dat wel genoeg energie bevatte en ook binnen de regels van haar dieet viel niet volgehouden heeft. Ik denk namelijk dat het prima kan zoals zij het doen, maar zorg alleen dat er voldaan wordt aan de dagelijkse behoeft van energie.
Ik hou zelf teveel van een gebakken stukje vlees maar ik denk dat je perfect kunt leven op alleen maar rauw. De gemiddelde gorilla ziet er ook niet erg ondervoed uit :)

Het zou mooi zijn als we meer verdiepen in elkaars visie ipv zonder kennis te oordelen.

Over het hippie achtige sekte gedoe heb ik echter geen mening, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. :)
J - Dinsdag 18 december 2012 13:30
Een kat op een natuurlijk dieet zetten is toch geen vasten? ;) vasten is idd zeker geen optie voor een kat. Dan weet je in ieder geval zeker dat je heel snel een hele zieke kat hebt..

We eten tegenwoordig ook te veel zooi, maar dit is ook wel weer het andere uiterste hoor..
.... - Dinsdag 18 december 2012 13:43
Er is al kei veel reacties op geweest waardoor ik niet alles gelezen heb. Maar ik vind het helemaal niet zo raar. Ik doe geen moeite om enkel te leven op groeten en fruit en ik doe dit ook al jaren... In een eetstoornissenkliniek is dat echt NOT DONE maar voor mij is dat gewoon zo! Ik voel me er goed bij en dat word ook afgekeurd waardoor je eigen zijn afgekeurd word en ik dus af en toe als het nodig is om niet in een isolement te komen eet ik wel eens iets anders. Dus begrijp wel dat die jongen niet echt ja of nee kan antwoorden of hij soms ook andere dingen eet. Want iedereen doet in zijn leven wel eens iets om er gewoon bij te willen horen, ook al sta je er zelf niet helemaal achter om dat te eten.

Romy - Dinsdag 18 december 2012 14:46
Ik hou best van wat rauw voedsel en snap de redenatie. Ikzelf eet ook weinig vlees enz. Maar deze mama ziet er uit alsof ze elk moment om kan vallen - de vrouw heeft een enorm gebrek aan vet onder de huid - gewoon gezonde vetten als b.v kokosnoot olie is een prè. Je ziet het vaak bij mensen die dit soort eten prefereren: een huid als van leer en op een gegeven moment zijn ze oud voor hun jaren en raken ze dement. De hersenen hebben dringend vet nodig. Deze mevrouw lijkt 70 terwijl ze waarschijnlijk zo rond de 50 is. Haar fysiek is sterk aangetast en de jongen teert nog op zn baby-vet. Straks, als hij 18 is, dan zie je een klein mager mannetje. Ik heb met hem te doen. Zelf een keuze had hij niet. Tenslotte kijkt hij naar mama's ogen en doet wat ZIJ wil, want hij houdt van haar. Ze is erg manipulatief en passief agressief bezig. Een soort vrijheid in gevangenschap voor de boy. De hond heeft het ook niet makkelijk. Die heeft helemaal vlees nodig. Pijnlijk om te zien, deze documentaire.
nathalie - Dinsdag 18 december 2012 14:57
Ik ben van mening dat de moeder veels te extreem is in haar denkwijze. Ik vind dat hij gewoon naar school moet gaan net zoals elk kind. Maar ik vind wat betreft voeding dat ze wel in veel dingen gelijk heeft. Rauw eten is gewoon erg gezond voor een mens. Alleen 100 % rauw vind ik wat ver gaan. Ik ben zelf van zo puur mogelijk eten. 2 keer in de week vis en vlees is goed voor je, ik vind dat je moet kijken naar een balans in je voeding.
miek - Dinsdag 18 december 2012 14:57
Ik doe de HBO opleiding Voeding en Dietetiek, en ik vond dit een heel interessant programma. maar ik vind het ook vreselijk wat die vrouw doet, kijk, dat ze dat zelf zo wil leven; oke. maar dat ze haar kind dat ook aandoet.. Ze kan niet meer helder nadenken en hersenspoelt haar kind ook! Ze heeft geen idee wat ze haar kind aandoet. Hij mist zoveel voedingsstoffen, het is gewoon zielig.. als je zijn tanden ook ziet, die zijn helemaal geel! en dat vind zij gezond eruit zien? ik zou wel eens met haar willen praten!! dit is echt niet normaal.. en die jongen weet ook niet meer wat ie moet zeggen want zn moeder praat zo op m in dat hij alleen antwoorden geeft wat in haar ogen goed is. Deze vrouw is gestoord, ze heeft een psycholoog nodig. en dat jongetje ook al wel een beetje want hij is al 15 jaar gehersenspoelt door zijn bloedeigen moeder. het is toch te gek voor woorden. Dat die familie het ook gewoon laat gebeuren, ik zou al lang ingegrepen hebben!! (en die hond trouwens ook, vasten omdat hij een ontsteking heeft? waar haalt ze het vandaan?!)
Esje - Dinsdag 18 december 2012 14:59
Deze jongen heeft niet echt veel keuze.
Zijn broer is juist verstrokken omdat die de ruzies over het rauw eten niet meer trok.
Dat geeft hij zelf aan de in de docu.
Dan ben je alleen met je moeder, hoe kun je nu als kind tegen je ouder in gaan, die zeker wel van je houdt, maar die er wel gewoontes op na houdt die je eigenlijk niet helemaal prettig vindt?
Ik kan me best voorstellen dat zij haar kind geen "junkfood" wil geven, en niet het wat wij als "normaal eten" zien. Maar er is zeker een tussenweg, zeker ivm gewone groei. Dat hij wat kleiner blijft ivm minder hormonen die hij binnen krijgt geloof ik zeker, en dat die hormonen niet altijd evengoed voor ons zullen zijn geloof ik ook.
Maar hoe raar is het om rauw te willen eten, maar onderhand wel verder te leven in de stad waar genoeg uitlaatgassen zijn, waarvan je ook kanker kan krijgen, of van asbest, ed.
Moeder is zo bang voor kanker ed, dat ze erg doorschiet in mijn ogen.

Triest vind ik om te zien dat de jongen duidelijk laat zien, groter te willen zijn.
Maar ja, dan moet je kiezen tussen centimeters en tussen je moeder.... dat weet hij van zijn broer al nl.
Anouk - Dinsdag 18 december 2012 15:10
Prima, die vrouw heeft haar eigen mening. Prima, niks mis mee. MAAR verziek niet het leven van je eigen kind. Luister dan naar de artsen, LUISTER, hij is niet voor niets ondervoed.

True dat er nu "" shit "" in ons eten zit - maar je gaat er niet onmiddellijk dood van. Wat is dat nou, een jaar eerder op de tachtig. Ik kan er gewoon níet bijkomen dat ze hem om deze bizarre reden dat ze bang is dat hij slecht eet op school, thuis laat blijven. Kinderen hebben schoolplicht en wanneer dit de reden is... nee, absoluut geen uitzondering. Dit kind hoort naar school te gaan.

anonim - Dinsdag 18 december 2012 15:26
nou ik vind het in het akgemeen wel gezond
want in ons eten zit veel rommel aspetaan is heel kankerverwekend en die alle E nummer zijn giftig ik eet zelf alleen bio
zonder als die gemische troep want alles wat in het eten zit in de supermarten zijn slecht voor je lichaam (echt die vrouw heeft echt gelijk )
mensen moeten wakker worden waarom krijgen mensen eetbuien ?doordat er in alle producten E nummer zitten en dat zijn stoffen om het lekkerder te maken en dat je er van blijfd eten als je veder zoek zijn er meer mensen die bio en heel anders gaan eten dit is niet eetgestoord je bent echt gek als je al die rommel blijfd eten
wat dat is slecht en groene smootie zijn super gezond (bladspinazie groenten en fruit en water ) in de blender en dan heb je super gezond dranken als je leeft in de oertijd dan waren de mensen ook nooit ziek en hadden kanker dus denk daar maar over naaar ze kunnen hier wel zeggen brood en melk in gezond die zitten ook in chia zadjes en in ander voedig je heb geen brood vlees melk en zo nodig
ik heb het een met tom en frances
Prue - Dinsdag 18 december 2012 15:27
Ben ook fan van raw food... als AANVULLING. Ben er ook niet van overtuigd dat vlees en gevogelte per se ongezond is.

Belle - Dinsdag 18 december 2012 15:46
Helemaal knettergek dat wijf! Wat een idioot en wat een indoctrinatie van Tom... Echt knetter die vrouw! Zelfs je hond laten vasten! Kan de dierenbescherming aub ook worden ingeschakeld......????
miek - Dinsdag 18 december 2012 15:46
@anonim: het wordt verward. Er wordt heus niet gezegd dat het slecht is om veel rauw te eten. Maar het is WEL ongezond als je geen vetten of zuivel binnenkrijgt. Wat veel mensen niet weten is dat je ook gezonde vetten hebt, waar je lichaam alleen maar beter op wordt als je deze binnenkrijgt. En je wordt ook ziek als je alleen maar rauw eten neemt, dat is wel te zien. Die vrouw en jongen zijn zo zwak als wat. Je moet een balans vinden! Je hebt ook koolhydraten nodig, anders kan je minder goed functioneren. Als deze jongen veel zou gaan sporten zou hij zo onderuit gaan, hij heeft veel te weinig voedingsstoffen dan en valt waarschijnlijk dan flauw. Dus is de oplossing dan maar om niet te bewegen?! Dat kan toch niet, waarom zou je zo slecht voor jezelf zijn.. ziek gewoon
anoniem - Dinsdag 18 december 2012 17:03
Los van de feiten: Als een arts zegt dat je Tom kan vergelijken met een ernstig ondervoed kindje in Afrika, dan moet er toch een bel gaan rinkelen bij die moeder denk ik dan.....................
Drie jaar niet naar school gaan omdat zijn moeder bang is dat Tom 'vergiftig' wordt door de verleiding van de andere kan naar mijn idee niet. Tom heeft recht op een lieve moeder, die heeft hij zeker, maar ook het recht om zijn lichaam te geven wat het nodig heeft en ook recht op onderwijs. Voor de toekomst wens ik hen het allerbeste.
Hopelijk lukt het Tom in de toekomst zijn eigen weg te trekken en ben zeer benieuwd hoe het met Tom (verder) gaat als hij 18 is. Wel mooi om te zien dat Tom zo'n goede band heeft met zijn broer, en ook een leuk stel trouwens. Verkering, ook een teken dat je je eigen weg trekt. Goed, zo Tom!
m - Dinsdag 18 december 2012 17:14
als je koorts hebt, heb je meestal geen honger,
dat moet ook niet, zodat alle energie naar de koorts kan gaan om het zijn werk te laten doen en niet verspilt gaat naar de vertering.
de hogere temperatuur doodt de ziektebacillen,
met kleine ontstekingen weet ik niet of het zo werkt, je hebt ook voedsel dat juist ontstekingsremmend werkt, dus idd. meteen vasten weet ik niet of dat goed is,
met kleine ontstekingen.
melk is voor de baby, voor een baby is die verhouding van eiwitten en vetten goed,moedermelk. Melk is slijmvormend dat is niet goed, als je teveel slijm hebt gaat het zich ophopen en die ophopingen kunnen uiteindelijk leiden tot tumoren ed. en andere problemen, dus bij langdurig gebruik.
ik heb het zelf ervaren bij een client in de thuiszorg die moeilijk kon hoesten,
af en toe kreeg hij dan hoestbuien waarbij hij al de slijm met moeite nog kon ophoesten, we stopten op een gegeven moment met melk en het ging met sprongen vooruit.
Ik vind dat we er open voor moeten staan en nogmaal die moeder ziet er misschien zo uit omdat ze eerst dikker was, dan krijg je rimpels en zie je haar botten, maar ze ziet er absoluut gezond uit als je goed kijkt en de jongen ook, ik vind dat we moeten openstaan voor zo naturlijk mogelijk eten, zoals we nu eten is het vaak te te,
mijn moeder zegt altijd, vroeger kregen we op zondag een mariabiskwietje,
dat was alles aan koek en snoep en taart met een bruiloft oid.
maar kijk nu? we hoeven het niet te eten, maar als het voorhanden is neem je het veel sneller, ik vind het ook een stukje verantwoording van de overheid,
de koekproducent zal het niet uitmaken hoeveel koekjes je eet en de sigarettenfabrikant zal blij zijn als je rookt, maar tegen sigarettenfabrikanten komt ook steeds meer weerstand, ik vind het een goede ontwikkeling, we moeten niet zomaar alles blind aannemen, dat doen we nog wel veel te veel,
een dietist zal vla voorschrijven omdat zij het zo heeft geleerd, maar is vla wel zo gezond? er zit witmeel in, suiker en melk, valt over te discuciëren toch?
miek - Dinsdag 18 december 2012 17:23
@m: je trekt de verkeerde conclusie, melk KAN inderdaad zorgen voor slijmvorming maar als je gewoon 1 glas per dag drinkt is er niks aan de hand hoor. Het is alleen handiger voor mensen die al extra slijmvorming hebben om misschien wat minder te drinken. Maar jij doet het voor alsof melk meteen slecht is, die conclusie kan je daar helemaal niet uit trekken. Melk heeft ook heel veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, die werken als bouwstoffen in je lichaam. Dus melk is zeker wel goed voor je. Als je er 1 geval uit haalt die misschien bij je client voorkwam hoeft dat niet te betekenen dat de iedereen dat kan krijgen?!
Jeannette Steiner - Dinsdag 18 december 2012 17:30
Dit is echt belachelijk van deze moeder. Ze is geobsedeerd dat haar zoon ziek wordt als hij anders dan rauw eet maar ze maakt zich geen zorgen om zijn geestelijke ontwikkeling.
Ze onthoudt hem contact te leren maken met mede leerlingen en volwassenen. Kortom dat hij mogelijk geestelijk ziek wordt daar denkt ze niet aan. Het gaat alleen maar om haar. Zij ziet er ook niet erg gezond uit. Ik vind jeugdzorg weer erg laat in actie komen. Deze jongen is inmiddels 15 jaar en ziet er uit als een meisje van 8 jaar. Misschien kan de dierenbescherming ook ingeschakeld worden want de hond krijgt onvoldoende eten volgens mij. Als hij een oorontsteking heeft krijgt hij ook meteen geen eten meer. Vasten is mevrouw haar devies! Dan blijf je gezond en als je ziek wordt gaan alle ziektes weer over. Wat een treurnis!
keep on shining - Dinsdag 18 december 2012 18:47
de jongen mag zelf beslissen of hij rauw eet, nou niet dus want die broer woont nu bij zn vader omdat ie niet rauw wou eten en daardoor ruzie kreeg met zn moeder...

iedereen moet zelf beslissen of hijof zij rauw eet, maar als artsen aantonen dat het dieet te eenzijdig is en daardoor ongezond, zou je toch moeten denken van tja misschien moet ik het aanvullen. en als er dan wat wordt bedacht wat in het dieet valt, kan ze het niet volhouden. toch wat raar. en doe normaal, je laat je hond toch niet vasten!!! stuur daar de dierenbescherming maar heen!!!

die jongen hoort ook gewoon op school, vooral voor zijn mentale ontwikkeling!

en ik las een reactie over dat ouders hun kinderen ongezond te eten geven en daardoor overgewicht krijgen dat daar niks aan wordt gedaan, dat is niet waar. ook ouders die hun kind ongezond te eten geven en daar niks aan willen veranderen krijgen met jeugtzorg te maken.

Krol - Dinsdag 18 december 2012 19:14
Heb de uitzending net gekeken en wat me vooral opviel was dat ondanks de bewuste keuze van de moeder om deze extreme levenswijze aan te nemen, ze wel van haar stuk gebracht leek te zijn over het feit dat Tom 6cm (en eigenlijk 12 cm) kleiner zou kunnen worden dan hij normaal zou moeten worden. Plots was er twijfel of het wel zo gezond was?! Dus even googlen en hupsakee, zoektermen invullen (waar ik me dan afvraag in welke mate die zoektermen geformuleerd zijn om net bevestigende antwoorden te vinden op haar ideeën). Op internet staat zoveel geschreven, zelfs dat koffie die gemaakt is door pandauitwerpselen de beste koffie ter wereld zou zijn... Ik bedoel maar dat je voor het gekste idee altijd wel een bevestiging zult vinden op internet. Ik stel me ook vragen bij hoe vrij Tom is en zichzelf voelt, weet hij wel beter dan hoe het nu is? (Hij eet namelijk rauw vanaf zijn 5e) . Iedereen heeft een vrije keuze in welke levenswijze hij/zij wilt volgen, zo ook zijn mama, maar in hoeverre neem je je kind daarin mee? Ze hoopt zelf dat Tom in zijn 15e levensjaar mag ontdekken wij 'gelijk' heeft: de dokters of zijn mama (zijzelf)? Getuigt dit dan al niet van grote twijfel bij haar eigen ideeën?

Jammer, gezien de achterhgrond van deze site, om sommige(erg eetgestoorde) reacties hier te lezen...
m - Dinsdag 18 december 2012 19:44
@ miek,
we krijgen genoeg eiwitten binnen, zelfs teveel, we hebben niet meer dan ons lichaamsgewicht in grammen nodig, maar eten vaak het dubbele wat een overbelasting is voor ons lichaam en het histamine gehalte teveel doet stijgen om maar in termen te spreken, dat is ook weer schadelijk,
daarvoor hoeven we echt geen melk te drinken, bovendien is het geen mensenmelk maar melk van een koe met andere eigenschappen,
wat vaak bij baby's die poedermelk drinken ook niet goed valt,
onnatuurlijk en zielig ook, wat we vaak niet eens weten of beseffen maar
een koe geeft niet jaar in jaar uit 25 liter melk per dag, het is gewoon een melkkoe van vooral de overheid, zuivel, schandalig gewoon, wat te denken over wat het al niet kost aan koeling en het produceren van die overbodige pakken melk en toetjes
en mest en stront en vlees, op al die weilanden zouden we groenten moeten verbouwen in plaats van ze over te laten vliegen uit zelfs Zuid- Afrika!
we hebben geen zuivel nodig, als we het niet meer drinken, worden onze nagels even broos, omdat we kalk uit melk snel opnemen en het zo gewend zijn, maar na 3 maanden herstelt zich dat en leert het lichaam hoe kalk uit andere voedingsstoffen te halen waar ook meer dan voldoende kalk inzit.


eindeloze discussie dit, ik geef het op, mensen moeten zelf maar weten,
mensen komen nooit op één lijn,
jammer, ik kan het niet begrijpen
J. - Dinsdag 18 december 2012 19:51
*WEGGEPROUD*
. - Dinsdag 18 december 2012 20:06
Iedereen kan wel zo mooi roepen dat die jongen zelf mag kiezen. Maar kán hij nog wel kiezen als hij vanaf een jonge leeftijd is gehersenspoeld? Mee is gesleurd in de eetstoornis van zijn moeder? Nee, hoogstwaarschijnlijk niet.
Zij heeft het recht niet haar eigen kind mee te sleuren in haar eetstoornis.
Omdat ik boulimia heb sleur ik toch ook mijn familie niet mee?
casper - Dinsdag 18 december 2012 20:28
Wees blij dat deze vrouw geen kleine baby heeft.....jezus dat kind haalt de eerste week niet eens....

en dan die Tom, ach gut. Straks als ie 18 is..meisjes, uitgaan....zijn piemeltje is niet volgroeid, blijft een klein jochie. Wat gaat ie bestellen bij uitgaan~? Wortelsap~~??

Echt treurig, die jongen ziet zo bleek, slechte tanden..vreselijk
ano - Dinsdag 18 december 2012 22:23
jullie zoude jullie ogen eens open moeten doen!! dan weten jullie waarom mensen eetbuien hebben jullie zijn echt niet goed wijf rauw en groente en fruit en noten en zaden eten is goed de rest is echt niet goed voor je lichaam maar daar komen jullie zelf wel achter na 1000000 keer eetbuien hebben door de E merken
N.Pauwe - Dinsdag 18 december 2012 22:28
Deze vrouw is zo'n control-freak dat ze zelfs haar advocaat woorden in de mond legt (lees: dwingt). Laat staan dat het arme jarenlang geindoctrineerde kind tegen haar op kan. Dat dit kan in NL (ze houdt hem weg van school!) schande! Btw wie garandeert dat wat ze haar zoon nu voorschotelt vrij is van al het "slechte" waar zij zo bang voor is? Ik herinner mij nog aardbeien bespoten met gifstoffen, genetisch gemanipuleerde groenten...etc Daarnaast, onze lucht zit vol smog en onze regen is zuur. Hoezo gezond?
Scared - Dinsdag 18 december 2012 22:28
@Ano,

Jij weet denk ik begod niet waar je over hebt. Dus het feit dat ik boulimia heb komt omdat ik niet rauw eet? Nou en bedankt >.> En stel ik zal al vanaf mijn jongste jaren rauw eten en toch boulimia ontwikkelen dan at ik in een eetbui een gros aantal zaadjes en nootjes en zo.
Ik vind het echt super denigrerend en onbeschoft hoe jij over deze ernstige ziekte praat.
Schaam je!
Eef - Dinsdag 18 december 2012 22:56
Wat ik van deze moeder vind? Ik vind haar een ontzettend goede moeder! Ik denk dat het niet de beste manier van opvoeden is, dat niet, maar waar het om gaat is dat zij het állerbeste met haar kind voor heeft en ook álles doet om dat voor elkaar te krijgen. Hoe slecht het in onze ogen ook is, ze doet wat in haar ogen wel het beste is en daar heb ik respect voor. Toch moet er iets gebeuren, want hoe je het ook wendt of keert, het is ongezond en er wordt een hoop van het kind ontnomen. Maar om de moeder slecht te noemen vind ik onterecht, want ze heeft er de allerbeste bedoelingen mee en ik denk dat er weinig moeders zó erg hun best doen voor hun kind.
Joyce - Dinsdag 18 december 2012 23:04
Deel 1, voorafgaand aan de doc. van gister, voor degenen die 'm nog niet gezien hadden:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDTLXoILyAo

Prue - Dinsdag 18 december 2012 23:05
Ano, een beetje respect van jouw kant is wel op zijn plaats!
M. 2 - Dinsdag 18 december 2012 23:14
@ miep: Nee, een arts is geen dietist. Klopt dat er achterstand is op dat gebied, maar er wordt al steeds meer samengewerkt in de geneeskunde en voedingsleer. Heb zelf les gehad van hoogleraren in de voeding.

Een arts kan wel heel goed vaststellen of een kind gezond is of niet. En feit is dat Tom slechter groeit dan kinderen in derde wereldlanden. Zijn calciumgehalte was te laag geloof ik? En zijn IGF-1 sowieso, een groeihormoon.
Het feit dat ie zo slecht groeit is een ernstig teken. Als een kind achterloopt op z'n groeicurve ineens is dat ALTIJD een teken voor meer onderzoek, omdat dat een teken is van ondervoeding. Zijn botten zullen nooit meer herstellen als hij daadwerkelijk calciumtekorten heeft opgelopen. Daar is het als ie volwassen is te laat voor.

Ik heb het niet zo op alternatieve geneeskunde. Ze zeggen bijvoorbeeld 9/10 keer dat je een candidaschimmel hebt. Ja, duh, dat heeft iedereen, feit is dat je daar geen last van hebt tenzij je immuunsysteem ernstig faalt (bij HIV bijvoorbeeld). De oorzaak van mijn blaasontstekingen is vrij duidelijk en antibiotica helpen prima. Bacteriën moet je doodmaken met antibacteriële middelen. Cranberrypillen e.d. heb ik geprobeerd, is ook wetenschappelijk aangetoond dat dat bij patienten zoals ik niet werkt.

@Hoshi: Goede reactie :)

Iemand die nog een serieuze bron heeft dat raw food/zuivelvrij eten goed voor je is?

Kanker kregen ze idd niet in de oertijd, dat komt omdat ze toen op hun 30e doodgingen en de meesten nu ook geen kanker krijgen op die leeftijd. Kanker is een ouderdomsziekte, als je maar lang genoeg blijft leven is de kans op kanker heel groot. Dus dat het komt omdat we nu eten koken en toen niet, is niet echt een juiste redenatie. En in die tijd wisten ze niet wat kanker was waarschijnlijk.
M. 2 - Dinsdag 18 december 2012 23:21
@m: Over het algemeen eten we helemaal niet zoveel eiwitten. Eerder teveel vet en koolhydraten.

@Krol: Idd, die sites waar ze haar informatie vandaan haalt.. Erg jammer dat niemand haar nog aan het verstand heeft kunnen peuteren dat zulke bronnen niet héél erg betrouwbaar zijn. En dat hij idd zogenaamd een eigen keuze heeft.. Die moeder zat in die rechtszaal van "Ja Tom, zeg jij ook maar even wat jij ervan vindt dat iedereen mij een slechte moeder vindt en dat jij geen keuze hebt enz." Ehm, net of je als kind dan je moeder gaat afvallen. Of dat je voor de camera me zou zeggen dat je eigenlijk heel graag 'normaal' wil eten terwijl je moeder net een heel pleidooi heeft gehouden dat dat wel het allerergste is wat je kunt doen.
Shredded - Woensdag 19 december 2012 03:21
@ano

Ik eet elke dag 3500-4000 (soms nog meer, oh nee) calorieën door enorme eetbuien. Ik weet niet wat het is, maar ik blijf maar hongergevoel houden.

Komt waarschijnlijk omdat ik gemiddeld 5x in de week naar de sportschool ga en 3x per week voetbal. Ik ben in 5 maanden tijd van 66 kilo naar 77 kilo gegaan en een heerlijk mooie spiermassa gekweekt door middel van een gebalanceerd dieet van veel vlees/vis (ong. 400 gram, kip met name) en nog meer groenten en rijst. Uiteraard ontkomt de bak brinta en kwark er ook niet aan. Foei, foei, foei, ik zal ongetwijfeld zeer ongezond leven, maar iets zegt me dat mijn lichamelijke conditie beduidend beter is.
Probeer jij maar hetzelfde resultaat te bereiken met het nuttigen van alleen rauw voedsel. Ik verzeker je dat het een onmogelijke taak is.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 05:53
In de prehistorie was de gemiddelde levensverwachting van de mens nog geen 30 jaar en de herseninhoud aanmerkelijk geringer dan tegenwoordig. Nadat de mens het voedsel ging verwarmen, kreeg hij meer tijd om zich met andere dingen dan met voedsel bezig te houden, waardoor het hersenvolume toenam. De levensverwachting steeg met de tijd.
Rauwkost is een prima aanvulling op een veelzijdig, gevarieerd menu. Het nadeel van rauwkost is echter, dat het vezels bevat, die essentiële voedingsstoffen bevatten, die niet worden verteerd. Dus een dieet, dat uitsluitend uit rauwkost bestaat, leidt onherroepelijk tot voedseldeficiënties. Ook smoothies zijn een uitstekende aanvulling op een gevarieerd voedselpatroon, maar het fruit hoeft niet noodzakelijkerwijs tot smoothies te worden verwerkt om de gezondheid positief te beïnvloeden.

Calcium
Het skelet bestaat voor een groot deel uit calcium en ontleent daar zijn stevigheid aan. Zonder calcium zou het skelet spontaan uiteenvallen en verpulveren. Calcium is een onmisbare stof in het bloed. Zonder calcium is bloed onstolbaar en zouden we onherroepelijk doodbloeden. Zonder calcium zouden onze spieren in een permanente tetanie (verhoogde spierprikkelbaarheid, waarbij de spieren zich krampachtig samentrekken) verkeren. Kortom zonder calcium is leven niet mogelijk.

Eiwitten
Onze eiwitten zijn opgebouwd uit 20 verschillende aminozuren, waarvan 12 niet-essentiële en 8 essentiële aninozuren. Niet-essentieel wil zeggen, dat het lichaam deze zelf kan synthetiseren en zijn dus niet in het voedsel nodig. De overige 8 essentiële aminozuren dienen dus in ons voedsel voor te komen. Voedsel van dierlijke oorsprong bevat deze essentiële aminozuren, zoals zuivelproducten, ei-eiwit, vlees en vis. Ook een combinatie van maïs, granen en bonen bevatten alle essentiële aminozuren, maar in mindere mate en niet elk gedeelte van de plant bevat evenveel eiwit. Het nadeel van rood vlees is, dat het de ziekte van Alzheimer en kanker van de dikke darm kan veroorzaken. Bovendien is de produktie van rood vlees desastreus voor het milieu. Vis en gevogelte is prima, maar vis, die op zee is gevangen, kan zware metalen en afval als plastic bevatten. Aangeraden wordt om niet vaker dan 3x/week vis te eten.

Vetten
Vetten bestaan uit vetzuren, m.n. verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarnaast bestaan er transvetten; de meest ongezonde vetsoorten, die leiden, evenals de verzadigde vetzuren, tot een verhoogd LDL-cholesterol (Low-Density-Lipoproteïne); het zgn. slechte cholesterol. Ook vetzuren worden onderverdeeld in essentiële en niet-essentiële vetzuren. De essentiële vetzuren worden Omega 3-vetzuren genoemd. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en ALA (alpha-linoleenzuur). Omega 3-vetzuren komen voor in vette vissoorten. Ze voorkomen hart- en vaatziekten, artritis en depressies en verlagen het LDL- cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling, waarbij ze zorgen voor een goede geleiding van electrische prikkels van de neuronen (zenuwcellen, die verbindingen met elkaar maken), waardoor signalen kunnen worden ontvangen en doorgegeven.

Koolhydraten
Koolhydraten bestaan uit monosachariden zoals glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), galactose (lactose = melksuiker, een disacharide, bestaat uit galactose-glucose) en ribose (molecuul in het DNA- en RNA-molecuul), disachariden zoals maltose (moutsuiker bestaat uit glucose-glucose), sacharose (rietsuiker, bietsuiker bestaat uit glucose-fructose) en het reeds genoemde lactose en polysachariden zoals zetmeel (amylose). Koolhydraten zijn onze energieleveranciers. Bij de verbranding van koolhydraten komt energie vrij, waardoor wij in staat zijn arbeid te verrichten. Bij de verbranding van eiwitten en vetten komt ook energie vrij, maar verloopt aanzienlijk minder efficiënt. Meervoudige sachariden dienen te worden afgebroken tot monosachariden. Om dit proces bij lichaamstemperatuur mogelijk te maken zijn enzymen nodig. Enzymen zijn biokatalysatoren, die een chemisch proces mogelijk maken, zonder zelf aan dat proces deel te nemen. Lactase helpt bij de afbraak van lactose tot galactose en glucose. Er zijn bevolkingsgroepen, zoals negroïden en Japanners, met een lactase-deficiëntie. Dit leidt tot lactose-intolerantie, waarbij klachten als diarrhee optreden, doordat bacteriën in de dikke darm lactose gaan vergisten. Amylose wordt afgebroken door amylase, dat zich in het speeksel bevindt. Dit merk je, wanneer je een biscuitje enige tijd in de mond houdt. De smaak wordt zoeter.

Ik hoop hiermee aanhangers van het eten van rauw voedsel te hebben overtuigd, dat hun eenzijdige voedingspatroon tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Bedenk bovendien, dat de meer gangbare eetgewoonten en de kennis omtrent voedingsleer in de afgelopen miljoenen jaren er toe hebben geleid, dat de intelligentie sterk is toegenomen, dank zij een grotere hersencapaciteit evenals de gemiddelde levensverwachting. Ondanks de ongewenste toevoegingen aan het voedsel en de bodem- en zeeverontreiniging, waardoor stoffen in het voedsel terechtkomen, die er niet in zouden moeten voorkomen, nemen zowel intelligentie als levensverwachting nog steeds toe en worden wereldrecords op allerlei gebied nog steeds verbeterd. Tenslotte zijn we zelf verantwoordelijk voor de toestand van de natuur en het milieu.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 06:03
Errata
Lees in de laatste alinea voor "grotere hersencapaciteit", "toegenomen hersencapaciteit".
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 06:32
@ M. 2
Wanneer kanker niet voorkomt, dan kun je ook niet weten, wat het is. Je kunt er pas een naam aan geven, wanneer een ziekte manifest wordt.
Je gaat pas een naam bedenken, wanneer er meerdere patiënten met overeenkomstige ziekteverschijnselen worden ontdekt. Denk hierbij aan AIDS. Het HIV was daarvoor nog niet bekend.
Het is, zoals je schrijft. Koken en bakken leiden op zich niet tot kanker. Dan zouden er mensen met kanker moeten rondlopen, waarvan de oorzaak aan koken en bakken is gerelateerd.
Overigens succes met je opleiding. Hoe ver ben je? Heb je al een idee op welk gebied je je wilt specialiseren?
Ik - Woensdag 19 december 2012 12:01
Waarom blijven sommige mensen volhouden dat deze moeder gezond is? Ze weegt naar eigen zeggen 44 kilo en als je goed op let heeft zij het de hele dag koud..haar lichaam mist de energie om zichzelf warm te houden. Prima dat zij deze keuze voor zichzelf maakt maar een lichaam in de groei heeft duidelijk meer nodig!! Een kleine aanpassing in haar dieet en deze zou geschikt zijn voor haar zoon maar daar voelt deze mevrouw zich te goed voor, zij weet immers véél meer dan de gemiddelde moeder...Sorry maar waar is zij in godsnaam mee bezig?
Michaël - Woensdag 19 december 2012 12:05
Hihi.. Z'n arm gebroken door te weinig calcium? (31:28)
Finariosa - Woensdag 19 december 2012 13:13
Leuk en aardig van ma om aan te halen dat ze dit in de prehistorie deden. Er is echter een feit wat ze over het hoofd ziet. De gemiddelde levensverwachting in die tijd was minder dan 30 jaar. Als je een beetje nadenkt dan wil je toch niet dat je eigen zoon zo'n kort leven heeft. Deze vrouw heeft dringend proffesionele hulp nodig en een klein psychiatrisch onderzoek zou ook niet verkeerd zijn. Aan de andere kant is het onzin om deze jongen weg te halen bij zijn moeder om dit gedrag. Het is juist het gedrag van de moeder wat binnen niet al te lange tijd bijgeschaafd dient te worden. Tom kan er niks aan doen dat hij geindoctrineerd wordt. Het is de onkunde van de moeder die aangepakt moet worden.
Finariosa - Woensdag 19 december 2012 13:18
Ja moeder ziet er erg gezond uit. Sry hoor, ik ken crack junkies die er beter uitzien.
Tom gaat ook niet vrij met zijn enorme wallen en lijkbleke huid.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 13:26
@Ik
Francis, de moeder van Tom, vindt dat zij de enige is, die gezond leeft en dat de artsen niet weten, waar ze het over hebben. Ze is niet alleen eetgestoord, ze is volledig gestoord, volkomen gebrainwashed. Een kleine aanpassing is verre van voldoende om gezond te kunnen leven. Zij krijgen ook te weinig vitamine B12 (cyanocobalamine, intrinsic factor) en waarschijnlijk ook te weinig ijzer, waardoor er onvoldoende haemoglobine wordt aangemaakt Het is duidelijk, dat Francis volkomen is uitgemergeld, vergelijkbaar met anorexia nervosa. Kijk maar eens naar haar ingevallen gezicht. Zij heeft duidelijk meer nodig, maar voor Tom is dit dieet desastreus. Het zal een negatieve invloed hebben op de rest van zijn leven. Oud zul je met dit dieet niet worden.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 13:41
@Michaël
Kun je je niet voorstellen, dat een bot, waarin calcium ontbreekt, spontaan kan breken? Dat gebeurt regelmatig bij kankerpatiënten met skeletmetastasen. Om ontkalken van het skelet tegen te gaan, krijgen deze patiënten infusen met bisfosfanaten om het calcium vast te houden. Desondanks komen spontane botbreuken bij deze patiënten regelmatig voor. Mijn vriendin overleed aan de gevolgen van borstkanker. Ze had ook skeletmetastasen en kreeg ook bisfosfanaatinfusen. Tijdens haar opname in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis wegens radiotherapie, kreeg ze desondanks een spontane heupbreuk, waardoor ze in het Slotervaartziekenhuis moest worden opgenomen voor een operatie, waarbij de heupkop werd vervangen.
Ik - Woensdag 19 december 2012 14:15
@GKB, begrijp mij niet verkeerd ik ben het namelijk met je eens!
herman - Woensdag 19 december 2012 14:17
Het is allemaal heel tragisch, maar ook begrijpelijk

die jongen doet alles wat zijn moeder zegt, zijn vader en zijn broer zitten in engeland. Die jongen heeft niemand. Is bang om alleen te zijn. zwakke gesteldheid geeft ook zwakke geest..ook zal hij medelijden met zijn moeder hebben. Als hij zou weigeren haar eten te nemen stort haar wereld in.

Die moeder is verbitterd na haar scheiding, is ook verbitterd omdat ze zo spuuglelijk is. De wetenschap dat ze nooit een man meer zal krijgen. Die vrouw heeft niks om voor te leven behalve haar zoon. Die vrouw stort zich dwangmatig in die rauw voedsel wereld. In die wereld is ze thuis, heeft ze bestaansrecht en een doel, allemaal van die vreemde figuren waar ze herkenning vindt in absurd wereldvreemd gedrag.

Haar ouders hebben de strijd en hoop al opgegeven. Treffend was die blik van opa toen ze gedrieen in die keuken stonden. Die man heeft zijn dochter waarschijnlijk al jaren geleden opgegeven. Strijd leveren met hun dochter zou leiden tot verwijdering met hun kleinkind. Voor de lieve vrede laten ze het maar zou.

diep triest allemaal voor zo´n jongen. wat moet dat worden...treurig
Finariosa - Woensdag 19 december 2012 14:33
@GKB
Gezien mijn leven in de scheepvaart ben ik in vele landen van deze wereld geweest en naar aanleiding van wat ik daar gezien heb kan ik in één oogopslag zien dat zowel de moeder als het kind zwaar ondervoed zijn. Mijn medische kennis is uiteraard veel minder als die van u maar wij werden wel geacht ehbo 2 te volgen en daar hoort ook een stage van 3 maanden in een ziekenhuis bij. Uit huis plaatsing zou ik echter niet als adequaat willen aanmerken omdat de indoctrinatie hiermee niet is weggenomen.
Dat mevrouw gezond wil eten tot daar aan toe maar dat houdt dan een gevarieerd dieet in. Daar is hier totaal geen sprake van. Deze mevrouw dient direct proffesionele hulp te krijgen om haar Orthorexia Nervosa afwijking bij te sturen naar normaal gezond gedrag. Ze heeft uiteraard gelijk dat veel jongeren veel te veel ongezonde dingen nuttigen maar ook deze verantwoording ligt bij de ouders.
In tegenstelling tot haar zoon zijn deze kinderen niet ondervoedt en zullen dus hoogstwaarschijnlijk bijna 2 keer zo oud worden. Met problemen ok maar niet in die aard dat ze op jongere leeftijd tot de dood kunnen leiden.
Kijk maar naar het beroemde KFC meisje uit Engeland.
Ik vindt het vreselijk dat zij elke dag in de ongegronde angst leeft dat ze iets ongezonds binnen zou krijgen en neemt haar zoon zonder blikken of blozen hier in mee. Voor zover ik weet is het zelfs gezond om af en toe een keer iets ongezonds te doen. Hiermee het natuurlijke afweersysteem weer even wakker te schudden en zodoende weer meer weerstand te creeren.
Het is helaas voor mij wel duidelijk dat deze jongen inmiddels een redelijk grote geestelijke en lichamelijke achterstand heeft opgelopen. Hoe die rechter dat niet kan zien is voor mij echt een heel groot vraagteken.
Finariosa - Woensdag 19 december 2012 14:58
Voor diegenen die niet weten wat ehbo 2 is hieronder de uitleg:
Ehbo + exotische ziekteherkenning, Soa herkenning, Intra musculaire injecties van Adrenaline (allergische reacties(o.a. insecten zoals bijen)), Insuline (suikerziekte) en Morfine (pijnbestrijding), Wondhechting o.a. met naald en draad (uiteraard gedesinfecteerd aan boord) of "lijm" en een stage in een ziekenhuis van min 3 maanden.
° - Woensdag 19 december 2012 15:20
die vrouw is gewoon eng!
Finariosa - Woensdag 19 december 2012 16:27
T is toch niet te filmen.
Plantaardige producten zijn juist moeilijker te verteren.
Ga eens bio leren.
Darmlengte moet toch duidelijk genoeg zijn.
Hoezo geindoctrineerd?
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 16:32
@Finariosa
Of uithuisplaatsing bij een gastoudergezin de voorkeur heeft, weet ik niet. Dat kan ik niet beoordelen. Er zijn, zoals altijd (elke medaille heeft een keerzijde), voor- en tegenargumenten. Zeker is, dat Tom wel goed voedsel zal krijgen en zal hij weer naar school gaan, wat zijn fysieke gezondheid, evenals zijn sociale vaardigheden, ten goede zal komen. In ieder geval zal zijn moeder minder invloed op hem uit kunnen oefenen. Wanneer de toestand onveranderd blijft, is het zeker, dat de schade onherroepelijk is. Hij, evenals zijn moeder, zal niet oud worden.
Finariosa - Woensdag 19 december 2012 16:40
@GKB
Ik kan niet anders als het compleet met je eens zijn.
Hoe ze t doen er moet iets veranderen.
En heel erg rap.
Finariosa - Woensdag 19 december 2012 16:48
@KGB
Ondervoeding staat nog steeds op nr 1 boven HIV in de 3e wereld.
Daar waar het drinken van normaal water al dodelijk kan zijn.
Zou genoeg moeten zeggen.
Stoppen met domme gerechtelijke dwalingen en direct het probleem bij de wortel vastgrijpen en uitknijpen dat is mijn idee.
Mvr. rauwvrouw direct onder curatele.
M. 2 - Woensdag 19 december 2012 17:06
@GKB: Inderdaad, dat bedoelde ik. Mensen werden toen niet oud genoeg om kanker te krijgen, of gingen al dood voordat de ziekte zich echt kon uiten.

Goede reactie verder, ik hoop dat mensen dat ook echt gaan lezen. Er wordt zoveel rondgebazuind over voedsel door mensen die er geen verstand van hebben.. Of die hun informatie halen uit 'vage' internetsites vol complottheorieën.

Bedankt :). Ik zit nu in mijn 3e jaar. Weet nog niet waarin ik me wil specialiseren, waarschijnlijk welmeer beschouwend dan snijdend.
Melissa - Woensdag 19 december 2012 20:22
Wie denkt ze dat ze is? God?
Nou, ik blijf lekker die beschimmelde pinda's, chocomelk, en een gebakken biefstukje eten hoor! Een beetje genieten hoort tenslotte ook bij een gezonde leefstijl, vind ik.
Hanna - Woensdag 19 december 2012 21:43
Allereerst groot respect voor het feit dat Francis en Tom meewerken aan beide documentaires. Dapper!! Wat de motieven hiervoor precies zijn blijft wat duister na het zien van de documentaires maar het lijkt op missionaris drang.

Wat mij erg intrigreert is de positie van de broer van Tom. Hij was 12 jaar toen er gestart werd met rauw eten bij zijn moeder thuis en hij heeft zich hier tegen verzet. Hij is daarna bij zijn vader gaan wonen nota bene in Engeland. Wat een heftig besluit voor een jong kind! Zoveel ruimte was er in het huis/hart van Francis dus niet om er een andere mening op na te houden. Hij voelt zich schuldig naar zijn broertje zegt hij in de documentaire. De jongere broer Tom heeft dit allemaal meegemaakt en zijn moeder is er in de jaren niet flexibeler op geworden lijkt het. Hieruit blijkt overduidelijk dat er geen ruimte voor hem is om anders te willen/wensen dan te volgen wat zijn moeder wil. De discussie over uit huis plaatsing volgend vraag ik me af of het niet een optie is dat ook Tom bij zijn vader gaat wonen. Het gezin herenigd zou voor beide broers helend kunnen werken. En deze moeder lijkt eerder zorgzaam (zuiver in de gezond eetleer) dan liefdevol voor haar kind. Niet naar school gaan ontneemt hem sociale interactie, kennis verwerven en leren omgaan met allerlei onvoorziene situaties. Ik wil me verder niet mengen in de discussie of rauw eten gezond is of niet, volgens mij is dat in deze casus ook niet de kern. Maar eten heeft zoveel meer functies dan alleen gezond zijn. Gezelligheid, troost eten, warm worden, samen genieten ongelooflijk dat je dat in je opvoeding niet mee zou krijgen.
nocoloursnojoy - Woensdag 19 december 2012 21:47
Ik vind het heel triggerend, de hele documentaire.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 21:49
@M. 2
De voeding van Francis en haar zoon zullen nog wel meer tekorten vertonen, zoals ijzer en vit.B12. (extrinsic factor). Een laag Hb, een lage MCV en MCHC (microcitaire, of ijzergebreksanaemie) lijken mij dan ook niet onwaarschijnlijk, gezien hun bleke uiterlijk. Francis zou een verplichte cursus biologie o.i.d. moeten volgen, zodat ze leert begrijpen, wat de functie is van de diverse voedingsstoffen. De informatie, die ze op het internet zoekt, is natuurlijk alleen datgene, wat haar ideeën niet alleen bevestigt, maar zelfs versterkt. Haar ideeën zijn niet alleen beperkt, maar ook onjuist. Ook dat koffie carcinogeen zou zijn, is onjuist. Koffie bevat anti-oxidanten, die zelfs een beschermende werking hebben tegen het ontstaan van kanker. Het drinken van 4-6 koppen koffie/dag halveert de kans op het ontstaan van mondkanker (AD 13/12). Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang wordt het drinken van meer dan 3 koppen koffie/dag ontraden.
Waar studeer je en waar heb je je pre-klinische gedaan?
Bregje - Woensdag 19 december 2012 21:55
@GKB ik ben fan van u!
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 19 december 2012 23:02
@Bregje
Hartelijlk dank. Ik voel me vereerd ;-).
smulrol - Donderdag 20 december 2012 11:21
Ik vind het een schande m,n van de instanties. Hoe is,t mogelijk dat dit al jaren aan de gang is er tot nu toe niets concreets gedaan is. Mevr haar zoon gewoon 3 jaar thuis kan houden van school,daarvoor een boete krijgt van 250 euro en deze gewoon ook niet betaald. Andere ouders betalen voor,t weghouden van school van hun leerplichtig kind ong 250 euro per dag!! Ja mensen in zo,n staat leven we nu alles slappe hap. Schande!!!!
Jeetje - Vrijdag 21 december 2012 11:04
Ben zelf arts en ik vind zowel Tom als zijn moeder er ongezond uit zien. Moeder lijkt net zo oud als haar eigen moeder en heeft fors ondergewicht. Het is een intelligente vrouw, maar dat wil niet zeggen dat ze verstandige beslissingen neemt! Ze beweegt zich binnen een klein kringetje van aanhangers van dezelfde hypothese en zorgt ervoor dat ook haar zoon daar eigenlijk niet buiten komt, zodat hij niet gaat twijfelen aan mama's ideeën, zoals je ook bij bepaalde sektes en geloofsgenootschappen ziet. Uiteraard is Tom loyaal aan z'n moeder, hij durft haar niet eens af te vallen, waarom jeugdzorg de keus bij hem legt is me een raadsel, wat verwacht je van een kind van die leeftijd dat hier praktisch alleen op zijn moeder aangewezen is en mogelijk al een trauma heeft door de scheiding van zijn vader en broer?
Vasten is ook al zoiets curieus, we hebben geen 'slakken' e.d in onze darmen!
Zelfs de hond moet meedoen.
De zogenaamde deskundige ( wellicht deskundig in zakkenvullen door verkoop van 'übergezonde' producten aan goedgelovigen), spreekt zichzelf ook tegen door eerst te stellen dat calcium de oorzaak is van alle ontstekingen ( zelfs van Alzheimer) en Tom later rauwmelkse producten te adviseren. Bovendien wordt hem nog eens verteld dat hij heel speciaal is alsof hij bijna de nieuwe Messias is. Moeder zit er trots bij te glimmen en voelt zich weer helemaal bevestigd in haar gedachtegoed.... Zorgwekkend.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Vrijdag 21 december 2012 16:33
@Jeetje
Je kunt er afwijkende standpunten op na houden t.a.v. wat gezonde voeding is, maar om dan te zeggen, dat artsen niet weten, waar ze het over hebben, wat gezond voedsel betreft, dan kan ik dat niet intelligent noemen. Wanneer in de loop van de tijd de gemiddelde levensverwachting van de mens is gestegen van minder dan 30 jaar naar meer dan 80 jaar en nog steeds een stijgende tendens vertoont, het hersenvolume dramatisch is toegenomen, het IQ elke generatie aanmerkelijk stijgt, sportieve prestaties nog steeds uitmonden in verbetering van wereldrecords, om dan te zeggen, dat al die mensen altijd ongezond hebben gegeten, dan ontbreekt er toch iets aan je intelligentie. Ook het beweren van pertinente onwaarheden, die nergens kunnen worden gestaafd, als zou koffie carcinogeen zijn bijv., getuigt van een grote mate van bekrompenheid. Haar hersenen ontberen bepaalde stoffen zoals bijv. Omega 3-vetzuren (ALA, EPA en DHA). Dierlijk voedsel is immers taboe, wat tevens kan leiden tot tekort aan vit. B12 = extrinsic factor, wellicht ook ijzer. Het eerste geval leidt tot een macrocytaire anaemie, het tweede geval tot een microcytaire anaemie. Gezien de bleke huid is er welhaast zeker sprake van een anaemie. Bij een dergelijk ondergewicht (44 kg) kan het niet of nauwelijks anders, of de hersenfuncties lijden daar ook onder. Dat de overheid niet veel harder optreedt ter bescherming van Tom, is voor mij een groot raadsel. Het lijkt wel, of het als een religie wordt beschouwd: Vrijheid van godsdienst. Door haar dominantie, durft Tom zijn moeder niet af te vallen. Jeugdzorg lijkt ook wel onder de indruk van haar terroristische manier van optreden. Ook de ideeën t.o.v. vasten, die doen denken aan het aderlaten in vroeger tijden, dat als vorm van therapie (zelfs bij anaemie!) werd toegepast, getuigen van een vertroebelde geest. Het tegenspreken, zoals het geval m.b.t. calcium, getuigt ook van sektarisch gedrag, maar zoals gebruikelijk valt dat door gebrainwashte slachtoffers niet op. Dat een verhoogde calciumconcentratie in het bloed in verband kan worden gebracht met de ziekte van Alzheimer is kennelijk toch niet zo onvoorstelbaar gezien het artikel bij de volgende URL: https://www.alzheimer.nl/onderzoek/onderzoeksprojecten/mechanisme-calcium-en-cognitieve-achteruitgang/detail
Inderdaad zorgwekkend
J - Zaterdag 22 december 2012 01:53
Het zal vast ook wel gezond kunnen zijn dat rauwe eten. Maar ja als het ziekenhuis constateert dat hij ondervoed is dan moet je er gewoon eerlijk met het ziekenhuis naar kijken. Terwijl het ziekenhuis ook aangaf wat ze wel erbij kon eten (rauw) zodat hij geen tekorten zou krijgen vertikte ze dat ook en kwam ze niet meer opdagen.

Het is voor mij geen kwestie of rauw wel of niet goed is maar meer hoe zij met eten omgaat. Het gaat niet om het eten het is duidelijk een stukje controle. Sinds ze gescheiden is, is dit ook begonnen. Ze heeft zelfs haar ex-man opgebeld om te zeggen dat zij en de kinderen rauw eten. Ze staat volgens haar zelf ook nooit op de weegschaal maar weet wel hoe ongezond licht ze is. Het volgende is misschien subjectief maar hoe kan het zijn dat zij wel alles binnen krijgt maar er uit ziet als 65 (denk dat ze jonger is met een kind van 15).

En waarom mag hij niet naar school als zij zegt dat het zijn eigen keuze is wat hij eet. Geef hem dan alternatieven mee als hij dat zelf ook alleen wil eten doet hij dat ook wel. Zo de controle over je kind houden dat hij zelfs niet meer naar school mag is wel erg extreem.

Tuurlijk ik eet ook zeker niet perfect. Maar wat is perfect en wat heb je aan een "perfect" leven. Is dat niet iets wat wij ons zelf aanpraten. Onzeker en perfectionistisch als we als mens kunnen zijn. Ze komt heel erg over alsof zij de enige waarheid in handen heeft en dat is erg irritant. Het is haar mening en haar keuze maar ze moet het niet doordrukken.

Geniet ook van het leven. Eet gevarieerd en eet bepaalde dingen met mate. Mijn opa is 88 geworden en zijn hele leven melk gedronken. Zelfs toen hij na zijn 80ste nog wel flink gevallen is heeft hij niets gebroken en pas in zijn laatste jaar ziek geworden. Veel bewegen en gevarieerd eten is iets wat gewoon gezond is en maak je niet te veel zorgen perfect bestaat niet.

Jeetje - Zaterdag 22 december 2012 12:31
@GKB. Met intelligent bedoel ik niet hetzelfde als verstandig. Mensen kunnen een hoog IQ hebben en toch domme dingen doen. Uiteraard worden de verstandelijke vermogens er niet beter op wanneer het al jaren aan essentiële vetzuren ontbreekt. En nog erger voor het brein dat nog lang niet uitgeprint is. Vast staat dat Tom al nooit meer zijn oorspronkelijke potentieel zal halen. We schreeuwen allemaal moord en brand wanneer het gaat om de schade aan hersenen veroorzaakt door coma- zuipen, waarbij het IQ aantoonbaar daalt, maar dit is m.i. Net zo erg. Moeder wil dwangmatig de boel onder controle houden en vertoont ook manipulatief gedrag. Ze heeft niet voor niets deze vorm van orthorexie ontwikkeld. De mensen die vandaag de dag redelijk gezond de honderd halen, zijn niet degenen die alleen maar rauw aten in ieder geval, maar alles met mate aten.
Ariane - Zaterdag 22 december 2012 23:40
Ik heb nu al drie keer naar (gedeeltes) van de documentaire 'Rauwer' gekeken en het intrigeert me! Is het bewonderenswaardig dat iemand zo vasthoudt aan een overtuiging of juist beangstigend? De tijd zal het leren. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het vervolg 'Rauwst'. De titel voorspelt niet veel goeds....

Mijn hart brak zowat bij de verjaardagswens van Francis voor haar zoon: dat hij antwoord krijgt op de vraag wie er nu eigenlijk gelijk zal krijgen, zij of de rest van de wereld. En mijn maag draaide om bij het zien van die (waarschijnlijk supergezonde!) groene blubber die moeder zo gezellig voor zichzelf inschonk bij haar ouders.
Laothe - Maandag 24 december 2012 16:46
Ik vind dit eigenlijk gewoon heel zielig. Het lijkt alsof die vrouw compleet is gehersenspoeld. Ik had zo duidelijk in mijn hoofd wat ik wilde zeggen, maar dit verhaal was zo apart dat ik het kwijt ben. Ik vroeg me in eerste instantie eigenlijk af wat die hond van hun dan te eten krijgt? En dat hij 3 dagen GEEN eten kreeg, in de hoop dat zijn oorontsteking weg ging, vind ik erg ver gaan. Overigens denk ik dat Tom wel een eigen mening heeft, maar dat hij dit niet durft te uiten omdat hij bang is dat hij zijn moeder teleur zal stellen. Dat ze Tom vergelijken met een ondervoed kind uit Afrika, vind ik een beetje overdreven. Hij is enkel iets kleiner dan zijn leeftijdsgenoten, maar ziet er volgens mij verder wel gezond uit. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet alles binnen krijgt wat hij zou moeten binnen krijgen. En ik vind zijn moeder wel heel erg ver doordenken, met haar depressie en schizofrenie, dat je dat van vis kunt krijgen. Er zijn genoeg mensen op de wereld die vis eten, en die hartstikke gelukkig zijn, en oud worden. Ik weet niet zo goed wat ik er over kan zeggen, deze keuze heeft zijn moeder gemaakt, en nu is het aan Tom om voor zichzelf te kiezen, voor zijn gezondheid en voor zijn toekomst. Hij moet doen waar HIJ zich het fijnst bij voelt. Als zijn moeder zo nodig rauw wil blijven eten, dan is dat haar probleem, maar ik vind wel dat een jongen van 15 zelf mag weten of hij rauw eet, of net als zijn vrienden op zijn tijd een frikandelletje ofzo. Ik vind het overigens wel heel lief dat hij een vriendinnetje heeft die hem accepteert zoals hij is.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Dinsdag 25 december 2012 01:36
@Jeetje
Volgens mij heeft Francis ook helemaal geen hoog IQ. Ze komt nogal dommig over op mij. Bovendien heeft ze megalomane trekken. Wanneer je vindt, dat je op grond van wat geGoogle meer kennis hebt m.b.t. voedsel dan medisch specialisten, dan zit er toch een schroefje (on)behoorlijk los; gevolg van sektarische hersenspoeling. Mensen, die zo overtuigd zijn van hun gelijk, zoeken naar informatie, die hen in hun ideeën sterken. Wanneer gekookt en gebakken voedsel zo slecht zou zijn, dan zou de wereldbevolking niet zo explosief toenemen. Ook de gemiddelde levensverwachting neemt nog steeds toe. Hoe wil ze dat allemaal verklaren? Inderdaad zullen de hersenen van Tom de opgelopen achterstand in ontwikkeling niet meer goedmaken. Een Zn-tekort lijkt mij ook reëel. Ook zijn skelet zal niet normaal volgroeien. De uitlatingen van de huisarts tijdens de rechtszitting vind ik volkomen onbegrijpelijk. Hij zou toch beter moeten weten? Misschien ook onder invloed van de dominantie van Frances.
Ook al zou Tom genetisch aanleg hebben tot het leveren van bijzondere sportprestaties, door een chronisch tekort aan ijzer en vit. B12 zal zijn VO2max te laag zijn voor het leveren van aansprekende duurprestaties. Zijn zenuwstelsel zal ook niet optimaal functioneren door allerlei tekorten. Dus topprestaties, waarbij reactievermogen en kracht een rol spelen, zullen ook uitgesloten zijn.
Foos - Dinsdag 25 december 2012 22:58
Heb rauwer net gezien op documentaire24.nl apart hoe die Tom ook heel braaf zijn groentes op eet, op zijn leeftijd had je aan mij een moeilijke als ik alleen maar groente kreeg, maar het is hem met de paplepel ingegoten en dus heeft hij er geen probleem mee, maar ik denk niet dat de positieve effecten van dit dieet opwegen tegen de negatieve effecten, snap ook niet dat zijn moeder denkt dat rauw de enige juiste manier is, mensheid weet al sinds de vondst van het vuur van de voordelen van gekookt voedsel.
Bram - Dinsdag 25 december 2012 23:38
eigenlijk vind ik dat die moeder een keer kanker moet krijgen(niet persoonlijk bedoeld) maar dan kan ze zien dat zo'n ziekte niet door alcohol of wat dan ook komt maar door mutatie van je lichaam zelf! en wat ze zij over die ''chia zaadjes'' waar zoveel kalk in zou zitten is ook FOUT in chia zaadjes zitten calcium en natrium maar geen klak! dat betekent dat als tom een keertje de trap af valt, bijna al zn botten breekt door zwaar verzwakte botten door kalk tekort.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Woensdag 26 december 2012 21:54
@Bram
Hoe kun je onpersoonlijk bedoeld vinden, dat iemand kanker moet krijgen? Wat is het verschil tussen kalk en calcium? Even je op de hoogte stellen van waar je over wilt praten. Wanneer je de moeite had genomen mijn (en sommige andere) reacties te lezen, dan had je deze reactie niet geplaatst. Het gaat om de opname van calcium uit chia zaadjes t.o.v. de opname van calcium uit zuivel. Francis beweert, dat calcium uit zuivel minder goed wordt opgenomen dan uit chia zaadjes. Wanneer ze gelijk had, dan zou iedereen, die zuivel eet, een calciumtekort hebben en Tom niet. Bij Tom is een ernstig calciumtekort vastgesteld, dus is het onzin, wat Francis beweert. Over het ontstaan van kanker heb je kennelijk al helemaal geen idee. Zoals jij het stelt, zou een genetische mutatie, waardoor kanker ontstaat, spontaan plaatsvinden en niet door een verkeerde levenswijze, of door erfelijke factoren. De mutatie van een gen in een oncogen ontstaat door bijv. roken, het eten van verbrand voedsel, het drinken van alcohol, het onbeschermd en te lang blootstellen aan direct zonlicht, enz. Er is altijd een oorzaak aanwijsbaar voor het ontstaan van een oncogen. Wat is trouwens mutatie van je lichaam? Een beenfractuur, of haaruitval? Wat heeft dat te maken met het topic?
Vincent - Vrijdag 28 december 2012 13:07
Ik vind het goed van deze mevrouw dat ze niet al het 'gewone' neemt voor wat het is, maar om in plaats daarvan dan de meest willekeurige artikelen op het internet te geloven... Die logica snap ik niet helemaal...
hallo - Zaterdag 29 december 2012 18:46
Ik vind het raar dat deze vrouw zo word aangepakt! Hoeveel ouders gooien hun kinderen vol frituur/junk food alcohol!! Die kids worden super dik slippen dicht word daar wat tegen gedaan door de maatschappij nee! Waar de fuck gaat dit over? Laat mensen hun leven leven en die jongen is 15 dan kan prima kiezen om het te doen ja of nee. En hij heeft meerdere keren gezegd dat die akkoord gaat.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Vrijdag 4 januari 2013 07:33
@Vincent
Die willekeurige artikelen op het internet zijn niet zo willekeurig. Ze zoekt naar artikelen, die haar ideeën m.b.t. voedsel bevestigen. Die artikelen heeft ze kennelijk gevonden en dus gelooft ze, wat er in die artikelen staat, dankzij haar gebrek aan kennis m.b.t. de voedingsleer.
GKB (gepensioneerd medisch analist) - Vrijdag 4 januari 2013 08:10
@hallo
Wanneer een kind afhankelijk is, zoals dat het geval is in de verhouding ouder/kind, zal het kind de ouder niet afvallen. De moeder van Tom is dominant en een dwingeland, overtuigd van haar gelijk door hersenspoeling. Tom mag dan 15 zijn, hij is een kind, dat overheerst wordt door zijn moeder. Hij wordt van school weggehouden, niet omdat hij zou worden gepest, want uit de documentaire blijkt, dat daar geen spraken van is, maar omdat zijn moeder niet wil, dat hij in de verleiding wordt gebracht andere voedingsproducten te eten, dan zij voor hem wenselijk acht. Zijn moeder wordt aangepakt, omdat de lerares van Tom aan de bel heeft getrokken bij de inspectie. Bij medisch onderzoek is komen vast te staan, dat Tom ernstig is ondervoed. Er is een ernstig calcium-tekort geconstateerd. Dat betekent o.a., dat zijn skelet sterk in groei is achtergebleven. Wanneer daar niet snel iets aan wordt gedaan door normale voeding te gaan eten, dan zal hij daar blijvend schade van ondervinden. Hij zal niet oud worden. Kinderen, die jij als voorbeeld aanhaalt, zijn ook zorgelijke gevallen, maar die kunnen, na op dieet te zijn gesteld, toch nog een normaal leven leiden. Behalve dan natuurlijk het gebruik van alcohol. Hersenbeschadiging door alcohol is onomkeerbaar. Maar daar is wel degelijk aandacht voor.
Willem - Dinsdag 8 januari 2013 02:49
Mevrouw is "gewoon" gehersenspoeld door een ouderwetse sekte. Het jongetje is daar slachtoffer van.
Its`me - Woensdag 9 januari 2013 19:28
Dat kind is gemanipuleerd en zou zeker een mc chicken boven een salade verkiezen om een extreem voorbeeld te noemen
vegazosten - Woensdag 9 januari 2013 23:25
Mensen toch wat een onzin schrijven jullie toch? als je iets niet kent of zelf niet doet dan ga je toch niet oordelen over diedingen? Ik zie op tv dat ze ah lullen zijn over 6 cm korter zijn? Wat een onnozele dingen zeg? Wie kan nu bewijzen dat je 6 tot 12 cm kleiner gaat worden??? Niemand weet hoe lang je zal worden op voorhand. Je hebt kleine en grote mensen punt uit. Rawfood doen wij al jaaaaren maar ook veganfood en ik geef toe dat rawfood zelfs nog veel beter is. Ware het niet dat ik graag warm eten eet dan stapte ik meteen over naar raw. Jullie denken dat raw alleen maar wat fruit en sla is. Dan weten jullie totaal niet waar je over lullen. Rawfood kan heel lekker zijn. Zo lekker zelfs dat je het zelf niet kan geloven.Je kan verbaasd zijn hoe lekker die dingen kunnen zijn. Maar als je wat tomaatjes eet en droge sla en een appel dan wordt het ntrlk saai. Zoals in alles moet je variëren. Vlees en vis heb je niet nodig. Ik zelf eet al 20 jaar en langer die leedmaterialen niet. Ik zie er niet uit als een geitenwollen sok maar stevig gebouwd, ik heb al heel veel zwaar werk gedaan en vooral al 20 jaar nooit eens een dag ziek geweest! Hoeveel kunnen dit zeggen van jullie? Ik ben nu al enkele dagen 50 jaar oud en niemand kan geloven dat ik al zo oud ben. Dus mensen voor je iets afknakt ga er eerst iets over lezen, leer jezelf iets nieuws. De huidige voedingsgewoontes zit vol ongezonde dingen. Wat we onze kinderen leren eten zoals dierlijke voeding dat is pas mishandeling! Overal waar je loopt zie je ongezonde mensen om je heen. Het lijken wel zombies traag, niet echt bewust van wat ze ah doen zijn. Dat valt me op. Het wordt tijd dat we een nieuwe weg inslaan ipv die ouwbollige levensstandaard aanhouden die alleen maar nadelig is voor planeet mens en dier. Maar ach wat baat een kaars en bril als de stommeling niet horen en zienen wilt!
vegazosten - Woensdag 9 januari 2013 23:42
Vergat nog het volgende te zeggen, ik me stoorde aan bepaalde dingen van die moeder. Niet dat ze geen gelijk heeft maar je moet nu ook niet overdrijven in bepaalde dingen. Zoals haar hond twee dagen geen eten geven omdat het dier een ooro,tsteking had? Dan geneest het sneller. Kom realistisch blijven he. Al had ik gelijk dan nog zeg je dit zeker niet op tv? Mensen zeggen dan dat je nuts bent ntrlk. Ze kon ook best andere drankjes geven terwijl ze interviews gaven zoals zoete dingen ipv groene dingen. Bvb chocolade shakes bvb dus lekker uitziende drankjes, superlekkere taartjes, mooie koekjes, zelfs broodjes en jawel zelfs rawpizza en rawspaghetti. Dat kan allemaal in rawfood. Het is niet allemaal koud en groen hoor! Maar tv zou tv niet zijn als de makers de kijker net die dingen voorschotelt die je doet huiveren vd sensatie ntrlk. Dat was al op voorhand uitgemaakt. Ze willen dat jmensen afkerig reageren, typisch. Als het allemaal voorzien was met lekkere voorbeelden dan was er nooit zo'n heisa geweest. Het was eenzoveelste vat vol vooroordelen. Die dokters vertelden ntrl ook weer een halve waarheid. Dat ze maar eens vertellen hoeveel kinderenverwaarloosd worden en ziek zijn of veel te dik zijn door slechte voeding en opvoeding, dat is mishandeling! Maar dat willen jullie liever niet horen.. Er zijn kinderen die sinds hun geboorte alleen maar koeken hebben gegeten, fruit groentjes....ben je gek dat is extreem! Tjah wat is extreem he?
Wat school betreft dat is een zware fout van haar geweest, dat had ze nooit mogen doen. Je kan zelf nooit een kind onderrichten zoals een school dat doet. Dat is een feit. Maar ze heeft gelijk dat haar kind in school zal opgedrongen worden met rotzooi want gezonde voeding is in school onbestaand! Helaas zal ik maar zeggen. Dat wou ik nog effe kwijt.
vegazosten - Donderdag 10 januari 2013 00:06
Bekijk de film" Earthlings" of deze
https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
en vooral deze:
https://www.youtube.com/watch?v=5YkNkscBEp0
als er dan nog geen belletje rinkel dan ben je niet meer van deze tijd!


amy - Zondag 10 maart 2013 18:04
doeder is overdreven met haar kind niet meer naar school laten gaan, maar dit zijn ook echt alleen de negatieve punten van deze eetstijl. er word niet bij verteld dat tom wel compleet van zijn astma af is gekomen. in de raw food stijl komen meer mensen van hun kwaaltjes af, wat iets positiefs is. ook vertellen ze er niet bij dat tom uit een kleine en dunne familie komt, waardoor het logisch is, dat tom ook klein en dun is. zoiets kán erfelijk bepaald zijn. ikz eg niet dat het helemaal goed is want dit gaat ook wel te ver, maar er word ook alleen maar gesproken over het negatieve.
Anoniempje - Vrijdag 26 april 2013 17:41
dit valt op geen enkele manier goed te praten dit is echt gewoon ziek..
het is zo gezond nou heb je gezien hoe ze er uit ziet een wandelende zombie dus volgens jullie is anorexia ook gezond? die raw food eters hebben ook ondergewicht en te korten het lijkt mij dus helemaal niet gezond en genieten van het leven lijkt mij het belangrijkste wat hun zo te zien niet eens meer kunnen.
DAVID!!!! - Maandag 20 mei 2013 16:38
Stiekem hoop ik dat Tom later onvruchtbaar wordt en op zijn dertigste sterft om die vrouw te bewijzen, en all andere rauweters die hun kind rauw opvoeden ook, dat een kind voedingsstoffen wel degelijk nodig heeft. Over opvoeding gesproken, dat mens praat tegen haar kind alsof het 7 is. En Tom lijkt het ook allemaal niet meer te weten, daarom zegt hij zo vaak "Ik weet het niet". Trouwens, dat vind ik dus ook zo raar aan Tom, hij gaat niet in tegen zijn moeder. Is dit een soort truc van haar om haar kind altijd kind te laten blijven? Want ze lijkt te slim om dit haar kind aan te doen. Maar ze lijkt ook te arrogant om het niet te doen.
DAVID!!!! - Maandag 20 mei 2013 16:52
wat ik ook niet snap is dat die amerikaanse etensgoeroe tegen die vrouw zegt dat hij zuivel moet eten en drinken (terwijl hij zelf zegt dat calcium slecht voor je is, maar goed) en dat ze dan alsnog niet aan de zuivel begint. dan zegt ze ook nog dat tom genoeg tsjiah zaadjes eet voor zijn calcium, maar zij vind calcium toch ook slecht?? what the fuck vrouw
DAVID!!!! - Maandag 20 mei 2013 17:34
Ok, ik heb net de documentaire afgekeken. Dit mens gelooft het internet, daarom is ze gek. Ze zegt, ik heb net een uur lopen googelen en alleen maar gevonden dat vlees, gekookt enz. slecht voor je is. Dat kan ik ook, ik kan ook een uur googelen dat Hitler een goed mens was, en dat de gemiddelde penis lengte eigenlijk 1 mm is, en dan krijg ik ook te horen wat ik wil horen.
Maar goed, het hele doel van een mans leven is uiteindelijk dat je je genen doorgeeft. En dat kan Tom, want hij heeft een vriendin (en best een sjieke), dus Tom heeft inderdaad geen gekookt voedsel nodig.