Documentaire: Als je kind er niet meer is

 

Hoe verwerk je de zelfdoding van je kind? Hoe ga je om met zo'n verschrikkelijke gebeurtenis, met de machteloosheid, het schuldgevoel? Regisseur Annelies Heesakkers, bevriend met beide ouderparen, maakte van dichtbij mee hoe de ouders van Fijkje en Esther met de totaal onverwachte dood van hun dochters omgaan. In ‘Als je kind er niet meer is' laat zij de veerkracht zien van mensen, en hoe zij na zo'n haast ondraaglijk verlies het leven verder leven.

Voor de ouders van Fijkje (1985-2013) is het verdriet nog vers; de ouders van Esther (1950-1982) leven al ruim dertig jaar met de dood van hun dochter. Maar het verdriet is nooit ver weg. Otto, vader van Esther: "Het is een pistoolschot in je hart, alleen je blijft leven." Ze vertellen over hun verwerking en de manier waarop zij die delen met anderen.

als je kind er niet meer is documentaire

Ook de verschillende manieren waarop de partners rouwen en het verdriet te boven proberen te komen zijn onderwerp van gesprek. Waar de een zoveel mogelijk afleiding zoekt wil de ander er het liefst eindeloos over praten.

Has, vader van Fijkje: "Het is goed zo. Er is rust gekomen in haar ontzettend onrustige leven. Daar ben ik heel blij om." Moeder Lenny kan en wil het geen moment loslaten: "Zo kan ik niet denken. Ik wil het er eigenlijk altijd over hebben. Voor mij is het nooit genoeg. Ik wil dat ze genoemd blijft."

Ook Vellah, de moeder van Esther, had veel behoefte over haar dochter te praten. "Ik stík erin als ik er niet over praat." Beide vrouwen vonden veel troost bij lotgenoten. Lenny: "Het is heel fijn om er met elkaar over te kunnen praten." Vellah: "Van hen wilde ik weten: Hoe doe je dat, doorleven als je kind er niet meer is?"

De zelfdoding van Esther en Fijkje kwam voor hun ouders onverwacht. In de nagelaten teksten zoeken zij naar een reden. Fijkje: Deze tijd lijkt niet bij mij te passen. Over een van haar schilderijen schreef Esther in haar dagboek: Dat ben ik: Verloren. Met alles wat ik had aan mogelijkheden - ik heb het gevecht verloren. Ik red het niet.

Dinsdag 23 september 2014, 22.59 uur op NPO 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cynderellaa - Dinsdag 23 september 2014 19:03
Wauw, ik ben heel benieuwd naar deze documantaire.
Een klasgenoot heeft vorig jaar ZM gepleegd en dit onderwerp staat daardoor best dichtbij mij, ik hoop dat haar ouders dit ook zien. Het lijkt me heel verscheurend om een kind te verliezen door ZM...
Ik - Dinsdag 23 september 2014 19:41
Otto, vader van Esther: "Het is een pistoolschot in je hart, alleen je blijft leven."

Tsja, daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in. Maar het lastige is dat zijn dochter waarschijnlijk met net zo'n hevige pijn door moest blijven leven.

Ik kan me beide kanten zó goed voorstellen.
Sharon - Dinsdag 23 september 2014 20:07
heftig. Ga het zeker terug kijken. 23:00uur is echt een beetje te laat, maar zeker de moeite waard om terug te kijken.
Ingrid - Dinsdag 23 september 2014 20:20
Afschuwelijk de gedachte verder te moeten zonder een van mijn twee prachtige kindjes....... Lijkt me heel erg zwaar voor de ouders..........
mojo32 - Dinsdag 23 september 2014 21:02
Ik kan me helaas beide kanten goed voorstellen. Zelf in die schoenen gestaan en zm van heel dichtbij meegemaakt. en het idee dat een van mijn kindjes...pff nee, wil ik niet aan denken
Ga het zeker terugkijken
Maanmeisje - Dinsdag 23 september 2014 21:37
Wat heftig zeg! Ik ga het wel kijken, ondanks ik het een moeilijk onderwerp vind.
Stella - Dinsdag 23 september 2014 22:55
Ik lag al op bed, maar nu ik lees dat deze docu over vijf minuten wordt uitgezonden, ga ik toch nog maar even tv kijken.
G. - Woensdag 24 september 2014 01:48
Net gezien n.a.v. stukje ici.

Natuurlijk: heftig, leven & dood is ' heftig ' . Het is niet in woorden uit te drukken, het is eigenlijk voor een menselijk brein niet te bevatten.

Bijna werd ik boos: het gaat toch om het kind en niet om de ouder? Maar de docu ging juist over de achterblijvende ouder - en daarnaast - het gaat er niet om wie het slachtoffer is: het is voor iedereen verschrikkelijk.
Kim - Woensdag 24 september 2014 11:29
Ik heb het toevallig gisteren gezien..
Emma - Woensdag 24 september 2014 19:08
Waar kun je deze aflevering terugkijken? Ik wil hem graag terugkijken maar kan hem helaas niet vinden.
Odette - Woensdag 24 september 2014 19:15
Ik weet niet of ik hier links mag plaatsen? Dit is hem in ieder geval @Emma: https://www.tvuitzendinggemist.nl/nederland-2/2doc/als-je-kind-er-niet-meer-is-42665
Sanne - Vrijdag 26 september 2014 16:30
Wat indrukwekkend ...
Yentl - Vrijdag 26 september 2014 22:55
Ik heb hem gekeken en vond het heel indrukwekkend en confronterend om te zien. Ik kan het maar moeilijk bevatten hoe het is voor ouders. Ik denk meestal alleen vanuit mijn eigen (negatieve) perspectief, maar dit is wel heel heftig om te zien hoe dat werkt bij ouders.
elleke - Donderdag 2 oktober 2014 20:56
emma; het heet 2doc op uitzending gemist!