De vijfde dag: jongeren en antidepressiva

 

De vijfde dag antidepressiva jongerenVanavond bij De Vijfde Dag kon je kijken naar een item over jongeren die antidepressiva gebruiken. Uit onderzoek blijk dat steeds meer Nederlandse jongeren antidepressiva slikken met soms heftige bijwerkingen tot gevolg. De Vijfde Dag duikt in deze wereld van antidepressiva en jongeren. In de reportage worden twee jonge vragen

Charlie kreeg op haar vijftiende antidepressiva voorgeschreven door haar huisarts. Door de bijwerkingen voelt ze zich vreselijk boos en verdrietig. Ze heeft geen idee hoe ze daar mee om moet gaan en besluit te stoppen met de medicijnen.

Dan gaat het hard bergafwaarts. "Eerst bonkte ik met mijn hoofd tegen de muur en sloeg mezelf. Maar toen ik stopte met de antidepressiva ging ik mezelf ook snijden."

De Vijfde Dag zoekt uit wie de medicijnen voorschrijft en hoe vaak dat gebeurt. Ook onderzoekt ze de vraag of de jongeren voldoende worden begeleid en wat de rolverdeling is tussen de huisarts en de jeugdpsychiater.

Uitzending gemist

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In de reportage reageren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheid en cultuur. In de studio reageren het Platform GGZ en het Nederlands Huisartsen Genootschap.

N.B. De jonge vrouwen die in deze uitzending worden geportretteerd kampen naast hun depressie tevens met automutilatie. Dit is echter geen symptoom van een depressie maar staat hier los van. In sommige gevallen beschadigen mensen die kampen met een depressie zichzelf, maar dit is lang niet altijd het geval.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

theFact - Woensdag 8 mei 2013 12:57
lees net in het AD dat er steeds meer jongeren onder de 17 antidepressiva gebruiken....
gaat goed met nederland x)
Flower - Woensdag 8 mei 2013 13:06
Dokters schrijven steeds sneller medicijnen voor bij somberheid e.d. En zelfs tegenwoordig bij therapie behandelplannen staat al automatisch medicijnen. Ze moeten medicijnen pas geven wanneer er echt geen vooruit gang is, eerst echte hulp bieden en niet gelijk 'een pilletje' erin.
Peanutbutter - Woensdag 8 mei 2013 13:18
Ik kreeg op mijn zeventiende al AD. Werd mij ook niet verteld dat het zeer verslavend is. Stemmingswisselingen werden wel beter, maar kreeg erg last van bijwerkingen. Daar kreeg ik dan ook pillen voor. Na een paar jaar zat ik al op zeven verschillende soorten pillen. De helft al zelf afgebouwd, nu nog steeds bezig.
L - Woensdag 8 mei 2013 13:56
Ik kreeg het op m'n twaalfde, maar het werkte destijds niet door m'n ondergewicht. Momenteel slik ik andere AD waar ik wel echt veel (positieve) effecten van merk, zelfs op ondergewicht.
Hannah - Woensdag 8 mei 2013 14:08
Ik slik het nu 1,5 jaar, na het jaren uitgesteld te hebben omdat ik het "zonder pillen" wilde doen. Het heeft me echter enorm geholpen. Ik slik fluoxetine, heb geen last van bijwerkingen en het heeft me echt, echt, echt enorm geholpen.

Ik wil de nare verhalen niet tenietdoen, maar besef wel dat er OOK goede, positieve verhalen zijn! :)
ano - Woensdag 8 mei 2013 14:16
die wil ik wel zien, maar waar kan dit vanuit belgië?

ano - Woensdag 8 mei 2013 14:19
o zie net dat het op ned2 is, die ontvang ik :) zal zeker kijken!
Nairith - Woensdag 8 mei 2013 14:56
Omg, mijn hoofd op de pagina! Spannend!
k - Woensdag 8 mei 2013 15:26
Ik ben gisteren begonnen met ad, vind het heel erg spannend, het is sinds gisteren nog meer achter uit gegaan maar dat hadden ze er al bij verteld, moet het 10 dagen vol houden als het goed is gaat het dan beter..
Ze wilden mij inderdaad ook gelijk aan het begin van mijn behandeling aan de ad hebben, hier heb ik altijd nee tegen gezegd, en nu 1,5 jaar later ging het heel erg achteruit en kwam weer in een putje te zitten, uit eindelijk toch maar gekozen voor ad.
n - Woensdag 8 mei 2013 15:26
Ik vind dat er veel te snel medicijnen voorgeschreven worden, toen er bij mij vastgesteld werd dat ik Anorexia had, kreeg ik meteen al medicijnen voorgeschreven, en probeerden ze het niet eerst zonder medicijnen op te lossen ofzo..
Iris - Woensdag 8 mei 2013 16:47
dat komt omdat er geen therapie meer is. je word heel snel afgescheept met meisje/jongen je bent onzeker stel je niet aan je hebt geen behandeling nodig. misschien moeten ze daar eerst is mee stoppen dan heeft de helft van de bevolking de therapie die ze nodig hebben en kunnen ze zonder medicatie
mona - Woensdag 8 mei 2013 18:03
Ik kreeg ook op mijn 17e ad voorgeschreven ivm paniek.. nou het werd er echt niet beter op.. had enorme bijwerkingen.. en weinig/geen begeleiding, zelf maar weer afgebouwd.. (ha advies was ook om zelf maar te kijken wat het beste werkte qua afbouwen).. mij heeft het niet geholpen. Zelf ben ik ook een tegenstander, maar dat komt puur omdat ik vind dat er tegenwoordig te snel wordt gegrepen naar medicatie.. (ik geloof echt wel dat het bij bepaalde groepen mensen écht wel goed is, maar ik vind dat er echt een duidelijke indicatie moet zijn, waarom medicatie noodzakelijk zou zijn.)
Inger - Woensdag 8 mei 2013 18:41
Ik ben nog steeds heel erg dankbaar voor de medicatie die ik slik.
Sindsdien heb ik mijn gedachten en gevoelens zoveel beter onder controle dat ik de rest nu zelf aan kan gaan en ook verder kan leren.
Lijntje - Woensdag 8 mei 2013 19:11
Lijkt me een mooie uitzending, ik ga hem zeker bekijken!

Ik heb fluoxetine geslikt, wat me zeker een zetje in de goede richting gegeven heeft waardoor ik het nu zelf kan doen. Al zijn toen wel de stemmingswisselingen begonnen/erger geworden maar ik weet natuurlijk niet zeker of er sprake is van een oorzaak-gevolg relatie. Ach, zoals ik al zei: het heeft me wel geholpen!
- - Woensdag 8 mei 2013 20:09
Bij mij zijn ze zeer matig geweest met het voorschrijven van AD. Ze hebben echt eerst geprobeerd te behandelen, en toen geprobeerd met AD omdat het niet lukte. Aangezien AD niet hielp, slik ik nu AP (anti-psychotica) maar op zo'n 'lage' dosering dat het een soort werking heeft als een AD.
R. - Woensdag 8 mei 2013 22:28
Ik had ook medicatie toen ik jongere was. Ik wou het eerst niet maar uiteindelijk voelde ik me zo slecht dat ik het toch wou proberen. Het had mij wel erg geholpen. Ik had niet genoeg 'draagkracht' voor therapie en door de medicijnen ging dat wat beter en kon ik therapie gaan doen Ik had antidepressiva en antipsychotica tegeijk. Ik ben wel gestopt na een jaar ongeveer (tegen het advies in) en toen bleef de ergste ellende (dissociatie) weg.

Ik moet wel zeggen dat ik niet graag weer zou beginnen ermee.
amanda - Woensdag 8 mei 2013 22:41
mooie uitzending het gedeeelte van die depressie zeer herkenbaar,. vond wel dat dat ene meisje best veel littenkens heeft naja niet slecht bedoeld, snap haar heel goed, mooie docu x
Scared - Donderdag 9 mei 2013 15:07
Oh echt hé waarom moest dat gewicht er bij?? >.>
B. - Donderdag 9 mei 2013 19:18
Ik slik nu ongeveer een jaar fluoxetine en heb er echt baat bij en helemaal geen bijwerkingen! Het heeft dus ook zeker zo z'n positieve kanten!
P - Vrijdag 10 mei 2013 10:11
Ik wou dat ik haar lichaam had..
Danielle - Zondag 12 mei 2013 13:59
Erg herkenbaar. Dit was bij mij de reden waarom ik werd opgenomen. Ik werd niet gecontroleerd en de bijwerkingen maakten alles juist alleen maar erger. Voor sommigen werkt het gelukkig wel!
angstig meisje. - Zondag 21 juli 2013 14:41
Trots op jou Nairith!
Micha - Donderdag 1 augustus 2013 12:33
Ik neem antidepressiva (lage dosis) als pijnbestrijding voor zenuwpijnen (ik ben 16)... Ik herken alle bijwerkingen. Wat enorm vervelend is... Ik heb altijd het gevoel dat ik het niet nodig hebt en het alles erger maakt.
Ve - Zaterdag 17 augustus 2013 22:24
Ik heb ook een tijdje medicatie genomen een Antipsychotica (lage dosis).. maar ben tegen advies in ermee gestopt en merk geen verschil. Ik geloof best dat het voor sommige mensen echt wel nodig is om het levenslang te nemen. Maar ben sowieso geen voorstander van medicatie, dokters/psychiaters schrijven de dag van vandaag TE rap medicatie voor ipv eerst te kijken naar het probleem/de oorzaak.